14x Mooiste stranden Corfu: Beste badplaatsen en rustige stranden

Corfu is het meest noordelijke eiland aan de westkust van Griekenland. Het staat bekend om zijn prachtige kustlijn – en ik vertel je graag over de mooiste stranden van Corfu voor jouw vakantie helemaal top te maken!

1. Twee stranden voor de prijs van één: Porto Timoni

Het beroemde ‘tweelingstrand’ van Corfu, Porto Timoni, ligt in het noordwesten. Je ben vast een keer een foto van dit unieke strand op een reiswebsite tegengekomen. En ik kan je vertellen: ook in het echt is het één van de spectaculairste en mooiste stranden van Corfu.

Porto Timoni bestaat eigenlijk uit twee strandjes, die aan een dunne landtong liggen. Die landtong verbindt een schiereiland met Corfu, en je zwemt hier dus omringd door groene heuvels. Het ene strand geeft je uitzicht op een baai waar ook Agios Georgios aan ligt, op het andere kijk je uit over de Middellandse Zee. Allebei zijn de strandjes prachtig, en vanaf de hoger gelegen heuvels geven ze je geweldige fotomomenten.

De rotsachtige baaien zijn perfect om te snorkelen en te duiken. De enige nadelen van Porto Timoni zijn dat het een stukje lopen is vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats (bij taveerne Dionysos), en dat er nauwelijks voorzieningen aanwezig zijn.

2. Glifada: strand, eten en uitgaan

Zo’n 15 kilometer van de hoofdstad vind je één van de populairste en mooiste stranden van Corfu: Glifada (of Glyfada).

Dit goudgele zandstrand wordt omzoomd door rotsen vol met dennenbomen en een ondiep zeetje, en het is een goede keuze voor gezinnen met jonge kinderen. Glifada zelf vind ik ook één van de mooiste badplaatsen van Corfu, en het is goed gevuld met taveernes, restaurants en handige faciliteiten. Er zijn bovendien een paar clubs, waardoor het een interessante plek is als je je dag niet rond zonsondergang wilt beëindigen.

Ook aan het strand zelf is er horeca, en je hebt de gelegenheid om een kano of een waterfiets te huren. Het strand van Glifada wordt veel bezocht door Griekse toeristen die een dagje naar het strand gaan en wat minder door buitenlandse zonaanbidders.

3. Geweldige natuur van Agios Georgios

Agios Georgios komt in zo’n beetje elk lijstje van mooiste stranden van Corfu terug, en dit strand en zijn omgeving zijn inderdaad erg aantrekkelijk. Het ligt in een besloten baai waar het vrij koele water een opvallend mooie groenblauwe kleur heeft, en het zand is fris, felgeel en zacht.

De heuvels rondom de baai zijn gebleekt door de zon en zijn begroeid met pijnbomen, bloemstruiken en wilde kruiden. Ik heb nog beter nieuws: Agios Georgios ligt in het noorden van het eiland, waardoor het er minder druk is dan aan de zuidelijkere kusten. Dat betekent dat je de schoonheid van dit stukje Corfu in alle rust kunt beleven.

Er zijn trouwens wel degelijk faciliteiten aan dit prachtstrand. Langs de kust kan je eten en drinken bestellen bij de taveernes, er zijn parasols en bedden te huur, en er staan een paar watersporttentjes.
Agios Georgios is ook een geschikte locatie om te snorkelen en te duiken.

4. Mooi én dicht bij de hoofdstad: Kontogialos

Kontogialos is één van de mooiste zandstranden op Corfu. Het ligt in het midden van het eiland aan de westkust, niet ver van Corfu-Stad vandaan. Daardoor is het ook een wat toeristischer strand: je kunt hier gebruik maken van watersportvoorzieningen, taveernes, verhuur van parasollen en ligbedden en in de buurt vind je ook vele andere bezienswaardigheden van Corfu.

Dit lange, witte strand is perfect om er urenlang te relaxen en in het hemelsblauwe water te dobberen. De rotsformaties in de zee en de sfeervolle groene heuvels maken de aantrekkingskracht van het strand compleet. Er is ook een kleine grot bij het strand verstopt, en het dorp Pelekas biedt je de nodige taveernes en andere horeca.

Er is nog een bijzondere manier om Kontogialos te bewonderen: met een paramotorvlucht, waarbij je in een frame met een propeller aan een parachute hangt. De piloot stuurt, jij bewondert de zee, de kliffen en de stranden onder je voeten. Hoe leuk is dat!?

5. Messonghi, groen en gastvrij

Zie je er tegenop om de steile heuvels van Corfu te moeten beklimmen op weg naar één of ander strand? Kies dan voor Messonghi in het zuidoosten. Dit strand ligt in een vallei, en er stroomt een riviertje door de kuststrook dat in zee uitmondt.

Het zoete water van de rivier is goed voor planten, en de streek rond Messonghi kan als één van de mooiste plekken van Corfu worden beschouwd. Struiken vol bloemen, loofbomen, olijfbomen en palmen concurreren hier om het zonlicht, en jij kunt genieten van de schaduw die ze werpen over het hete zand. Het strand bestaat uit kiezelstenen en zand, de zee is ondiep, en je kunt er verschillende watersportartikelen huren.

Het dorp Messonghi waaraan het strand ligt is waarschijnlijk één van de mooiste badplaatsen van Corfu, en je komt hier taveernes, leuke barretjes en handige winkels tegen.

6. Canal d’Amour – leuk voor foto’s

Leef jij voor de likes op je Insta? Dat is voor veel mensen de belangrijkste reden om tijdens hun strandvakantie op Corfu naar het Canal d’Amour bij Sidari te gaan. Want dit ministrandje ligt in een kleine vallei tussen rotswanden, zodat je eigenlijk in een soort fjord aan zee terechtkomt.

Een erg warme fjord dan, en bij Canal d’Amour draait het ook om die zwoele hitte. Want volgens de legende vind je, als je hier in zee gaat zwemmen, de liefde van je leven. Of, als dat te veel gevraagd is, misschien toch minstens een one night stand?

Nou ja, Canal d’Amour is dus een geniale plek om een kleine fotoshoot te houden, al dan niet met een (ter plekke opgeduikelde) partner.

7. Toeristisch Dassia

Dassia is één van de mooie stranden aan de oostkust van Corfu, waar de stroming van de zee wat rustiger is en de kust heel geleidelijk afloopt. Het is een smal strand dat uit kiezels en zand opgebouwd is, en dat in een opvallend bosrijke streek ligt.

Als je de juiste spot langs de boulevard uitkiest, kan je het heetste deel van de dag dan ook in de schaduw van een palm doorbrengen. Dassia zelf is een toeristische badplaats met veel winkels en eetgelegenheden. Delen van het strand grenzen aan de grasvelden en zwembaden van privéresorts, andere stukken liggen pal aan het bos of aan de rotsen – Dassia heeft een lengte van meerdere kilometers.

Het is verder één van de meest kindvriendelijke stranden op Corfu, met veel ruimte om te spelen en met een kalme zee. Het ondiepe water leent zich ook voor actie – leer bijvoorbeeld wakeboarden of wakesurfen onder de hoede van een professionele instructeur.

8. Afgelegen naaktstrand Myrtiotissa

Ben je op zoek naar een strand waar je om de spelende kinderen, kitesurfers en ligbedden heen moet slalommen? Ga dan niet naar het strand van Myrtiotissa. Dit is één van de rustige stranden van Corfu in het midden van de westkust.

Myrtiotissa is tot nu toe gespaard gebleven van de toeristische horden, en zelfs de lokale bewoners komen er niet veel. Wie er wel komen zijn alternatieve types, die er geen punt van maken om naakt te zonnebaden en te zwemmen. Hier moet je tegen bestand zijn, maar dan kan je ook gebruik maken van een droomachtig strand met een hoge natuurwaarde.

Mensen komen hier echt om te ontspannen en te genieten van de azuren zee, pal onderaan een steile berghelling vol dennengroen. Er is zelfs een watervalletje! Op het strand van Myrtiotissa komen kan nog best even wandelen en klimmen zijn, maar dan ben je ook in een klein paradijsje terechtgekomen.

9. Langgerekte strand van Chalikounas

Dit is het langste strand van Corfu, en ook nog eentje van de breedste. Chalikounas bestaat uit een enorme strook land die rond een meer heen slingert, en die bestaat uit een kilometers lange zandstrook die hier en daar begroeid is met duinvegetatie. Het geheel ligt in een natuurgebied, maar je mag gewoon op het strand zwemmen en zonnen.

Chalikounas ligt zo’n 25 kilometer van Corfu-Stad en is behoorlijk rustig. Verwacht hier geen voorzieningen, dus neem zelf drinkwater en een parasolletje mee; in het gelijknamige badplaatsje zijn wel een paar eettentjes en terrasjes. Door de vorm en de ligging aan zee is Chalikounas ook erg populair onder watersporters.

10. Issos Beach, naaktzwemmen en surfen

Niet ver van het lange, lintvormige Chalikounas vinden we Issos Beach, weer een goede kandidaat voor mooiste stranden van Corfu.

Het brede strand ligt voor een even brede rij duinen, en ook het gedeelte van de zee waar je kunt staan blijft lang doorgaan. Het is een donkergekleurd strand met opvallend fijne zandkorrels, waardoor je een beetje het idee krijgt dat je in een donzig kussen wegzakt. Niet dat je op het zand hoeft te liggen, want er zijn parasols en ligbedden te huren op Issos Beach.

Er is ook een watersportprovider: Issos Beach is door de vrij heftige stroming erg populair bij wind- en kitesurfers.

Verder kan ik je melden dat dit een onofficieel naaktstrand is en populair bij de LGBT-community. Wat je hier níet zult aantreffen zijn uitgebreide horecagelegenheden of een spannend nachtleven.

11. Albanië zien vanaf Kassiopi

Het voormalige vissersdorp Kassiopi geldt als één van de mooiste badplaatsen van Corfu. Je krijgt hier precies te zien wat je verwacht van een Grieks dorpje aan zee. Witgeverfde huisjes, leuke vissersbootjes, heuvels met pijnbomen en villa’s, en een wit kiezelstrand aan een blauwe baai.

Je kunt op het strand bedden huren, en op een heldere dag zie je de kust van Albanië liggen.

Het water in de baai is erg schoon en dat maakt Kassiopi een trekpleister voor toeristen die willen snorkelen en duiken. Er zijn verschillende duikscholen aanwezig in het plaatsje, en verder kan je er winkelen, verse vis eten en uitgaan.

Wel kan het op het strand druk zijn, en in het hoogseizoen is het soms een uitdaging om een parkeerplek in de buurt te vinden.

12. Voutoumi Beach op Antipaxos

Onder Corfu liggen nog twee eilandjes.

Ik vind Antipaxos daarvan de leukste, met een ongelofelijk mooie lichtblauwe zee en spierwitte rotsen vol inhammen en grotten. Op het eilandje wonen minder dan 200 mensen en het is dan ook een oase van mooie natuur en rust.

Het natuurlijke, hagelwitte strand van Voutoumi is 100 procent de moeite waard die je neemt om er te komen. Als je hier het glasachtige water instapt, denk je dat je ergens op een onbewoonde Caribische kust bent gestrand – en je zult gegarandeerd niet meer weg willen.

Om vanaf Corfu met een boot naar het eiland Antipaxos te komen kan je meegaan met een boottocht.

13. Barbati Beach, aan de voet van de Pantokrator

Barbati Beach is één van de mooie stranden aan de oostkust van Corfu. Het ligt in de brede kop van het eiland en bezit de Blue Flag Award, een keurmerk voor de beste stranden van Europa. Dat verdient het strand wat mij betreft ook. Het zand is brandschoon, de zee is vrij van afval en kraakhelder, en het berglandschap rond Barbati Beach is groen en golvend.

Ook de faciliteiten en de bereikbaarheid van het strand zijn uitstekend; je hoeft niet per se een auto huren op Corfu, want er gaan regelmatig bussen naar Barbati.

Als je zin hebt om iets actiefs te doen, kan je kiezen om een boottochtje te boeken, een waterfiets te huren of te gaan snorkelen. De zee wemelt van de vissen; deze locatie is bekend als een uitstekende plek om te speervissen, als dat je aantrekt.

In de omgeving kan je een paar mooie dorpjes bewonderen en het beroemde Pantokrator-klooster op de gelijknamige berg bezoeken.

Als ik één nadeel over Barbati Beach moet noemen, is dat het hier om een kiezelstrand gaat – het is aan te raden om je waterschoenen mee te nemen.

14. Zwarte parel van Kalamaki Beach

Het laatste strand op mijn toplijstje ligt in het uiterste noordoosten van Corfu.

Door de donkergrijze zandvlaktes wordt Kalamaki ook wel ‘de Zwarte Parel’ van Corfu genoemd. Deze vlaktes zijn ook echt ‘vlak’ – je kan op sommige plekken wel honderd meter de zee in lopen voordat je kopje-onder gaat.

Dit is net als Barbati Beach een Blue Flag Award-strand, en het is inderdaad uitstekend verzorgd en goed bereikbaar. Je kunt bedjes, parasols, douches, toiletten en kleedruimtes gebruiken, en ook liggen er aan het strand zelf een paar eetgelegenheden waar je een koude cocktail of een goede lunch kunt opduiken.

Over duiken gesproken: bij Kalamaki Beach liggen hier een aantal duikscholen, want het zuivere water bij Kalamaki leent zich uitstekend voor snorkelen of scubadiving. Met een beetje goede wil kan je zelfs zeeschildpadden van dichtbij bewonderen!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *