Top 10 mooiste stranden Kreta: Tips voor beste badplaatsen

Wat zijn de mooiste stranden van Kreta? Hier vind je een paar uitstekende tips voor stranden om aan te bakken, te zwemmen en te watersporten op het eiland Kreta. Wedden dat je thuiskomt met een paar honderd foto’s?

1. Sprookjesachtige lagune van Balos

Bij Gramvousa ligt het strand van Balos, absoluut één van de mooiste stranden van Kreta. Het is geen nette, strakke kustlijn aan de duinen, maar een grillige zandvlakte die zich dwars door zee uitstrekt naar het eiland dat voor de kust ligt. Hoe veel van dit strand beschikbaar is om te zonnebaden hangt van het tijd af, dus check van tevoren wanneer het eb en vloed is.

Door de bizarre vorm en het prachtige lichtgroene water van de lagune is Balos zeker één van de aantrekkelijkste zandstranden van Kreta. Je kan er zonnebaden, wandelen, zwemmen en snorkelen, en met een beetje geluk karetschildpadden en zeldzame monniksrobben zien zwemmen.

De lagune van Balos ligt vrij afgelegen in een natuurpark. Je doet er goed aan om een auto te huren op Kreta en daarna een flinke wandeling te maken of, als je daar zin in hebt, een ritje op een ezel te regelen.

Houd er rekening mee dat er weinig schaduw is en dat je geen parasols kan huren. Je kunt ook een excursie ondernemen via Balos naar een Venetiaans fort op Gramvousa.

2. Agia Pelagia, badplaats bij Heraklion

Heraklion (Iraklion) is de hoofdstad van Kreta en heeft ongelofelijk veel cultuur voor je in petto. Bezoek hier het Paleis van Knossos, de kern van de allereerste beschaving van Europa en één van de beroemdste bezienswaardigheden van Kreta. Ga winkelen in de prachtige, levendige Old City. Of ga lekker Kretenzische specialiteiten proeven bij de restaurants aan de boulevard.

Wat Heraklion helaas niet echt heeft zijn topstranden. Ga daarom naar de badplaats Agia Pelagia. Daar vind je een paar van de mooiste stranden bij Heraklion.

Agia Pelagia Beach is prima georganiseerd met handige faciliteiten, watersportvoorzieningen, horeca en de kans om lekker te shoppen.

Paralia Mononaftis is een net kiezelstrand met helder water, een paar taveernes en goede duikgelegenheden.

Paralia Fylakes ligt aan een kleine, weelderig begroeide baai met indrukwekkende rotsen (waar vanaf je in het water kunt springen), maar is alleen te bereiken als je zin hebt om te klimmen. Ga liever maar niet naar Paralia Psaromoura, waar het over koppen lopen is samen met veel andere toeristen.

3. Falasarna, Blue Flag Beach met watersportmogelijkheden

Het strand van Falasarna (ook bekend als Pachia Ammos) ligt in de streek Chania en is een Blue Flag Beach, een heel net en schoon strand dus. Het is met drie kilometer lekker lang en is goed voorzien van ligbedden, parasols en de nodige beach bars en taveernes.

En bovendien komt Falasarna in bijna elke top 10 van mooiste stranden van Kreta terug. Geen wonder, want het zand is van goede kwaliteit, het uitzicht over de zee en de groene heuvels is prachtig, en de wind en de vrij heftige golven maken surfen mogelijk. Op het strand worden dan ook benodigdheden voor watersport verhuurd. Als de zon ondergaat zie je waarom Falasarna aangeprezen wordt als het roze strand van Kreta – de gele zandkorrels verkleuren dan subtiel naar een prachtige roze tint.

De goede reputatie van het strand heeft ook een nadeel, namelijk dat het erg populair en dus druk is in de zomermaanden. Door de stevige golven en de snel dieper wordende zee is dit voor kleine kinderen ook niet de beste plek om te spelen.

4. Elafonisi, roze strand van Kreta

Elafonisi, één van de mooiste stranden van Kreta, is een Blue Flag Beach in de streek Chania. Dit deel van het eiland is met een huurauto of via een bustocht te bezoeken. De zee rond Elafonisi is met een diepte van maximaal een meter lekker warm en geschikt voor een casual zwempartijtje, en je kan ook over een zandbank naar het kleine eilandje Lafonisi lopen.

Er zijn mogelijkheden om parasols en bedden te huren en wat te eten. Houd er rekening mee dat dit een populair en niet al te groot strand is, en dat het vrij snel vol kan lopen in het hoogseizoen.

Elafonisi is ‘het’ roze strand van Kreta – het diepe rozerood aan de vloedlijn wordt veroorzaakt door vergruisde schelpen die met het zand vermengd zijn. Dat levert natuurlijk een prachtig kleurencontrast op met het hemelsblauwe water en de gouden rotsen, en het aantal foto’s dat al van Elafonisi gemaakt is, is niet te tellen. Maar ga er vooral ook zelf een paar schieten!

5. Seitan Limania, klein maar fijn

Seitan Limania ligt ongeveer twintig kilometer ten noorden van de stad Chania en geeft je de kans om de foto’s van je leven te maken. Het leukste van dit strand is dat het in een kloof in de bergen ligt, zodat je een beetje het gevoel hebt dat je naar zee ‘gespoeld’ wordt. Een beetje zoals een fjord in Noorwegen, maar dan eentje waar het dertig graden is.

Als je de bergen beklimt, kan je die unieke indeling perfect op de foto zetten. Het ligt pal naast een autoweg, maar verwacht verder geen voorzieningen op Seitan Limania.

Door de unieke ligging is het strandje van Seitan Limania jammer genoeg heel klein, en ook het snel dieper wordende water geeft je niet veel ruimte om te zwemmen. Seitan Limania mag dan één van de mooiste stranden van Kreta zijn, voor mensen die vooral willen zwemmen en relaxen zijn er echt veel betere bestemmingen.

ls je het toch graag wilt zien, kan je eventueel een boottocht boeken die ook het Agia Triada-klooster aandoet en je aan het eind van de rit aflevert op het veel grotere strand van Stavros.

6. Vai Beach – zijn we nog in Europa?

In het noordoosten vinden we Vai Beach, dat ooit bekend is geworden uit een reclame voor de kokosreep Bounty. Pal aan het strand zijn hier dadelpalmen aangeplant, en daardoor lijkt Vai inderdaad nog veel exotischer dan het is. De groen begroeide gouden rotsen en het van hemelsblauw naar diepblauw verkleurende water helpen daar nog een handje bij.

Vai Beach kan in het hoogseizoen helaas wel echt druk worden, maar het is de moeite waard om er vroeg voor op te staat en er op tijd aan te komen.

Behalve dat dit palmenstrand officieel als één van de twintig mooiste stranden van Kreta geldt, is het ook goed bereikbaar, is er een degelijk restaurant met veel traditionele specialiteiten van Kreta, en kan je er ook jetski’s huren en waterskiën.

anuit Heraklion kan je Vai bereiken via een georganiseerde bustour, die je ook de stadjes Ierapetra en Sitia en het Toplou-klooster laat zien.

7. Vis bekijken en eten bij Omprogialos

Omprogialos – het klinkt een beetje als een chirurgische ingreep, maar het is één van de mooiste stranden van Kreta bij Rethymnon. Deze locatie ligt in een baai en biedt verschillende steenstranden. In het zand liggen wordt hem dus niet, maar de baai is supermooi, aan de kust ondiep en doorzichtig, en perfect om te snorkelen, te varen en te duiken.

De rustige zee is perfect blauw en wisselt mooi af met de indrukwekkende rotsige heuvels die met struiken en naaldbomen begroeid zijn. Aan de baai van Omprogialos vind je een kleine taveerne die verse visgerechten als specialiteit heeft, en als je over de heuvels en rotsen gaat wandelen kan je met een paar hele mooie vakantiefoto’s thuiskomen

8. Fenomenale palmenstrandje Preveli

Het strand van Preveli vind je in het zuiden van Kreta. Het is een klein zand/kiezelstrand dat tussen aantrekkelijke, licht begroeide bergen ligt en uitmondt in een diepblauwe zee. Hier kan je zwemmen, pootjebaden en zonnen, en wandelen door de schitterende Kourtaliótiko-kloof of het klooster van Moni Preveli ontdekken.

Voorzieningen zijn er niet op dit strandje, en Preveli is best lastig te bereiken. Je zult onder andere van de hoge berg moeten afdalen om bij de vloedlijn te komen.

Preveli is vooral één van de mooiste zandstranden van Kreta doordat het aan een riviertje ligt dat in zee uitmondt. Aan die rivier groeien palmen en oleanders die in de zomer prachtige roze bloemen krijgen. Dat maakt dit strand nog veel aantrekkelijker en je hebt een beetje het gevoel dat je in de tropen op vakantie bent.

Een nadeel van Preveli is dat er vrij veel mensen op al dat moois afkomen, en dat je dus niet alleen zult zijn op dit palmenstrand.

9. Gouden zand van eiland Chrissi

Zoek je nog wat te doen op Kreta? Vanaf Ierapetra aan de zuidkust van Kreta kan je een veerboot nemen naar het eilandje Chrissi. Op Chrissi (toevallig ook het allerzuidelijkste punt van Europa) liggen een paar van de mooiste zandstranden van Kreta. De naam ‘Chrissi’ betekent niet voor niets ‘goud’, en Golden Beach is één van de populairste attracties van dit vijf vierkante kilometer grote spettertje land.

Op Golden Beach en de andere stranden van Chrissi kan je zwemmen in het blauwgroene water, uitrusten op het hagelwitte zand en gebruik maken van bedden en zonneschermen.

De kust van Chrissi is doorspekt met platte rotspartijen, levende en dode cederbomen, en je kan er en de allermooiste zeeschelpen en zelfs fossielen tegen komen. Ook zijn er Romeinse opgravingen en een kerkje te vinden.

Het mini-eilandje daarnaast met de schattige naam Mikrokonissi bestaat uit rotspartijen en grotten en is interessant voor de ontdekkingsreizigers onder jullie.
Op Chrissi vind je een paar eettentjes, maar in principe is dit een onbewoond eiland – pak voldoende spullen mee als je op de boot stapt!

10. Strand om de hoek bij Cherso

Ga jij partyen op Kreta? Dan wil je vast weten wat de mooie stranden van Kreta bij Chersonissos zijn. Natuurlijk heb je gehoord van het intens populaire Star Beach met z’n feestjes en watersport. Hier is ook het Acqua Plus waterpark met spannende rides en glijbanen.

Bij het mooie, oude dorpje Analipsi (dat makkelijk met de bus te bereiken is) heb je een zandstrand waar niet veel toeristen komen en waar het water heel helder is. Malia Beach heeft een zandstrand dat bijna een kilometer breed is en je kunt er een paar verschillende watersporten uitproberen.

Vind je het niet erg om een stukje verder weg te gaan? Kolokytha ligt naar het oosten op Spinalonga en staat bekend als één van de mooiste plekken op Kreta. Hier vind je bijna geen voorzieningen, maar de groene heuvels rond het warme water en het gouden strand zullen je nog lang bijblijven.

Al deze stranden zijn ingesteld op toeristen en hebben dus prima voorzieningen, en je bent lekker snel terug in Cherso om daar de club in te duiken. Deze stranden zijn misschien niet zo sprankelend als sommige andere stranden op dit lijstje – maar daarvoor moet je dan ook meestal een auto huren op Kreta en een flink stuk rijden.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *