50+ Tips voor Zuid-Afrika vakantie: Beste praktische reis tips

Travel tips voor Zuid-Afrika

Laat ik beginnen met de tips om naar Zuid-Afrika te reizen. Tips om je reis te boeken, en een uitgebreid lijstje van spullen om mee te nemen.

  • Een vliegticket vanaf België of Nederland naar Johannesburg kost vanaf ongeveer €750 voor een retourtje. Een paar van de maatschappijen die tickets aanbieden zijn Delta, KLM, Xiamen Airlines, Air Belgium,Air France, en Martinair. De vliegreis duurt ongeveer 12 uur. Een groot voordeel is trouwens dat er geen of slechts één uur tijdsverschil is. Geen jetlag, dus!
    Voor meer tips hoe je goedkope vliegtickets vindt, lees je trouwens best dit artikel ook even door.
  • Bij verschillende reisbureaus kan je een georganiseerde rondreis langs de hoogtepunten van het land boeken.
  • De beste reistijd voor Zuid-Afrika is maart tot en met oktober. Dan is de temperatuur namelijk een aangename 15 tot 25 graden (het hangt natuurlijk af waar je je bevindt, want dit land is groot!). Bovendien is het dan vrij droog – waardoor dieren zich makkelijker laten zien als ze zich rond de waterplaatsen verzamelen!
    Hou je van heet? Ga dan op vakantie in onze winter – het kan dan plaatselijk wel 40 graden worden.

Bagage tips voor Zuid-Afrika

  • Neem in ieder geval de volgende documenten en passen mee: je paspoort (een visum tot 90 dagen voor Belgen en Nederlanders is niet nodig!), je rijbewijs en eventueel internationaal rijbewijsvaccinatieboekjecreditcard, bankpas, en je verzekeringspolisnummers.
  • Mijn kleding tips voor Zuid-Afrika: katoenen shirts, een korte en een lange broek, een trui, een windjack, zwemkleding, slippers en stevige wandelschoenen.
  • In de winter kunnen een regenjas en thermokleding van pas komen, zeker als je bijvoorbeeld de Drakensberg gaat beklimmen.
  • Tegen de felle zon draag je het best een hoed met brede rand en zonnebril, en vergeet niet je regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème.
  • Een paar andere handige voorwerpen voor op vakantie in Zuid-Afrika zijn een EHBO-setinsectenwerend middel met DEET (en voor het Krugerpark worden ook anti-malariapillen aangeraden), een moneybelt, een hoofdlampje, een verrekijker, een reisgids, en uiteraard een goede backpack die je op de heupen kunt dragen.

Praktische tips voor Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt (met een beetje fantasie) letterlijk aan de andere kant van de wereld. En ook al heeft het land een geschiedenis van bestuur door westerlingen, toch lopen bepaalde zaken er anders dan hier. Ik geef je hier een paar praktische tips voor Zuid-Afrika, waaronder de top tips om een auto te huren.

  • In Zuid-Afrika betaalt men met de rand. 1 rand is ongeveer 0,050 euro waard. De munt wordt ook geaccepteerd in de buurlanden van Zuid-Afrika.
  • De meeste horecagelegenheden en dienstverleners (taxichauffeurs, gidsen, kappers) verwachten een fooi van 10 tot 15 procent.
  • Zuid-Afrikanen hechten wat meer waarde aan netheid dan wij. Als je naar dure clubs, deftige restaurants of andere chique gelegenheden wilt gaan, trek dan nette kleding aan. Een avondje stappen in een ‘gewone’ club kan wel gewoon in korte broekjes en t-shirts.
  • Op bijna elke plek in Zuid-Afrika worden wel creditcards geaccepteerd – handig! Als je heel zeker wilt weten dat je nooit zonder betaaloplossing komt te zitten, neem je ook een bankpas en cash mee.

Een auto huren in Zuid-Afrika

  • Om te beginnen: Zuid-Afrika was vroeger een Britse kolonie, en daarom rijdt men er aan de linkerkant van de weg. Ik raad je aan hetzelfde te doen
  • Veel autoverhuurbedrijven zitten op de luchthavens, en veel verhuurders hebben ruime openingstijden. Ga je een auto huren in Kaapstad, dan zijn de depots op het vliegveld bijvoorbeeld 24/7 geopend.
  • Om een auto te huren in Zuid-Afrika en daarin te rijden is het noodzakelijk om thuis een internationaal rijbewijs (IRB 1968) aan te vragen.
  • De wegen in de meeste delen van het land zijn goed in orde. Hoe verder je je van de hoofdwegen je je begeeft, hoe meer onverharde wegen en zandpaden te tegenkomt. Alleen als je echt op autosafari wilt gaan is een 4×4 terreinwagen noodzakelijk.
  • Kies bij voorkeur een wagen waarin je je bagage in de kofferbak uit het zicht kwijt kunt. Qua veiligheid kan dat zeker helpen!
  • Je mag niet zomaar met een huurauto de buurlanden van Zuid-Afrika (eSwatini, Lesotho, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique) bezoeken. Overleg dit eerst met de verhuurder, en houd rekening met bijkomende kosten bij de douane.

Meer tips nodig? Lees dan ook mijn blog over autohuur in Zuid-Afrika!

Bezienswaardigheden van Zuid-Afrika

Er is overal wel wat te doen in Zuid-Afrika, maar welke locaties springen er echt uit? Dit zijn maar een paar van de mooiste bezienswaardigheden van het land.

  • Als je Kaapstad bezoekt is het natuurlijk leuk om in de stad en de omgeving een kijkje te nemen. Een paar van de mooiste bezienswaardigheden van Kaapstad zijn de kleurrijke wijk Bo-Kaap, de beroemde Tafelberg en de Kirstenbosch botanische tuinen en natuurlijk Robbeneiland, het ballingsoord van Nelson Mandela.
  • Johannesburg is de grootste stad van het land en heeft een lang en gelaagd verleden. Bezoek hier het Apartheid Museum, de zwarte wijk Soweto, de overblijfselen van oude goudmijnen en indrukwekkende bouwwerken uit de Victoriaanse tijd. Armoede en rijkdom, oude monumenten en hypermoderne architectuur: Johannesburg is een stad vol contrasten. Ik raad wel aan om hier niet veel langer te blijven dan twee à drie dagen.
  • Aan de oostkust ligt het dorpje St. Lucia in het iSimangaliso Wetland Park, een schitterende groene regio. Hier kun je aan het strand liggen, snorkelen, walvissen spotten en zowel nijlpaarden als krokodillen tegenkomen – zie deze giganten op een tour met een kleine boot. St. Lucia is ook één van de weinige plekken in Afrika waar het rond juli zo koud kan worden dat er sneeuw valt in de bergen.
  • De Drakensbergen zijn de hoogste bergen van Afrika en één van de mooiste landschappen van het land. Groene valleien, woeste rotsmassa’s en torenhoge watervallen doorspekken het gebergte. Door de Drakensbergen lopen trails die je de allermooiste plekjes laten zien.
  • Op meerdere plekken in Zuid-Afrika kan je goed surfen, met een schitterend uitzicht en zonder drommen toeristen. Het relatief drukke Jeffrey’s BayVictoria Bay op de Tuinroute, het wat rustigere Elands Bay en het woeste Stilbaai zijn een paar populaire plekken. Boek hier je surfles voor beginners in Jeffrey’s Bay als je nog nooit op een plank hebt gestaan.

Tips voor een rondreis door Zuid-Afrika

Dit land heeft een oppervlakte van 1.220.000 km: dat is ongeveer 17 keer de Benelux. Een rondreis door Zuid-Afrika in een gehuurde auto is dan ook de beste manier om een bevredigende indruk van dit land te krijgen. Kies uit deze tips voor Zuid-Afrika de route(s) waar jij enthousiast van wordt.

  • De Panoramaroute van Zuid-Afrika is één van de beste vakantie tips om Zuid-Afrika te doorkruisen met een auto. De route maakt zijn naam waar: op weinig trajecten vind je zulke mooie uitzichten en natuurgebieden. Daar vallen ook een paar bekende spots onder die je vaak in gidsen en fotoseries over Zuid-Afrika ziet, zoals de Pinnacle, Bourke’s Luck Potholes en het markante God’s Window.
  • De Garden Route of Tuinroute van Zuid-Afrika is officieel 300 kilometer lang en loopt van Addo tot Mosselbaai, maar je kunt er ook een veel langere roadtrip van maken omdat er nog veel meer prachtige plekjes in de omgeving liggen. Onderweg zie je prachtige kusten, stukken natuur en oude plaatsjes. Onderweg kom je een paar plekken tegen waar een hike de moeite waard is. Bijvoorbeeld het Tsitsikamma National Park, de Plettenbergbaai en het Robberg Nature Reserve, waar een grote kolonie zeehonden leeft.
  • De Wijnroute of Route 62 voert je, juist, door de regio’s waar wijnteelt een lucratieve bezigheid is. Rond de plaatsen Stellenbosch, Worchester, Wellington en Franschhoek liggen bloeiende wijnboerderijen met parmantige oude panden en mooie, vruchtbare stukjes natuur. Een bezoek aan zulke wine estates is de moeite waard!
    Hier lees je mijn tips voor Stellenbosch.

Tips voor een Zuid-Afrika safari

Olifanten, leeuwen, buffels en giraffes – maar ook haaien, zeehonden, apen en exotische vogels. Het is zonde om naar Zuid-Afrika te gaan en géén safari in één van de uitgestrekte wildparken te maken. Wat zijn daarvoor de beste plekken?

  • Een safari in het Krugerpark is enorm populair, en je maakt hem op eigen houtje of met een begeleide tour. Om het hele park te zien, zou je minstens twee weken moeten inplannen. De meeste toeristen doen het in twee dagen, en overnachten in één van de lodges of ‘restcamps’ in het park. Je hebt tickets nodig om het park te bezoeken, en het is aan te raden om van tevoren een goede route door het gebied te plannen. Kies voor één van de privégebieden in het Krugerpark als je luxere accommodaties en meer rust zoekt.
  • Het Addo Elephant National Park is bekend om zijn grote, gezonde populatie van de Afrikaanse olifant. Het is een vrij klein park, waar je toch een paar leden van de Big Five kunt spotten. Een ander voordeel van Addo: de wegen verkeren in uitstekende conditie, en je hebt dus geen terreinwagen nodig. Uiteraard kan je ook een all inclusive safari boeken.
  • Aan de westkust vind je het West Coast National Park, waar lagunes, stranden, struikgewas en fynbos elkaar afwisselen. Er leven hier meer dan 250 vogelsoorten (flamingo’s!) en er groeien in de nazomer tapijten vol schitterende bloemen. Ook kan je als je geluk hebt verschillende soorten antilopen waarnemen.
  • Wil je pinguïns in Zuid-Afrika tegenkomen? Ja, deze grappige vogels leven niet alleen op de Zuidpool! Boulders Beach is één van de bekendste plekken om ze in levende lijve te zien. De pinguïns beschouwen mensen niet als een bedreiging, en komen zelfs nieuwsgierig naar je toe gewaggeld als je op het strand zit.

Accommodatie tips voor Zuid-Afrika

Zoek je accommodatie tips voor Zuid-Afrika? In zo’n groot land is het onmogelijk om alle lodges, hotels en safarikampen op te noemen. Ik beperk me dan ook tot vier van de beste tips voor Zuid-Afrika, zodat je een indruk krijgt van de mogelijkheden in het land.

  • Als je een nacht in Kaapstad gaat doorbrengen, bespaar dan wat geld en kies voor het betaalbare Urban Oasis Aparthotel aan Plein Street. Ondanks de goede prijs geniet je hier toch van een buitenzwembad, kamers met airco, keuken én flatscreen-TV, een bar, restaurant en terras.
  • Bij Addo, bekend van het nabijgelegen wildpark, kan je overnachten op een charmante citrusboerderij die nog volop in bedrijf is. In De Old Drift Farm verblijf je in een modern huisje met een veranda, en kan je gebruik maken van een gemeenschappelijke lounge, een diner- en ontbijtservice en een zwembad.
  • In St. Lucia aan de oostkust ligt Lodge Afrique in een tropische palmentuin. Het is een bungalowpark voor reizigers met een ruime beurs, maar daar krijg je ook van alles voor terug: een charmante vintage lodge, gratis WiFi, een buitenzwembad, uitstekend ontbijt, een minikoelkast en goede airco.
  • In het Krugerpark liggen veel betaalbare lodges, maar ook een paar luxehotels. Wil je van je trip de reis van je leven maken, boek dan een kamer in het grootste hotel van het park. De Kapama River Lodge heeft 64 exclusieve kamers die in een safari-stijl zijn ingericht, met een privébadkamer met ligbad, een minibar en andere fijne voorzieningen. De River Lodge heeft een restaurant, bar en een buitenzwembad, en in de verte zie je de Drakensbergen liggen.

Veiligheid: tips voor een reis in Zuid-Afrika

Over de veiligheid in Zuid-Afrika wordt veel beweerd en vaak gewaarschuwd. De waarheid is dat je zelf voor een groot deel in de hand hebt hoe veilig je bent in dit land. Lees hier de belangrijkste tips voor Zuid-Afrika om jezelf te beschermen.

  • Houd je spullen in het oog op het vliegveld, op het station, in het hotel en in horecagelegenheden. Doe ook de deur van je hotelkamer op slot en maak altijd gebruik van de safe, en doe niet zo maar open voor onbekenden.
  • Blijf weg uit de sloppenwijken (townships) van de steden. Wil je daar toch een kijkje nemen, neem dan een betrouwbare gids in de arm.
  • Houd er rekening mee dat het in het openbaar tonen van queer of gay uitingen niet overal geaccepteerd wordt.
  • Ga na zonsondergang niet meer naar buiten. Kom je laat terug van een diner of iets dergelijks? Loop dan nooit over straat, zeker niet in je eentje. Ga terug met de auto of bestel een Uber, een bedrijf dat erg goede vertegenwoordigd is in de grotere steden.
  • Als je in de stad rijdt, houd de ramen en deuren van je auto dan op slot. Rijd na zonsondergang alleen binnen de stad en op de grote wegen.
  • Als je met dure apparatuur op reis gaat (telelens, laptop, dure smartphone etc.), houd die dan uit het zicht. Ook is het aan te raden om een reisverzekering af te sluiten die dekking biedt in het geval van diefstal.
  • Mocht je overvallen worden, verzet je dan niet en geef braaf je spullen af. Anders is de kans aanwezig dat er geweld tegen je wordt gebruikt.
  • Kom niet in de verleiding om (soft)drugs te kopen. Op het bezit en gebruik hiervan staan in Zuid-Afrika hele hoge straffen.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *