10x Bezienswaardigheden & activiteiten op Boa Vista (Kaapverdië): Tips uit eigen ervaring!

Boa Vista in Kaapverdië is geen bestemming waar je speciaal naartoe gaat vanwege de spectaculaire bezienswaardigheden. Het is en blijft voornamelijk een (winter)zonbestemming (bij TUI vind je trouwens heel voordelige pakketreizen).
Toch verbaasde ik me over het aantal activiteiten en mooie plekjes dat je op dit eiland kunt vinden! Van Caribisch ogende stranden tot fantastische couleur locale, spannende activiteiten en fenomenale uitzichten: er is meer dan genoeg te doen en te zien om ook eens een stapje buiten je hotel te zetten!
Benieuwd geworden? Dit is mijn top 10 van de leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Boa Vista in Kaapverdië!

1. Quad tour door de duinen

Ben jij wel fan van een adrenaline-rush? Dan verzeker ik je dat je een quad tour doorheen Boa Vista niet wilt missen! Ikzelf koos voor deze vier uur durende optie, maar op zowel GetYourGuide als Musement zijn er nog veel meer opties. Bekijk dus vooral zelf even de reisroute en vergelijk beoordelingen om te zien welke tour het beste bij jou past.

De excursie begint met een korte kennismaking met je voertuig. Quads zijn vrij eenvoudig te besturen, maar een paar rondjes rijden geeft je wel meer vertrouwen. Daarna ga je de baan op.
Onderweg passeer je langs enkele kleurrijke dorpjes en kun je halt houden voor enkele fotostops of een drankje. Maar het leukste gedeelte is toch wel wanneer je het stoffige en rotsige binnenland binnenrijdt en vervolgens langs de paradijselijke stranden racet.

Meteen een tip daarvoor: neem een sjaaltje of doek mee om je neus en mond te bedekken (soms geeft de organisator van de quad tour dit, maar vraag dit dus zeker na) en een zonnebril die liefst zo breed mogelijk valt. Anders wordt het serieus stof happen! Terwijl je door het kurkdroge binnenland rijdt, zal er namelijk enorm veel zand en stof omhoog spatten. Tegen het einde van deze excursie garandeer ik je dan ook dat het lijkt alsof je een volwaardige fake tan kreeg door al dat bruinoranje stof. Draag dus ook niet je mooiste kleren voor deze activiteit op Boa Vista!

Nadat je kennis hebt gemaakt met de kurkdroge woestijn, is het tijd om je kunstjes te tonen op het witte zand van de prachtige stranden waar je voorbij racet. Tegen soms wel (!) 90 kilometer per uur (de snelheid kies je natuurlijk helemaal zelf) flitst de azuurblauwe oceaan aan je voorbij en hou je geregeld ook even een stop om van al dat moois te genieten. Vergeet dus zeker ook niet om je zwembroek aan te trekken (en misschien een action camera mee te nemen?), want een plons in dat doorzichtige water is bijna onweerstaanbaar.

Een quad tour door de duinen en langs de stranden van Boa Vista is een fantastische excursie om het eiland op een andere manier te ontdekken en op plekjes te komen waar je anders onmogelijk komt. Je krijgt een uniek uitzicht over het eiland en je ervaart de adrenalinekick van je leven.

Weet wel dat je voor deze activiteit een rijbewijs nodig hebt (je nationale rijbewijs is voldoende). Onderschat de rit ook niet – vier uur met een quad rijden is best intensief. Daarom kan het mogelijk een goed idee te zijn om één quad met twee personen te delen.

Een buggy tour is een leuk alternatief voor een ritje met de quad. Een buggy is een soortgelijk open voertuig met een dak, wat handig is op een eiland waar de zon zo fel schijnt. Vergeet dus niet om zonnebrand mee te nemen, ongeacht welk type tour je kiest.

2. Aangespoeld schreepswrak op Praia da Atalanta

Eén van de bekendste bezienswaardigheden op Boa Vista, is het aangespoelde scheepswrak op Praia da Atalanta. Deze roestige schroothoop spoelde aan op 1 september 1968 en is het overblijfsel van het Spaanse vrachtschip Cabo Santa Maria. Voor een lange tijd werd dit strand dan ook ‘Praia Santa Maria’ genoemd.
Een leuk weetje is trouwens dat dit schip op weg was van Genua (Italië) naar Buenos Aires (Argentinië). En aan boord werd er onder andere voedsel, machines en geschenken voor generaal Franco en zijn aanhangers vervoerd… Daar trokken de eilandbewoners zich echter weinig van aan en zij waren dan ook blij met al deze ‘giften’ in een tijd waar vooral voedsel erg schaars was!

Om deze bijzondere fotostop te bezoeken, moet je een excursie zoals deze boeken. Praia da Atalanta is namelijk alleen te bereiken via een hobbelige zandweg, die niet met een gewone huurauto te berijden is.

Natuurlijk bezoek je tijdens zo’n tour meer dan alleen dit scheepswrak. Met dit specifieke uitstapje bezoek je o.a. het wrak, Fatima’s kapel, de hoofdstad Sal Rei. Verder zit er ook een lunchstop inbegrepen en doe je ook even aan pottenbakken!

Deze tour is gelijkaardig (maar wel adults only) en bovendien ga je ook op bezoek bij een iets afgelegener dorpje en maak je een ritje door de woestijn van Viana.

3. Boottocht met de catamaran

Een boottocht met de catamaran is een geweldige activiteit om het eiland Boa Vista eens op een andere manier te verkennen. Gedurende enkele uren heb je een fenomenaal uitzicht over de Atlantische Oceaan en kun je genieten van zon, het doorzichtige turquoise water en de kleurrijke vissersdorpjes en tal van paradijselijke strandjes die je in de verte aan wal ziet.

Uiteraard wordt er ook (één of meerdere keren) een snorkelstop gehouden, waarbij je mogelijk enkele bewoners van de zee spot! Persoonlijk vond ik het zeeleven hier een beetje tegenvallen – maar wie weet had ik gewoon niet zo veel geluk en waren Nemo en zijn vriendjes net met vakantie !

Tijdens een catamarantocht zit normaal gezien ook de pick-up vanaf je hotel inbegrepen. Je wordt vervolgens naar de haven gebracht, waar je aan boord gaat van de catamaran en ongeveer vier uur de tijd krijgt om heerlijk te ontspannen. Je kunt kiezen tussen een ochtendcruise of een (adults only) namiddag- of zonsondergangcruise.

Snorkeluitrusting is alvast aanwezig aan boord, maar een handdoek en je overige zwemspullen meenemen mag je zeker niet vergeten!
Drankjes zijn ook inbegrepen in bovenstaande tours, trouwens.

4. Bezoekje aan de hoofdstad: Sal Rei

De hoofdstad van Boa Vista, Sal Rei, is nauwelijks een stad te noemen – maar een ‘hoofddorp’ klinkt ook niet echt, toch? Toch is Sal Rei met zijn 6000 inwoners wel degelijk de hoofdstad van dit eiland!

Heel veel is er niet te zien, maar de kleurrijke huisjes en pleintjes zijn een korte fotostop zeker waard. Heel wat tours en excursies die je langs allerlei hoogtepunten van Boa Vista brengen, zullen je ook langs enkele bezienswaardigheden van de hoofdstad brengen.

Ga je liever zelf op pad? Sla dan in ieder geval de lokale vismarkt, de Peixaria Municipal, niet over. Hier zie je namelijk hoe het dagdagelijkse leven er hier aan toe gaat én van hieruit krijg je bovendien een fenomenaal mooi uitzicht over het eiland.
Ook de Igreja de Santa Isabel (een antiek kerkje) en de haven, Porto Sal Rei, met het daarnaast gelegen Praia de Cabral zijn leuk om eventjes te verkennen.

Vind ik Sal Rei een absoluut niet te missen hoogtepunt van Boa Vista? Zeker niet – maar hé, een beetje couleur locale opsnuiven is toch ook leuk? Zeker als de lokale gewoontes en gebruiken zo anders zijn dan bij ons!

5. Praia de Chaves

Praia de Chaves is een prachtig strand (=’praia‘) aan de westkust van Boa Vista. Het strand is ongeveer vijf kilometer lang en is bezaaid met paradijselijk wit zand dat overspoeld wordt door helderblauw water. Zo’n paradijselijk strand móét ik dan ook opnemen in dit lijstje met bezienswaardigheden!

Dit kleine paradijsje ligt dichtbij enkele van de bekendere hotels en resorts van Boa Vista. Als je het niet erg vindt om een half uurtje of wat langer te wandelen, dan kun je hier dus te voet naartoe.

Met de catamarantocht in de ochtend die ik hierboven al aanhaalde, eindig je ook bij Praia de Chaves. Tijdens deze excursie krijg je niet alleen enkele uurtjes beach time op dit strand, maar ook een lekkere, maar eenvoudige, lunch bij een heel gezellige beach bar (Perola de Chave).

6. Rotsen en stranden van Praia do Curralinho en Praia da Varandinha

Tijdens mijn vier uur durende quad tour langs de duinen en stranden van Boa Vista, ontdekte ik ook  Praia do Curralinho en Praia da Varandinha. De twee stranden liggen vlak tegen elkaar en zijn eigenlijk alleen maar met een 4×4, quad of buggy te bereiken omdat ze heel afgelegen liggen. En dat maakt ze natuurlijk net zo spectaculair!

Naast het gebruikelijke witte strand en turquoise water dat je hier op de Kaapverdische eilanden vindt, zijn er ook heel wat rotsen op beide stranden te bezichtigen. En uiteraard kun je sommigen ook betreden of zelfs beklimmen. De uitgeholde grotten zijn van vulkanisch gesteente en bieden niet alleen schaduw, maar ook een fantastische achtergrond voor enkele mooie foto’s. Zeker als je bereid bent om ze te beklimmen! Vanop enkele meters hoogte krijg je namelijk een ongeëvenaard uitzicht over de kilometerslange zandstranden en de werkelijk adembenemende kleuren van de oceaan.

7. Ga eens sandboarden!

Van snowboarden heb je ongetwijfeld al wel eens gehoord, maar wist je ook al dat er zoiets bestaat als sandboarden? Het principe is gelijkaardig – maar dit keer glijd je geen besneeuwde bergtop, maar wel een zanderige duin af!

Aangezien de Kaapverdische eilanden grotendeels uit zo’n zanderige landschappen bestaan, is dit dan ook de perfecte plek om dit eens uit te proberen!
Je kunt dit als een op zichzelf staande activiteit doen, maar ik zou eerder aanraden om het te combineren met enkele andere bezienswaardigheden of activiteiten op Boa Vista (zoals deze of deze excursie). Het is lachen, gieren en brullen geblazen – maar drie keer terug zo’n zandduin oplopen eist ook z’n tol!

Het gevoel is trouwens helemaal anders dan een snowboard. Je gaat véél trager naar beneden en blijft ook helemaal niet zo lang verder glijden. Als je je niet zo comfortabel voelt al staand, dan staat het je uiteraard ook vrij om met je bips op de plank te zitten. Dat deed ik zelf ook hoor !

8. Walvis safari

Ben je echt op zoek naar een spectaculaire ervaring op Boa Vista? Dan hoop ik dat je hier op vakantie bent tussen maart en mei. Tussen deze maanden komen massaal veel bultrugwalvissen namelijk naar de wateren rond het eiland om te paren en hun jongen te verwekken.

Met een lengte van soms wel 18 meter zijn deze reuzen van de zee heel erg bijzonder om te zien. Vooral omdat ze ook heel actief zijn! Het komt heel vaak voor dat de bultruggen ‘breachen‘ of uit het water springen. Daarnaast tonen ze ook graag heel veel kunstjes met hun vinnen of staarten en geloof me… van dat spektakel krijg je echt nooit genoeg!! Een walvis safari behoort dan ook tot één van de leukste dingen om te doen op Boa Vista.

Met een beetje geluk, zie je ook nog enkele andere zeebewoners rond Boa Vista. Want er zwemmen ook regelmatig andere walvisachtigen zoals vinvissen, gewone vinvissen en dwergvinvissen rond. De kans om dolfijnen te spotten is hier ook erg groot, trouwens!

Er zijn verschillende bedrijven die walvissafari’s aanbieden op Boa Vista en elk hebben ze hun eigen prijs en unieke selling points. Ik raad dan ook aan om de mogelijkheden en beoordelingen te vergelijken op websites zoals GetYourGuide en Musement. De safari’s duren meestal een halve dag of een hele dag: zorg dus dat je je zonnebrand en camera niet vergeet!

9. Chapel of Our Lady of Fatima

Op een heel afgelegen plekje van het eiland, staat een wel heel apart kapelletje. De ‘Chapel of Our Lady of Fatima‘ staat op een prachtig uitkijkpunt en werd gebouwd in 1923 door de Benoliel familie. Later viel dit bouwwerk in verval, maar sinds 2015 is dit kleine godshuis weer helemaal opgeknapt en verwelkomt het dagelijks dan ook weer enkele nieuwsgierige toeristen!

De kapel zelf is niet heel bijzonder, maar de uitzichten die je vanaf de trapjes krijgt zijn zeker niet mis!!

10. Vergeet ook de activiteiten in je hotel niet!

De kans dat je in een all-in resort verblijft tijdens een zonvakantie op de Kaapverdische eilanden, is natuurlijk groot. En hoewel ik je met deze blog graag wil aansporen om ook eens buiten dat resort te treden, is het ook een goed idee om eens te kijken welke activiteiten je hotel allemaal organiseert.

Zelf verbleef ik in het fantastische Riu Karamboa en naast een geweldige service, lekker eten, schone en comfortabele kamers – kon ik me hier ook makkelijk voor enkele dagen bezig houden. Dat deed ik op het strand van het hotel, bij de vele verschillende zwembaden (er is zelfs een waterpretpark met glijbanen!), maar ook door de fantastische activiteiten die door het personeel werden georganiseerd. Zo deed ik mee aan een heus waterballonnengevecht, een work-out in het zwembad, een namiddagje in de wellness en gym of feestte ik er op los tijdens de Neon party.

Afwisselen tussen bovenstaande bezienswaardigheden en uitstapjes en activiteiten binnenin je hotel, lijkt mij dan ook de ideale mix om een fantastische vakantie te beleven op de Kaapverdische eilanden!

Hoe geraak je in Boa Vista?

Boa Vista is één van de tien eilanden van Kaapverdië. Het is na Sal het meest ontwikkelde eiland, maar er hangt nog steeds een heel relaxed en vooral niet te toeristisch sfeertje. Als je dus graag een zonnige bestemming wilt ontdekken waar massatoerisme nog ver weg is, dan kan ik een vakantie naar Boa Vista zeker aanraden.

Vanuit België en Nederland heb je rechtstreekse vluchten met TUI. In ongeveer 5 à 6 uur vlieg je van de Lage Landen naar dit tropische paradijs. Soms heb je een korte tussenstop in Sal in het gaan of keren, maar dat verlengt de totale reistijd hoogstens met een uurtje.

Een retourvlucht kost al snel €800 vanuit Nederland, maar als je vanuit België zoekt kun je al vluchten vanaf €300 per persoon (heen-en-terug). Daarnaast raad ik aan om ook de pakketdeals van TUI in Boa Vista even na te kijken. Daar krijg je namelijk een véél voordeligere prijs als je vluchten en hotel meteen combineert. Zo zie ik op het moment van schrijven al all-in combideals van één week voor €930 per persoon.

Ik schreef tijdens mijn verblijf al een uitgebreide review over Riu Karamboa, maar ik bezocht ook kort Riu Touareg en Riu Palace en eerlijk gezegd: ik denk niet dat je hier ooit verkeerd kan kiezen. Alle resorts zagen er fantastisch uit, het eten was overal erg lekker en de activiteiten en extra’s waren overal dik in orde. Het ene hotel is gewoon ietsje luxueuzer dan het andere.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *