50+ Vakantie tips voor Curaçao: toeristische + Insider locals tips

Eén van de mooiste en meest populaire tropische vakantiebestemmingen is Curaçao. Hier lig je languit in de hete zon op een prachtig wit strand onder dansende palmen aan de Caribische Zee. Wat kan je nog meer doen op dit paradijselijke eiland vóór de kust van Venezuela?
Ik geef je hier 50 tips voor Curaçao waarmee je direct vakantieplannen kunt maken!

Vakantie tips voor Curaçao

Curaçao is een vrij klein eiland (444 vierkante kilometer) en ligt in de zuidelijke Caribische Zee. De enige praktische manier om er heen te gaan is door een vliegticket te boeken. Hoe je goedkope vluchten scoort, lees je in deze blog.
Hieronder lees je alvast enkele tips voor Curaçao zodat je reis goed begint!

  • Je vliegt vanaf Amsterdam, Brussel en Antwerpen binnen 10 uur naar Curaçao. Een enkeltje kost ergens tussen de €400 en de €700 – je hebt dus gelegenheid om een goede deal te bemachtigen.
  • Op Curaçao is het het hele jaar door tropisch warm (boven de 30 graden – lees hier meer over het klimaat en beste reistijd van Curaçao). Van juli tot december is het stormseizoen, waarin er een kleine kans op een overrazende orkaan bestaat.
  • Curaçao hoort bij het Koninkrijk der Nederlanden, en veel mensen op het eiland spreken Nederlands. Je hebt wel een paspoort nodig om naar Curaçao te reizen. Ook betaal je op het eiland niet met euro’s, maar met de Antilliaanse gulden, waarvan de koers aan die van de Amerikaanse dollar is gekoppeld.
  • Vanaf Curaçao is het mogelijk, maar niet per se eenvoudig, om een boot te zoeken die je naar één van de andere ABC-eilanden (Aruba of Bonaire) brengt. Vaak is vliegen dan makkelijker en goedkoper.

Insider tips voor Curaçao

Wat moet je weten voordat je je koffers pakt? Lees gewoon even deze praktische vakantie tips voor Curaçao.

  • Wil je wat budget tips voor Curaçao? Je kunt echt flink wat geld besparen door goedkope vliegtickets te bemachtigen. Dat doe je simpelweg door deals in het oog te houden en tijdig te boeken. Sowieso is het slim om vroeg te boeken, voordat de hotels vol beginnen te raken. En tenslotte zijn zo’n beetje alle voorzieningen, waaronder de restaurant en beach clubs, veel goedkoper als je van de megatoeristische plaatsen wegblijft.
  • Ik raad je 100% aan om een auto te huren op Curaçao. De stranden en andere attracties liggen behoorlijk verspreid, en het openbaar vervoer op het eiland is niet goed. Het verkeer op het eiland is rustig en de wegen zijn goed. Lees hier mijn uitgebreide auto huren tips voor Curaçao.
  • Niet elke plek op Curaçao is even veilig. In de grote toeristische oorden is over het algemeen bewaking aanwezig. Sommige wijken in Willemstad staan bekend als onveilig, en je doet er daar goed aan om je waardevolle spullen weg te bergen en in de hoofdstraten te blijven.

Hotel tips voor Curaçao

Op Curaçao kan je overnachten in allerlei soorten accommodaties. De meest comfortabele keuze is natuurlijk in een hotel, waar je alle voorzieningen hebt om even bij te komen van een lange dag in de tropische hitte. Dit zijn vier hotel tips voor Curaçao.

  • In Jan Kok Lodges bij Sint Willibrordus ben je helemaal omringd door palmen, tropische jungle en bloemen. Deze oase in het groen is ook een aanrader omdat hij dicht bij de populaire stranden Porto Marie en Cas Abou ligt. Geniet hier in alle rust van het tropische leven, en kom alleen in actie als jij daar zin in hebt.
  • Bon Bini Seaside Resort is één van de mooiste hotel tips voor Curaçao. Hier verblijf je in een kleine, felgeschilderde bungalow in een enorme tropische tuin. De voorzieningen zijn ook prima, en natuurlijk ligt Bon Bini aan het strand. Je hotelticket geeft je ook nog eens gratis toegang tot de Mambo Beach Club daar!
  • In de up-and coming wijk Pietermaai vind je BOHO Bohemian Boutique, een optrekje met moderne en ruime kamers. Je kunt hier een verblijf met een dakterras boeken, er is een schitterende groene tuin aanwezig en je logeert op loopafstand van het Avila-strand.
  • Papagayo Beach Resort ligt in de Jan Thiel-Baai en is een goede keuze voor gezinnen met kinderen. Die profiteren hier van begeleiding en vermaak in de kids club, terwijl jij en je partner een drankje doen aan het populaire strand. De villa’s van dit resort zijn van hoge kwaliteit, net als de service – Papagayo is dan ook zeker niet het goedkoopste hotel van Curaçao!

Bezienswaardigheden op Curaçao

Op dit tropische eiland valt ontzettend veel te zien en te beleven. Ik schreef eerder al een blog met dingen om te doen en zien in Curaçao.
Van Willemstad tot natuurgebieden en stranden waar alles voor je geregeld wordt: dit zijn mijn leukste toeristische tips voor Curaçao.

Actieve tips op Curaçao

  • Zoek je wat te doen op Curaçao met lekker wat pK? Huur een quad. Daarmee race je makkelijk offroad door het ruige landschap en je gaat heen waar je maar zin in hebt. Zoek een afgelegen strandje op, ontdek het droge binnenland, of bezoek traditionele dorpjes waar verder geen mens komt.
  • Het is niet bepaald de Mount Everest, maar met 375 meter geeft de Christoffelberg je toch een leuke klimpartij én een paar mooi vergezichten. Beklim deze heuvel op je gemakje en maak van dichtbij kennis met de mooie flora en fauna van de Cariben. Neem wel voldoende drinkwater mee en begin vroeg in de ochtend, voordat de dag écht heet wordt. Het beklimmen van de Christoffelberg duurt een uurtje of anderhalf voor een casual vakantieganger.
  • Je móet gaan snorkelen op Curaçao. Direct aan de kust kom je al een weelde aan zeedieren tegen. Vooral rond de koraalriffen, die niet moeilijk te bereiken zijn, spetteren de tropische visjes, zeeschildpadden en andere waterbewoners rond je oren. Het is een slim idee om zelf een snorkeluitrusting te kopen, maar je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor een georganiseerde snorkelexpeditie.

Foto tips op Curaçao

  • Heel veel mooie plekken ga je tegenkomen in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De haven met kleurrijke grachtenpanden, de charmante, op bootjes gebouwde pontjesbrug, de snoepige architectuur en street art van Sharloo en Otrobanda – meer dan genoeg materiaal om een paar Instagramberichten mee vol te knallen.
  • Shete Boka is een natuurpark waar je doorheen kunt wandelen – óf je kunt met de auto linea recta naar de drie mooiste fotomomenten rijden. Dat zijn de fotogenieke rotsbrug van Boka Wandome, de grot van Boka Tabla en de metershoge zeegeiser Boka Pistol. Zeker één van de mooiste tips voor Curaçao als je op zoek bent naar de perfecte reisfoto’s. Een super leuke manier om dit te doen, is trouwens met een 4×4!
  • Heb je een waterbestendige camera of smartphone? Dan heb ik een speciale tip voor je. Bij Tugboat Beach ligt een gezonken sleepboot die in de loop van de tijd gekoloniseerd is door het zeeleven. Dit bijzondere rif is nu een geweldige plek om tijdens een snorkelsessie een onderwaterselfie te maken! Met een beetje geluk sta je dan op de foto met een rog, octopus of zeeschildpad.

Strand tips voor Curaçao

Hieronder een kleine greep uit de vele prachtige strand tips voor Curaçao. Nog meer tips nodig? Lees ook mijn blog met de mooiste stranden op Curaçao!

  • Het strand Jan Thiel is megatoeristisch. Dat betekent dat je er in het hoogseizoen soms over de hoofden kan lopen en dat lastig kan zijn om wat persoonlijke ruimte op het zand en in de zee te vinden. Aan de andere kant is alles op Jan Thiel wel heel goed geregeld, van de verhuurmogelijkheden tot het sanitair en de horeca aan het strand.
  • Grote Knip is een alternatief: ook een heel mooi strand en vaak druk, maar vooral bezocht door locals en bijna zonder voorzieningen. Hier proef je het echte Curaçao, zeker in de weekenden, wanneer het strand vol zit met barbecueënde families. Grote Knip en het nabijgelegen Kleine Knip: dit zijn een paar van de beste stranden van Curaçao voor reizigers die graag ‘native’ gaan.
  • Playa Lagun is klein, maar charmant. Hier wordt gevist, en de kleine bootjes van de vissers liggen er gewoon op het strand. Playa Lagun ligt in een baai die omzoomd wordt door vrolijk geverfde huisjes en hoge palmen, en de rotspartijen lopen ver het water in. Dat is ook de reden dat dit één van de beste plekken is om te gaan snorkelen: onder water kan je heel veel soorten vissen en zelfs zeeschildpadden in het vizier krijgen.
  • Cas Abou is één van de verplichte vakantie tips voor Curaçao. Veel witter wordt het niet dan op dit ‘bountystrand’, en onder de palmen kan je uren genieten van het geluid van de bruisende zee. Ligbedden, horeca, duikgelegenheden en natuurlijk de spreekwoordelijke felblauwe zee: het is er allemaal op Cas Abou.
  • Misschien wel de mooiste stranden van Curaçao liggen op Klein Curaçao, een mini-eilandje op een klein uur varen van het hoofdeiland. Er is hier weinig groen, maar des te meer hagelwitte kustlijn aan ongelofelijk mooi blauw zeewater. Op een tochtje naar Klein Curaçao kan je heerlijk zonnen en zwemmen, een tripje maken naar een paar mysterieuze scheepswrakken en een verlaten vuurtoren, of gebruik maken van het lekkers dat excursie naar Klein Curaçao je biedt.

Tips voor Curaçao met kinderen

Curaçao is ver weg en exotisch. Toch is het een prima plek om met (jonge) kinderen te genieten van een heerlijk klimaat en van het relaxte leven op een eiland. En de ouderen zullen natuurlijk hun oogjes uitkijken naar de tropische planten, beesten en gebouwtjes. Ik geef je in dit blog tips voor Curaçao bezoeken met kinderen.

  • Ga vooral met je kinderen snorkelen als ze dat durven. Maar als het niet uitkomt, dan geeft Sea Aquarium Park je een kans om toch van het fantastische Caribische onderwaterleven te genieten. Aquaria vol zeesterren, roggen, rifvissen en andere dieren zullen je kids – en jou – fascineren en verwonderen. Buiten kan je ook kennismaken met flamingo’s, dolfijnen, zeeleeuwen en andere grote dieren van de Curaçaose kust. Ik raad wel niet aan om hier te zwemmen met dolfijnen!
  • Serena’s Art Factory geeft je kids de kans om traditionele keramieken popjes, de zogenaamde chichi’s, te beschilderen. Daarna worden de vrolijk versierde chichi’s gebakken in een oven, en kunnen je kids hun popje meenemen als een uniek souvenir. Kijk op hun website zelf even wanneer deze mogelijkheid er is.
  • Als je naar het strand wil met kleine kids, kies dan voor een strand met goede voorzieningen (schaduw, sanitair, toegankelijk eten), een ondiepe zee en veel fijn speelzand. De stranden Daaibooi, Playa Lagun en Jan Thiel zijn een paar van de betere strand tips voor Curaçao met een peuter of kleuter.
  • Zeker de wat oudere kids zullen het leuk vinden om een kleine safari te nemen over een heuse struisvogelfarm. Bij de Curaçao Ostrich Farm kom je van alles te weten over deze reuzenvogels. Je krijgt ook de kans om een omelet van struisvogeleieren of een struisvogelbiefstuk te bestellen voor de lunch (en dat smaakt echt wel lekker!).

Shopping tips op Curaçao

Winkelen is misschien niet het eerste wat bij je opkomt als je naar Curaçao op vakantie gaat. Maar het is absoluut mogelijk: van traditionele producten tot moderne designartikelen, je kan het allemaal kopen. Dit zijn de beste plekken om wat geld uit te geven.

  • De meeste winkels en malls staat in Willemstad. De beste hotspot is misschien wel de Renaissance Mall Curaçao, gevestigd in een oud fort en vol met boetieken, souvenirwinkels, maar ook kleding van grote internationale designmerken en leuke horecagelegenheden.
  • Eén van de beste locals tips voor Curaçao: In de wijk Otrobanda vind je veel kleine winkels waar de bevolking hun favoriete producten komt kopen. Hier kan je unieke kleding, voedingswaren en decoratieve spullen kopen. Blijf wel in de buurt van de pontjesbrug, want dit is een minder veilig gebied in Willemstad.
  • Wil je liever wat spullen van thuis inslaan? Zuikertuintje of Bloempot is een lekker koel overdekt winkelcentrum, met vestigingen van DA en Bruna. Ook de rest van het winkelaanbod is afgestemd op Nederlanders.
  • Punda is een rijke wijk in Willemstad met veel kledingboetieken. Je kunt hier terecht voor je Gucci en je Prada, maar misschien vind je het interessanter om de kleine boetiekjes te verkennen en een set tropische jurkjes en blousejes op de kop te tikken. Als je een beetje zoekt, dan kom je er al snel achter dat de prijzen voor kleren in Curaçao veel lager liggen dan die van thuis!

Restaurant tips voor Curaçao

Wil je een paar goede tips om op Curaçao te eten? Lekker eten is één van de belangrijkste dingen voor de lokale bewoners, en daar pluk jij als toerist de vruchten van. Hier een paar prima restaurant tips voor Curaçao.

  • De Visserij in het Westen van Willemstad is één van de locals tips voor Curaçao en ligt pal aan zee. Hier ben je voor je eten overgeleverd aan de macht van de elementen: de Visserij serveert namelijk the catch of the day. Vraag wat er die dag uit het net is gevist en bestel. Daarna geniet je van de meest verse vis die je op Curaçao op je bordje zal krijgen.
  • Je wilt ongetwijfeld ook een beeld krijgen van de unieke keuken van Curaçao. Die is beïnvloed door de inheemse, Nederlandse en Afrikaanse keukens, en in Plasa Bieu in Willemstad proef je ‘m in al z’n glorie. Dit is een markthal waar je zelf je eten bij elkaar scharrelt, en het is één van de leukere lunch tips voor Curaçao. Bestel de lokale stoofpotjes, eet verse vis en ontdek groenten waar je nog nooit van had gehoord. Smakelijk!
  • De Gouveneur is gevestigd in een prachtig pand aan de Handelskade. Schuif aan op de buitenterrasjes of in de koele binnentuin, en bestel een internationaal gerecht of een Caribische specialiteit. Eén van de beste food tips voor Curaçao.
  • Pietermaai is één van de hipste wijken van Willemstad, en hier vind je één van de beste ontbijt tips op Curaçao. Scuba Lodge richt zich op jonge toeristen en serveert moderne bowls, health food en sandwiches, maar ook voor een typisch Curaçaos ontbijt zit je hier gebakken. Zeker één van de hipste backpack tips voor Curaçao.

Hippe tips om op Curaçao te feesten

Feesten in Curaçao doe je in één van de gave beach bars aan de toeristische stranden. Je komt hier vooral andere toeristen tegen, maar ook lokale Curaçaoënaars weten de weg naar sommige clubs te vinden. Dit zijn een paar handige tips om Curaçao in de nacht te beleven.

  • Zanzibar is een populaire beach bar bij het toeristische strand Jan Thiel. Waar het in andere beachclubs leger wordt als de zon ondergaat, loopt het bij Zanzibar juist vol. Op zaterdag doe je er goed aan om van 17.00 tot 18.00 het happy hour mee te maken. Daarna begint de live muziek, en als de zon in de zee zakt gaan de voetjes van de vloer.
  • Ook bij Mambo Beach is het feest, en veel Nederlandse toeristen weten de weg te vinden. Je kunt bij deze club losgaan op de beats van een bekende DJ of een optreden van een (Nederlandse) artiest bijwonen. Wat er ook gebeurt, de sfeer is altijd goed bij Mambo Beach. Maak er dus een mooie avond van in een tropische setting met leuke muziek en een goed biertje of een cocktail.
  • Nóg een hele goede beach club met een superleuke inrichting: Wet & Wild. Hier is de muziek buiten even goed als binnen, en kan je dus de nachtelijke uurtjes wegdansen op het strand.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *