Franse tolwegen: Rij je route zonder boete

Urenlang wachten bij de tolpoortjes op een snikhete zomerdag – een beeld dat je vakantie naar Frankrijk toch minder aantrekkelijk maakt. Gelukkig is er goed nieuws: er komen namelijk zogeheten ‘flux libre’ tolwegen. Op deze wegen vind je geen tolpoortjes of slagbomen meer. Maar hoe werkt dat precies en hoe voorkom je boetes?

Goede voorbereiding is het halve werk

Met een goede voorbereiding ga je ontspannen van huis. Zo is het geen slecht idee om nog eens je verzekeringen onder de loep te nemen voordat je vertrekt naar je vakantiebestemming.

Ga je op autovakantie en neem je dure bagage mee zoals camera’s, fietsen en campinguitrusting? Een reisverzekering afsluiten of je huidige reisverzekering vergelijken met andere aanbieders kan dan verstandig zijn. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je goed gedekt bent voor de waardevolle spullen die je meeneemt. Vergeet ook niet om de voorwaarden voor pechhulp en eventueel vervangend vervoer te controleren, zodat je zeker weet dat je goed geholpen wordt in geval van nood onderweg.

Ook je route uitstippelen is een belangrijke stap voor een soepele autovakantie. Want hoe zit het ook alweer met die Franse tolwegen? En hoe zorg je ervoor dat je geen dikke prent door de bus krijgt? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Franse tolwegen: dit kun je verwachten

Een groot deel van het Franse wegennet, zo’n 11.000 kilometer, bestaat uit tolwegen, bekend als péage. De snelste route naar je vakantiebestemming zal hier waarschijnlijk langs gaan, dus ontkom je er niet aan om te moeten betalen. Zo betaal je voor een enkele rit naar een van mijn favoriete bestemmingen in Europa – het Parc National de Vanoise – zo’n € 79,- aan tol.

Hoewel er al enkele jaren wordt getest met tolwegen zonder poortjes, is in 2023 het eerste traject definitief overgestapt naar het systeem zonder poortjes, met plannen om dit uit te breiden in de komende jaren.

Péage en flux libre: hoe werkt het?

Wegen met dit nieuwe systeem herken je aan de borden met ‘péage flux libre‘ langs de weg. Slimme camera’s scannen en registreren je kenteken en weten zo precies wanneer jij waar bent geweest. Zo kun jij ongestoord doorrijden, zonder te hoeven stoppen bij tolpoortjes.

Waar tol betalen?

De tolpoortjes en slagbomen zijn dus verleden tijd, maar dat betekent natuurlijk niet dat het gratis is geworden. Betalen doe je op een van de volgende manieren:

  • Automaten op stopplaatsen: Op de stopplaatsen (aires) langs de tolwegen waar dit nieuwe systeem is ingevoerd staan automaten waar je kunt betalen. Dit kan met muntgeld, bankpas en creditcard.
  • NIRIO-winkel: Tot 72 uur nadat je de tolweg hebt verlaten is het mogelijk om te betalen bij een winkel die is aangesloten bij het NIRIO-netwerk. Je vertelt de winkelier je kenteken en hij laat weten welk bedrag er voor je open staat.
  • Online betalen: Je hebt ook de optie om online te betalen. Het nadeel hiervan is wel dat je de site van de tolwegbeheerder moet vinden en je enkel met creditcard kunt betalen. Ook voor online geldt een betalingstermijn van 72 uur.
  • Tolbadge: Een handige optie voor iedereen die regelmatig gebruikmaakt van de Franse tolwegen. Dit apparaat betaalt automatisch de tol voor je. Het is ook erg praktisch bij de oude tolpoortjes, want er is altijd een speciale doorgang voor auto’s met een tolbadge. En die rij is vaak een stuk korter.

Forse boete

Vergeet ook echt niet te betalen, want je boete kan oplopen tot € 375,-. Gelukkig geldt deze regel momenteel alleen voor een weg van Parijs naar het westen, dus op je reis naar het zuiden hoef je je nog geen zorgen te maken. Vakantiegangers richting Normandië moeten echter wel extra opletten.

Bereid je reis goed voor

Van je koffer inpakken tot je verzekeringen checken, op reis gaan brengt altijd flink wat geregel met zich mee. Voor een reis naar Frankrijk komt er nu dus ook bij dat het verstandig is om uit te zoeken of je langs een péage en flux libre komt. Hoewel het onderweg ook wordt aangegeven, is het fijn om alvast een idee te hebben van wat je te wachten staat.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *