Avoriaz & Morzine: Paradijs voor outdoor liefhebbers tijdens de zomer

Op zoek naar een adrenaline rush in de Franse Alpen? Avoriaz en Morzine hebben méér dan genoeg mogelijkheden voor iedereen die graag zijn grenzen verlegt tijdens een heerlijke outdoor vakantie. Zegt racen, vliegen, klimmen, klauteren en glijden door groene en rotsige berglandschappen jou wel wat? Dan zullen onderstaande tips jou zeker bevallen!

Racen

Racen door de bergachtige, groene zomerlandschappen van Avoriaz en Morzine deed ik niet op één, maar wel twee manieren!

Mountanbiken

De eerste manier ligt misschien een beetje meer voor de hand, aangezien Morzine erg bekend staat omwille van het ‘Morzine Bikepark‘, één van de beste mountainbike regio’s ter wereld! Met meer dan 650 kilometer aan trails en 25 aangepaste liften voor mountainbikes verspreid over twee landen (Frankrijk en Zwitserland) kun je hier makkelijk vele weken vullen met racen en kunstjes tonen. En de niveaus gaan echt van absolute beginners tot trails voor de meer ervaren riders.

Wij gingen op pad met Yann van Evolution 2, een dolenthousiaste kerel die de grappen en grollen als een lawine op je afvuurt en je daardoor als beginner ook 100% geruststelt. Voor de meer ervaren rotten toont hij graag zijn gekste kunstjes en neemt hij je op pad naar de meest uitdagende trails doorheen het gigantische bikepark. Wij kozen voor elektrische mountainbikes en fietsten daardoor zowel omhoog en omlaag langs wegen, doorheen bossen en we probeerden zelfs enkele eenvoudige trails met bochtjes en kleine jumps uit.

En ook voor diegenen die minder op zoek zijn naar een need for speed is een ritje op de eBike trouwens een dikke aanrader. We fietsten tijdens onze tocht namelijk langsheen prachtige berglandschappen met luid loeiende koeien en snel stromende watervallen en hielden halt in één van de meest iconische bergdorpjes van les Portes du Soleil: les Lindarets, oftewel het ‘geitendorp’.

Avokarten

Ik had nooit verwacht dat je in Avoriaz een go-cart zou kunnen huren waarmee je de bergen in high-speed af kunt racen. Avokarten is nog het best te beschrijven als een doldwaze Mario Kart rit, maar dan in het echte leven!

Met een driewieler tussen je benen en een futuristisch ogende helm met bril op je kop (geloof me, die heb je nodig!), scheur je 3,5 kilometer aan hobbelige wegen af met een hoogteverschil van wel 600 meter. Onderweg krijg je fenomenale uitzichten over Avoriaz en Morzine en race je door rotsachtige niemandslanden en weelderig groene  bossen. Drie en een halve kilometer lijkt misschien niet zo veel, maar je doet er toch ruim een half uur over voor je dit racecircuit tot een goed einde brengt. Nadat je de finishlijn hebt overgestoken, laat je je avokart achter bij de skiliften, zodat jij meteen verder kan naar je volgende bestemming… of om nog een ritje te maken, natuurlijk!

Ah! En ik vergat bijna het allerleukste mee te geven. Deze knotsgekke race is mogelijk in zowel zomer als winter.

Vliegen

Bij vliegen door de bergen denk je misschien meteen aan zweefvliegtuigjes, parapenten of zelfs parachutespringen – en dit is ook allemaal te beleven in de Portes du Soleil, maar ook onderstaande activiteiten laten je tussen de bergtoppen van Avoriaz en Morzine zweven!

Zipline (tokkelbaan)

Ziplinen (of tokkelen) is ideaal voor jong en oud. Na een korte, eenvoudige uitleg mag je het Parc des Dérêches in Morzine zelf betreden en van vele tientallen kabels heen en weer vliegen boven de groene boomtoppen en bruisende watervallen onder jou. Soms vlieg je tegen topsnelheid over de diepe valleien, andere keren moet je wat extra klimmen en trekken om de overkant te bereiken – maar één ding is zeker: de uitzichten vanaf de tokkelbaan zijn fe-no-me-naal!

Als je nog geen genoeg hebt gekregen van al die panorama’s, is het misschien ook een leuk idee (zeker voor kindjes) om ook het parcours door de bomen er vlak naast mee te nemen. Daar klauter je over boomstammetjes, dunne kabelbanen en andere hindernissen.

Le pas d’Aigle

Ook tijdens de zomer kun je gebruik maken van de (ski)liften in les Portes du Soleil. En dat voelt ook een beetje aan als vliegen, toch?! Zeker als je onderweg bent naar één van de allermooiste uitzichtpunten in de streek.

Le Pas d’Aigle ligt hoog in de bergen van Morzine en op dit panoramapunt werd een brug gebouwd vanwaar je echt de állermooiste viewpoints krijgt over de vele bergen in deze regio. Aan de rechterkant zie je bij goed weer zelfs de imposante Mont Blanc opdoemen.

Om daar te geraken kun je hiken, ofwel de Télépherique de Nyon en vervolgens de stoeltjeslift helemaal naar boven nemen.

Klimmen en klauteren

Bergen bezoeken zonder ook even te klimmen en klauteren is natuurlijk not done! Zeker als er zo’n mooie uitzichtpunten aan een klimpartijtje vasthangen.

Via Ferrata

Dé beste manier om van die uitzichten te genieten terwijl je aan het klimmen bent, is door een via ferrata of klettersteig uit te proberen. Bij deze activiteit klauter je met behulp van stalen kabels, ladders en bruggetjes een indrukwekkend en vooral heel steil klimparcours af op grote hoogte.

Safety first, natuurlijk – want je zit uiteraard goed vastgehaakt met karabijnen en klimhaken aan vooraf aangebrachte kabels en buizen in de rotswanden. Om het niet overdreven moeilijk te maken, zijn er -naast de uitstekende rotsen-, ook heel wat ijzeren opstapjes beschikbaar waarop je je voeten of handen kunt rusten.

Voor mij persoonlijk is het één favoriete activiteit in de bergen geworden. Ik geef toe: het kan op momenten héél angstaanjagend zijn, maar de vrijheid die je hier geniet, is werkelijk onbeschrijflijk. Alsof je plots in een vogel transformeerde die even een rustpauze inlast op één van deze steile bergflanken. Fe-no-me-naal!!

Mijn reisgezellen en ik zijn natuurlijk niet gek en gingen dus op pad met een professional. Guillaume van Guides de Morzine-Avoriaz helpt iedereen om zich op zijn gemak voelen en legt je duidelijk uit hoe je zo’n via ferrata het beste aanpakt. En eerlijk gezegd: moeilijk is het echt niet! Zo lang je maar een heel pak durf en niet al te veel hoogtevrees hebt, zal dit een activiteit zijn die je nog lang zal bijblijven.

Glijden

Na al die grote hoogtes te hebben overwonnen tijdens het vliegen en klimmen, is het tijd om wat stoom af te blazen en helemaal terug naar beneden te glijden. En ja hoor, ook dat is eenvoudig te doen in Avoriaz en Morzine!

Canyoning

Tijdens canyoning breng je een bezoek aan de wild kolkende bergrivieren en watervallen van deze streek. Niet om ze gewoon maar te bezichtigen, natuurlijk. Maar wel om er van af te springen en glijden. Ook hier stond Guillaume van Guides de Morzine-Avoriaz ons bij om alles veilig te laten verlopen.

Om in die rivier te geraken, haal je al meteen halsbrekende toeren uit. Net zoals de beroemde scène uit Mission Impossible, word je met een extreem lange koord naar beneden gehesen (maar dit keer dus van een brug, in een rivier) en dat eerste momentje is echt even gewoon niet denken maar GAAN! En dan… valt het eigenlijk wel goed mee!

In dit parcours klim je van de ene waterval naar de andere, glijd je van een waterpretpark door Moeder Natuur gecreëerd en lach je je te pletter tijdens het springen van deze wild kolkende watervallen en snelstromende rivieren.

Onderweg word je heel goed begeleid door jouw begeleider en bovendien word je op voorhand goed uitgedost tegen koude en ongelukken. Deze activiteit is dan ook aan te raden voor jong en oud.
Wát een heerlijk avontuur. En bovendien is het nog eens heerlijk verfrissend ook, na zo’n dagje uit in de heerlijke bergzon.

Overnachtingstip: Hotel l’Equipe in Morzine

Nadat de adrenaline de hele dag door je lijf gierde, is het een goed idee om even tijd voor jezelf te nemen en heerlijk te ontspannen. Een aangenaam hotelletje is dan ook geen overbodige luxe! Wij verbleven bij Hotel l’Equipe en ik vond de kamers zó mooi, dat ik deze accommodatie dan ook graag aanbeveel.

Het interieur is net wat je van een kamer in een Frans bergdorp verwacht, maar dan met allerlei extraatjes en van alle luxe voorzien. Bovendien hebben alle kamers ook een prachtig (en erg groot) balkon, waardoor je nog langer van de mooie omgeving mag genieten. Daarnaast zijn alle kamers heel erg ruim en is er meer dan genoeg plaats voor twee of zelfs drie personen.

Oh, en ook niet te vergeten: gasten kunnen tijdens een verblijf ook gebruik maken van het heerlijke zwembad mét jacuzzi!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *