Een citytrip naar Londen blijft een magische ervaring, hoe vaak je ook al in de stad geweest bent. De monumenten, de grandeur en de variatie aan attracties maken 3 dagen in Londen altijd weer anders. De mogelijkheden om je in deze megastad te vermaken zijn eindeloos – en toch ga ik je een programma voor 3 dagen in Londen geven waarmee je het maximale uit je bezoek haalt.
Reistips voor 3 dagen in Londen
De belangrijkste reden dat ik niet vaker naar Londen ga, is dat de stad nu eenmaal op een eiland ligt. Dat levert vertraging op, en de noodzaak om je overtocht te plannen.
Dus, 3 dagen Londen – wat te doen met je reis? Hier heb je vier suggesties.
3 dagen Londen met de trein
Vanaf Brussel gaan er treinen (Eurostar) direct naar Londen. Dit is de meest duurzame manier om de stad te bereiken en kost je slechts twee uur en €60 voor een enkele reis.
Vanuit Amsterdam en Rotterdam kun je eerst naar Brussel met de trein (bijvoorbeeld de Thalys), wat de reistijd ophoogt naar 3 tot 4 uur en de prijs naar €80.
3 dagen Londen met het vliegtuig
Zeker voor Nederlanders kan het aantrekkelijk zijn om op het vliegtuig naar Londen te stappen. Als je op het juiste moment tickets koopt, kan vliegen bovendien erg betaalbaar uitvallen. Let er wel op dat Londen zes vliegvelden heeft, dus afhankelijk van je eindbestemming zul je aanvullend vervoer moeten vinden. En dat kan duur zijn (en veel tijd in beslag nemen)!
Lees mijn analyse van naar Londen gaan met het vliegtuig of met de trein.
3 dagen Londen met de bus
Vanuit veel verschillende steden in Nederland en België kan je meegaan een FlixBus of georganiseerde busreis naar Londen. Deze bussen gaan door de Eurotunnel of met de veerboot vanaf Calais of Duinkerken.
Een busticket heb je al voor enkele tientallen euro’s – het nadeel is dat je wat langer onderweg bent, enkele uren langer dan met de trein. Dit is afhankelijk van of je bus de veerboot neemt of niet – een overtocht via de snellere tunnel maakt de reis duurder.
3 dagen Londen met de boot
Vooral Belgen gaan graag met de boot naar Engeland. Er vertrekken veerboten vanuit Calais en Duinkerke naar Dover die 2,5 uur onderweg zijn en een attractie op zich vormen, met restaurants, taxfree shops en een bar aan boord – en prachtige uitzichten over het Kanaal.
Eenmaal aan land nog een treinreis naar Londen voor de boeg.
3 dagen in Londen programma
Met deze 3 dagen naar Londen planning krijg je de meeste bekende attracties te zien. Op elk van de dagen bezoeken we een ander deel van de stad. Voel je vrij om de dagen om te wisselen en bezienswaardigheden toe te voegen of over te slaan! Meer info nodig? Lees ook mijn andere tips voor Londen!
Dag 1 Ochtend: Westminster
Eén van de drukste pleinen van de stad is Trafalgar Square, waar behalve veel toeristen en verkeer ook vaak demonstraties zijn. De enorme zuil in het midden herdenkt de gewonnen zeeslag bij Trafalgar tegen Napoleon, en de gebouwen rondom het plein zijn meteen een paar van de mooiste die je tijdens je stedentrip naar Londen zult zien.
Dan één van de echte klassiekers: de wisseling van de wacht, The King’s Life Guard change. Die vindt maar één keer op de dag plaats, namelijk om 11 uur ’s ochtends (10 uur op een zondag). Ga hiervoor naar Whitehall en loop onderdoor een poortje. Je komt op een plein vol imposante gebouwen, maar het plein zelf is bestrooid met zand. Geen wonder: de soldaten in ouderwetse kostuums wachten hier met hun oorlogspaarden, en die willen wel eens iets laten vallen. Met veel ceremonieel worden deze soldaten afgelost door hun collega’s. Niet extreem spectaculair, maar heel leuk om mee te pakken op een trip van 3 dagen in Londen.
Wandel naar het zuiden langs de drukke Thames-oever, waar je eventueel kunt opstappen voor een riviercruise naar Greenwich. Dat gaan we niet doen – we gaan naar de wijk Westminster. Aan de rechterkant kan je eventueel een omweg nemen door de fleurige Whitehall Gardens, waar ook standbeelden van beroemde Britten te zien zijn. Loop door naar Westminster Bridge en je ziet een heel bekende toren voor je opdoemen.
Je kunt niet naar Londen zonder de Houses of Parliament en de Big Ben te hebben bewonderd. Deze negentiende-eeuwse gebouwen zijn van dichtbij prachtig versierd en zijn hét symbool van Londen – en van de macht van Groot-Brittannië in haar glorietijd. De geweldige klokkentoren die meestal ‘Big Ben’ wordt genoemd (eigenlijk heet alleen de klok zelf zo!) is net gerestaureerd. De parlementsgebouwen zijn volop in gebruik, en als je wilt kan je de binnenkant bekijken en eventueel (na een security check!) een sessie van het Britse parlement bijwonen.
Even verderop kom je één van de mooiste en oudste kathedralen van Engeland tegen. Westminster Abbey is met een toegangskaartje van binnen te bekijken. En dat is de moeite waard: niet alleen vanwege de monumentale inrichting, maar ook omdat hier honderden notabele Britten begraven liggen. Tientallen vorsten, maar ook Charles Darwin, Isaac Newton, Charles Dickens, Rudyard Kipling liggen hier te ruste.
Dag 1 Middag: Piccadilly Circus, Covent Garden
Ik raad je aan om nu het uitgestrekte St James’ Park in te lopen, waar je op en naast de gazons bloemen, eekhoorns, bomen en zonnende Britten vindt. Aan het eind van dit park ligt, achter een groot monument voor Engelands grootmoeder Koningin Victoria, Buckingham Palace.
Piccadilly Circus is hectisch, beroemd en duur. Heel bekend zijn de enorme videoreclameborden en de neonreclames op dit plein. Wandel langs de monumentale gebouwen of wip één van de winkels binnen.
Voorbij Piccadilly Circus ligt het Chinatown van Londen. Het staat bol van Chinese restaurants met verrukkelijke specialiteiten, winkeltjes met oosterse ingrediënten en typische versieringen zoals lampions en Aziatische sierbogen. Zeker leuk om doorheen te wandelen en je te laten verrassen door de exotische producten in de etalages.
Ten oosten van Chinatown komen we op wéér een bekend plein. Covent Garden is één van de leukste winkelgebieden van de stad. Niet alleen kan je hier kleding, delicatessen en souvenirs van goede kwaliteit kopen, Covent Garden staat ook bekend om zijn theaters en grote bioscopen. Het Royal Opera House aan Bow Street is de allerbekendste culturele gebouw in dit gebied.
Loop dit keer naar het noorden door de leuke, drukke winkelstraatjes. We gaan naar de laatste bestemming van de dag: The British Museum.
Dag 1 Avond: The British Museum
Richting het museum kom je verschillende plekken tegen waar je iets niet al te duurs kunt eten. Zoek iets lekkers bij de grote Arcade Food Hall. Eet een uitstekende hamburger bij het trendy Five Guys Tottenham. Of geniet van originele sushi bij Uzumaki London.
Dan heb ik een mooi idee om je avond door te brengen. In de avond is The British Museum namelijk geopend . Met meer dan 13 miljoen objecten en kunstwerken uit alle landen, culturen en tijdsperioden is dit een magistrale verzameling van cultuur en geschiedenis. Bovendien worden er constant tijdelijke exposities gehouden. Een paar hoogtepunten zijn een enorme Assyrische sfinx, Egyptische mummies, de Steen van Rosetta en de Griekse Parthenonfriezen. Hier maak je zonder probleem de hele avond vol.
Bekijk de tentoonstelling zo lang je wilt: in de avond heb je alle rust. En als je de slaap voelt opkomen, neem dan de metro terug naar je hotel. Morgen wordt een lange dag!
Dag 2 Ochtend: St. Paul’s Cathedral, The Barbican, Spitalfields
Vandaag gaan we naar het oosten van het stadscentrum, waar een nieuwe reeks bezienswaardigheden van Londen te ontdekken is. De eerste halte is St. Paul’s Cathedral, een kerk met één van de grootste koepels ter wereld. Dit is een plek waar koninklijke huwelijken werden beklinken en waar grote staatsmannen begraven liggen. Een ticket voor je bezoek is niet gratis, maar je hebt gratis toegang met een London Pass – een dikke aanrader om de kosten van deze 3 dagen naar Londen planning binnen de perken te houden.
Een stukje naar het oosten ligt The Barbican, een enorm cultureel centrum. Mocht je zin hebben in een toneelvoorstelling, in een orkestuitvoering of in een muziekoptreden bijwonen, dan is dit the place to be voor jou. Kijk even of er iets leuks wordt opgevoerd als jij in Londen bent – anders kan je altijd nog de Barbican Art Gallery of The Curve, een expositieruimte, bezoeken.
Dan wandelen we naar de laatste bestemming van de ochtend. Spitalfields was vroeger een sloppenwijk, maar tegenwoordig is het één van de hipste plekken in de stad. Spitalfields Market is een verzameling van vintage winkels, kunstgalerijen, chique salons en vooral van een enorme verzameling kraampjes, die zeven dagen per week alle mogelijke goederen verkopen. Kunst, kleding, juwelen, ambachtsproducten, vers eten en street food: het kan niet op.
Over eten gesproken, het is nu ongeveer wel tijd voor een goede lunch. Als je iets chiquers dan street food wilt eten, ga dan naar Flat Iron Spitalfields, dat een uitstekende biefstuk voor je klaarmaakt. Of naar St. John Bread and Wine, dat een brede reeks ontbijt- en lunchgerechten serveert in porties die uitnodigen om ze te delen met je reisgenoten. Liever iets vegetarisch? Bubala serveert de beste mezzes en dipjes bij het bekende Midden-Oosterse platte brood.
Eet je lunch op een terrasje, en je ziet de bizarre kegelvormige ‘Gherkin’ in de verte. Dat is één van de opvallende hoge wolkenkrabbers van Londen met maar liefst 41 verdiepingen aan zakelijke gebouwen, winkels en restaurants. Eventueel kan je hier gaan shoppen of eten, maar houd rekening met aanzienlijke prijskaartjes.
Dag 2 Middag: Tower en Tower Bridge, Globe Theatre, Tate Modern Art Gallery
Je bevindt je nu aan de noordkant van de Thames. We gaan de rivier oversteken via twee monumenten die door de halve wereldbevolking herkend worden.
Eerst is daar de Tower of London, het Normandische vestingcomplex met een geschiedenis van duizend jaar. Koningen hebben hier gevangen gezeten, beroemde Britten zijn er geëxecuteerd, de wapens die het Britse Rijk bij elkaar hielden zijn er gesmeed. Nu is de Tower een populaire attractie.
Bewonder de uitstekend bewaarde kasteelmuren en zalen en sta in de rij voor de kroonjuwelen van Engeland. Leer alles over de geschiedenis van het complex en geniet van de zon in de paleistuin. En bekijk de Beefeaters, de historisch uitgedoste soldaten die de beroemde gelukbrengende raven van de Tower verzorgen.
Pal naast het fort ligt Tower Bridge, ook één van de absolute symbolen van Londen. Deze brug is veel jonger: het werd in 1894 geopend door Edward, de zoon van Koningin Victoria herself. Daarmee staat deze opvallende brug symbool voor de macht van Groot-Britannië in het Industriële Tijdperk.Met een toegangskaartje kan je over de brug lopen, de eerste toren beklimmen, over de iconische Glazen vloer naar de tweede toren wandelen, en in de andere toren afdalen.
En dan ben je aan de zuidoever van de Thames, en zie je een andere opvallende wolkenkrabber, de piramidevormige ‘Shard’. Dit 72(!) verdiepingen hoge flatgebouw biedt ruimte aan hotels, restaurants, woonverblijven – en een uitkijkpost op de 72e verdieping. Dat is het hoogste observatieplatform van Londen, dus een prachtige gelegenheid om over de stad uit te kijken. Met de London Pass krijg je hier gratis toegang toe – wel niet vergeten om te reserveren!
Mocht je sneller de Tower Bridge zijn overgestoken dan gepland en heb je nog niet geluncht, dan kan je dat doen bij Borough Market. Het is één van de grootste voedselmarkten van de stad en biedt een enorme selectie aan lekker street food uit alle windrichtingen. Hier zijn ook verse waren te koop, en rond de markt vind je een aantal goed geprijsde eethuizen en pubs.
Dan vinden we naar het westen iets heel leuks dat ons vierhonderd jaar terug in de tijd plaatst. The Globe Theatre is een gereconstrueerde versie van het theater waar de toneelstukken van William Shakespeare ooit werden opgevoerd. Dit ronde theater is in 1997 opnieuw opgetrokken in vakwerkstijl. Hier kan je even vrijblijvend rondneuzen, maar ook blijven zitten voor een voorstelling. Of een kijkje nemen bij de permanente tentoonstelling over het leven en het werk van Shakespeare en de geschiedenis van The Globe.
Nog verder naar het westen ligt Tate Modern Art Gallery, hét Britse museum voor moderne kunst van over de hele wereld. Ook dit is weer een museum dat je gewoon gratis kunt binnenwandelen. Je vindt hier surrealistische, modernistische en futuristische werken. Ga op zoek naar de kunst van onder andere Picasso, Dali, Kandinsky en Monet, maar laat je zeker verrassend door de honderden andere visionairen die een bijdrage aan de collectie van Tate Modern hebben geleverd. Behalve de permanente collectie zijn hier ook regelmatig spraakmakende tijdelijke installaties te vinden. Onder andere Olafur Eliasson, Ai Wei Wei en Carsten Höller deden op dit punt al een duit in het zakje.
Dag 2 Avond: West End
Als het goed is, is het ondertussen wel laat aan het worden. Ik stel voor dat je de metro pakt terug naar West End.
Het gebied rondom Soho, Chinatown en Covent Garden staat bekend als het stadsdeel met het leukste uitgaansleven. Hier kan je dineren in een betaalbaar toeristisch restaurantje, en daarna een tochtje maken langs de pubs, disco’ en cocktailbars. Soho staat ook bekend als een erg gay friendly uitgaansgebied. Of je het nou bij een paar goede mixjes wil houden of tot zonsopgang op de dansvloer wil zweten – West End is de plek waar je moet zijn.
Dag 3 Ochtend: Hyde Park, Royal Albert Hall
Deze dag brengen we door in het westen van het centrum. Daar staan een aantal opmerkelijke monumenten, ligt het grote Hyde Park en vinden we meerdere musea. Een wat rustigere afsluiting van je 3 dagen in Londen dus.
Hyde Park beslaat 140 hectare land, het meeste ervan gevuld met gazons, bomen, struiken en bloemperken. Het langwerpige meer in het midden, de Serpentine, is geschikt voor recreatie, en kan hier eventueel een bootje huren. In de zomer worden er vaak optredens en live concerten in het park gehouden. Een bijzonder plekje is het Diana Memorial Fountain ter nagedachtenis aan de tragisch overleden prinses. In de zomer zul je veel kinderen in deze ovale waterbaan zien spelen. En er staan nog meer standbeelden en gedenktekens in dit uitgestrekte, aangenaam rustige landschapspark.
Mocht je hier in de winter komen, dan kan je er een bezoekje brengen aan het kerstdorp dat er is opgebouwd. Ga een rondje schaatsen over de enorme schaatsbaan die er is aangelegd. Of drink een drankje in de apres-ski bar, maak een rit in een kermisattractie en bezoek de expositie van kunstwerken gemaakt van ijs en sneeuw.
Dan is er ook nog de ronde, koepelvormige Royal Albert Hall, die wel wat aan het Colosseum doet denken. Hier worden circusvoorstellingen, muziekshows en concerten gehouden. Past zoiets niet in je schema of speelt er niets, dan kan je eventueel ook een tour door dit grandioze Victoriaanse bouwwerk boeken. Echt dubbel en dik de moeite!
Voorbij de Royal Albert Hall geef ik je de keuze uit twee musea. Het eerste, het Victoria and Albert Museum, is een grootste verzameling aan culturele en geschiedkundige voorwerpen uit de hele wereld. Hier zie je zo’n beetje alles wat de Victorianen bij elkaar konden slepen: standbeelden, siervoorwerpen, juwelen, schilderijen en tekeningen, foto’s, kleding, gebruiksvoorwerpen en méér. Als je ooit een museum wilde zien dat zo’n beetje het hele culturele oeuvre van de mensheid bij elkaar bracht, dan móet je hier naar binnen gaan.
Het andere museum, wat ook makkelijk je ochtend vult, is het Science Museum. Meerdere etages vol met de grootste wetenschappelijke triomfen vanaf de prehistorie. Volledige maanraketten, uitgebreide exposities over het menselijk lichaam, de allereerste vliegtuigen en méér stoommachines dan je kunt tellen: het Science Museum is dé plek voor de in wetenschap geïnteresseerde reiziger.
Als je het museum van jouw keuze verlaat is het ongetwijfeld tijd voor lunch. In de buurt vind je leuke eethuisjes, zoals het Eastern Mediterranean Restaurant South Kensington, Tapas Brindisi en Honest Burgers. Daphne’s even verderop is een klassiek Italiaans restaurant van topkwaliteit met een fiks prijskaartje.
Dag 2 Middag: Harrod’s, Belgravia
Je bent nu in de buurt van een ander Londons icoon. Maar dit keer eentje dat weinig met cultuur te maken heeft. Harrod’s is helemaal gewijd aan de commercie. Dit warenhuis heeft 330 afdelingen en 100.000 vierkante meter aan winkeloppervlak. Hier koop je designproducten, unieke luxegoederen, juwelen, mode en accessoires, interieurproducten, vers eten en drinken en nog meer. Harrod’s is één van de mooiste plekken om te winkelen in Londen – zelfs als je niet van plan bent om ook maar een euro uit te geven.
Harrod’s ligt aan de rand van Belgravia. Dit is één van de meest chique buurten in een stad waar de huizenprijzen toch al torenhoog zijn. Maak een wandelingetje naar het zuiden door deze rijke buurt, waar onder andere de televisieserie Upstairs, Downstairs gefilmd werd.
Als je Belgravia verlaat kom je in het zuiden de Saatchi Gallery tegen. Ook een museum, maar eentje gewijd aan moderne kunst. Tussen de vaste en wisselende collecties kom je foto’s, sculpturen, installaties, designs en muziek tegen van baanbrekende hedendaagse kunstenaars.
We steken nog één keer de Thames over, om de dag te eindigen waar we begonnen: in een park. Het Battersea Park is een groene ruimte van 83 hectare aan de oevers van de rivier. Hier kan je je laatste energie nog kwijt in een pretparkje, in een kinderboerderij of gewoon door langs de leuke bezienswaardigheden en tuinen van het park te lopen. Of je sluit de dag af met een drankje in één van de cafeetjes die Battersea Park rijk is.
Dag 3 Avond: Party party
Als je al honger hebt, dan zijn de pizzeria San Gennaro, de echte Britse Lost Society Bar and Restaurant Battersea en het Kizana Japanese Fusion Restaurant niet ver weg. Nu kan je er voor kiezen om (nogmaals) naar West End te gaan om het nachtleven van Londen verder te leren kennen.
Ben je al vaker in West End geweest en zoek je wat te doen in Londen in een andere uitgaanswijk? Shoreditch bij The Barbican is een hotspot voor progressieve clubs en muziekpodia. Hoxton iets verderop biedt je de keuze uit een reeks grote en kleine clubs waar veel lokale Londenaars komen feesten. En in het zuiden van het centrum vind je een hotspot van clubs en lounges, waarvan The Ministry of Sound de bekendste is.
Hotel tips voor 3 dagen in Londen
Je vraag je misschien af, bij een trip van 3 dagen naar Londen wat te doen om te overnachten? Londen kent een flink aantal hele dure hotels, maar gelukkig ook logementen met een (relatief) gunstig prijskaartje. Dit zijn een paar opties waar je ook met een kleiner budget welkom bent.
- In de City of Londen bij Tower Bridge vind je Qbic Hotel London City. Geen grote kamers, wel een goede locatie. Leuk: je hebt een eigen regendouche tot je beschikking.
- Bij Spitalfields ligt het nette Point A Hotel London Liverpool Street. Het heeft een wat ouderwetse, maar verzorgde klassieke inrichting. De voorzieningen zijn up to date (goede douche, flatscreen-TV, gratis WiFi) en de prijs is prima.
- In het hart van London in de buurt van de Tower ligt Motel One Tower Hill. Het is toch echt een hotel, en het heeft kamers met een catchy design met een mengsel van moderne en vintage stijlen. Ook mooi: het hotel heeft zijn eigen bar.
- Ook in het hartje van de stad vind je Ibis London Blackfriars, een modern hotel met prima faciliteiten. Er is hier een restaurant en een goede bar, en er zijn metrostations op loopafstand.
Dit zijn de kosten van 3 dagen in Londen
Wat kost een trip naar Londen? Laten we even zeggen dat je tijdig je tickets boekt en je niet bezondigt aan extreem luxe restaurants en hotels.
Tickets voor het vliegtuig kosten rond de €100. Een treinrit (heen-en-terug) kan voor zo’n €150. Aan drie overnachtingen in een budgethotel ben je ongeveer €180 kwijt. Als je de gemiddelde maaltijden in Londen koopt, dan zal eten en drinken je rond de €100 voor drie dagen kosten. En aan de OV-kaarten, toegangstickets en andere bijkomende kosten spendeer je rond de €75.
De prijs voor 3 dagen Londen begint dus rond de €455 per persoon. Daarvoor heb je een heel leuk en volledig weekend. Als je wild gaat stappen en shoppen, dan zal je reisje uiteraard duurder uitvallen!
4 dagen naar Londen
Als je ruim de tijd hebt, dan kan je natuurlijk ook een citytrip naar Londen van 4 dagen maken. En dat geeft je de kans om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken die de meeste andere toeristen zullen overslaan. In dat geval kan ik je de volgende suggesties geven voor een reis van 4 dagen naar Londen.
- In het noorden van het centrum ligt Regents Park, een groene enclave van rijke Londenaars. In dit mooie park ligt ook de oudste dierentuin ter wereld, London Zoo.
- Ten zuiden van Regent’s Park vind je het originele wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds, met meer dan 150 beeltenissen van beroemde mensen uit de afgelopen paar eeuwen.
- Verder naar het noorden ligt een prachtig ingericht kerkhof. Highgate Cemetery is een complex van chique, fantasievolle tombes, deels overwoekerde ruïnes en mysterieuze crypten. Onder ander Karl Marx, George Michael en Douglas Adams hebben hun laatste rustplaats op dit indrukwekkende kerkhof.
- Als je een mooi panorama-overzicht van deze gigantische stad wil krijgen, klim dan in een glazen gondel van de London Eye. Dit 135 meter hoge reuzenrad vind je op de zuidoever van de Thames. Hier lees je er meer over.
- Geïnteresseerd in de uitgebreide militaire geschiedenis van het land? Dan moet je tijdens je 4 dagen in Londen langs bij het Imperial War Museum. Hier vind je een uitgebreide collectie wapens, tanks, vliegtuigen, militaire voorwerpen en propaganda uit o.a. de twee wereldoorlogen.
- Ook in de buurt van Londen liggen bepaalde highlights. Wat dacht je van een bezoek aan Stonehenge of de prachtige steden Bath en Oxford? Ook de schattige Cotswolds dorpjes liggen niet al te ver weg.
Geef een reactie