50+ Tips voor Amsterdam: Handige travel tips voor een citytrip!

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en een ontzettend populaire reisbestemming voor miljoenen mensen uit alle hoeken van de wereld. De stad is bij veel mensen alleen bekend om zijn liberale cannabisbeleid en de rosse buurt. Maar Amsterdam heeft zo veel meer te bieden! Ik geef je met liefde tips voor Amsterdam op het gebied van cultuur, attracties en nightlife.

Travel tips voor Amsterdam

Het is een makkie om vanuit België of Nederland deze stad te bereiken. Zeker met deze praktische travel tips voor Amsterdam.

Natuurlijk kan je ook met de auto gaan. Het navigeren en parkeren in het hartje van het stadscentrum is echter moeilijk én duur. Dus waarschijnlijk wil je je auto ergens aan de rand van het centrum wegzetten en vanaf daar met het OV reizen.

Naar Amsterdam vliegen is mogelijk vanaf Antwerpen en Brussel, maar waarschijnlijk kost het je met naar het vliegveld reizen en inchecken meer tijd dan met de alternatieven zoals auto of trein. En denk ook even aan je ecologische voetafdruk bij zo’n kort vliegreisje
Een alternatief voor Belgische lezers is om mee te gaan met een georganiseerde dagtocht vanuit Brussel.

Met de trein naar Amsterdam is uitstekend te doen. Vanuit Brussel en Antwerpen gaan er treinen van Thalys, Eurostar en InterCity die de stad binnen twee uur bereiken. En als je in Nederland woont, dan plan je je NS-verbinding naar Amsterdam makkelijk via 9292ov.nl

Vanuit veel Nederlandse en Belgische steden vertrekken er handige en goedkope flixbussen naar Amsterdam.

Praktische tips voor Amsterdam

Wat is handige informatie om je weg te vinden in de hoofdstad van Nederland? Met deze tips voor Amsterdam van locals kan je trip eigenlijk niet meer stuk.

  • De I amsterdam Card is misschien wel de beste van alle budget tips voor Amsterdam. Met deze toeristische kortingskaart heb je gratis toegang tot veel van de absolute topattracties van de stad, en een goede korting op andere. Ook kan je gratis op de bus, tram en metro stappen. Deze card is verkrijgbaar in edities voor 1, 2, 3, 4 of 5 dagen: je kunt hem dus precies op jouw reisduur laten aansluiten.
  • Ga je losse tickets kopen? Houd er rekening mee dat de populairste attracties (zoals het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis) lange wachtrijen kunnen hebben, en dat het verstandig is om je kaartjes vooraf online te bestellen. Zoals altijd raad ik aan om dat via GetYourGuide te doen (aangezien je daar gratis mag annuleren tot 24 uur op voorhand voor de meeste tours en tickets).
  • Amsterdam heeft een metro en een uitgebreid netwerk van stadstrams en bussen. Hiervan maak je gebruik met een OV-chipkaart of met een op het station gekocht kaartje. Ook binnen de stad plan je je trip het makkelijkst via de website 9292ov.nl.
  • In Amsterdam-Noord kom je terecht met één van de 7 gratis veerponten die regelmatig vertrekken vanaf de IJ-oever, en waarvan er twee zelfs ’s nachts varen.

Hotel tips voor Amsterdam

Amsterdam kan je, afhankelijk van je vertrekpunt, vaak wel in één dag zien. Maar natuurlijk is het veel leuker om ook de kleinere attracties mee te pakken op een wat langere vakantie. Dit zijn een paar van de mooiste hotel tips voor een Amsterdam weekend. En in dit uitgebreide artikel geef ik je er nog meer.

  • In de bekende A’DAM Toren zit Sir Adam, een designhotel waarvan de sfeer volledig aansluit bij het ‘industrial’-concept. Donkere kleuren, blootliggende bouwmaterialen en glanzend metaal dus. Toch wordt de inrichting van de kamers en lobby nooit somber, en Sir Adam is één van de mooiste tips voor Amsterdam voor liefhebbers van deze artistieke interieurstroming. Bovenin de A´DAM toren vind je een observatiedek met een eersteklas uitzicht over Amsterdam.
  • Het Volkshotel op de Wibautstraat is een attractie op zich. Behalve een flink aantal gevarieerde kamers kan je hier gebruik maken van een bioscoop, een game room, een restaurant en een zwembad. Allemaal in hetzelfde pand – da’s nog eens makkelijk genieten.
  • Zoek je boutique hotel tips voor Amsterdam centrum? Op het Damrak kan je overnachten in The Exchange Hotel, ontworpen en aangekleed door alumni van het Amsterdam Fashion Institute. Elke kamer heeft zijn eigen sprookjesachtige thema met bijpassende designmeubels, kleurstelling, stoffen en vintage decorelementen. Niet goedkoop, maar elke cent waard.
  • Hotel not Hotel is wat lastiger uit te leggen. Het heeft een compleet andere indeling dan een normaal hotel en doet eerder denken aan een hip ingerichte winkel of galerij. De kamers en de lobby hangen dan ook vol met kunstwerken die direct de aandacht grijpen, en dit ongewone optrekje heeft ook nog een prima ontbijtservice en een inpandig eetcafé.

Bezienswaardigheden van Amsterdam

Amsterdam is niet de grootste stad op de wereld. Gelukkig lijkt elk hoekje ervan vol te staan met historische gebouwen, aantrekkelijke winkels en rijk ingerichte museums. Wat zijn de hotspots voor de hoofdstad? Ik geef je hier de leukste tips om in Amsterdam bezienswaardigheden te bekijken. En raadpleeg deze blog ook voor nog méér tips!

Toeristische tips voor Amsterdam

  • Eén van de populairste tips voor Amsterdam is een rondvaart door de grachtengordel. Vanuit de boot krijg je alle monumentale handels-, pak- en woonhuizen langs de Amsterdamse kanalen te zien. Natuurlijk verteld de gids je van alles over de geschiedenis van de belangrijkste panden. Het hele gebied staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, wat veel zegt over de kwaliteit van dit boottochtje. Hier lees je uitgebreid wat je van zo’n tour kan verwachten.
  • De Oude Kerk is het meest indrukwekkende religieuze monument van de hoofdstad. Hij stamt uit de middeleeuwen en heeft een typisch Nederlandse, sobere inrichting. In de Oude Kerk vind je een aantal graftombes van markante personen uit de vaderlandse geschiedenis. Ook worden hier vaak tentoonstellingen gehouden.
  • Ben je fan van Ajax, of gewoon van voetbal op zich? Dan is een bezoek aan hét symbool van de club, de Johan Cruijff Arena, een prachtige belevenis. Hier zie je veel herinneringen aan de rijke carrière van de club en kom je in gedeeltes van het stadion die normaal niet toegankelijk zijn.
  • Vanuit Amsterdam is de Zaanse Schans bezoeken goed mogelijk. Deze historische wijk in Zaanstad is beroemd om zijn schitterende molens en diepgroene, glimmend gelakte houten huizen. Op de Zaanse Schans kom je in de opengestelde huizen en kleine musea ook van alles te weten over het leven in de tijd dat de buurt gebouwd werd.
    De makkelijkste manier om dit monumentale plekje te bezoeken is door een tour te regelen. En die zijn er in vele soorten en vormen!

Gratis activiteiten in Amsterdam

  • Het Vondelpark is een park waar altijd wat te doen in Amsterdam is. In dit groene stadspark vol grote, oude bomen en waterpartijen kom je wandelaars, sporters, zonnebaders en picknickende families tegen. Ga hier heen als je even wilt ontspannen en een andere kant van het drukke Amsterdam wil leren kennen.
  • Laat je niet door het concept afschrikken: de Wallen horen bij de gebruikelijke tips om in Amsterdam bezienswaardigheden te bezoeken. In deze rosse buurt rond de grachten vind je cafés, coffeeshops (ja, die met cannabis) en eethuizen. En veel drukte, want de sekswerkers die achter de ruiten met de rode lampen hun diensten aanbieden, zijn een echte attractie – ook bij de vele toeristen die gewoon komen sightseeën in de buurt. Ik raad in ieder geval aan om een heel leerrijke verkenningstocht door het Amsterdamse Red Light District te doen. Ik vond het één van de allerleukste tours die ik ooit deed!
  • De Dam en het Leidseplein zijn twee drukke pleinen midden in de stad. Hier kan je urenlang oude gebouwen bekijken, moderne attracties en kunst tegenkomen en winkels in- en uitlopen.
    Op deze pleinen vinden ook veel artistieke activiteiten plaats: denk aan optredende muzikanten, levende standbeelden en andere artiesten.

Museums in Amsterdam

  • Het Anne Frank Huis is één van de meer toeristische tips om in Amsterdam een museum te bezoeken. In dit pand zat de joodse Anne Frank, wiens dagboek wereldberoemd is, tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken met haar familie. Ga zelf een kijkje nemen op deze beladen locatie en kom erachter hoe het leven voor de familie Frank eruit zag in deze zware tijd.
  • Het Rijksmuseum moet je bezocht hebben. En trek daar ook maar een heel dagdeel voor uit, want dit grote museum staat tjokvol kunst, sierlijke meubels, historische voorwerpen en andere belangrijke herinneringen aan het verleden. Het pronkstuk van ‘Het Rijks’ is de Nachtwacht, het meesterwerk van schilder Rembrandt van Rijn – maar er zijn in dit museum méér kunstwerken dan je op één smartphone kunt vastleggen.
  • Het Tropenmuseum documenteert de koloniale geschiedenis van Nederland in al zijn facetten. Je ziet prachtige wapens, kunstvoorwerpen en gebruiksartikelen uit alle delen van de wereld. Ook zijn er kleine themasettingen, zoals een Mongoolse joert, een Marokkaanse kasbah en een Filipijns straathoekje nagebouwd. In dit museum kom je er ook achter wat de Nederlandse koloniale tijd voor de bevolking van andere landen betekende.
  • Het NEMO Science Museum is één van de leukste tips voor Amsterdam met een kind. In dit gebouw staan geen stoffige vitrines, maar interessante laboratoriuminstallaties, experimenten die je kids zelf mogen uitvoeren en informatie in een taal die jonge mensen aanspreekt.

Tips voor Amsterdam van locals

Misschien wil je graag alle hypercommerciële attracties van de stad zien. Of misschien heb je juist meer zin om de minder bekende kanten van Amsterdam te ontdekken. Dit zijn een paar tips voor Amsterdam van locals die je niet in elke reisgids zult vinden.

  • Al je niet toeristische tips voor Amsterdam zoekt, ga dan naar de Westelijke Eilanden. Hier vind je oude pakhuizen, panden met unieke architectuurwaarde, leuke hotelletjes en hippe eethuisjes. Ook kom je hier veel winkeltjes met vintage spullen en kunstgalerijen tegen.
  • Eén van de leukste tips in deze blog over Amsterdam is The Upside Down, een plek die volledig is afgestemd op mensen die geniale Instagram-foto’s willen maken. Elke kamer is ingerichte met bizarre installaties, kunstobjecten of andere elementen die jou de gelegenheid geven om de beste social media pics ooit te maken. Maak selfies in een enorm nepbubbelbad, in een op zijn kop gezette woonkamer of in een enorm schilderij van Mondriaan.
  • Nog één van de secret tips voor Amsterdam: de voormalige NDSM-werf. Ooit vertrokken hier oceaanstomers, daarna werd het een plek waar krakers, kunstenaars en andere onrendabelen neerstreken. Nu is het een verzamelplek van kunstbroedplaatsen, afgedankte trams en zeeschepen en kleinschalige alternatieve festivalletjes.

Shopping tips voor Amsterdam

Natuurlijk ga je een deel van je bezoek aan Amsterdam door winkelstraten te wandelen. En als je gericht wat leuke inkopen wil doen, lees dan zeker deze shopping tips voor Amsterdam.

  • De Negen Straatjes bij de Herengracht zijn één van mijn leuke tips voor Amsterdam. Deze charmante steegjes met wat kleinere, typisch Hollandse huizen zitten vol met kleinschalige specialiteitenhandeltjes, eetwinkeltjes en boetieken.
  • Het Waterlooplein is een bekende openluchtmarkt met veel tweedehands, antieke en vintage spullen. Ook kan je hier door bandshirts, alternatieve kleding en toeristische artikeltjes heen snuffelen.
  • De Pijp is een oude buurt die nu een thuisbasis biedt aan kleine boetieken, vintage winkeltjes, concept stores en outlets van beroemde designers. Bovendien zijn de kleine steegjes van de Pijp erg schattig, dus is het sowieso één van de mooiste toeristische tips voor Amsterdam.

Restaurant tips voor Amsterdam

Het is nog niet zo eenvoudig om goede culinaire tips voor Amsterdam te geven. De hele plaats staat vol met Nederlandse eetcafés, internationale restaurantjes en vestigingen van grote ketens. Ik ga toch proberen om je een paar mooie restaurant tips voor Amsterdam te geven!

Ontbijt tips voor Amsterdam

  • Café Twee Prinsen is een sfeervolle bruine kroeg die de hele dag tot middernacht klaarstaat voor hongerige bezoekers. Geniet hier aan de centrale Prinsengracht van een ontbijt met broodjes, vers fruit en eersteklas koffie.
  • Aan het Sarphatipark vind je Scandinavian Embassy. Deze culinaire delegatie uit het hoge noorden serveert broodjes, Deense ontbijtklassiekers en experimentele koffietjes. Uiteraard in een café met een typisch Scandinavisch ontwerp – lekker rustig aan je ogen, en ideaal om even aangenaam in wakker te worden.
  • Van alle internationale ontbijtspots is het Braziliaanse Tapi ’n Bowls toch wel één van de meest bijzondere. Hier begin je de ochtend met pannenkoeken van tapiocameel, verse bowls met Zuid-Amerikaanse ingrediënten en nog veel meer verrassend eten.
  • Heb je zin in het beste brood van de hoofdstad? Ga langs bij Bakkerij Wolf, dat behalve heel goed brood ook veel internationale ontbijtklassiekers op de kaart heeft staat. Dit ontbijt- en brunchcafé tref je aan op, jawel, de Wolvenstraat.

Lunch tips voor Amsterdam

  • Dignita is één van de bijzonderste lunch tips voor Amsterdam. Dit kleine restaurant is gevestigd in een oude hoftuin en serveert salade, pannenkoeken, broodjes en meer lekkers. Het is bij lekker weer meteen één van de mooiste terrassen tips voor Amsterdam.
  • Café-Restaurant Amsterdam is een inspirerend, groot eethuis met een lange geschiedenis. Dit café is dol op traditie: de menukaart is al jaren nauwelijks veranderd. Geen probleem, want Amsterdam serveert eenvoudige én uitstekende lunchgerechten. Denk aan stokbroodjes, uitsmijters, hamburgers en andere echte evergreens.
  • Wils Bakery Café is een feestelijke combinatie van een Franse bistro en een bakkerij. Hier kan je dus lunchen met heerlijke quiches, Franse broodjes met vleeswaar en kaas, maar ook met internationale lunchfavorieten.
  • De Foodhallen (what’s in a name?) is een permanent food festival vol eetkraampjes met hapjes uit alle hoeken van de wereld. Bestel hier een bonte mix van gerechtjes tot je vol zit – of in ieder geval tot je weer energie hebt om je wandeling te hervatten.

Restaurant tips voor Amsterdam

  • Nomad aan het IJ serveert veganistische gerechten die uitblinken door originaliteit, gewaagdheid en een mooie presentatie. Dit is fine dining met respect voor de natuur, en je kunt hier dan ook alleen kiezen voor een 5-gangendiner, waarbij de kokkin (met jouw eetwensen in haar achterhoofd) een volledig groene eetbelevenis voor je op tafel tovert.
  • Eén van de beste internationale food tips voor Amsterdam is Trattoria Linguini in de Herenstraat. Eén van de beste Italiaanse restaurant van de stad dat, geheel volgens traditie, alleen de beste en verste ingrediënten gebruikt. Verwacht een selectie eersteklas antipasti en pastagerechten onder het motto: more is less.
  • Mr. & Mrs. Watson aan de Linnaeuskade is één van de betere food tips voor Amsterdam als je van robuuste smaken houdt. De koks hier zijn dol op roken, marineren in whisky, stokoude kazen en fermentatie. Je weet dan dat je gerechten opgediend krijgt die je verrassen en nog lang een nasmaak in het geheugen achterlaten.
  • In Amsterdam-Oost eet je bij een restaurant dat zijn eigen groenten en kruiden verbouwd, met de toepasselijke naam De Kas. Veel duurzamer dineren dan hier is lastig. En de groentegerechten van De Kas zijn ook nog eens van topniveau.

Avondje uit tips voor Amsterdam

Ontdek hier tips om Amsterdam in het weekend uit te gaan. De eerste daarvan: met een Amsterdam Nightlife Ticket (kosten: vanaf €10) heb je 1, 2 of 7 dagen lang gratis toegang tot meer dan 20 goede clubs in de stad.

  • Het Leidseplein staat vol met bars, clubs met elke mogelijke soort muziek en theaters.
  • Als je de hele nacht wil stampen op lekkere techno, dan kan ik je Club John DoeClub Panama en Warehouse aanraden.
  • Het bruine café, met een inrichting van gelakte houten bar, tafels en stoelen, een uitgebreide drankenkaart en ouderwets lekkere borrelhapjes, zijn het meest oorspronkelijke kenmerk van het Amsterdamse nachtleven. Het PaardjeCafé HoppeDe Twee Zwaantjes en Café Nol zijn zo maar een paar van de leukste bruine kroegen in de stad.
  • De Melkweg is één van de populairste poppodia van Nederland, en op elke avond van de week vindt hier wel een optreden van een Nederlandse of internationale artiest plaats. Boek wel je kaartje ruim van tevoren.
  • Is er wat te doen in Amsterdam in de avond voor LGBT-publiek? Ik dacht het wel: Amsterdam is één van de allerleukste gay cities ter wereld! De clubs Bar PrikDrag Show Bar LellebelDe Trut en The Queens Head horen bij de echte aanraders.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *