50+ Tips voor Berlijn: Bezienswaardigheden, Hotels, restaurants, …

Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, kent een verleden met veel ups en downs. Sinds de val van de Berlijnse Muur is deze stad een heel populaire reisbestemming. Welke wilde clubs, culturele hotspots en innemende monumenten mag je niet missen? Lees deze tips voor Berlijn en maak je vakantieplanning rond!

Reistips Berlijn

Hoe bereik je de hoofdstad van Duitsland? Daarvoor heb je flink wat keuzes. Dit zijn de beste travel tips voor een Berlijn weekend.

  • Berlijn valt binnen een uur of zeven te bereiken met de auto. Houd er rekening mee dat je een Umweltschein (een gratis milieuvergunning) nodig hebt om met de auto de stad in te mogen.
  • Vanaf verschillende steden in Nederland en België vertrekken handige Flixbussen rechtstreeks naar Berlijn.
  • De trein (NS International) is een snelle en betaalbare manier om vanuit jouw woonplaats naar de Duitse hoofdstad af te reizen.
  • Heel duurzaam is het niet, maar makkelijk wel: vanaf Amsterdam, Antwerpen en Brussel wordt direct op luchthaven Berlijn Brandenburg Airport gevlogen. Lees hier hoe je geld bespaart op je vliegreis.

Praktische tips voor Berlijn

Waar moet je rekening mee houden voordat je in de auto, trein of vliegtuig stapt? Dit zijn een paar nuttige top tips om Berlijn op de eenvoudigste en leukste manieren te ontdekken.

  • Berlijn heeft een uitstekende metro- en S-Bahnsysteem waarmee je elke bestemming in de stad kunt bereiken. Er zijn tickets beschikbaar voor 1 tot 3 dagen, waarmee je gratis van deze vervoersmiddelen gebruik kunt maken.
  • De Berlin Welcome Card kortingskaart geeft je ook de gelegenheid om gratis met het openbaar vervoer te reizen. Bovendien krijg je korting op een flink aantal attracties. Zeker als je wat langer blijft en veel aan sightseeing wilt gaan doen, is dit één van de voordeligste tips in deze blog over Berlijn.
  • Wil je tijdens je bezoek niet alleen met het OV reizen? Het is goed mogelijk om de stad per fiets te ontdekken. Het netwerk van fietspaden is uitgebreid, en er zijn veel verhuurmogelijkheden. Een fiets huren kost je zo’n €15 tot €20 per dag.
    Ook leuk trouwens: een (gegidste) fietstocht door Berlijn! Niet duur en heel interessant.
  • Ga je shoppen? De winkels in de stad zijn door de week geopend van 10.00 tot 20.00, en op zaterdag ben je een uurtje langer welkom. Op zondag zijn ze dan over het algemeen juist potdicht, behalve op de maandelijkse koopavond.

Hotel tips voor Berlijn

Berlijn zit tjokvol met goede, moderne en prachtig ontworpen hotels en hostels. Ik licht er hier vier uit die een idee geven van de leuke verblijfsmogelijkheden in de Duitse hoofdstad.

  • Moxy Berlin Ostbahnhof is een artistiek hotel. Van de geblokte buitenmuren tot de retro kamerinrichting: in dit hotel zijn meer dan genoeg mooie foto- en genietmomenten te beleven. Toch zijn de voorzieningen (airco, gratis Wifi, TV, bar) heel 21e-eeuws.
  • De eigenaars van het Hollywood Media Hotel zijn enorme fans van Hollywoodacteurs, en delen hun fascinatie graag met hun gasten. Posters van topacteurs, sterren van de Walk of Fame en muurschilderingen van Americana geven dit hotel een herkenbare uitstraling. Nog mooier: het ligt pal aan de Kurfürstendamm, één van de beste winkelstraten van Berlijn.
  • Het Leonardo Hotel in Mitte is één van de beste budget tips voor Berlijn als je in het hart van de actie wilt zitten. Hier verblijf je in een ruime kamer met een modern design – in feite is de inrichting een deel van het internationale designproject YOO. Het hotel heeft een fitnesscentrum en ligt op maar 100 meter van het treinstation Friedrichstraße.
  • De laatste van mijn hotel tips voor Berlijn is het geweldige Hüttenpalast in Kreuzkölln. De zalen van dit krankzinnige hotel staan vol met kleurige Volkswagenbusjes, ouderwetse caravannetjes en kleine blokhutten. Indoor outdoor kamperen dus – veel gekker wordt het niet dan bij dit unieke logeeradresje.
  • Reis je met een budget? Kijk dan ook eens naar mijn tips voor jeugdherbergen in Berlijn.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn heeft één van de meest unieke verzamelingen hotspots van de hele wereld. Je kunt hier natuurlijk monumenten uit het roerige verleden van de stad bezoeken, maar de stad staat ook bekend om zijn levendige moderne culturele leven.

Wil je nog meer tips na deze blog post? Lees dan zeker ook mijn uitgebreidere artikel met dingen om te doen in Berlijn.

Monumenten tips in Berlijn

  • De Reichstag is één van de mooiste en bekendste monumenten van de stad. In dit parlementsgebouw valt van alles te zien, en vanuit de gratis toegankelijke koepel heb je een heel mooi uitzicht over de stad. Tickets móét je op voorhand vastleggen en soms zijn die al enkele dagen op voorhand uitverkocht. Dat kan hier als je de Rijksdag (en koepel) op eigen houtje wilt bezoeken.
    Liever een gids? Interessant en niet duur! Kijk hier naar de mogelijkheden.
  • De Brandenburger Tor dateert uit de Pruisische periode van de stad. Het is een stadspoort (de laatste die overgebleven is) die nu de hereniging van Duitsland verbeeldt. Deze neoclassicistische erepoort straalt kracht uit en geeft je een indruk van de energie en trots die het oude Duitsland kenmerkten.
  • De Französischer Dom is geen kathedraal, zoals de naam beweert. Het is een decoratieve toren die op de Gendarmenmarkt staat en die in barokstijl gebouwd is. Eén van de mooiste gebouwen in deze stijl van de stad – maar let op, het binnenwerk is vrij saai, dus je kunt de Dom het beste van een afstandje op de foto zetten.
  • Charlottenburg is een paleis in rococo-stijl en één van de mooiste gebouwen in Berlijn. Het paleis is toegankelijk, en met een entreeticket kan je je vergapen aan de schitterende balzaal vol edelmetaal, duur porselein, elegant glaswerk en een sprookjesachtige balzaal. Ook de tuinen van Charlottenburg (met exotische planten, koivijver en glooiende grasvelden) schreeuwen om een wandeling op een zonnige dag.

Cultuur tips voor Berlijn

  • Berlijn kent meerdere wijken die boordevol street art geschilderd zijn. Een ontdekkingstocht langs de murals en andere moderne kunstwerken in het straatbeeld is geweldig leuk en inspirerend. Er zijn speciale tochten die je langs de allermooiste artwork leiden. Dit is ook één van de leukste tips om Berlijn op de fiets te beleven. Kijk bijvoorbeeld even naar deze fietstocht, die je naar de beste alternatieve spots van Berlijn brengt.
    Meer street art tours vind je hier.
  • Eén van de bijzonderste tips voor Berlijn: heb je zin in een expeditie als Urban Explorer? Berlijn barst van de verlaten plekken en vergeten gebouwen. Die zijn nu in een schilderachtig verval geraakt, in gebruik genomen door kunstenaars of krakers, of ze hebben een nieuw doel gekregen van de gemeente. Het voormalig vliegveld Tempelhof is de bekendste van deze plekken (en absoluut mijn favoriet!!) – maar er zijn zat bunkers, tunnels, DDR-partijgebouwen, slooppanden en gebombardeerde woningen die je kunt bezoeken voor een milde post-apocalyptische ervaring.
  • De Hackesche Höfe is een stelsel van schitterende binnenhofjes in Art Nouveau-stijl. Niet zo raar dat je hier veel gave winkeltjes met kust, galerijen en kleinschalige horeca vindt. Een erg leuk wijkje om op een zonnige middag doorheen te dwalen. Met een georganiseerde tour krijg je gegarandeerd de allergeheimste plekken van deze kleurrijke buurt onder ogen.

Tips om de geschiedenis van Berlijn te ontdekken

  • ‘Bewonder’ een overgebleven stuk van de Berlijnse Muur. De Gedenkstätte Berliner Mauer herdenkt de treurige periode dat Berlijn met een muur tussen Oost en West verdeeld was. Dit monument en het indrukwekkend Checkpoint Charlie zijn twee van de tips om in Berlijn de geschiedenis na de Wereldoorlog te begrijpen.
  • Midden in Berlijn ligt een eiland in de Spree waar een complex van musea op gevestigd is. Het staat, niet heel origineel, bekend als het Museumeiland en bevat vijf gebouwen vol kunst, historische voorwerpen, sieraden en andere waardevolle artikelen en nog veel meer. Sommige exposities herbergen internationale schatten, andere concentreren zich op de Duitse en Berlijnse geschiedenis in het bijzonder. Eén van de absolute museum tips voor Berlijn.
  • De laatste van mijn tips om de geschiedenis van Berlijn te begrijpen is droevig, maar nodig. Het Holocaust-Denkmal is een doolhof van hoge betonblokken die de Joodse slachtoffers van het Nazibewind voorstellen. Een dwaaltocht tussen deze grote zuilen van wisselende grootte en langs een oneven pad maakt iedere toerist stil. Bij het monument is ook een informatiecentrum waar je meer te weten komt over het lot van het Joodse volk in de oorlog.

Leukste toeristische tips voor Berlijn

Wat zijn de plekken in de Duitse hoofdstad die je echt niet mag missen? Ga in ieder geval naar de volgende locaties en je weekend kan niet meer stuk. Dit zijn de beste toeristische tips voor Berlijn.

  • Ik zou een aparte lijst kunnen opstellen met alleen maar tips voor Berlijn Mitte. Dit stadsdeel, de absolute kern van Berlijn, staat boordevol monumenten, musea, kunstcentra, restaurants en méér plekken waar een reiziger zijn hart op kan halen. Een bekende attractie is de torenhoge Berliner Fernsehturm, met 368 meter het hoogste gebouw van het land.
    En ja: je kunt tot helemaal bovenin de toren komen, waar je onder het genot van een drankje in het draaiende restaurant een duizelingwekkend uitzicht over Berlijn en de omliggende regio hebt.
  • In de wijk Prenzlauer Berg ligt het Mauerpark. Dit uitgestrekte park is overdag een geliefde plek om van de zon, een picknick en/of een Duitse pilsener te genieten. Regelmatig vinden er speciale evenementen en kleinschalige festivalletjes plaats. Ook worden er in het Mauerpark marktjes gehouden. Ik raad je zeker aan om op de zondag naar het park te gaan, omdat je dan bij een vlooienmarkt op zoek kan naar kunstvoorwerpen, curiosa, tweedehands artikelen en retro spulletjes.
  • De Potzdammer Platz is een bekend plein dat na de val van de muur volledig opnieuw ingericht moest worden. Je kan hier nu een aantal bioscopen bezoeken en films kijken in 3D en IMAX – één van de beste tips voor Berlijn bij slecht weer! Ook vind je er horeca, nachtclubs en – als dat je ding is – een paar casino’s.

Shopping tips voor Berlijn

Nóg iets dat je in Berlijn heel goed kan doen is winkelen. Bijvoorbeeld in grote, moderne winkelcentra die telkens het neusje van de zalm in store hebben.

  • BIKINI Berlin is een grote en complexe shopping mall. Hier vind je alternatieve producten, reform food, modewinkeltjes met de laatste trends en een food court bar. Op de bovenste etage ligt de populaire Monkey Bar Berlin, één van de leukste plekken om een koffie, een cocktail of een craft beer te drinken.
  • De Friedrichstraße is geknipt voor bezoekers die dol zijn op duur design. Showrooms vol met flitsende auto’s, de laatste tassen en pakken uit Italië en vestigingen van grote internationale merken proberen elkaar hier naar de kroon te steken. Houd je hand op je knip als je op een budgettrip bent!
  • De Kurfürstendamm is een shoppingstraat van niet minder dan 3,5 kilometer lang. Een tripje over deze monsterstraat brengt je niet alleen langs zo’n 100 grote modeketens en kleine winkeltjes, maar ook langs kunstgalerijen, eettentjes en een flink aantal min of meer opmerkelijke monumenten uit de Berliner geschiedenis.
  • Mall of Berlin opende in 2014 en is daarmee één van de modernste en beste tips van Berlijn voor shoppers. Met 200.000 vierkante meter aan winkeloppervlak is het lastig om hier níet iets te vinden dat je direct in je rugzak wil stoppen. Grote kledingmerken, uitgebreide warenhuizen en een prima food court: hier shop je, naar Duits voorbeeld, efficiënt en energiek.

Restaurant tips voor Berlijn

De Duitse cuisine staat internationaal niet fantastisch bekend. Onterecht vind ik, maar ik kan dan ook erg blij worden van een schnitzel met Pfifferlinge. Niet jouw smaak? Natuurlijk staat deze stad vol met eethuizen uit alle hoeken van de wereld. Neem een kijkje wat voor voedsel de stad nog meer te bieden heeft met deze restaurant tips voor Berlijn.

  • De monumentale Markthalle IX is een perfecte plek om je lunch bij elkaar te sprokkelen. Hier vind je een groot aantal snacks, eettentjes en cafeetjes. Op donderdag is het Streetfood Thursday en wordt de Markthalle extra levendig.
  • Biergartens zijn een hoeksteen van de Berlijnse cultuur, en op een mannenweekend in Berlijn ga je er natuurlijk heen. Hier bestel je grote kroezen bier, Radler of limonade, die je opdrinkt aan lange tafels onder de schaduw van oude bomen. De betere Biergartens (PraterSchalander en Golgata zijn een paar Berlijn tips van locals) bieden ook een bescheiden selectie hapjes om een bodempje voor al dat bier op te bouwen. Pretzels, Hendl (halve haantjes), Spätzle (eiernoodles), Schweinshaxe (varkenspootjes) en de voor Berlijn iconische currywurst helpen je een middag in de Biergarten door.
  • Geen trek in Duits eten? Bezoek het Vietnamese district. In Môt tref je een flink aantal schattige, kleinschalige eettentjes aan. Geniet van een dampende kom hartige pho of een bahm mi-broodje met vers beleg in de zon, en waan je eventjes een paar duizend kilometer verderop.
  • Silo is één van de winnende tips om in Berlijn ontbijt te scoren. Megavers brood met een waanzinnige selectie dito beleg, heerlijk fruit en spreads, vers gebakken snacks en eitjes en uitstekende thee en koffie. En als je een beetje gestressed bent, dan laat je wat CBD-olie toevoegen aan je drankje door het personeel van Silo…

Nightlife tips voor Berlijn

Berlijn staat vooral ook bekend om zijn enorme partyscene. ’s Avonds zie je op de straten de vreemdst verklede feestgangers op weg naar één of andere exclusieve club. En daaraan wil je natuurlijk ook meedoen als je de stad bezoekt. Hier heb je de leukste tips om Berlijn in de avond te ontdekken.

  • Duitsland is het land van de rave en de techno, en die goede oude stampmuziek komt helemaal tot zijn recht bij Tresor. Deze betaalbare technoclub zit in een oud fabriekspand in het centrum en geeft je de gelegenheid om de hele nacht door te beuken. Tresor is één van de leukste tenten voor harde house, maar Berlijn kent er nog honderden.
  • 8mm Bar is één van de leukste alternatieve tips in Berlijn. Hier komen rockers, hipsters en alternatievelingen gezellig bier drinken en naar hun favoriete muziek luisteren. De sfeer is er eentje van ‘ons kent ons’ en heel toegankelijk. Probeer naar 8mm Bar te gaan op een avond dat er een live optreden plaatsvindt!
  • Ben je in de stad in september? Dan gaat Berlijn los tijdens het vijf dagen durende Berlin Music Week. Om de twee straten loop je tegen een danceparty, een live concert of een rockoptreden aan. Natuurlijk wordt dit muzikale hoogtepunt van het Berlijnse jaar goed ondersteund met leuke artistieke happeningetjes en het nodige stevige streetfood.
  • Berghain is één van de heetste en meest mysterieuze technoclubs van Duitsland… en de wereld! In deze enorm populaire tent gaan de bezoekers los met bizarre uitdossingen, wilde muziek en woest geflirt. Iedereen wil in Berghain zijn, en het gevolg is dat het uren kan duren voordat je de wachtrij aan de deur gepasseerd bent. Of dat het waard is? Dat weet je pas als je eenmaal binnen bent.
    Nog een aanrader voor zo’n icoon van een club is trouwens Sisyphos.
  • Schöneberg is de leukste plek voor de LHBT-crowd. In dit deel van Berlijn vind je dansclubs, leuke bars en serieuze cruising areas. Laboratory is een voorbeeld uit de laatste categorie – in deze grote club kunnen de situaties écht heel wild worden (en het zit vlak naast de Berghain)… Persoonlijk ben ik ook een erg grote van van Kit Kat Club – inclusief zwembad middenin de relax area.
    Zit je daar niet per se op te wachten, kies dan voor een wat beschaafdere LHBT-club zoals Heile Welt, waar iedereen welkom is en zich op z’n plek voelt.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *