Droom je over straten vol kleur, muziek en geschiedenis? Dan moet je absoluut Mexico-City of Ciudad de Mexico (afgekort tot ‘CMX’) op je bucketlist zetten! Tijdens mijn rondreis door Mexico vertoefde ik hier een weekje en ik kan je vertellen dat er hier een schat aan bezienswaardigheden te vinden is! Van historische tempels tot moderne kunst en van street food tot weelderige parken; er is hier zoveel te zien en te doen. Dus, waar wacht je nog op – je moest al aan het verkennen zijn!
In onderstaande blog raad ik 16 bezienswaardigheden in Mexico-Stad aan die je absoluut niet mag missen!
1. Xochimilco: Gondels op z’n Mexicaans!
Stel je een plek voor waar kleurrijke boten vrolijk naast elkaar dobberen op oude Azteekse kanalen, terwijl mariachi-bands serenades spelen. Nee, dit is geen kitscherige activiteit in Cancun (nu ja… eigenlijk wel – het is daar immers volledig nagebouwd!) – dít is Xochimilco! Eén van de meest levendige dingen om te doen in Mexico-Stad.
De “trajineras”, oftewel de boten, zijn vernoemd naar vrouwen, variërend van “Maria” tot “Esperanza”. En elke boot is net zo uniek en kleurrijk als de naam suggereert. Terwijl je rustig over het water glijdt, kun je genieten van vers gemaakte quesadillas, guacamole of heerlijk geurende maïskolven, verkocht door lokale verkopers op naburige boten. Nu moet ik wel eerlijk zijn: de kans is groter dat je grote biertjes, tequila shotjes of margharitas naar je hoofd geslingerd krijgt in combinatie met kitscherige souvenirs… Ook leuk, toch?!
Zorg er in ieder geval voor dat je wat geld bij je hebt voor de rondvarende mariachi-band. Want wie wil er nu niet dobberen op het water terwijl je jouw eigen privéconcert krijgt?! Ze hanteren tegenwoordig -helaas- Amerikaanse prijzen, dus vijf dollar voor een enkel liedje is helaas geen uitzondering meer… Ach, je bent op vakantie – en geld moet dus rollen!
Je kunt op eigen houtje naar Xochimilco reizen, maar weet wel dat het relatief ver weg ligt van de andere bezienswaardigheden van Mexico-Stad. Ook met een Uber zul je dus redelijk wat betalen om hier te komen. In dat opzicht zijn georganiseerde tours een beter alternatief. Deze zijn niet duur, ze halen je meestal op bij je hotel en je hoeft je geen zorgen meer te maken om alles op eigen houtje te regelen. Zij droppen je af waar je moet zijn en je verkent de grachten met een leuke groep. En dat wordt nóg leuker eens je aan de tequila shots bent begonnen!
Je kunt kiezen voor een tour waarbij lunch en drankjes zitten inbegrepen, of een combinatie waar je Xochimilco en andere bezienswaardigheden gaat ontdekken (zoals o.a. het Frida Kahlo museum). Deze voorbeelden zijn inclusief ophaalservice.
Als je dus zin hebt in een unieke waterervaring, vol muziek, eten en lachende gezichten, dan raad ik aan om Xochimilco zeker op je lijstje van activiteiten in Mexico-City te zetten. Het is als Venetië, maar dan met meer tequila en sombreros!
2. Frida Kahlo Museum: Meer dan een unibrow
Iedereen kent Frida Kahlo. Maar om echt de essentie van deze iconische kunstenares te begrijpen, moet je Casa Azul bezoeken. Dit kobaltblauwe huis, waar ze het grootste deel van haar leven woonde, is net zo levendig en intens als haar schilderijen.
Binnenin vind je een verzameling van haar beroemdste werken, maar ook persoonlijke items zoals haar kleding, juwelen en zelfs haar rolstoel en corset. Je kunt zelfs haar atelier zien, waar haar penseel voor het laatst rustte. Gek weetje: Haar as is daar ook, in een pre-Columbiaanse urn in de vorm van een pad. Omdat… wel ja, Frida!!!
Het is een diep ontroerende ervaring die je dichter bij de vrouw achter de legende brengt. En als je vertrekt, neem dan ook een momentje om in de prachtige tuin te zitten die mij echt heel hard deed denken aan de Majorelletuin in Marrakech. Ook dit exemplaar staat vol cactussen en kleurrijke bloemen, maar dan wel met de geest van Frida om je heen en niet die van Yves-Saint-Laurent.
Er zijn heel wat tour operators met een ophaalservice die een bezoek aan het Frida Kahlo Museum combineren met andere dingen om te doen in Mexico-Stad. Aangezien dit museum redelijk ver weg ligt van andere bezienswaardigheden, is dat zeker geen slechte optie.
Kijk op GetYourGuide al eens naar de mogelijkheden en prijzen.
3. Lucha Libre: Spandex, maskers en veel actie!
Je hebt WWE, en dan heb je Lucha Libre! Dit is niet zomaar een worstelwedstrijd, het is een theatervoorstelling, een atletische prestatie, en een onmisbare ervaring. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe het voelt om in een arena te zitten met duizenden fans die juichen voor mannen in heldere maskers en strakke broekjes, nou… hier is je kans.
Luchadores (worstelaars) zoals El Santo en Blue Demon zijn nationale legendes. En de regels? Ze zijn, nou ja, elastisch. Je ziet vliegende trappen, backflips en ja, zelfs enkele komische acts. Het is als een soort superheldenfilm, maar dan live!
Laat je ophalen in een heuse fanbus en geniet daarna van dit schaamteloze vermaak tijdens deze excursie met ophaalservice. Koop wat popcorn, zet je masker op (ja, ze verkopen die daar) en laat je meeslepen door het spektakel. En hé, als je geluk hebt, kun je zelfs een handtekening van je favoriete Luchador scoren na de show.
4. Torre Latinoamericana: panoramische toren
Wil je een vogelvlucht van de stad? Dan is de Torre Latinoamericana jouw toren! Toen het in 1956 werd voltooid, was het het hoogste gebouw van heel Latijns-Amerika. En ondanks de aardbevingen in Mexico, staat deze parel er nog steeds!
Met een toegangsticket (amper €10!) mag je de lift naar de top nemen en geniet van een 360° panoramisch uitzicht op de stad. Vanaf hier kun je alle mooiste bezienswaardigheden van Mexico-Stad in één oogopslag zien. En als je het ’s nachts bezoekt, wordt de stad een zee van glinsterende lichtjes – super romantisch!
Er is ook een museum binnen dat de geschiedenis van de stad uitlegt, van de Azteken tot nu. Maar de echte traktatie? Het café op het observatiedek. Niets gaat boven een margarita op 44 verdiepingen hoog, terwijl je over de bruisende stad beneden tuurt. Proost!
En als je liever ook iets eet, dan kun je drie verdiepingen lager (verdieping 41 voor zij die niet zo goed kunnen tellen) bij MIRALTO uitstappen. Dit restaurant probeert zich als vrij hoogstaand te profileren, maar daar vond ik het zelf toch echt veel te klungelig voor. Al bij al is het eten zeker niet slecht en hier een uurtje mogen zitten met al die wondermooie uitzichten, is zeker geen straf!
5. Museo Nacional de Antropología: Epische duik in het verleden
Oke, laten we even nerd worden. Als je zelfs maar een greintje interesse hebt in geschiedenis of antropologie, dan nog is dit museum een absolute must-visit. En zelfs als dat niet zo is, vertrouw me, je zult het geweldig vinden.
Het Museo Nacional de Antropología is zo massief dat je verschillende dagen zou nodig hebben om het helemaal te verkennen. Van gigantische stenen beelden tot nagebouwde Maya-huizen en zelfs volledige kleine dorpen, er is hier een schat aan kennis en die wordt ook nog eens prachtig tentoon gesteld. En het hoogtepunt? De zonnekalender, ook wel bekend als de Azteekse kalender. Het ding is HUGE! Een selfie ernaast en je bent plots piepklein.
Een toegangsticket kost geen geld (ongeveer €8), maar ik zou echt aanraden om de gegidste rondleiding te boeken. Deze optie is nog steeds spotgoedkoop en je bezoek wordt er meteen tien keer interessanter door!
Nog een grappig (of eng?) weetje: Volgens een legende zou de hele stad Mexico-City instorten als het museum ooit zou worden verplaatst. Dus, eh, laten we het maar mooi achterlaten waar het nu staat!
6. Chapultepec Kasteel
Ah, Chapultepec. Of, voor degenen onder ons die de Spaanse tongbrekers proberen te vermijden, “dat prachtige kasteel op die heuvel in Mexico-City”. Als er één plek is die de gelaagdheid van de Mexicaanse geschiedenis belichaamt, dan is het wel Chapultepec Kasteel. Het paleis biedt een panoramisch uitzicht op de skyline van Mexico-City. Vergeet je beste selfie-sticks dus zeker niet!
Wist je dat Chapultepec het enige koninklijke kasteel is in Noord-Amerika dat ook echt is gebruikt door Europese vorsten? Het werd in de 18e eeuw gebouwd en diende als de tijdelijke residentie voor Maximilian I van Mexico, de kortstondige keizer van dit mooie land. Maximilian’s regentschap was kort, maar hij had duidelijk stijl als je een kijkje gaat nemen in deze vertrekken!
Tegenwoordig is het kasteel een museum dat de rijke geschiedenis van Mexico toont. De muurschilderingen van Diego Rivera zijn slechts een van de hoogtepunten. Mijn favoriete plekje was de prachtige trappenhal met glas-in-loodramen boven en zwart-witte vloerbetegeling beneden.
Maak zeker ook een wandeling door de prachtige tuinen en laat je betoveren door de fonteinen en sculpturen.
Toegangstickets voor dit monument van Mexico-Stad kun je ter plekke aanschaffen. Wil je een rondleiding (in combinatie met het antropologisch museum)? Dan raad ik aan om deze gegidste uitstap eens te bekijken.
7. Zócalo
Een reis naar Mexico-City is niet compleet zonder een bezoek aan het historische hart van de stad. Officieel heet het de Plaza de la Constitución, maar eerlijk… ‘Zócalo’ is toch veel leuker om te zeggen?!
Het is een van de grootste stadspleinen ter wereld en het wordt omringd door talrijke historische gebouwen die getuigen van het rijke verleden van de stad. Dit plein is zo groot dat het soms voelt alsof heel Mexico-City erin geperst is!
Dit historische plein wordt geflankeerd door enkele van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. Aan de ene kant vind je de Metropolitaanse Kathedraal. En dit bouwwerk werd zelfs zonder te verpinken op de ruïnes van een oude Azteekse tempel gebouwd – maar meer daarover lees je hieronder!
Aan de andere kant van het plein zie je het Nationale Paleis. Dit is de plek waar je de beroemde muurschilderingen van Diego Rivera kunt gadeslaan. Zij vertellen je in prachtige kleuren over de geschiedenis van Mexico. Van de vroege Azteekse beschaving tot de tumultueuze revoluties – het is alsof je een gratis kunst- en geschiedenisles krijgt!
En dan, midden op het plein… de vlaggenmast met de gigantische Mexicaanse vlag. Perfect voor die iconische selfie die schreeuwt: “Kijk, ik weet wat te doen in Mexico-City!” Maar wees gewaarschuwd: je bent niet de enige met dat idee, dus misschien moet je wel even wachten op jouw beurt.
Aangezien er hier zó veel is dat je kunt zien, weet je soms niet waar eerst kijken. Een gegidste rondleiding door het historische centrum kan in dat geval soelaas bieden! Een lokale gids vertelt je alles wat je moet weten over CMX (‘ciudad de Mexico’) en beantwoordt al die prangende vragen die je ongetwijfeld hebt!
Als je rond het middaguur honger krijgt, zijn er tal van kraampjes die de meest smakelijke taco’s en tamales verkopen. Echt, het Zócalo is niet alleen een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Mexico-City, het is ook een smaakvol avontuur!
Tot slot, het muzikale intermezzo. De mariachi bands! Ze zijn echt óveral. Of je nu een romantisch moment wilt met een serenade onder de maan of gewoon wat vrolijke noten op de achtergrond, de Zócalo is echt de place to be om je bezoek aan Mexico-City te beginnen (of te eindigen).
8. De Metropolitaanse Kathedraal
Het monumentale meesterwerk van architectuur waarover ik het al eerder kort had, de Metropolitaanse Kathedraal, verdient een beetje extra info. Het is namelijk een heuse bezienswaardigheid op zich en hier valt dan ook veel over te vertellen!
Dit bouwwerk begon als een bescheiden project in de 16e eeuw, maar zoals met veel dingen in het leven, duurde het een beetje langer dan gepland. Zo duurde het maar liefst 300 jaar om dit meesterwerk te bouwen! Als gevolg hiervan heeft de kathedraal een eclectische mix van stijlen. Beginnend met gotische invloeden, gevolgd door barokke en uiteindelijk neoklassieke details. Het is alsof je door een tijdmachine wandelt die je door verschillende artistieke perioden voert.
Een klein weetje voor de geschiedenisliefhebbers: de kathedraal staat op de ruïnes van de Templo Mayor (daarover lees je hieronder meer), een ooit erg belangrijke Azteekse tempel. Het is symbolisch voor de Spaanse overwinning op de Azteekse beschaving, en de stenen van de oorspronkelijke tempel werden gebruikt in de bouw van de kathedraal. Als muren konden praten, zouden deze zeker wat verhalen te vertellen hebben!
Binnen vind je 16 kapellen, elk met hun eigen unieke heiligen en kunstwerken. Maar het hoogtepunt? Het Altar de los Reyes (Het Altaar van de Koningen) achterin de kathedraal. Het is een barok meesterwerk en geloof me, je zult je camera willen trekken voor deze schoonheid. En laten we de klok niet vergeten, ontworpen door de Mexicaanse horlogemaker Eusebio Francisco Kino. Deze man was niet alleen goed met tijd, maar ook een begaafde missionaris en ontdekkingsreiziger.
Vergeet ten slotte ook niet om even je nek te strekken en het glamoureuze plafond te bewonderen. Het is alsof je door een kunstboek bladert, maar dan in 3D!
9. Templo Mayor
Midden tussen de wolkenkrabbers en het bruisende stadsleven van Mexico-City ligt een verborgen juweeltje: Templo Mayor. Als je denkt aan hoogtepunten in Mexico-Stad, mag je deze oude Azteekse tempel absoluut niet overslaan. Stel je voor: dit was ooit het centrum van het machtige Azteekse rijk! En nee, je hebt geen tijdmachine nodig om hier te komen; een metrokaartje volstaat. Eventueel kan het ook interessant zijn om er een extra centje tegenaan te gaaien. Een gegidste rondleiding brengt deze plek namelijk weer helemaal tot leven – en ook over andere monumenten in dit gebied leer je veel bij.
Weetje tussendoor: Wist je dat Templo Mayor letterlijk werd herontdekt dankzij een elektricien? Yep, in 1978 was hij bezig met werkzaamheden toen hij op een grote schijf van de godin Coyolxauhqui stuitte. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest fascinerende archeologische plekken midden in een metropool.
Tijdens je bezoek kun je zien hoe deze tempel letterlijk is opgebouwd in zeven lagen, elk toegevoegd door een opeenvolgende Azteekse leider. Het is net als een meerlaagse taart, maar dan met meer geschiedenis en minder calorieën!
10. Palacio de Bellas Artes
Als je denkt aan hoogtepunten in Mexico-Stad, moet je gewoonweg het Palacio de Bellas Artes bezoeken. Het is net alsof je in een tijdmachine stapt die je meeneemt naar het Parijs van de vorige eeuw… maar dan met een Mexicaanse twist!
De buitenkant? Een waar Instagram-paradijs! De gevel combineert neoklassieke en art nouveau-stijlen. En dan die tegels – glinsterend in tinten van oranje en geel, waardoor je bijna zou denken dat het gebouw gemaakt is van zonsondergangen.
Fun fact: de tegels komen oorspronkelijk uit de staat Puebla, dezelfde plaats die ons die verrukkelijke mole poblano brengt. Dus ja, Bellas Artes is letterlijk en figuurlijk smaakvol!
Nu naar binnen! Hier is waar de echte magie gebeurt. Van de marmeren vloeren die reflecteren als een stille vijver tot het verbluffende gebrandschilderde glazen plafond dat een ode lijkt aan de lucht en de sterren – elk hoekje schreeuwt kunst. Maar, hé, het wordt nog beter!
Het gebouw is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het huisvest ook enkele van de grootste artistieke schatten van Mexico. En laten we niet de muurschilderingen vergeten van de drie grote kunstenaars: Diego Rivera, Orozco, en Siqueiros. Hun werken zijn meer dan alleen schilderijen – het zijn verhalen die je meenemen door tijd en ruimte.
Oh, en als je denkt: “Maar wat als ik geen kunstkenner ben?” Maak je geen zorgen! Palacio de Bellas Artes is ook de thuishaven van indrukwekkende muziek- en dansvoorstellingen.
Hier zijn alvast vijf must-see kunstwerken in het Palacio de Bellas Artes, zowel mooi om te zien voor kenners als leken:
- Man, Controller of the Universe van Diego Rivera: Dit is eigenlijk een herschildering van zijn controversiële werk “Man at the Crossroads”, dat oorspronkelijk in het Rockefeller Center in New York stond, maar werd verwijderd vanwege zijn politieke boodschap.
- Kathedralen van Mexico van David Alfaro Siqueiros: Dit is een complex en dynamisch muurschildering dat de culturele transformatie van Mexico door de eeuwen heen illustreert.
- The Carnival of Mexican Life van Diego Rivera: Dit is een serie van vier muurschilderingen waarin Rivera op levendige wijze verschillende aspecten van de Mexicaanse cultuur en geschiedenis uitbeeldt.
- The New Democracy van David Alfaro Siqueiros: Dit kunstwerk is een ode aan de sociale en politieke omwentelingen in Mexico, met speciale aandacht voor arbeiders en inheemse bevolkingsgroepen.
- Ballet Folklórico de México: Hoewel dit technisch gezien geen ‘kunstwerk’ op een muur is, is deze wereldberoemde dansvoorstelling, opgericht door Amalia Hernández, een levendig en kleurrijk eerbetoon aan de traditionele dans en muziek van Mexico en is het een vast onderdeel van het programma in Bellas Artes. De show wordt alleen ’s woensdags opgevoerd – ik raad dan ook aan om tickets op voorhand vast te leggen, want die durven wel eens uitverkocht te raken.
11. Teotihuacán: Piramides en héél veel mysteries
Als je zin hebt in een onvergetelijk avontuur (je bent in Mexico, natuurlijk wil je dat!!), stap dan in de Tijdmachine – ook wel bekend als je tourbus – en begeef je naar Teotihuacán! Deze oude stad, slechts een uurtje rijden van het bruisende Mexico City, is de perfecte mix van historie, mysterie en fe-no-me-na-le uitzichten.
Er zijn énorm veel mogelijkheden vanuit Mexico-Stad om een tour naar Teotihuacán te ondernemen. Bovendien is het zo populair, dat prijzen ook helemaal niet duur zijn Vanaf amper €30 krijg je transfers van en terug naar je hotel, een interessante rondleiding en eventueel nog enkele leuke extra’s. Niet slecht, toch?
Als het iets specialer mag, dan raad ik aan om een luchtballonvlucht boven de tempels te maken met een heerlijk ontbijtje.
Ga je toch liever op eigen houtje naar de tempels? Dan kost een skip-the-line ticket je amper €8 per persoon.
Maar… Wat is deze plek eigenlijk?!
Teotihuacán, wat “de plek waar de goden werden gecreëerd” betekent, was in zijn hoogtijdagen (rond 500 na Christus) een van de grootste steden ter wereld (er woonden naar schatting wel 125.000 mensen). Volgens Meso-Amerikaanse mythologie geloofde men dat de goden Teotihuacán creëerden als een kosmisch centrum waar zon, maan en universum in harmonie samenkwamen.
En hier is iets om over na te denken tijdens je bezoek: ondanks al onze moderne kennis weten we nog steeds niet precies wie deze stad heeft gebouwd. De Tolteken? Misschien. Buitenaardse wezens? Eh, waarschijnlijk niet, maar wie weet?
Misschien wel de belangrijkste plek op dit gigantische domein, is de Piramide van de Zon. Dit bouwwerk is niet alleen gigantisch, maar het werd ook strategisch gebouwd langs de “Avenue of the Dead“, een twee en een halfve kilometer lange weg die het centrum van de stad doorsnijdt. Naast de piramide van de Zon is er de Piramide van de Maan, die, hoewel kleiner, een essentiële rol speelde in de religieuze en sociale ceremonies van de stad.
Neem een diepe ademteug, hydrateer regelmatig (het is echt een gigantisch domein en de zon schijnt hier onverbiddelijk hard!) en ga op verkenning. Tot in 2021 mochten mensen alle tempels nog gewoon beklimmen, maar na Covid-19 is dit aan banden gelegd. Spijtig, maar geen slechte keuze van de Mexicanen – want zo blijft het gebouw nu eenmaal beter en langer bewaard voor alle bezoekers!
Oh, en een beetje roddel voor onderweg: sommigen zeggen dat Teotihuacán ooit een bloeiend centrum van mystiek en spiritueel ontwaken was. Er zijn zelfs theorieën over geheime tunnels en verborgen kamers onder de piramides. Indiana Jones vibes, iemand?
12. Palacio Nacional
Een prachtig historisch gebouw met nog meer fantastische muurschilderingen van Diego Rivera. Neem de tijd om de details in de kunst te verkennen en leer meer over de geschiedenis van Mexico.
13. La Condesa & Roma: Hipstertopia!
Ah, de wijken La Condesa en Roma. Als je dacht dat Mexico-Stad alleen maar oude ruïnes en traditionele markten was, dan zul je hier voor een verrassing staan. Deze buurten zijn een explosie van moderne cultuur. Denk aan art-deco architectuur, knusse koffietentjes en straatkunst die je Instagram-feed naar een hoger niveau tilt!
In de vroege 20e eeuw was La Condesa de place-to-be voor de Mexicaanse high society. Dat gevoel van elegantie hangt er nog steeds. En Roma? Wel, het was ooit een beetje ruw rond de randen, maar nu is het de thuisbasis van trendy boetiekjes en eettentjes die Mexicaanse lekkernijen serveren met een twist.
Slenter zeker ook even rond in Parque México in La Condesa en kijk hoe de lokale bevolking hun chi-chi honden uitlaat, of duik in een van de boekencafés van Roma voor een churro en een chitchat. Het is stedelijk, het is hip, en het is onmisbaar in je Mexico-City avontuur!
14. Biblioteca Vasconcelos
De Biblioteca Vasconcelos is niet zomaar een bibliotheek, het is een monument van moderne architectuur en, eerlijk gezegd, een boekenliefhebber’s droom.
De boeken lijken te zweven in de lucht dankzij het ingenieuze hangende rekdesign. En tussen al die zwevende literatuur vind je moderne kunstinstallaties die je laten stilstaan en nadenken. Het hoogtepunt? Een gigantisch walvisskelet dat boven je hoofd hangt.
Wie zegt dat een bezoek aan een bibliotheek saai moet zijn?!
15. Basilica de Guadalupe
Ik weet wat je denkt. “Nog een kerk?” Maar vertrouw me, de Basilica de Guadalupe is geen gewone kerk. Het is het hart van het katholieke geloof in Mexico en een van de belangrijkste pelgrimsoorden ter wereld.
De legende gaat dat in 1531 de Maagd Maria verscheen bij een man genaamd Juan Diego op de heuvel van Tepeyac. Ze vroeg hem een kerk te bouwen op die plek. Als bewijs van haar verschijning liet ze haar beeltenis achter op zijn mantel. Die mantel is nu te zien in de basiliek en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.
Architectuurliefhebbers, hou je camera’s gereed! De basiliek bestaat eigenlijk uit twee gebouwen: de oude, met zijn prachtige koloniale architectuur, en de nieuwe, met zijn indrukwekkende moderne design. Beide zijn een bezoek waard.
Tussen alle “oohs” en “aahs” over de architectuur door, moet je ook even stil staan bij de devote pelgrims. Je zult mensen zien die vele kilometers op hun knieën afleggen als teken van toewijding en dankbaarheid. Het is een krachtig beeld en toont duidelijk de diepe spiritualiteit die nog steeds in Mexico leeft.
16. Puebla, Cholula & Tonantzintla
Dus je dacht dat je alles al gezien had na Mexico-City? Think again! Als je een dagje over hebt en je bent klaar voor een adembenemend uitstapje vanuit Mexico-Stad, laat me je dan introduceren aan het trio: Puebla, Cholula, en Tonantzintla. Deze drie pareltjes liggen op slechts een paar uur rijden van de stad en zijn een must voor je Mexicaanse bucketlist.
Met het openbaar vervoer is het bijna ondoenbaar om alle drie in één dag af te werken, maar gelukkig zijn excursies vanuit Mexico-City niet duur en inclusief ophaalservice!
Er zijn ook mogelijkheden om alleen Puabla en Cholula te zien met zo’n tour.
Puebla: Begin je tour vanuit Mexico-Stad in Puebla, ook wel bekend als “De Stad van de Engelen”. De naam doet al vermoeden dat het een stukje hemel op aarde is. De stad staat bekend om zijn geweldige koloniale architectuur, zijn kleurrijke straten en oh… de mole poblano! Een pittige chocoladesaus over kip die smaakt alsof een engel op je tong piest. En vergeet de “talavera” tegels niet. Dat zijn die blauw-witte tegels die je overal ziet. En ja, die komen hiervandaan!
Cholula: Vervolg je excursie vanuit Mexico stap naar Cholula, de plek met de grootste piramide ter wereld qua volume, de Grote Piramide van Cholula. Nee, het is niet een piramide zoals in Egypte. Deze is grotendeels bedekt met aarde en er staat een kerk bovenop! Praten over het combineren van culturen, toch? De ondergrondse tunnels zijn een avontuur op zich, maar de echte traktatie? Het uitzicht vanaf de top. Als het helder is, zie je de vulkanen Popocatépetl en Iztaccíhuatl op de achtergrond. #Instagramwaardig
Tonantzintla: Last but not least, Tonantzintla. Deze kleine stad staat bekend om zijn indrukwekkende kerk, de Iglesia de Santa María Tonantzintla. Als je denkt dat je al veel kerken hebt gezien in Mexico, wacht dan tot je deze ziet. De binnenkant van de kerk is bedekt met gedetailleerd houtsnijwerk, en er wordt gezegd dat het de perfecte mix is van inheemse en Spaanse kunst.
En nog wat meer info over Mexico-City…
Is Mexico-City gevaarlijk?
Ah, de eeuwenoude vraag: “Is Mexico City gevaarlijk?”. Als je net als ik bent, heb je waarschijnlijk al die gruwelijke verhalen gehoord over ontvoeringen, zakkenrollers en taco-overdoses (oké, die laatste is misschien iets minder dramatisch, maar toch!). Dus, wat is nu echt de deal met Mexico-City? Laten we eens dieper duiken.
Om te beginnen, Mexico-City is gigantisch. Het is een van de grootste steden ter wereld, met miljoenen inwoners die allemaal hun eigen ding doen. En zoals met elke metropool, zijn er buurten waar je beter niet na zonsondergang kunt zijn, en anderen waar je ’s nachts zorgeloos een taco kunt halen. Sleutel tot een veilige reis? Doe je huiswerk!
Hier is een stukje context voor je: ja, er zijn gebieden in Mexico-City die bekend staan als wat ruiger, en het is altijd slim om je waardevolle spullen uit het zicht te houden (maar hé, dat geldt ook voor steden als Parijs, New York en Barcelona, toch?). Maar er zijn ook wijken zoals Polanco, La Condesa en Roma waar je kunt genieten van chique boetieks, hipster koffietentjes en kunstgalerijen zonder continu over je schouder te hoeven kijken.
Wat zakkenrollers betreft, laten we eerlijk zijn: die vind je overal. De truc is om niet te flitsen met je gloednieuwe iPhone of met een kaart in je hand rond te lopen alsof je net uit de ruimte bent geland. Wees altijd bewust van je omgeving, en als je het gevoel hebt dat iets niet klopt, vertrouw dan op je instinct.
Tot slot, zoals bij elke reisbestemming, is het slim om je te informeren, te praten met locals over waar (niet) heen te gaan en je gezond verstand te gebruiken. Mexico-City heeft zo’n rijke cultuur, geschiedenis en culinair aanbod dat het echt zonde zou zijn om het over te slaan vanwege angsten die vaak worden overdreven.
Dus, is Mexico-City gevaarlijk? Zoals met veel grote steden: het hangt ervan af waar je gaat en hoe je je gedraagt. Met de juiste voorbereiding en een avontuurlijke geest, ben je klaar voor een onvergetelijke ervaring in het hart van Mexico!
Wat zijn voorbeelden van gevaarlijke wijken in Mexico-City?
Hoewel Mexico-Stad over het algemeen veilig is voor toeristen, zijn er enkele gebieden die als uitdagender worden beschouwd. Probeer deze dus uit je bezoekjes te schrappen – of ga er alleen naartoe zonder al te veel waardevolle spullen.
- Tepito: Bekend om zijn levendige markt, heeft Tepito ook een reputatie voor hoge misdaadcijfers. Terwijl het bol staat van de authentieke cultuur, wordt onervaren toeristen vaak geadviseerd hier voorzichtig te zijn.
- Doctores: Deze wijk heeft een aantal ziekenhuizen (vandaar de naam) maar staat ook bekend om zijn hogere criminaliteit. Toch huisvest het ook de populaire Arena México, waar Lucha Libre-wedstrijden worden gehouden.
- Colonia Guerrero: Dit is een ander gebied waar toeristen vaak worden geadviseerd voorzichtig te zijn, vooral ’s nachts.
- Iztapalapa: Dit is een van de meest bevolkte gebieden van de stad en, hoewel het enkele traditionele evenementen en feesten heeft, heeft het ook een reputatie van veiligheidsproblemen.
Het is essentieel te benadrukken dat echt niet élke hoek van deze wijken gevaarlijk zijn. Vermijd het tonen van al je waardevolle spullen en kom hier niet meer naartoe na zonsondergang en er zal je echt niks gebeuren.
Is er in Mexico City hoogteziekte?
Heb je ooit gehoord dat Mexico City een hoogvlieger is? Nee, dat is geen verwijzing naar een of andere vreemde taco-saus. Ik heb het over de hoogte!
Mexico City ligt namelijk op een indrukwekkende hoogte van ongeveer 2.250 meter boven zeeniveau. Dat is hoger dan veel skiresorts in Europa! En ja, zulke hoogtes kunnen voor sommige bezoekers zeker effecten hebben.
Hoogteziekte treedt op wanneer iemand niet genoeg zuurstof krijgt op grotere hoogten. De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, kortademigheid en slaapstoornissen. Nu, voordat je begint te denken dat je als een berggeit moet rondhuppelen om Mexico City te verkennen, laat me je geruststellen…
De meeste mensen die Mexico-Stad bezoeken, ervaren geen ernstige symptomen van hoogteziekte. Waarom? Wel, meestal treedt hoogteziekte op boven de 2.500 meter, hoewel lichte symptomen soms al op een hoogte van 2.000 meter kunnen beginnen. Maar het is zeker minder gebruikelijk in steden zoals Mexico-Stad dan in, zeg, de hoogtes van de Andes in Peru of Nepal’s Himalaya.
Dat gezegd hebbende, als je gevoelig bent voor hoogteverschillen of als je snel van zeeniveau naar Mexico-Stad reist, kun je enige lichte effecten voelen. Mijn advies? Neem het rustig aan je eerste dag, drink veel water (nee, tequila telt niet als water), eet lichte maaltijden en vermijd zware lichamelijke inspanning.
Dus zul jij last hebben van hoogteziekte in Mexico-Stad? Het is mogelijk, maar voor de meeste reizigers is het meer een kortstondige hinder dan een serieus probleem. Je bent waarschijnlijk drukker met het uitzoeken van je volgende Mexicaanse lekkernij!
Geef een reactie