Al sinds 2009 staat de Waddenzee te pronken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nu is het dus écht wel hoog tijd geworden om dit natuurlijke pareltje vlakbij huis ook eens met eigen ogen te ontdekken!
Ik ging een weekendje naar Terschelling en genoot er volop van de ruige natuur, schattige dorpjes en de rijke geschiedenis. Hieronder vind je mijn tips voor leuke bezienswaardigheden en dingen om te doen op dit prachtige Waddeneiland.
1. West-Terschelling
West-Terschelling, de zogenaamde ‘hoofdstad’ van het eiland, is ook meteen de bestemming waar je voet aan wal zet na je overtocht vanuit Harlingen. Dit pittoreske dorpje aan de westkant van het eiland heeft een rijke maritieme geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, met de iconische Brandaris vuurtoren als stille getuige. Ook vandaag nog liggen hier heel wat kleine en grote bootjes aangemeerd en kun je het wad dagelijks aanschouwen wanneer het zilte water weer is weggeëbd. Verder zijn er tal van feeërieke huisjes die een fantastische aanblik vormen en hier gewoon eventjes rondlopen is dan ook een ervaring op zich.
Doordat dit het grootste dorp van het eiland is, vind je hier een groot aanbod aan lekkere restaurants en tavernes, leuke (souvenir)winkeltjes en andere plekjes om te ontdekken.
Voor een dosis cultuur is het Wrakkenmuseum een absolute aanrader, want hier vind je een toch wel heel bijzondere verzameling van aangespoelde voorwerpen. Ook Museum ’t Behouden Huys werd mij aangeraden! In dit museum kom je te weten hoe het er hier vroeger aan toe ging op Terschelling. Alsof je in een teletijdmachine bent gewandeld!
Verder raad ik graag ook nog een ander hoogtepunt in West-Terschelling aan, en dat is het “Uitkijkpunt Seinpaalduin” of (ietsje verderop) “Uitzicht Kaapsduin“. Beiden zijn bereikbaar via een kort trappenpad dat zich op vijf minuutjes vanuit het centrum bevindt. Beide uitzichtpunten geven je een adembenemend 360-graden zicht op het stadje, de duinen en het uitgestrekte Waddengebied ernaast.
Daal daarna ook zeker eens af naar het Zeeliedenmonument en de aangrenzende smalle dijk voor nog meer prachtige vergezichten over het Waddengebied en West-Terschelling.
2. Dark Sky Park
Wist je dat Terschelling het eerste Dark Sky Park van Nederland is? Sinds 2015 staat het op dit illustere lijstje met nog zo’n 40 andere zulke parken elders in de wereld naast klinkende namen zoals Death Valley en de Grand Canyon. Als je graag wilt lezen wie dit allemaal mogelijk maakte, dan raad ik trouwens ook aan om het inspirerende verhaal van eilander Melis de Vries na te lezen.
Om deze titel te krijgen moet een natuurreservaat zijn ingericht waar lichtvervuiling van stedelijke gebieden zo min mogelijk invloed heeft.
Deze toch wel aparte bezienswaardigheid van Terschelling biedt bezoekers de kans om te genieten van een heldere, onvervuilde sterrenhemel in een prachtige setting! Van zo’n mooie omgeving smullen in een duinenlandschap en omringd door de Waddenzee klinkt toch voor iedereen als muziek in de oren, niet?!
Of je nu een ervaren astronoom bent of gewoon op zoek bent naar een magische ervaring, het Dark Sky Park op Terschelling biedt nachtelijke activiteiten en evenementen aan, zoals sterrenkijkavonden, nachtelijke huifkartochten en meer, waar je kunt genieten van de schitterende sterren, planeten en melkwegstelsels die boven je schitteren. Dit is nog één van de weinige plekjes ter wereld waar je echt kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en in alle rust de wonderen van het heelal kunt ontdekken. Heerlijk en absoluut niet te missen, dus!
3. Blokarten op het strand
De perfecte manier om de uitgestrekte stranden van Terschelling te ontdekken? Door er met een blokart overheen te zeilen, natuurlijk!
Met de wind in je zeil, raas je in een driewielig karretje over het brede zandstrand, terwijl je geniet van de ultieme combinatie van snelheid en natuur. Of je nu een ervaren zeiler bent of nog nooit eerder aan blokarten hebt gedaan: Terschelling biedt de ideale omgeving om deze activiteit (voor het eerst) te ontdekken. Na een korte en eenvoudige duiding, heb je de fijne kneepjes van het blokarten zo onder de knie en ervaar je een adrenalinekick terwijl je over de uitgestrekte kustlijn scheert! Toegegeven, bij mij duurde het misschien iétsje langer (en moest ik meer dan vijf keer omkantelen voor ik het systeem echt door kreeg…) – maar ik genoot er van begin tot eind met volle teugen van!
Ik regelde deze activiteit met MooiWeer Terschelling vanaf het supergezellige Paviljoen West aan Zee (waar je trouwens ook heerlijk kunt lunchen).
4. Fietsen door de ruige natuur
Terschelling is geen klein eilandje! Het meet meer dan 30 kilometer in lengte en is op z’n dikste punt ook nog eens 3,5 km breed. En dit is eigenlijk de perfecte oppervlakte om met de fiets te ontdekken! Tijdens een (lang) weekend kun je al heel wat bezienswaardigheden van het eiland aftikken met je tweewieler. Je rijdt hier naast het indrukwekkende Wad, langs groene weides vol schaapjes en ganzen of tussen heerlijk geurende dennenbossen die prachtig worden afgewisseld met impressionante duin- en polderlandschappen.
Ik schreef eerder al een blog waarbij ik mijn dagschema voor een lang weekendje op de fiets meegaf, dus misschien komt dat ook wel van pas!
Je kunt Terschelling met je eigen fiets verkennen (ze zijn tegen een meerprijs mee te nemen op de ferry!), maar uiteraard vind je ook hier tal van lokale fietsverhuurders. Ik huurde mijn tweewieler bij Zeelen fietsverhuur en kan hen zeker aanraden. Alles werd vlot geregeld, mijn e-bike was van topkwaliteit en mijn bagage werd netjes naar mijn accommodatie gebracht.
5. Bunkers en het bunkermuseum
Terschelling is de thuis van heel wat bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze gigantische blokken beton liggen verspreid over het eiland als stille getuigen van een heel turbulente periode in de wereldgeschiedenis. Je kunt ze makkelijk op eigen houtje bezoeken, maar als je ook de geschiedenis en verhalen achter deze bunkers wilt te weten komen – dan moet je echt wel even langs bij het Bunkermuseum!
Het Bunkermuseum neemt bezoekers mee op een intrigerende reis terug in de tijd met behulp van bunkers (die je binnenin ook kan bezoeken), loopgraven (waar je uiteraard ook zelf door kunt lopen!), (gerestaureerde) spullen uit WO II, etc. In dit museum ontdek je niet alleen de indrukwekkende verhalen achter deze zaken, maar je leert ook enorm veel bij over het dagelijks leven op het eiland tijdens de oorlog én het belang van de Waddeneilanden voor de rest van Europa in deze woelige tijden.
6. GPS steptocht langs allerlei bezienswaardigheden
Ben je vooral op zoek naar een leuke tip om met je familie te doen? Dan is de GPS steptocht ook nog wel het vermelden waard.
Met een sportieve step en behulp van een fietsnavigatie, bezoek je specifieke coördinaten die je vindt in een gidsje. Hierin staan ook vragen die je moet beantwoorden. Elke locatie vertelt je een boeiend verhaal over Terschelling, lokale tradities, of biedt inzicht in de cultuur van de Waddeneilanden. Deze activiteit duurt ongeveer twee uur, maar onderschat het niet! De steps zijn niet-elektrisch, dus het is een behoorlijk fysieke inspanning.
Met step, te voet of met je tweewieler: deze activiteit kun je boeken bij MooiWeer.
Geef een reactie