Rondreis Costa Rica (3 of 2 weken): Reisroute + Hoe voorbereiden?

In deze blog neem ik je mee op mijn adembenemende rondreis door Costa Rica in 3 weken. Van vulkanen tot hangmatten aan de kust en geheimzinnige nevelwouden; dit paradijs heeft het allemaal. Ik help je met de voorbereidingen, geef een planning voor 3 weken, 2 weken, 10 dagen of een combinatiereis met Panama en sluit af met enkele essentiële reistips en handige weetjes.

Dit is de ultieme rondreis door Costa Rica, gebaseerd op mijn eigen avonturen (en blunders).

Individuele rondreis in Costa Rica versus groepsreis

Het kiezen van het soort reis kan voor sommige vakantiegangers een lastige keuze zijn. Regel je zelfstandig een rondreis door Costa Rica of opteer je liever voor een volledig georganiseerde groepsreis?

Het is perfect mogelijk om zelf een rondreis door Costa Rica te regelen, aangezien de verbindingen tussen de verschillende bestemmingen over het algemeen goed zijn. Met een eigen auto heb je zeker geen problemen. Maar… toegegeven, met het openbaar vervoer kan het op sommige plaatsen iets avontuurlijker zijn dan bijvoorbeeld in Mexico, maar het is zeker niet zo complex als in sommige afgelegen gebieden in Zuid-Amerika.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een zelfgeplande, individuele rondreis door Costa Rica. Het zelf organiseren van je rondreis kan bovendien die extra persoonlijke touch aan je Costa Rica-ervaring geven. En vaak is het nog voordeliger ook. Tips daarvoor geef ik verder in dit artikel.

Costa Rica is sowieso een ideale bestemming voor elke reiziger: backpackers vinden er diverse betaalbare hostels, waar je al een bed in een slaapzaal hebt vanaf 10 euro per nacht. Bovendien is de lokale koffie er absoluut verrukkelijk en zeer betaalbaar: zo kom je dus altijd goedgeluimd en fris uit bed – klaar voor een nieuw avontuur in dit mooie groene land!
En ook voor reizigers die van wat meer luxe houden zijn er genoeg opties, vaak tegen goed betaalbare prijzen.

Benieuwd naar welke groepsreizen er naar Costa Rica zijn? In België en Nederland zijn deze pakketreizen interessant:

  • Djoser
  • Koning Aap
  • Sawadee reizen

Rondreis door Costa Rica plannen en voorbereiden

Voorbereiden om jezelf te verliezen in het regenwoud of om te surfen op de golven van de Stille Oceaan? Costa Rica staat te popelen om je te verwelkomen, maar zoals elk avontuur vereist het wat voorbereiding en een snufje kennis. Laten we daarom samen een duik nemen in de pura vida van Costa Rica!

Vluchten

Vliegen naar Costa Rica? Dat is natuurlijk wel de beste manier om vanuit Nederland of België naar dit groene land te reizen! Je kunt landen op het internationale vliegveld Juan Santamaría in San José of -als je van elders in Latijns-Amerika reist- Daniel Oduber Quirós in Liberia.

In vergelijking met andere Latijns-Amerikaanse hotspots, zoals Mexico, kan een vlucht naar Costa Rica wat prijziger zijn. Geen stress, want met zoekmachines zoals Skyscanner en Momondo vind je in een handomdraai een goede deal.

Ben je benieuwd hoe ik áltijd goedkope en goede deals vindt voor mijn volgende bestemming? Lees dan zeker ook deze blog eens door.

Auto huren in Costa Rica

Als je echt de “pura vida” (het pure leven) van Costa Rica wilt beleven, dan is er geen betere manier dan achter het stuur van je eigen huurauto! Ik zou zelfs durven zeggen dat een huurwagen noodzakelijk is voor tijdens je rondreis door Costa Rica.

Met je eigen vierwieler kun je stoppen bij elke verborgen waterval of fruitkraampje langs de weg – maar veel belangrijker: veel bezienswaardigheden liggen ver weg van de bewoonde wereld. Daardoor kun je ze zonder eigen vervoer eigenlijk niet bereiken. Met een tour of excursie kan dat misschien wel, maar als je dat iedere keer moet doen – zal dat je uiteindelijk wel veel geld kosten! Bovendien kun je dan ook veel moeilijker zelf je dagen inplannen.

Een standaard auto huren kost je tussen de €20 en €30 per dag, afhankelijk van het seizoen en het type auto. Toch zou ik aanraden om een 4×4, of in ieder geval een iets hogere auto, te boeken. Die kost iets meer (tussen €40 en €80 per dag) – maar bespaart je mogelijk wel kopzorgen. Vooral in de regio rond Monteverde vond ik de wegen bijzonder slecht – en laat dat nu net één van de mooiste plekken in Costa Rica zijn!

Vergeet ook niet dat je in Costa Rica niet alleen een basisverzekering nodig hebt, maar ook nog een soort van extra verzekering. Dit is de wet, dus je kunt daar echt niet onderuit komen. Deze verzekering heeft normaal namen zoals ‘SLI’, ‘TPL’, ‘SLC’ of ‘API’ en daarvoor wordt je $10 tot $20 extra per dag aangerekend.

Helaas zit deze extra verzekering bij héél veel autoverhuurders niet in de eindprijs inbegrepen. Eens aangekomen krijg je die plots onder je neus geduwd en zo wordt je totaalprijs meteen enkele honderden euro’s hoger. Niet fijn – en zeker geen leuk begin van je vakantie.

Precies daarom raad ik aan om je auto bij Sunny Cars of Tui Cars te boeken. Deze websites verhuren alleen maar all-in verzekerde wagens (met álle nodige verzekeringen inbegrepen). En dat is toch echt wel belangrijk in Costa Rica. Ik spreek trouwens uit ervaring, want ik had een platte band en talrijke schrammetjes door opspattende steentjes. Door mijn all-in verzekering moest ik daar allemaal niets van betalen én werd ik vlot geholpen.

Wil je het toch riskeren? Dan zul je zien dat de tarieven bij websites zoals Easy Terra of Discover Cars veel lager liggen – maar daar zit die extra verzekering dus nog niet inbegrepen.
Later niet bij mij komen klagen he – ik heb jullie gewaarschuwd !

Voor nog meer tips over een auto te huren in het buitenland, raad ik ook aan om ook deze blog te lezen. Daar geef ik meer tips en weetjes over autorijden of een wagen huren op vakantie.

Overnachten in Costa Rica

Als je naar Costa Rica reist, dan mag je jezelf voorbereiden op de meest betoverende overnachtingen. Waar je ook gaat, Costa Rica heeft een plekje voor (bijna) elk budget en (bijna) elke smaak. Weet wel dat Costa Rica een duurder land is dan vele van zijn buurlanden. Het is zeker geen budget bestemming en hier zul je dus altijd meer betalen.

Een basic gedeelde kamer heb je al vanaf €10 en voor een luxueuzer kamertje in je eentje leg je toch al snel €50 neer. Wil je graag een unieke overnachting in een bubbel, boomhut of op een mooie glamping? Dan betaal je rond de €80 per nacht.

Veel hangt af van in welk seizoen je reist. Daarom ook een gouden tip: boek op voorhand.

Costa Rica is booming! En eigenlijk zijn er te weinig accommodaties om al die toeristen op te vangen. Daardoor zal het je ongetwijfeld ook opvallen dat vele overnachtingsmogelijkheden er al wat ouder uit zien. En ook een hoger prijskaartje hanteren!

De beste manier om dit te voorkomen is dus al op voorhand accommodaties vast te leggen. Simpelweg omdat je daar vaak de mogelijkheid hebt om tot enkele dagen op voorhand gratis te annuleren.

Excursies in Costa Rica

Van zip-lining boven het regenwoud tot schildpadden spotten op Tortuguero, Costa Rica zit vol met avonturen. Om je ervan te verzekeren dat je geen hoofdprijs betaalt én een kwaliteitstour krijgt, raad ik je aan om online te boeken via GetYourGuide. Ze bieden de flexibiliteit van gratis annuleren tot 24 uur van tevoren, super handig voor als het regenseizoen even flink los gaat.

Heel wat avonturen in Costa Rica kun je op eigen houtje plannen. Maar één ding waar je eigenlijk echt niet zonder kan is een huurauto!
Heel veel van de mooiste bezienswaardigheden van Costa Rica liggen namelijk nogal afgelegen of zijn gewoon niet bereikbaar met het openbaar vervoer.
Zonder een eigen auto zul je dan ook héél veel tijd verliezen en mogelijk veel meer betalen aan tours en excursies. Wees dus slim en regel een autootje.

Eten in Costa Rica

Jongens, wat is het eten hier lékker!!

Vergeet tijdens je roadtrip niet te smullen van een traditionele ‘casado’ (letterlijk vertaald als ‘getrouwd’, omdat alle ingrediënten gezellig samen op je bord liggen) of van ‘gallo pinto’ tijdens het ontbijt (mijn absolute favoriet!). Oh, en probeer zeker de ‘chorreadas’, een soort pannenkoeken van maïsdeeg. Verwacht prijzen van €3 tot €10 voor een lokale maaltijd. Als je elders uit eten gaat, betaal je iets meer. Rond €15 of €20 per persoon.

En ja, ook de koffie is hier geweldig natuurlijk. En goedkoop!

Even een tip voor de streetfood-liefhebbers: net als overal ter wereld, als je ziet dat de locals er eten, dan zit je goed. Maar het kan geen kwaad om wat maagtabletten mee te nemen, voor het geval je maag even moet wennen aan al die heerlijkheid. 

Rondreis door Costa Rica: reisroute uit eigen ervaring

Ikzelf ging met een auto op rondreis door Costa Rica. Dat deed ik in 3 weken.

Hieronder vertel ik je gedetailleerd meer over mijn eigen reisroute door Costa Rica in 3 weken. En ook voor mensen die maar 2 weken of 10 dagen naar Costa Rica gaan heb ik gedacht. Voor jullie heb ik een ingekort dagverloop uitgestippeld.
Tot slot dacht ik ook nog aan reizigers die een rondreis Costa Rica en Panama willen combineren.

Rondreis door Costa Rica in 3 weken: reisroute

Dag 1: San José – Tortuguero

Na je landing in San José ga je meteen je huurauto oppikken. San José zal zeker niet de highlight van je rondreis door Costa Rica zijn (ik vond het echt een verschrikkelijke stad!), dus waarom zou je blijven plakken?

Met de wind in je haren (of, wel ja, het airco-briesje) zet je koers naar Tortuguero. Dit is niet zomaar een ritje om de hoek (4 à 5 uur rijden), maar de uitzichten maken alles goed. En denk zo: morgen heb je een volle dag in het paradijs zonder jetlag-gedoe. Klinkt als een plan, toch?

Dag 2 & 3: Tortuguero Nationaal Park

Wakker worden in Tortuguero voelt alsof je in een andere wereld bent beland. Het Tortuguero Nationaal Park is een waar hoogtepunt op je reisroute door Costa Rica in 3 weken. Begin je dag met een boottocht door de kanalen en spot kaaimannen, luiaards, en tal van exotische vogels. En, als je geluk hebt (en het seizoen het toelaat) kun je ’s avonds getuige zijn van de zeeschildpadden die hun eieren op het strand leggen. Pure magie!

Na een eerste dag heb je vast nog niet genoeg gekregen van dit stukje paradijs! Dus waarom niet nog een dagje rondkajakken door de mangroven? Of, als je benen al te veel jeuken van de muggenbeten (welkom in de jungle!), waarom niet een wandeling maken door het regenwoud met een lokale gids? Je leert gegarandeerd meer over de flora en fauna dan wanneer je zelf op avontuur gaat.

Een aanraders is in ieder geval de El Gavilan Trail. Dit is een van de weinige wandelpaden in Tortuguero. Het is een korte, maar mooie wandeling die je diep in het regenwoud brengt. Je hebt een goede kans om dieren te spotten zoals apen, kikkers, vogels en misschien zelfs een luiaard. En ook Cerro Tortuguero is een aanrader. Dit is de hoogste heuvel in het gebied en biedt een uitdagend pad omhoog. Het is een steile klim, maar eenmaal boven heb je een panoramisch uitzicht over het hele nationale park en de Caribische Zee.

Dag 4: Op naar La Fortuna

Pak je spullen in, want vandaag trek je verder naar La Fortuna, de toegangspoort tot het Arenal Nationaal Park. Deze rit geeft je een echte smaak van een roadtrip door Costa Rica. Denk kronkelende wegen, vulkanische uitzichten en, als je geluk hebt, een glimp van de majestueuze Arenal-vulkaan zelf voordat je het stadje binnenrijdt. Áls je geluk hebt – want de mist steekt daar helaas wel vaker een stokje voor. Tijdens mijn rondreis door Costa Rica kon ik de top geen één keer zien. Ik zal dus nog eens moeten terugkomen!

Eenmaal aangekomen, kun je kiezen uit talloze activiteiten: van het verkennen van hangende bruggen tot het nemen van een duik in de warmwaterbronnen. Maar dat zal wellicht allemaal voor morgen zijn, want na een lange rit lijkt mij het best idee om gewoon even heerlijk te relaxen in je hotel of accommodatie.

Dag 5: La Fortuna

Ah, La Fortuna! Dé plek die voor altijd in je hart zal blijven zitten na je rondreis door Costa Rica en waar je kunt genieten van thermale baden en het uitzicht op de majestueuze Arenal-vulkaan.

Begin de dag met een bezoek aan een van de thermale baden. Ik kan in ieder geval die van het werkelijk adembenemende hotel waar ik verbleef, The Springs Resort & Spa, sterk aanbevelen. Trakteer jezelf op een spa-behandeling of zwem naar de bar voor een cocktail terwijl je omgeven bent door dampende bronnen. Daarna, voor de adrenalinejunkies, is een zipline-ervaring over het regenwoud een leuke ervaring!

Dag 6: Fortuna & Arenal Nationaal Park

Het is tijd voor een serieuze dosis natuur tijdens deze reisroute door Costa Rica in 3 weken. Pak je wandelschoenen, want vandaag ga je het Arenal Nationaal Park verkennen!

Naast de lavavelden, kun je oog in oog komen te staan met exotische vogels en brulapen. De echte parel van de dag zijn echter de Mistico Arenal Hanging Bridges. Daar wandel je op een junglepad van 3 km, waarbij je over hangende bruggen loopt met waanzinnige uitzichten op de vulkaan en het dichte regenwoud. Dit is een hele leuke activiteit om in je eentje te doen, maar ik zou toch aanraden om een gids onder de arm te nemen. Deze lokale fauna en flora experten weten namelijk als geen ander dieren te vinden in al dat groen – en geloof me, dat is écht niet zo gemakkelijk! Bovendien nemen zij verrekijkers en ander materiaal mee, waardoor het voor jou ook veel eenvoudiger wordt om de dieren te spotten.

Dag 7: Costa Rica: Op naar Rincon de la Vieja

Vandaag is het een rijdag in je rondreis door Costa Rica, maar dat betekent niet dat het saai hoeft te zijn!

Maak al meteen even een tussenstop bij de Rio Celeste waterval in het Tenorio National Park. Deze turquoise waterval, verborgen in het regenwoud, is een sprookjesachtig zicht en misschien wel mijn favoriete wateractiviteit in heel Costa Rica! De legende gaat dat toen de goden de lucht schilderden, ze hun penselen in deze rivier wasten, wat de opvallende blauwe kleur veroorzaakte.

In het park kun je verschillende wandelingen maken. De bekendste brengt je naar de waterval – maar die is soms niet zo duidelijk. Op een bepaald punt kom je namelijk op een splitsing. Ga daar naar links voor de waterval. Als je naar de rechterkant gaat, krijg je na een poosje een soort van uitkijkpunt, maar persoonlijk vond ik dat maar ‘meh’. Als je van daaruit nog verder naar beneden hobbelt (naar het einde van het pad), vind je een kokende rivier (vulkanen overal, snap je?). Maar eerlijk gezegd was dat ook niet om over te juichen.
Mijn advies? Ga lekker chillen bij die waterval. Serieus, het is alsof je middenin een Costa Ricaanse ansichtkaart bent beland en het kost je veel minder moeite!

Bij de Rio Celeste waterval mag je niet zwemmen. Gelukkig wordt het zweet wel zachtjes van je gezicht geblazen door de nevel die afkomstig is van de waterval. Heerlijk verfrissend!

Na je bezoek aan Tenorio National Park kruip je terug in de auto en rijd je verder naar Liberia of een andere stad vlakbij het Rincon de la Vieja nationale park. Hier valt eigenlijk niets te beleven, maar het is wel echt een goede uitvalsbasis voor de volgende dagen!

Dag 8 & 9: Rincon de la Vieja Nationaal Park

Klaar voor meer avontuur tijdens je rondreis door Costa Rica? Op naar Rincon de la Vieja! Vanuit Liberia is het nog een dik uurtje rijden naar het nationale park. Stel Google Maps in op ‘Las Pailas national park office’ en je bent klaar om te vertrekken!

Vertrek trouwens niet te laat, want één van de hikes (die naar La Cangreja) sluit om 12u ’s middags. Je moet hier dus zeker arriveren voor het middag is!
Neem trouwens ook eten mee, want bij de toegangspoort van Rincon de la Vieja zijn de opties echt héél beperkt.

De hike naar La Cangreja waterval is een must-do. Met helderblauw water omringd door weelderig groen, is dit de perfecte plek voor een verfrissende duik. De weg ernaartoe is wel niet voor doetjes. Het is een héél stevige wandeling, maar wel een hele mooie. Voor mij was het misschien wel dé mooiste hike in Costa Rica! Dat komt voornamelijk omdat het landschap zo enorm varieert.
Er is trouwens nog een tweede waterval te bezichtigen tijdens deze hike, maar die werd mij door iedereen afgeraden.

Heb je toch nog energie over? Ga dan helemaal terug naar de inkom en begin daar de andere wandeling die vanuit het ‘Las Pailas national park office’ begint: de Sendero Las Pailas. Dit pad staat bekend om zijn modderpoelen, stoomgaten en mini-vulkaanuitbarstingen. Een waar geothermisch wonder!

Na een dag met zo veel actie is het tijd om te relaxen. Dat kan vlakbij, bij Rio Negro Hot Springs. Laat de natuurlijke warme bronnen je spieren kalmeren en geniet van de omliggende schoonheid vooraleer je terug rijdt naar je overnachtingsplaats.

Op dag 9 zet je de wekker maar best weer vroeg, want vandaag staat de La Leona waterval op de planning van je roadtrip door Costa Rica. De waterval ligt wat meer afgelegen en dus is het slim om beroep te doen op een gids of gewoon mee te gaan met een excursie. Dit pareltje wil je echt niet missen!

Na je verfrissende duik kun je ervoor kiezen om te paardrijden, een canopy-tour te doen of gewoon te genieten van de rust in het park. Misschien zelfs een picknick in de natuur – of toch opnieuw naar de Rio Negro Hot Springs? Jij plant je rondreis door Costa Rica zelf, dus jij hebt het ook voor het zeggen!

Dag 10: Van Rincon de la Vieja naar Monteverde

Vroeg uit de veren vandaag! Deze reisroute door Costa Rica in 3 weken brengt je vandaag naar het prachtige Monteverde.

De wegen naar Monteverde staan bekend als ruig en uitdagend. Zorg ervoor dat je auto in goede staat is en dat je voldoende snacks en water bij je hebt. Op dit gedeelte van de rondreis kreeg ik een gat in mijn band – dus wees voorzichtig!

Gelukkig kun je onderweg alvast genieten van prachtige vergezichten. Maar focus toch vooral op de weg! Eenmaal in Monteverde aangekomen, raad ik je aan om lekker vroeg naar bed te gaan, zodat je morgen fris en fruitig de nevelwouden kunt verkennen. Die zijn trouwens in de ochtend op z’n mooist – en dat gevoel wordt nog versterkt door de vele geluiden van al de beestjes die daar leven.

Dag 11 & 12 Monteverde

Kriebels in je buik? Dan ben je klaar voor de spectaculaire zip-line avonturen in Monteverde! Hier vind je namelijk de langste tokkelbaan van Zuid-Amerika: in totaal kun je maar liefst vier kilometer afleggen. De langste zip-line van dit park is alleen al meer dan één kilometer gillen en tieren!

Glijd boven het dichte woud en voel de rush terwijl je van het ene platform naar het andere zoeft. Naast een normale tokkelbaan kun je hier ook een Superman zipline uitproberen of een Tarzan jump, zeg maar een mini-versie van bungeejumpen. Heel tof allemaal – maar zeker niets voor mensen met hoogtevrees!

Monteverde is echt wel meer dan alleen adrenaline. Als de zon ondergaat, raad ik aan om op avondwandeling te gaan en het bos vanuit een heel ander perspectief te ontdekken. Je zult versteld staan van de nachtelijke geluiden en de glinsterende ogen die je vanuit het donker bekijken. Tijden een nachtsafari krijg je héél wat beestjes te zien. Of nu ja, jij? Je gids! Want zonder iemand is het echt extreem moeilijk om beestjes te spotten. En voor het geld moet je het ook zeker niet laten hoor. Zo’n nachtsafari kost amper $20 en kun je al op voorhand vastleggen. Je accommodatie zal je ongetwijfeld iemand kunnen aanraden.

Nog een fijne activiteit hier, vind ik trouwens om een boom te beklimmen. Van daar krijg je een ongeëvenaard uitzicht boven dit nationale park (zeker bij zonsondergang) én je verlegt je grenzen…
Ik ben duidelijk een adrenaline junkie!

Op dag 12 staat er een bezoek aan Monteverde Nationaal Park op je reisroute door Costa Rica in 3 weken. Dit nevelwoud is een groene oase vol exotische vogels, kleurrijke orchideeën en mysterieuze paden. Laat je verrassen door de hangende bruggen die je een uniek perspectief geven op de onderliggende vegetatie. En als je geluk hebt, spot je misschien wel de zeldzame quetzal – maar zelfs als dat niet het geval is, dan maken de vele kapucijnaapjes, luiaards of andere dieren een bezoek ook dik de moeite waard hoor!

Dag 13: Van Monteverde naar Manuel Antonio Nationaal Park

Maak je klaar voor de rit van je leven op je roadtrip door Costa Rica. Vandaag reis je verder naar het bekendste nationale park van Cosa Rica: Manuel Antonio!

Maar eerst: een stop bij de ‘Crocodile Bridge’ in Jaco. Jazeker, onder deze brug chillen heel wat krokodillen! Neem de tijd om ze te bekijken, maar doe geen domme dingen en ga niet naar beneden. Je moet een beetje geluk hebben voor deze pitstop – want soms liggen er bijna geen reptielen, terwijl er op andere dagen een hele groep ligt te zonnebaden!

Daarna vervolg je je rit naar Manuel Antonio. En een kleine tip tussen ons: overweeg om dichtbij Manuel Antonio te verblijven. Ik heb de fout gemaakt om in Quepos te slapen, maar dat was verder weg dan ik dacht. Plus, Manuel Antonio bruist van activiteit, terwijl het in Quepos wat rustiger aanvoelt en er ook niet bepaald veel lekkere restaurants in de buurt zitten.

Dag 14 & 15: Nationaal park Manuel Antonio

Goeiemorgen vroege vogel! In Costa Rica zijn de dieren net zo’n ochtendmens als jij (of in ieder geval voor vandaag). Ideaal, want een vroege rondleiding door Manuel Antonio betekent dat je de drukte én de hitte voor bent. En hey, niets is mooier dan die eerste zonnestralen die door het dichte bladerdak van het regenwoud breken. Slingerende apen, luierende luiaards en vliegende veelkleurige vogels: je weet nooit wie je pad kruist tijdens je rondreis door Costa Rica!

Je kunt alleen naar dit beroemde park gaan, maar ik raad -opnieuw- aan om de hulp in te schakelen van een professional. Een gids neemt ook hier zijn verrekijker mee en weet precies welke geluiden hij hoort of hoe hij naar sporen moet zoeken. Zo heb je dus véél meer kans op het spotten van veel -en enkele zeldzame- beestjes.

Een tour duurt gemiddeld een uur of drie, maar die vliegen echt zo voorbij. Na afloop, raad ik aan om nog eventjes langer in dit nationale park te blijven. Nestel je neer op één van de strandjes en geniet van de prachtige uitzichten. Let wel op met rondslingerende spullen! Aapjes durven soms weleens al het lekkers uit je tas te stelen.

Heb je op dag 14 van deze rondreis door Costa Rica de wandelschoenen aangetrokken? Dan is het op dag 15 tijd voor iets anders! Denk aan een snorkeltrip om de kleurrijke onderwaterwereld te verkennen. Of ga voor een kajaktocht langs de mangroven. En voor de echte avonturiers: er zijn ook canopy tours waarbij je boven de boomtoppen zweeft. Zo, dat was (alweer) een flinke dosis natuur, toch?

Dag 16: Op naar Uvita

Zet je zonnebril op en start de playlist ‘roadtrip door Costa Rica’ (die bestaat vast wel ergens), want vandaag staat er weer een mooie rit op de planning. Maar niet zonder een tussenstop bij de Nauyaca-watervallen. Deze magische plek is de ideale locatie voor die Insta-perfecte foto.

Je zult er wel even wat beenspieren voor moeten activeren – want de wandeling naar dit mooie plekje in Costa Rica is zeker niet eenvoudig. En de hike is ook niet heel mooi. Maar gelukkig is de eindbestemming dat echt wél!

Even afkoelen in het water? Zeker doen! Maar let wel op als je de rivier oversteekt, want het water kan hier heel wild zijn.

Na je bezoek aan de watervallen, rijd je verder naar Uvita. Als je nog tijd -en zin- hebt, kun je ook nog even je benen strekken in Dominical en daar misschien ook een hapje eten?

En dan… verder naar Uvita!

Dag 17: Uvita vibes

Uvita, met zijn iconische walvissenstaart-strand (ja, je leest het goed), heeft voor elk wat wils. Avonturiers kunnen op een walvisspotting tour gaan. Met een beetje geluk zie je deze giganten door het water glijden – en dat vergeet je nooit meer. Maar hey, als je na al dat gereis gewoon wilt chillen met je tenen in het zand en een verse kokosnoot in de hand, dan is dat ook helemaal prima.
Uvita is immers dé plek om te relaxen tijdens je reisroute door Costa Rica in 3 weken. Proost!

Dag 18: Uvita naar Drake Bay

Start je dag in Uvita met een krachtig Costa Ricaans ontbijtje (misschien wat gallo pinto?) en trek er nog even op uit. Struin het strand af of spot nog een paar exotische vogels. Maar hou wel de klok in de gaten! Je hebt immer een boot te halen in Sierpe voor het vervolg van je rondreis door Costa Rica.

Dus, check dubbel of je zonnebril nog op je hoofd zit en vertrek dan richting Sierpe. Parkeer je auto bij de haven – normaal gezien ligt dat vast op $6 per dag – maar luister vooral naar wat je accommodatie daarover te zeggen heeft. En vergeet niet even een babbeltje te maken met de kapitein; laat hem weten waar je moet zijn in Drake Bay en een uurtje of twee later zit je alweer heerlijk te genieten van de fe-no-me-na-le uitzichten van deze verborgen parel in Costa Rica.

Ik verbleef hier trouwens in Las Cotingas Ocean View. Een absolute aanrader – kijk gewoon al eens naar dat uitzicht: PRACHTIG!

Dag 19 & 20: Corcovado Nationaal Park

Ontwaakt in Drake Bay? Dan is het vandaag tijd om naar Corcovado Nationaal Park te trekken! Een van de biodiversiteitshotspots tijdens je rondreis door Costa Rica in 3 weken. Hier vind je namelijk de meeste beestjes en plantjes van de hele planeet! Van miereneters tot jaguars, wie weet wat je vandaag gaat tegenkomen.

In één dag kun je echt al heel veel zien, maar met een tweede dag wordt je bezoek ongetwijfeld nog aangenamer. Je kunt hier ook een meerdaagse tour regelen, waarbij je ook effectief in het nationale park overnacht. Ik deed het zelf niet, maar het is wel een keuze die ik de volgende keer zou maken!

En vergeet zeker je camera niet – je wilt deze herinneringen vastleggen (en stiekem je vrienden jaloers maken).

Dag 21: De laatste etappe: Drake Bay naar San José

De koffie smaakt extra lekker vandaag. Het avontuur zit er bijna op, maar nog niet helemaal! Met een rit van minstens 7 uur voor de boeg, is het slim om vroeg te beginnen. Sowieso ben je afhankelijk van het (vroege) tijdstip waarop je de boot terug naar Sierpe moet nemen.

Zin in een tussenstop? San Gerardo de Dota wacht op je met het Parque Nacional Los Quetzales. Als je geluk hebt, spot je hier de zeldzame quetzal. Van hieruit is het nog verschillende uurtjes verder. Eindpunt: San Juan.

Afhankelijk van je vliegschema kun je hier nog een nachtje doorbrengen of je voorbereiden op de vlucht van morgen. Zet je wekker, doe een laatste check en slaap lekker. Je hebt het verdiend na zo’n epische rondreis door Costa Rica!

Rondreis door Costa Rica in 2 weken: dagplanning

Heb je geen 21 dagen of wil je -voor wat voor reden dan ook- een rondreis door Costa Rica in 2 weken plannen?

Deze roadtrip door Costa Rica in 2 weken geeft je een prachtige indruk van het land, hoewel het wat gehaast kan voelen. Maar dat is vaak het geval bij zulke epische reisroutes! Safe travels!

  1. Dag 1: San José – Aankomst in Costa Rica en begin van je rondreis. Vertrek naar Tortuguero.
  2. Dag 2: Tortuguero NP – Verken de kanalen en natuur.
  3. Dag 3: Tortuguero NP – Mogelijkheid voor een ochtendwandeling of boottocht.
  4. Dag 4: La Fortuna – Vertrek naar La Fortuna en daarna verkennen wat er allemaal te beleven valt.
  5. Dag 5: La Fortuna & Arenal Nationaal Park – Bezoek Mistico Arenal Hanging Bridges en daarna verder rijden naar Rincon de la Vieja nationaal park. Onderweg stoppen bij Arenal Nationaal Park.
  6. Dag 6: Hiken in Rincon de la Vieja Nationaal Park, vervolgens relaxen bij de Rio Negro Hot Springs en daarna verder naar Monteverde.
  7. Dag 7: Monteverde – Ga ziplinen, doe een avondsafari en eventueel nog wat anders.
  8. Dag 8: Monteverde National Park – Volledige dag verkenning in het park en ’s avonds rijd je verder richting Manuel Antonio.
  9. Dag 9: Nationaal Park Manuel Antonio – Rondleiding in de ochtend, relaxen in de middag en dan verder reiden naar Uvita.
  10. Dag 10: Even een dagje niks doen in Uvita of mee gaan op een walvis safari. Vanuit Uvita kun je ook mooie watervallen gaan ontdekken.
  11. Dag 11: Drake Bay – Op tijd vertrekken zodat je in Sierpe de bootoverzet naar Drake Bay niet mist.
  12. Dag 12: Ochtendbezoek aan Corcovado Nationaal Park en de rest van de dag heerlijk relaxen. Ook een avondsafari raad ik hier sterk aan – zeker omdat het je laatste volledige dag is!
  13. Dag 13: Neem de boot in de ochtend terug naar Sierpe en van hieruit is het nog zo’n zeven uur rijden naar San José. Plan dus een vlucht in de avond of vertrek morgenvroeg. Vandaag kun je San José nog even verkennen of een omweggetje maken langs de Poás vulkaan.
  14. Dag 14: Terug naar huis – Helaas, helaas! Het is tijd om afscheid te nemen van dit geweldige land.

Rondreis door Costa Rica in 10 dagen: reisschema

Een rondreis door Costa Rica in 10 dagen? Dat is mogelijk, maar volgens mij wel echt te kort om het diverse land volledig te zien. Je mist namelijk de tijd om bepaalde highlights van Costa Rica echt goed te zien. Maar… Niet iedereen heeft even veel tijd natuurlijk – dus het is perfect mogelijk, alleen zul je dus iets sneller moeten reizen dan anders.
Hieronder dus een snelle reisroute door Costa Rica in 10 dagen, waarmee je in korte tijd veel van de hoogtepunten van het land zult ervaren.

  • Dag 1: San José – Vertrek naar Tortuguero
  • Dag 2: Tortuguero NP
  • Dag 3: Van Tortugero NP naar La Fortuna.
  • Dag 4: La Fortuna ontdekken en verkennen.
  • Dag 5: De hangbruggen in de ochtend verkennen en dan verder rijden naar Monteverde. Onderweg een tussenstop maken bij Arenal Nationaal Park.
  • Dag 6: Monteverde en het nationale park.
  • Dag 7: Verder rijden naar Manuel Antonio vanuit Monteverde.
  • Dag 8: Nationaal Park Manuel Antonio in de ochtend en verder wat relaxen. Misschien nog een andere activiteit plannen?
  • Dag 8: Verder naar Uvita en hier rustig aan doen. Eventueel onderweg een bezoek aan de Nauyaca-watervallen plannen.
  • Dag 9: Terugrijden langs een stukje van de weg vanwaar je gekomen bent . Onderweg kun je nog eens een stop maken bij de crocodile bridge in Jaco en verder is de Poás vulkaan een kleine ommetour. Overnachten doe je best in San José of ergens in de buurt.
  • Dag 10: Vertrek vanuit San José en vlucht naar huis.

Rondreis door Costa Rica combineren met Panama?

Ik stippelde al apart een rondreis door Panama in 2 weken uit, maar als je zowel Costa Rica als Panama wilt combineren – zijn er zeker mogelijkheden!

Het grootste deel zou ik in dat geval doorbrengen in Costa Rica. En daar zou ik me dan ook meer concentreren op de bestemmingen in de jungle en langs de Pacifische kant.
In Panama zou ik vervolgens afsluiten met de tropische bestemmingen. Een rustig einde aan een vakantie breien is altijd leuk meegenomen, toch?

Een rondreis door Costa Rica en Panama zou er volgens mij dan zo (kunnen) uitzien:

  • Dag 1: Aankomst in San José – Vertrek naar La Fortuna
  • Dag 2: La Fortuna
  • Dag 3: De hangbruggen in de ochtend verkennen en dan verder rijden naar Monteverde. Onderweg een tussenstop maken bij Arenal Nationaal Park.
  • Dag 4: Monteverde
  • Dag 5: Monteverde
  • Dag 6: Naar Manuel Antonio vanuit Monteverde.
  • Dag 7: Nationaal Park Manuel Antonio in de ochtend en de rest van de dag chillen of een andere activiteit uitproberen.
  • Dag 8: Terugrijden naar San José. Onderweg kun je nog een tussenstop maken aan de Poás vulkaan. Overnachten in San José.
  • Dag 8: Vlucht van San José naar Panama. Verken Panama-Stad al een beetje na aankomst. Het oude deel (Casco Viejo) vind ik echt bijzonder charmant.
  • Dag 9: Panama-Stad verder ontdekken en ook een paar uurtjes uitrekken voor het imposante Panama-kanaal.
  • Dag 10: Vertrek vroeg in de ochtend naar de San Blas eilanden. Eén overnachting op de eilanden.
  • Dag 11: Blijf op de San Blas eilanden tot in de namiddag. Rond 14u word je opgehaald en tegen 17:00u à 19:00u ben je terug in Panama Stad.
  • Dag 12: Vlucht nemen naar Bocas del Toro.
  • Dag 13: Eilandjes rond Bocas del Toro verkennen met een leuke tour.
  • Dag 14: In de ochtend terugkeren naar Panama-Stad om je vlucht terug naar huis te halen. Plan die retourvlucht bij voorkeur in de avond zodat je niet gehaast moet vertrekken.

Nog enkele essentiële reistips voor Costa Rica

Wanneer je een rondreis door Costa Rica op de planning hebt staan, is er niets zo belangrijk als een goede voorbereiding. Of je nu een heuse rondreis door Costa Rica uitstippelt of een spontane roadtrip door Costa Rica in gedachten hebt, deze tips mogen niet ontbreken:

  1. Geldzaken: De officiële munteenheid is de Costa Ricaanse colón, maar Amerikaanse dollars worden op veel plaatsen geaccepteerd. Zorg wel voor kleinere biljetten en verwacht je wisselgeld vaak in colónes terug te krijgen.
  2. Koop op voorhand een eSim. Zo blijf je altijd geconnecteerd en kun je meteen op pad! Een eSim is een elektronische simkaart die je al op voorhand kunt aanschaffen en pas vanaf een bepaalde datum laat activeren. Je kunt ook een simkaartje in de luchthaven kopen bij aankomst, maar weet wel dat daar soms wachtrijen staan en na een lange vlucht heb je daar misschien geen zin in.
  3. Download offline kaarten: Costa Rica’s regenwouden zijn wereldberoemd. Maar, ze kunnen ook een doolhof zijn – zeker als je verbinding wegvalt! En dat gebeurt in bepaalde gebieden wel een keertje. Download daarom een offline kaart of gebruik GPS-navigatiesystemen zoals Waze, dat verbazingwekkend populair en accuraat is in Costa Rica.
  4. Houd rekening met de ‘Tico time’. Tico’s, zoals de Costa Ricanen liefkozend worden genoemd, hebben een relaxte houding tegenover tijd. Als iets niet vandaag gebeurt, dan wel morgen. Duik in de Pura Vida levensstijl en laat je niet frustreren door de soms trage pace.
  5. Stekkers en stopcontacten: De stopcontacten in Costa Rica zijn van het Amerikaanse type met twee platte pinnen. Een adapter is dus wellicht noodzakelijk, afhankelijk van waar je vandaan komt.
  6. Spreek een beetje Spaans: Al is het maar een paar woordjes zoals “Hola” (hallo), “Gracias” (dank je), of “¿Cuánto cuesta?” (hoeveel kost dit?), het wordt zeer gewaardeerd. Het helpt je ook om net wat dieper contact te maken met de locals tijdens je individuele rondreis door Costa Rica.
  7. Neem een zaklamp mee. Buiten de steden kan het ’s nachts pikkedonker worden. Ideaal voor sterrenkijken, maar minder wanneer je je weg terug moet vinden naar je accommodatie.
  8. Water uit de kraan is bijna overal drinkbaar, maar… niet overal. Vraag dit dus bij elke accommodatie opnieuw even na. Je wilt natuurlijk niet ziek worden als je aan het rondreizen bent!
  9. Bescherm je tegen de zon: Onderschat de kracht van de zon in Costa Rica niet, vooral als je op hogere hoogten of bij de kust bent. Een goede zonnebrandcrème en een hoed zijn essentieel.
  10. Regenkleding: Als je Costa Rica bezoekt tijdens het regenseizoen, vergeet dan niet om lichte, ademende regenkleding mee te nemen. Het weer kan snel omslaan van zonnig naar tropische buien.
  11. Insectenwerende middelen: Ja, er zijn insecten. Vooral als je de regenwouden of andere vochtige gebieden bezoekt. Zorg voor een goede insectenspray en eventueel een klamboe voor de nacht. De meeste hotels, hostels en B&B’s hebben dit standaard hangen.
  12. Vulkanen bezoeken: Als je een bezoek brengt aan een van de vele vulkanen, zoals de Arenal of Poás, ga vroeg in de ochtend. Dit verhoogt je kans op helder zicht zonder wolken.

Beste reistijd voor rondreis door Costa Rica

Het juweeltje van Midden-Amerika, Costa Rica natuurlijk, kent eigenlijk twee seizoenen: het droge en het regenseizoen. Als je van plan bent om een rondreis door Costa Rica te maken, is het handig om te weten wanneer je het beste kunt gaan.

Droog Seizoen (december – april): Dit is de populairste tijd voor een roadtrip door Costa Rica. Denk aan zonnige dagen, blauwe luchten en ideaal weer om de prachtige stranden, vulkanen en regenwouden te verkennen. Het is ook de meest toeristische periode, dus boek je accommodaties ruim van tevoren als je tijdens deze periode een individuele rondreis door Costa Rica maakt.

Regenseizoen (mei – november): Laat je niet afschrikken door de naam; het regenseizoen heeft ook zijn charmes! Ja, je zult dagelijkse buien ervaren, maar vaak zijn dit korte, heftige regenbuien in de namiddag, waardoor de ochtenden nog steeds perfect zijn voor avonturen. Plus, de natuur is tijdens deze periode op zijn groenst. Als je een flexibele reisroute voor Costa Rica hebt, kan dit seizoen juist ideaal zijn: minder toeristen en vaak lagere prijzen.

Welke kleren moet je meenemen naar Costa Rica?

Ah, de eeuwige pakvraag! Als je je opmaakt voor je avontuurlijke rondreis door Costa Rica, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn.

  1. Regenkleding: Een lichte regenjas is een must, ongeacht het seizoen. Je weet maar nooit wanneer een tropische bui je verrast tijdens je roadtrip door Costa Rica.
  2. Luchtige kleding: Denk aan ademende stoffen. Het is tenslotte de tropen, dus het kan behoorlijk warm en vochtig worden.
  3. Wandelschoenen: Voor die onvergetelijke wandelingen door de nevelwouden en nationale parken. Zorg dat ze lekker comfy zitten! Waterdicht is ook een plus.
  4. Zwemkleding: Je gaat Costa Rica niet verlaten zonder een duik te nemen in de Caribische of Stille Oceaan, toch?!
  5. Hoed of pet: Niet alleen stijlvol, maar ook super handig tegen die felle zon. Ook een zonnebril is natuurlijk een must.
  6. Een warme trui of jas: Verrassing! Jaaaa, Costa Rica heeft ook enkele hoger gelegen gebieden waar het ’s nachts fris kan worden. Zeker als je de vulkanen bezoekt. Denk aan Monteverde.

Is Costa Rica veilig?

Een belangrijke vraag! Maar wel eentje waar ik je positief op kan beantwoorden. Ik had de indruk dat Costa Rica echt heel veilig was. Geregeld liet ik een telefoon op de tafel liggen of liet ik mijn camera even onbewaakt achter en dat heeft nooit voor problemen gezorgd.
Costa Ricanen zijn daarnaast ook erg vriendelijk en gastvrij en doordat het een relatief rijk land is, komt hier niet al te veel criminaliteit voor. Toch niet in de gebieden die jij, als toerist, gaat bezoeken.

De enige plek waar ik wat meer op mijn hoede zou zijn is de hoofdstad, San José. Maar dat is absoluut geen plek waar je lang moet blijven (hier valt echt níks te beleven!).

Neem voorzorgsmaatregelen die je altijd zou nemen (laat dure spullen thuis of steek ze in een rugzak), en dan zou er je niets mogen overkomen. Uiteraard is het altijd wel mogelijk, maar tijdens mijn rondreis van 3 weken door Costa Rica zag ik niets – en ook vrienden hebben mij nog nooit slechte verhalen over dit verhaal verteld.

Bewaak je waardevolle spullen, vooral in drukke gebieden of op populaire toeristische plekken, en er overkomt je vast niks!

Visum nodig voor Costa Rica?

Voor Belgische en Nederlandse reizigers die minder dan 90 dagen in het land verblijven, is een visum niet nodig. Wel moet je een doorreis- of retourticket laten zien.

Sowieso is het altijd een goed idee om de visumregels te controleren voordat je je reisroute Costa Rica vastlegt. Dat kan op de website van de ambassade van Costa Rica.

Inentingen nodig voor Costa Rica?

Hoewel er voor Costa Rica geen verplichte inentingen zijn, worden vaccinaties tegen hepatitis A, tyfus en DTP vaak aanbevolen. Afhankelijk van je reisroute door Costa Rica en de activiteiten die je gaat ondernemen, kunnen ook andere inentingen zoals gele koorts en rabiës geadviseerd worden. Check dit altijd even bij de reiskliniek of je huisdokter voordat je aan je roadtrip door Costa Rica begint.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *