Kerstcruise langs Duitsland op de Rijn: Ahoy, kapitein kerstman!

In de meest betoverende tijd van het jaar, waarin Mariah Carey haar fortuin nog meer vergroot, de buitentemperaturen met de vriesgrens spelen en de steden worden verlicht door een schitterend schouwspel van miljoenen sprankelende lichtjes, nadert Kerstmis met de snelheid van een fonkelende ster. En het ultieme plekje om in al deze feestvreugde op te gaan, is natuurlijk op één van de vele gezellige kerstmarktjes in binnen- of buitenland.

Dit jaar verwarmde ik mij handen aan glühwein en ging ik kerstcadeautjes uitzoeken in niet één, niet twee – maar wel vier verschillende kerstmarkten. VIVA cruises nodigde mij namelijk uit op een Kerstcruise door Duitsland, waar ik drie betoverende dagen langs de Rijn dobberde, van de ene betoverende kerstmarkt naar de andere.

Hoe verloopt een kerstcruise?

Ik deed al een keer eerder een riviercruise op de Rijn met VIVA cruises – en eigenlijk verschilde deze kerstcruise doorheen Duitsland niet zo heel veel van toen.

Nadat je aan boord bent ingecheckt en je kamer krijgt toegewezen, kies je zelf waar je zin in hebt. VIVA cruises werkt alleen met een all-in formule (driemaal per dag (lekker!) eten en alle drankjes -zowel (premium) alcoholisch als niet-alcoholisch-, maar ook een sauna, fitnessruimte, hot tub, gratis fiets huren, … zijn in de totaalprijs inbegrepen). Bij een andere cruisemaatschappij kan dit natuurlijk wel anders zijn.

Tijdens de reis meer je aan in verschillende schilderachtige steden, waar je ruim de tijd hebt om te dwalen door charmante straatjes en de betoverende kerstmarkten te verkennen. Mocht je geen zin hebben om het gure of koude weer te trotseren, dan is er altijd de mogelijkheid om comfortabel aan boord te blijven en jezelf te verwennen met heerlijke hapjes en drankjes.

Mijn eigen avontuur begon in Düsseldorf, maar de mogelijkheden voor zo’n kerstcruise – eigenlijk eerder een adventscruise – zijn legio
Met VIVA cruises vertrek je bijvoorbeeld vanuit Nürnberg of Düsseldorf, maar ook vanuit andere landen zijn er mogelijkheden. Zo lijken mij deze kerstcruise vanuit Wenen of deze optie vanuit Straatsburg ook dik de moeite!

Dagboek aan boord van deze 3-daagse kerstcruise door Duitsland (3 nachten)

Mijn afspraak met kapitein kerstman begon dus in Düsseldorf, waar je eenvoudig met de trein of bus geraakt vanuit België of Nederland. Vanuit het centrale treinstation (Düsseldorf Hauptbahnhof), kun je een metro nemen naar de aanlegplaats van het schip – maar uiteraard kun je ook gewoon met de auto komen en die in Düsseldorf achterlaten gedurende je adventscruise.

Weet je niet goed wat je kunt verwachten van een kerstcruise door Duitsland? Ik hield een kort dagboek bij en vertel je hieronder dag per dag wat we allemaal precies deden.

Dag 1: Aankomst in Düsseldorf

Op dag één pendelden mijn reisgezellen en ik met de trein naar Düsseldorf. Inchecken op ons schip, de VIVA ONE, kon pas vanaf 15u en dus gaven we onze bagage af en vertrokken we vol ongeduld richting de kerstmarkt van Düsseldorf. Op deze eerste dag vertrok ons schip pas erg laat (tegen 23:30u) en dus hadden we ruim voldoende tijd om alle verschillende pleintjes te bezoeken en ons helemaal onder te dompelen in de kerstgezelligheid.

Rond 19u waren we terug op het schip en was onze bagage al in onze kajuit afgeleverd. Na het heerlijke driegangenmenu bleven we nog even in de lounge zitten, maar een dag met zó veel indrukken eist natuurlijk zijn tol… en dus besloten we -wijselijk- om niet te laat te gaan slapen. De volgende dagen zouden we die energie namelijk hard nodig hebben!

Dag 2: Koblenz

’s Morgens wakker worden met een immer veranderend uitzicht: het is niet iets dat je elke dag meemaakt, maar tijdens een (rivier)cruise is het natuurlijk wél de normaalste zaak van de wereld!

We waren dan wel al een hele nacht aan het varen – toch hadden we nog enkele uurtjes voor de boeg vooraleer we in Koblenz, de tweede aanlegplaats van deze kerstcruise langs de Rijn, arriveerden.
Na een heerlijk ontspannen ontbijtje was er daarna dan ook ruim voldoende tijd om wat te relaxen, een praatje te slaan met enkele andere gasten of gewoon wat aan remote working te doen – want uiteraard is er ook Wi-Fi aan boord!

Na onze lunch werden we getrakteerd op een fantastische high tea, waarbij we genoten van tientallen heerlijke zoete en hartige dessertjes en een kopje thee of koffie. Als je dus bezig bent met een dieet, is een kerstcruise misschien niet het beste idee…

In Koblenz boekten we, via VIVA cruises, een excursie door de stad waarbij een local ons op sleeptouw nam langs enkele van de belangrijkste trekpleisters van de stad. Koblenz ligt namelijk aan zowel de Rijn als de Moezel – en om dat gegeven te vieren, zijn er hier heel wat monumenten neergepoot. Maar… we waren hier natuurlijk niet alleen om de bezienswaardigheden van Koblenz te ontdekken! Het is en blijft namelijk een adventscruise en dus gingen we ook hier op zoek naar de verschillende kerstmarktjes.

Tegen de vroege avond keerden we terug naar het schip, net op tijd voor het avondeten. Dit keer boekten we dat in het tweede, intiemere restaurant van het schip. Uiteraard behoort ook dit tot het all-in pakket en hoef je hier niet voor bij te betalen. Je moet er wel (tijdig) voor reserveren, dus als jij ook van plan bent om met VIVA cruises te reizen, raad ik zeker aan om dit minstens één avondje te doen!

Ook vandaag reisden we ’s nachts verder.

Dag 3: Bonn en Keulen

Dag drie van deze kerstcruise door Duitsland is helaas meteen ook de laatste. Maar eindigen deden we wel met een knal! Vandaag bezochten we namelijk twee kerstmarkten.

Meteen na het ontbijt haastten alle wintermarktliefhebbers zich richting Bonn, om daar opnieuw te genieten van alle gezellige pleintjes, lichtjes en prachtige versieringen. En tegen de middag mochten we wééral aanschuiven voor een feestelijk lunchmenu.

Vanuit Bonn was het nog enkele uurtjes verder varen naar het hoogtepunt van deze winterse riviercruise (de prachtige kerstmarkt van Keulen, natuurlijk!) – en dus besloten mijn reisgezellen en ik om toch maar even in de hot tub op het bovendek te plonzen. Het heerlijk warme water en de mooie voorbijvarende landschappen doen je de koude al snel vergeten… Totdat je terug uit de jacuzzi klimt, natuurlijk…. Brrr!

De kerstmarkt van Keulen is gi-gan-tisch groot en ligt verspreid over de gehele stad. Helaas hadden we te weinig tijd om alle kerstmarktjes te bezoeken en dus concentreerden we ons op de twee plekjes die het dichtst bij het schip lagen. Vooral die aan de imposante Dom van Keulen is prachtig en in vergelijking met de anderen gewoonweg next level.

Afsluiten deden we vandaag op onze boot met een heus captain’s dinner, waarbij we nog een laatste keer volgepropt werden met een feestmenu van vijf gangen en tot slot ook nog een dansje mochten wagen tijdens de feestelijke afscheidsdrink.

Dag 4: Terug naar huis vanaf Düsseldorf

De kapitein vaarde ook op dag vier weer de hele nacht door, en daardoor meerden we ’s ochtends mooi op tijd aan in Düsseldorf. Er werd gevraagd om tegen 9u uit te checken, de bagage op de gang achter te laten en dan nog een laatste keer heerlijk te ontbijten. Daarna bleven we nog even zitten in de lounge vooraleer we de trein terug naar de Lage Landen namen.

Wat is een cruise een originele manier om de kerstmarkten van Duitsland te ontdekken, zeg! Dat smaakt in ieder geval naar meer. Misschien moet ik volgend jaar toch maar eens de kerstcruise naar Oostenrijk uitproberen… !?

Wat kost zo’n kerstcruise?

Als je een beetje op voorhand boekt, begint de adventscruise langs de Rijn die ik deed bij €495 per persoon. Afhankelijk van het type kajuit die je kiest, kan dat oplopen tot zo’n €795 per persoon.
De kerstcruise vanuit Nürnberg begint bij €850 per persoon, vanaf Wenen betaal je minstens €895 per persoon en een vertrek vanuit Straatsburg begint ook bij €895 pp.

Vergeet wel niet dat het bij VIVA cruises altijd gaat om een all-in cruise. Naast een comfortabele tweepersoonskamer, zitten ook alle andere services (o.a. drie maal per dag eten, cocktails, frisdranken en andere dranken, high tea, animatie, gebruik van de hot tub, …) ook in de totaalprijs inbegrepen.

Eventuele excursies zijn wel nog apart te boeken en natuurlijk zijn souvenirs of andere aankopen op de kerstmarktjes ook voor eigen rekening.

Overal comfort op de VIVA ONE

Zoals je hierboven al kon lezen, word je maag stevig verwend tijdens een kerstcruise – maar ook op vlak van comfort kom je hier nergens iets tekort!

De kajuiten van de VIVA ONE, de schuit waar ik mee op vaarde, zijn voorzien van alle moderne gemakken en zelfs aan de kleinste details werd gedacht.

Zo heeft iedere kamer een groot en comfortabel bed, een badkamer met een zeer ruime douche waarin dispensers met premium douchegel, shampoo en conditioner hangen. Verder vind je in je kajuit ook nog een grote flatscreen-tv en een royaal schuifraam met fantastische uitzichten over de immer veranderende landschappen onderweg. Voor een meerprijs is het ook een optie om te kiezen voor een balkon, maar in de winter is dat natuurlijk minder interessant.
In iedere kamer is er ook een minibar, haardroger, kamerjas en slippers, paraplu en een fauteuil met tafeltje.

Het comfort strekt zich uiteraard ook nog verder uit buiten je eigen kajuit. In de lounge zijn er meer dan genoeg zeteltjes en stoeltjes waar je je met een lekkere cocktail of een ander drankje kunt nestelen om van de voorbijvarende landschappen te genieten, of gewoon om een babbeltje te slaan met de crew of je medereizigers. De aanwezigheid van een lift maakt het schip ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit (maar niet als ze permanent in een rolstoel zitten), en op de onberispelijke hygiëne is aan boord ook niets aan te merken.

Heb je echt te veel gegeten? Dan kun je die extra calorieën verbranden in de (kleine) fitnessruimte aan boord. En als je helemaal relaxed het schip wilt verlaten, dan is er ook een wellness beschikbaar, of kun je een massage (tegen een meerprijs) boeken.

Kortom, aan boord van de VIVA ONE word je honderd procent in de watten gelegd en elk aspect van het schip straalt dan ook comfort en gastvrijheid uit.

Is een riviercruise niet alleen iets voor ‘oude’ mensen?

Nee. Absoluut niet!

De meerderheid van de mensen op zo’n cruise zal inderdaad een iets gezegendere leeftijd hebben, maar dat betekent niet dat iemand die wat jonger is er geen plezier aan kan beleven. Dit was mijn tweede riviercruise en ik genoot er net zo veel van als eender wie aan boord!

VIVA Cruises heeft bovendien enkele interessante toevoegingen gedaan zodat het voor alle leeftijden een interessante manier van reizen wordt. Enerzijds zijn er de comfortabele (en moderne) kajuiten, anderzijds zijn er ook de leuke excursies die je kunt bijboeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wijnproeverij of een excursie door één van de steden met de riksja? Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om (gratis!) een fiets te huren. Daardoor kun je van je riviercruise ook echt een actieve vakantie maken.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *