Review: Riu Karamboa in Boa Vista, Kaapverdië

Een zonovergoten vakantie met temperaturen tussen de zalige 25 à 30 graden Celsius is niet altijd een zekerheid op de Canarische Eilanden. Maar, slechts een uurtje langer vliegen brengt je naar het paradijselijke Kaapverdië, waar de zon wél altijd straalt! Mijn reis bracht me naar het betoverende eiland Boa Vista, waar ik mijn batterijen oplaadde in het weelderige Riu Karamboa resort.
Hoe beleefde ik dit hotel? Ik vertel je in deze blog alles over mijn persoonlijke indrukken met een reeks foto’s en een uiteindelijk verdict in deze review over Riu Karamboa.

All-in, all the way!

Welkom in Riu Karamboa: een vijfsterrenresort vol grenzeloze luxe vanaf het moment dat je de drempel van dit recent opgeknapte hotel overstapt. Hier is alles inbegrepen vanaf het inchecken.

Drankjes

Drankjes stromen rijkelijk en zijn overal beschikbaar, variërend van verfrissende keuzes tot premium alcoholische versnaperingen. Bij de bars moet je wel even vragen naar die premium drankjes – want anders zullen ze je sneller alcoholische longdrinks of cocktails inschenken zonder merknaam.

In je comfortabele en moderne kamer wacht er ook een minibar op je met premium frisdranken, hoewel de alcohol afkomstig is van een minder bekend merk. Maar wees gerust, de smaak is er niet minder om!
In het aanpalende Riu Palace heb je wel de vrijheid om zelf premium alcoholische drankjes in te schenken op je kamer.

Eten

Natuurlijk betekent ‘all-inclusive’ ook dat je je culinaire zintuigen kunt verwennen. Ontbijt, lunch en diner zijn allemaal inbegrepen. Laat je verrassen door de verscheidenheid aan eetgelegenheden, waaronder een algemeen buffetrestaurant en drie ‘gespecialiseerde’ buffetrestaurants met Aziatische en Italiaanse lekkernijen en eentje waar à-la-carte voor jou wordt gekookt. Maar dat is nog niet alles, want er zijn ook tal van snackbars voor degenen die nog een snelle hap willen hebben vooraleer ze in het zonnetje gaan liggen (tosti, hamburger, …).

Er is ook één (snack)bar waar je 24/24 terecht kunt voor een hapje en een drankje, maar persoonlijk vond ik dit toch wel een beetje een teleurstelling. Het eten dat hier te krijgen is, moet je zelf bereiden in een magnetron en is niet echt uitgebreid of smakelijk te noemen.

Een iets diepgaandere duik in de culinaire wereld van dit resort lees je verderop in deze review.

Zwembaden en strand

Met je all-in polsbandje kun je niet alleen genieten van de vijf zwembaden, waaronder ook opwindende glijbanen en een wildwaterbaan (gedeeld met het nabijgelegen Riu Palace), maar ook van het nabijgelegen strand. Of je nu kiest voor het verfrissende zwembadwater of de zachte zandstranden, met je all-in access bandje kun je ontspannen op de ligbedden waar je maar wilt.

Dat is natuurlijk nog niet alles! Er wacht hier ook een scala aan activiteiten op je, variërend van grappige waterballongevechten en rustgevende yogasessies tot bruisende wateraerobics. En vergeet zeker niet de wekelijkse fluo- of white party, waar de (alcoholische) drankjes nog steeds overvloedig stromen. Dus laat je volledig gaan!

Wellness

Verder kun je onbeperkt gebruik maken van de wellnessruimte. Trakteer jezelf op de rust van de sauna’s of werk aan je welzijn in de uitgebreide fitnessruimte. Als je een massage wilt boeken, is er wel een kleine meerprijs, maar die is zeker niet buitensporig.

Wat kost Riu Karamboa?

Even Googlen leert mij dat één nachtje in Riu Karamboa ongeveer €260 kost als je rechtstreeks boekt bij Riu hotels of platformen zoals Trivago.

Echter krijg je een véél betere deal door een pakketvakantie te boeken bij TUI. Daar zitten retourvluchten, transport van en naar het hotel en uiteraard de all-in hotelovernachtingen inbegrepen. Een weekje kan daar al vanaf €1063 per persoon. Omgerekend is dat amper €152 per dag met echt álles inbegrepen. En geef toe: dat is toch echt geen geld voor zo’n uitgebreid all-in vijfsterrenresort!

In drukkere seizoenen zal de prijs wel iets hoger liggen. Als je een swim-up kamer wilt (met eigen, privaat zwembad), dan betaal je ook zo’n €1000 per week extra.

Adults only

In het Riu Karamboa resort op Boa Vista vind je geen kinderen. Dat komt natuurlijk omdat het een adults-only hotel is. Een familievakantie kun je hier dus niet boeken, maar wel eentje waar je zonder gêne een hele dag op je ligbedje kunt liggen en helemaal doet waar jij zelf zin in hebt!

Het enige plekje in het hotel waar je mogelijk wel families met kroost tegen het lijf loopt, is de grens tussen Riu Karamboa en het Riu Palace hotel. Daar ligt namelijk ook het waterpretpark met verschillende glijbanen en een wildwaterbaan en die zijn toegankelijk voor beide hotels.

Moderne, ruime kamers

Er zijn verschillende kamertypes in dit resort. Ga voor ultiem comfort met een kamer op de begane grond, inclusief je eigen zwembad, of kies een betaalbare maar nog steeds super comfortabele kamer op de tweede of derde verdieping.

Elke kamer heeft een lekker groot bed, of als je meer ruimte wilt, twee van die queensize bedden. Naast het bed staan één of twee nachtkastjes met genoeg plek om je telefoon of tablet op te laden. Er zijn zowel gewone stopcontacten als USB-plugs aanwezig.

Wil je lekker relaxen met je eigen drankje? Plof neer op de comfortabele bank naast het bed of schuif de ruime ramen open en geniet van je rustige terras. Daar staat ook een rekje om je zwemspullen snel te laten drogen. En natuurlijk is er airco (en een ventilator) om het binnenin lekker koel te houden.

De badkamer is heel ruim en, afhankelijk van je kamer, met een bad en/of douche. Mijn kamer had een bijzonder ruime douche met verschillende sproeistanden, van zacht tot stevig. Heerlijk! Het water gaat ook snel van warm naar koud, perfect om af te koelen in dat warme weer!

Een minpuntje vond ik wel dat er maar één dispenser was met douchegel. Ik had liever gehad dat er ook shampoo en bodylotion was. Maar goed, kleinigheidje, toch?

In je kamer vind je verder ook nog twee wastafels en een grote spiegel. Natuurlijk is er ook een haardroger. De kast heeft genoeg ruimte, maar hier miste ik wel iets belangrijks – er was namelijk geen strijkplank of strijkijzer. Jammer als je er netjes uit wilt zien na die lange vlucht!

Een flatscreen televisie met satellietverbinding en onbeperkte wi-fi (doorheen het volledige resort) zijn natuurlijk standaard inbegrepen. Ook is er een (gratis) elektronische safe om waardevolle spullen in op te bergen.

Degelijk eten en (heel) veel keuze

In deze review over het Riu Karamboa hotel in Kaapverdië moet ik het natuurlijk ook uitgebreid hebben over de eetgelegenheden.

Hierboven vermeldde ik al dat er vier restaurants zijn en verder heel wat snackbars en kleinere eetgelegenheden. Hieronder doe ik onomwonden mijn mening uit de doeken over al deze locaties:

Hoofdrestaurant

Het hoofdrestaurant serveert ontbijt, lunch en avondeten in buffetvorm en is heel gevarieerd.

’s Morgens vind je er spiegeleieren, roereieren, gepocheerde eitjes, verschillende soorten pannenkoeken, wafels, verloren brood, tientallen soorten yoghurt, charcuterie, vis, kaas, fruit en groentes, ontbijtgranen, maar eveneens tientallen soorten sapjes, brood, sandwiches, pistolets, croissants, chocoladebroodjes, … en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Met andere woorden: het ontbijt is extreem uitgebreid.

En dat geldt trouwens ook voor het middag- en avondeten! Ook daar vind je een buffet waar je eigenlijk onmogelijk van alles iets uit kunt proberen. Dat gaat dan van verschillende soorten pasta’s en pizza’s tot frietjes en aardappels allerlei of rijstgerechten die je dan kunt combineren met verschillende soorten vlees, gevogelte, stoofpotjes, vegetarische en visgerechten, maar ook soepjes, salades en uiteraard enorm veel lekkere desserts of fruit.

Wel vind ik dat er soms iets meer gezondere opties op tafel mogen getoverd worden. Zo vond ik de pizza’s vaak wat te vet en ook bepaalde vleesgerechten werden in te veel olie klaargemaakt.

Gespecialiseerde restaurants (Aziatisch of Italiaans)

Ik ging ook één avondje dineren in één van de twee themarestaurants. Mijn keuze viel bij de Aziatische eetgelegenheid, waarbij je ook in buffetvorm allerlei lekkernijen uit Azië kunt uitproberen.

Echter moet ik zeggen dat ik hierin toch wel tamelijk teleurgesteld was. De Aziatische keuken is zo divers, maar hier werden echt alleen maar de ‘cliché gerechten’ (als ik ze zo kan noemen) voor je klaargemaakt. Bovendien miste ik enige finesse. Zo werd de sushi met veel te veel rijst klaargemaakt – en hadden de loempia’s of dim-sum een veel te dikke korst. Verder vond ik de overige bereidingen allemaal veel te vettig of was er gewoon een te groot deel gefrituurd.

Het Italiaanse restaurant, testte ik zelf niet uit – maar was volgens anderen veel gevarieerder en beter.

Het Culinarium

Riu Karamboa biedt zijn gasten ook een culinaire verrassing aan. Het Culinarium moet je apart (en best ver op voorhand!) boeken – maar zit wel gewoon in de totaalprijs inbegrepen. In dit verfijndere restaurant, eet ja à la carte en kun je per gerecht kiezen uit drie mogelijkheden.

De service is uitstekend en ook de gerechtjes waren veel fijner dan elders in het resort – dus hier kan ik echt niks slechts over reviewen. Mijn steak werd perfect gegaard en ook de decoratie van de borden was een fijne toevoeging na al die dagen onbeperkt all-in eten.

Snackbars

Verder zijn er ook nog verschillende bars (lobbybar met terras, bar met salon, twee poolbars met swim-upbar, bar plaza, 24u sports bar). Hier kun je vooral kleine gerechtjes krijgen en meestal gaat dat dan ook om fastfood. Denk aan pizza’s, hamburgers en hotdogs.

De 24/24u sports bar vond ik enigszins teleurstellend – want de keuken is zogezegd 24 op 24 uur open, maar eigenlijk is daar niets van aan. De keuze is beperkt tot koude gerechten (belegde croissants of broodjes, appels, peren) of een hamburger die je zelf moet maken en opwarmen in een magnetron… Niet heel smakelijk en toch wel ondermaats voor een vijfsterrenresort, als je ’t mij vraagt.

Als je toch wat ander wilt eten, dan is er ook nog een restaurant bij het zwembad. Daar is de keuze alweer uitgebreider. Zeg maar een gelimiteerde versie van het buffetrestaurant.

Vriendelijk personeel

Vanaf het inchecken tot het uitchecken: al het personeel dat ik hier ontmoette was steevast vriendelijk, behulpzaam en professioneel. Niets kostte enige moeite en alles gebeurde met een glimlach. Bovendien waren ze vaak verschillende talen machtig (Engels, Frans, Duits), zodat iedereen er weleens een babbeltje mee kan slaan.
Die positieve beoordeling geldt trouwens voor echt al het personeel – maar vooral de dames en heren van het entertainment krijgen van mij een dikke pluim. Met hen begint iedere dag goed!

Een groot deel van het personeel zijn locals, dus je bezoek aan dit eiland draagt wel degelijk bij tot de lokale economie. Da’s toch ook een puntje dat ik niet onbelangrijk vind.

Met de Riu app voor op je smartphone kun je ook vragen om een iets persoonlijkere service of om bvb. je minibar aan te vullen. Dit gebeurt normaal elke dag of om de twee dagen, maar bij mij werd dat geregeld eens vergeten. Gelukkig is dat probleem via de app zo opgelost!

Zwembaden, glijbanen en stranden

In deze review over Riu Karamboa moet ik het natuurlijk ook hebben over de zwembaden. En die zijn dik in orde, als je ’t mij vraagt!

In totaal zijn er vijf en allemaal zijn ze verwarmd.

In twee ervan kun je baantjes trekken of gewoon chillen op één van de waterligbedjes, twee anderen zijn poolbars waar je gezellig kunt praten met andere hotelgasten onder het genot van een lekkere cocktail of ander drankje en eentje is er één speciaal voor alle actievelingen. In dit laatste zwembad mondden namelijk vijf glijbanen en één wildwaterbaan uit. Van deze mogen ook de kinderen van het nabijgelegen Riu Palace gebruik maken, maar verder blijft Riu Karamboa wel echt volledig adults only.

Aan de zwembaden zijn meer dan genoeg ligzetels en parasols beschikbaar en verder is er ook een gratis handdoekenservice voor mocht je je handdoek uit de kamer toch vergeten.

Strand van Riu Karamboa

Achter de zwembaden hebben gasten ook nog de mogelijkheid om van een mooi zandstrand te genieten. Hier staan standaard ligbedjes opgesteld en is er schaduw van zowel wuivende palmbomen als parasols.

Wellness en fitness

Wil je wat meer rust opzoeken of net actief aan de slag om die all-in kilo’s er af te werken? Dan heb ik goed nieuws voor jou, want in Riu Karamboa heb je ook een uitgebreid wellness centrum.

Daarin vind je een heerlijk bubbelbad en sauna, maar heb je ook de mogelijkheid om een massage te boeken (tegen een meerprijs). Aan de andere kant van het wellness center ligt een kleine, maar goed uitgeruste gym. De vrije gewichten lopen tot 20 kg en verder zijn er ook enkele loop- en wandeltoestellen en enkele apparaten waarbij je specifiek op meerdere spiergroepen kunt trainen.

Andere activiteiten in Riu Karamboa en elders op het eiland

Ik had het in deze review van Riu Karamboa al eerder over de goedgeluimde en hulpvaardige entertainers – wel, zij zorgen dagelijks voor heel wat animatie in dit resort! Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn zij in de weer om je dag onvergetelijk te maken. Zij organiseren allerlei activiteiten in de zwembaden zoals waterpolo, gevechten met waterballonnen, schilderlessen, water aerobics, maar eveneens de wekelijkse white of fluo parties.

Je kunt dus makkelijk de hele dag doorbrengen in het resort – maar als je toch zo ver hebt gevlogen, is het misschien ook wel leuk om de rest van het eiland te verkennen. Toch? Bij de hotelreceptie is er ook een excursiebalie waar je uitstapjes kunt regelen, maar uiteraard kan je dit ook al op voorhand zelf doen. Ik schreef in een andere blogpost meer over de mooiste bezienswaardigheden en activiteiten op Boa Vista. Wellicht doe je daar ook wat inspiratie op.

Dus… Wat is mijn verdict?

In mijn bovenstaande review over het Riu Karamboa resort, kun je duidelijk lezen dat je hier niks tekort komt. Maar voor een perfect vijfsterrenhotel te zijn, wil ik dan ook wel dat de puntjes op de ‘i’ worden gezet. Kleine zaken zoals geen strijkijzer en -plank op je kamer of geen dispenser met body lotion nemen toch iets af van die ultieme vakantie ervaring en ook de matig gespecialiseerde restaurants (het Aziatische) en de nogal fast-food geconcentreerde snackbars (soms ook in het hoofdrestaurant) vond ik maar ‘mwoah’… Er is enorm veel keuze aan eten, maar misschien mag dat best wat minder zijn als er dan meer wordt geconcentreerd op de kwaliteit van die andere gerechten.

Een tien op tien krijgt Riu Karamboa daarom van mij niet, maar ik denk dat een acht op tien nog steeds een heel mooi resultaat is.

Zou ik Riu Karamboa persoonlijk aanbevelen? Zeker weten! Maar dan moet je wel weten dat je deze vijf sterren niet kunt vergelijken met een kleinschaliger boetiekhotel met vijf sterren in Europa, bijvoorbeeld. Persoonlijk zie ik het meer als een viersterrenhotel – maar dan misschien met iets meer activiteiten en mogelijkheden.
Een weekje (met vluchten) in dit hotel kan al vanaf €1063 per persoon. Dus, laten we eerlijk zijn, prijs-kwaliteitsverhouding zitten we hier echt wel met een dikke tien op tien!

Andere reviews over Riu Karamboa

En hoe ziet mijn review over Riu Karamboa eruit in vergelijking met andere beoordelingen op het internet?

Op Google Reviews krijgt dit resort 4,5/5 sterren met opvallend veel goede punten voor de horeca, sfeer, service en netheid en hygiëne.

Op de website van TUI krijgt het vijfsterrenhotel een score van 8,9 op 10 met voornamelijk goede punten voor de kamer en hygiëne. Het eten en drinken is iets ‘minder’ goed, maar met 8,5 op 10 is dat nog altijd uitstekend, toch?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *