24x Wat te doen in Mauritius: Bezienswaardigheden, tips & info

Mauritius werd al verschillende keren uitgeroepen tot de nummer één bestemming in de Indische Oceaan omwille van zijn veelzijdigheid – en het hoeft dan ook niet te verbazen dat er hier héél veel te ontdekken valt!
Dit paradijselijke eiland is niet heel groot, maar heeft wel een enorme variëteit aan bezienswaardigheden en activiteiten. In deze blog neem ik je dan ook mee op een ontdekkingsreis langs azuurblauwe lagunes, uitgestrekte suikerrietvelden, exotische flora en fauna, bulderende watervallen en rijke culturele erfenis van dit kleine paradijsje.

24x Activiteiten, bezienswaardigheden en must-see tips in Mauritius

Waar ik eerst nog dacht dat dit enkel en alleen een bestemming was voor verliefde koppeltjes op een huwelijksreis, moest ik mijn idee al gauw bijstellen. Dit eiland heeft veel meer dan alleen prachtige stranden en luxueuze resorts. Het is volgens mij dan ook de perfecte bestemming voor ieder soort reiziger.

Bereid je voor op een aanslag op al je zintuigen, want Mauritius heeft het echt állemaal! Tijdens mijn rondreis door Mauritius, waren dit alvast mijn favoriete bezienswaardigheden:

Ebony forest reserve

Eén van de leukste bezienswaardigheden op Mauritius is meteen ook een eerder geheim plekje! Het Ebony Forest Reserve ligt dan wel vlakbij het erg toeristische Colored Earth (Terre de Sept Couleurs) in Chamarel, het wordt allesbehalve druk bezocht. En dat is toch wel spijtig, want het combineert natuurbehoud met mooie wandelingen en nog betere uitzichtpunten!

In Mauritius blijft namelijk nog maar 2% over van de oorspronkelijke beplanting en bebossing. Ooit was de prachtige ebbenhoutboom hier in grote getale aanwezig als de reus van de jungle, maar de Nederlandse kolonisten kwamen al snel tot de conclusie dat deze zwarte mastodont uitzonderlijke eigenschappen had. Daarom kapten ze deze boom massaal en exporteerden ze het als luxeproduct naar Europa.

Tegenwoordig is het een beschermde soort en vind je ze maar op heel weinig plekken nog terug. Ze groeien namelijk amper één mm per jaar in omtrek! Maar in dit natuurreservaat kun je ze dus wel nog zien.

Mogelijk ga je wel niet op excursie naar dit park om alleen maar een zwarte boom te zien… Wel, gelukkig is er in dit endemische regenwoud nog veel meer moois te ontdekken. Bijzondere planten, maar ook heel veel leuke beestjes! Tijdens mijn gegidste wandeling ontdekte ik heel veel vogeltjes (waaronder de zeldzame, endemische Mauritian paradise flycatcher), reptielen en insecten.

De beroemde dodo vogel zag ik niet. Want ook dit beestje werd naar de verdoemenis geholpen door de Nederlandse kolonisten… En zo is er trouwens helaas nog veel meer fauna die door de Nederlandse, Britse én Franse kolonisten werden uitgeroeid. Daar kun je trouwens meer over leren in het interessante aanpalende museum (gratis tijdens je bezoek aan het reservaat).

Door dit natuurpark kun je verschillende activiteiten regelen. Van ritjes met de Jeep tot erg mooie wandelingen. Ik raad in ieder geval aan om er eentje uit te pikken waarbij je het “Chamarel viewpoint” te zien krijgt. Na alle bezienswaardigheden van Mauritius in dit lijstje zelf te bezoeken, vind ik dit nog altijd het mooiste uitzichtpunt over Mauritius.

Bezoek aan een rum distilleerderij

Mauritius is een eiland voor levensgenieters. En dat bewijst ook de volgende activiteit alweer! Op het eiland zul je ongetwijfeld meerdere keren langs suikerrietplantages rijden. Dit zoete gewas wordt namelijk gebruikt om rum van te maken. Hoe dat precies gebeurt, leer je in La Rhumerie de Chamarel⁤.

Om 80 liter rum te maken, is ongeveer één ton suikerriet nodig en om dat allemaal te plukken is er uiteraard heel wat bedrijvigheid nodig! De mensen beginnen hier al met werken vanaf 5u ‘s ochtends tot een uur of 10 om het hete weer te slim af te zijn.

Op het eiland worden trouwens twee soorten suikerriet verbouwd: een gele en rode variant. De rode plant is ietsje gesuikerder, maar de rum smaakt uiteindelijk helemaal hetzelfde. De reden waarom twee plantsoorten worden gehouden, is dan ook eerder als ‘back-up‘. Als de ene variant een ziekte heeft, dan is de hele oogst niet mislukt – maar kunnen ze de andere variant gewoon blijven gebruiken.
Om de zeven jaar worden alle planten sowieso volledig weggenomen, maar dat heeft als voornaamste reden dan weer om de optimale smaak te bewaren.

Zo zie je maar… Er kruipt serieus veel tijd en moeite in het creëren van dat lekkere glaasje rum!

Wist je trouwens dat rum áltijd wit of doorzichtig is? Het zijn de infusies en toegevoegde smaakjes die het de vaak donkere kleur geven. Zonder die smaakjes is rum bijzonder sterk. Of toch voor mij, maar dat moet je dus zelf uitzoeken tijdens zo’n rum tasting in Mauritius! Nadat je het productieproces bent doorgelopen met een Franstalige of Engelstalige gids (waar je ook de werkende machines te zien krijgt) – is het namelijk mogelijk om enkele glaasjes van de zoete lekkernij uit te proberen.

In totaal kreeg ik 9 glaasjes voorgeschoteld, waarvan drie likeuren op basis van rum. Niet slecht – maar misschien niet het beste idee als je nog ver wilt rijden na de proeverij. De rum hier is sterk, met een alcoholpercentage van gemiddeld 45 graden!

Street Food Tour

Mauritius prikkelt zonder twijfel al je zintuigen – maar om dat gevoel naar een nog hoger niveau te tillen, moet je absoluut de street food tour van Taste Buddies uitproberen.

Adrien nam mij mee langs verschillende overheerlijke plekjes doorheen de bruisende hoofdstad, Port Louis, van het eiland. Samen met het team van Taste Buddies, testten ze alle lekkernijen allemaal zelf uit. Je mag je dan ook echt verwachten aan unieke lokale lekkernijen die zoet, zuur, pikant of hartig zijn.
Het mooie aan deze food tasting is dat het niet alleen om het voedsel gaat, maar ook om de verhalen van de mensen. Je leert niet alleen de diverse smaken van Mauritius kennen, maar ook de diversiteit van zijn inwoners en vaak ook hoe zij op dit diverse eiland zijn beland.

Een tour van ruim twee uur kun je natuurlijk niet alleen met eten vullen, dus onderweg word je ook rondgeleid langs de mooiste plekjes van Port Louis. Daar vertel ik verderop in dit artikel nog iets meer over.

Heb je geen tijd voor deze tour? Probeer dan in ieder geval een glaasje alouda. Een soort van milkshake meets bubble tea. Lekker!

Tamarind watervallen (Les Sept Cascades)

Als er één ding is waarom dit eiland bekend staat, dan zijn het wel de mooie stranden. Maar de tweede mooiste bezienswaardigheid van Mauritius? Dat zijn de vele mooie watervallen.

En bij Les Sept Cascades zie er meteen zeven tegelijkertijd! Tenminste, als je de volledige wandeling afwerkt.

De hike is niet lang en over het algemeen niet erg technisch, maar in het begin en op het einde moet je wel redelijk wat steile stukken af- en opklauteren. Ik zou een bezoek aan dit hoogtepunt van Mauritius dan ook alleen aanraden aan mensen die goed te been zijn.

De eerste waterval bereik je al na een kwartiertje afdalen. Het is echt heel indrukwekkend om vanaf de rand toe te kijken hoe het water naar beneden dondert. Wees wel voorzichtig als je over de rand tuurt!

Van hieruit is het nog een steil stukje naar beneden om onderaan deze eerste waterval te komen, maar het uitzicht is die moeite dan ook meer dan waard. Je kunt na al die moeite bovendien ook eindelijk afkoelen in het ijskoude water.

De volgende vijf watervallen zijn van hieruit vrij gemakkelijk te bereiken. En onderweg kun je ook even langsgaan bij het schoonheidssalon van Moeder Natuur: dompel je onder in een natuurlijke (ijskoude!) jacuzzi of laat je dode huid wegschrobben door visjes die in de kleine poeltjes her en der wonen.

De laatste waterval is ietsje moeilijker te bereiken, aangezien je een stukje door de jungle omhoog en omlaag moet. Als je de route niet vindt, raad ik aan om te wachten op een groep met gids. Die kun je daarna eenvoudig volgen, want die laatste waterval is opnieuw erg indrukwekkend.

Verder vind ik begeleiding trouwens echt niet noodzakelijk. Laat je dat ter plekke dus zeker niet wijsmaken door locals die zich aan het beginpunt ter beschikking stellen als gids.

Black River Gorge National Park

Het bekendste en grootste nationale park van Mauritius is het Black River Gorges nationale park, of vrij vertaald- ‘de zwarte rivier kloven’. Met een bijzondere naam zoals dit, schep je natuurlijk verwachtingen en gelukkig worden die ook mooi ingelost.

Ga voor een mooi overzicht over dit nationale park eerst even langs bij dit uitzichtpunt. Daar zie je de omvang van dit reusachtige, heuvelachtige park op z’n best.

Hier zitten altijd ook enkele aapjes. Let wel op: ze zijn leuk vanop een afstandje, maar kunnen soms agressief uit de hoek komen!

Je kunt in dit nationale park verder heel veel wandelingen maken. Ik probeerde één van de moeilijkere uit en kan die zeker aanraden. De Cascade 500 pieds neemt je mee door ongerept stukjes jungle en je eindigt bij de erg indrukwekkende Alexandra waterval. De hike is erg zwaar, want je klimt en klautert een heel steil stuk naar beneden (vandaar “500 pieds”) maar het uitzicht op het einde is wel indrukwekkend. Je staat daar namelijk helemaal bovenaan een honderd meter hoge waterval en kunt -voorzichtig!- naast het naar beneden tuimelende water zitten. Iets wat ik tijdens mijn vele reizen nog nooit eerder kon doen!

Le Morne Brabant Hike

De bekendste hike van het eiland is (uiteraard) ook de mooiste, maar… ook de zwaarste! Het begin valt nog best mee en ook vanaf de eerste viewpoints krijg je mooie panorama’s. Dus ik raad zeker aan om tenminste tot hier te hiken.

Le Morne Brabant toont je niet alleen de beste uitzichten over Mauritius, het is ook een belangrijk stukje cultuur van het eiland.

Dit moeilijk bereikbare gebeid werd namelijk een symbolisch bolwerk van vrijheid voor ontsnapte slaven. Door de moeilijke toegankelijkheid, was het namelijk de perfecte schuilplaats voor slaven die wisten te ontsnappen aan hun meesters. In 1835, toen het Verenigd Koninkrijk de slavernij in al zijn koloniën afschafte, werd iedere slaaf in Mauritius geïnformeerd over hun vrijheid. Alleen… het nieuws bereikte de verschoppelingen op Le Morne Brabant helemaal niet! In plaats daarvan bleven zij zich hier nog jarenlang in het bergachtige gebied verstoppen, bang voor de represailles van hun voormalige meesters…

In 2008 werd Le Morne Brabant door UNESCO benoemd als werelderfgoed omwille van deze geschiedenis. Het spreekt dan ook voor zich dat Le Morne Brabant cultureel en historisch heel erg belangrijk is voor de Mauritianen.

Als je deze berg beklimt, zul je snel zien hoe zwaar het is om helemaal naar boven te klimmen! De eerste uitzichtpunten zijn erg mooi, maar nog helemaal niet mogelijk. Het is pas een klein stukje verderop dat het veel moeilijkere gedeelte begint.
Je wordt duidelijk gewaarschuwd door een gevaarbordje en ongeveer honderd meter verder wordt de hike dan ook heel intensief. Je wandelt namelijk niet meer naar boven, maar je klimt! En dat voor verschillende tientallen meters. Precies daarom is het ook aangeraden om vroeg te beginnen, want de zon schijnt hier onverbiddelijk en dit stuk wil je echt niet nog vermoeiender maken.

Het is even doorzetten, maar de uitzichten onderweg en vanop de top zijn al die moeite echt dubbel en dik waard. Het is letterlijk en figuurlijk een van de mooiste hoogtepunten van Mauritius.

Op veel blogs las ik dat een gids absoluut nodig is om de weg te vinden en je te laten begeleiden, maar dat vind ik onzin. Tenminste, als je wel al een paar keer eerder een hike hebt afgelegd en nog goed te been bent.
Het pad is heel duidelijk en er is maar één splitsing waar je mogelijk verkeerd kunt lopen, maar dat is naar een ander mooi uitzichtpunt (en niet ver) – dus dat is niet eens erg.

Als je rustig aan en voorzichtig naar boven klimt, is het doenbaar voor iedereen met een beetje een goede conditie.

Meteen wel een belangrijke tip voor je eigen veiligheid: trek goede wandelschoenen aan! Ik zag veel mensen met gewone sneakers naar boven klauteren, maar die gleden geregeld een stukje weg omdat ze zo’n slechte grip hadden…

Onderweg zul je geregeld willen uitrusten – dus doe dat ook gewoon. Tijdens de klim naar boven word je namelijk verwend met tientallen mooie uitzichtpunten.

Eens aangekomen bij het iconische kruis op de top (waar intussen trouwens één arm af lijkt gevallen), krijg je een overzicht van 360 graden over het eiland. De fonkelende oceaan in duizenden tinten blauw, turquoise en groen en de dramatische heuvels en bergen maken hier pas echt duidelijk in wat voor een paradijs je bent. Je krijgt de fameuze onderwater waterval ook te zien, maar die is niet heel indrukwekkend vanaf dit punt. Als ik eerlijk ben, vond ik de andere kant eigenlijk nog mooier!

‘s Ochtends kan het trouwens vrij druk zijn, maar eens alle gegidste groepen boven zijn geweest en terug zijn gekeerd, krijg je deze prachtige plek (bijna altijd) voor jou alleen.

Île aux Cerfs

Het bounty eiland Île aux Cerfs kun je alleen maar met een boottochtje bereiken vanaf het vasteland. Een (dag)excursie is dan ook de enige optie om hier te komen. De meeste tours beginnen vanaf het oosten, aangezien dit eiland ook langs de oostzijde van Mauritius ligt.

Als ik trouwens meteen een aanrader mag doen: dit uitstapje is een beetje duurder, maar je wordt door de crew echt in de watten gelegd. Lees de reviews er maar eens op na! Alle foto’s die ik maakte, op dit eiland en de andere plekken zijn gemaakt tijdens deze tour.

Île aux Cerfs is dan wel de thuis van een luxueus hotel, maar de prachtige, witte droomstranden zijn door iedereen te bezoeken. En vanaf hier zijn de uitzichten op Mauritius zijn echt adembenemend!

Je krijgt tijdens deze tour ruim voldoende tijd om het eiland te verkennen en bovendien krijg je een uitgebreide en heel erg lekkere lunch voorgeschoteld. Het is niet de goedkoopste tour, maar daardoor krijg je het eiland ook bijna helemaal voor jezelf (net als de andere locaties, trouwens)!

Lighthouse island (Île au Phare)

Ook dit eilandje kun je alleen met een boottochtje bezoeken (en dat deed ik zelf ook met deze excursie vanuit het oosten). De vuurtoren op dit kleine eilandje werd aan het lot van Moeder Natuur overgelaten en dat creëert een prachtig, verwilderd landschap in een heel erg paradijselijke setting.

De wilde zee overspoelt de ruige rotsen langs de ene kant, terwijl het doorzichtige azuurblauwe water zachtjes langs de andere kant kabbelt. Een prachtig eiland vol contrasten! En vooral het uitzicht vanaf hier op Mauritius is fenomenaal.

Je stopt hier bij de meeste tours een half uurtje. Net genoeg om de beste fotospots van het eiland op te zoeken!

Gris gris beach

Wil je even ontsnappen aan de picture perfect stranden en de echte, ruige kust hier zien? Gris Gris Beach ziet er nog echt uit als een onaangeroerd strand, zonder ook maar één resort of luxehotel in de buurt.

Vanaf de heuvel ernaast, krijg je een prachtig zicht over Gris Gris en kun je locals van de rotsen zien duiken.

Hemels!

Maconde viewpoint

Een leuk uitzichtpunt in het zuiden, is Maconde viewpoint. Als je hier voorbijrijdt met je huurauto in Mauritius, raad ik aan om even te stoppen. Het plekje is eigenlijk niet te missen, want er staan altijd wel enkele wagens langs de kant van de weg geparkeerd.

Van daaruit beklim je een twintigtal trappen om op een stukje rots te komen vanwaar je een prettig uitzicht krijgt over de doorzichtige zee en zowel het zuiden als het westen van het eiland.

Piramides van Plaine Magnien

Hoogstwaarschijnlijk verwacht je in een lijstje met de mooiste bezienswaardigheden van Mauritius geen vermelding van piramides, maar toch is dit geen foutje! Vlak naast de internationale luchthaven vind je namelijk een vijftal (kleine) kegelvormige structuren die boven het landschap uittorenen.

De zwarte bouwwerken zijn gemaakt uit lokale lavasteen en lijken te worden overheerst door Moeder Natuur. Ze staan naast grote velden met suikerriet en lijken eigenlijk een beetje misplaatst, maar net dat maakt ze ook zo interessant om te bezoeken.

Niemand weet wie ze gebouwd heeft of waarvoor ze dienden, maar ze zijn wel heel gelijkaardig aan de Güímar piramides die je ook op duizenden kilometers verder op Tenerife (Canarische eilanden) kunt vinden. Mysterieus!

Ze zijn gratis te bezichtigen en je kunt ze ook beklimmen – dus da’s al helemaal mooi meegenomen! Om er te komen moet je wel echt een eigen huurauto hebben. Dit ietwat geheime plekje van Mauritius ligt namelijk nergens echt dichtbij en langs een nogal drukke autoroute.

Ganga Talao of het ‘Grand Bassin’

Mauritius is een heel divers eiland met veel verschillende culturen en bevolkingsgroepen – en daar hoort natuurlijk ook religie bij. De meerderheid hier is hindoeïstisch en leeft in verrassende eensgezindheid met de andere godsdiensten (vnl. moslims en christenen).

En net omdat hier zo veel hindoes wonen, hoeft het dan ook niet te verrassen dat de volgende bezienswaardigheid van Mauritius alles te maken heeft met dit geloof.

Ganga Talao is het grootste hindoeïstische tempelcomplex buiten India en hier kun je dan ook een tijdje in doorbrengen. Breng een bezoek aan de twee beelden van tientallen meters hoog en ga daarna naar het ‘Grand Bassin‘, een heilig meer waar zich heel wat bedrijvigheid langs afspeelt. Bewonder de (kitscherige) tempels in veel te felle kleuren terwijl de wierookstokjes overal om je heen opbranden.

De meeste mensen vind je bij het centrale stukje van dit heilige water waar tientallen beelden staan. Met een beetje geluk vind er net een ceremonie plaats als jij er bent. Heel kleurrijk en heel mooi!

Ook de wandeling naar de top van de aanpalende heuvel is een aanrader. Van hieruit krijg je het volledige tempelcomplex namelijk mooi te zien en zie je pas echt hoe groot dit Grand Bassin eigenlijk wel niet is.

Aan één van de beelden (die je aan de parkeerplaats vindt) kun je een zegening krijg.

Ikzelf vond dit absoluut één van de leukste dingen om te doen in Mauritius om zo veel verschillende redenen. Het is een aanslag op ál je zintuigen en het is zo fijn om een cultuur te zien die zo verschilt met de onze.

Seven Colored Earth

De Seven Coloured Earth is mogelijk de bekendste bezienswaardigheid van Mauritius. In dit private park vind je erg bijzonder gekleurde hoopjes aarde en die hebben naar ‘t schijnt hun unieke kleuren gekregen door de vulkanische activiteit die zich hier al voor miljoenen jaren afspeelt.

Ik vond het persoonlijk nogal gehyped en zeker niet één van de mooiste dingen om te doen in Mauritius, want de aarde is echt niet zó fel gekleurd en het is ook gewoon wat het is: aarde.

Op dit kleine domein vind je ook enkele reuzenschildpadden – dus dat maakt een bezoek dan ook wel weer leuk. Wist je trouwens dat deze reusachtige dieren hier vroeger gewoon in het wiel voortkwamen? Helaas werden ze allemaal uitgeroeid door de Europese kolonisten waar ik het al eerder over had…

Chamarel Waterval

Een -voor mij dan toch- interessantere reden om naar de Seven Coloured Earth te gaan, is om de Chamarel Waterval te bezoeken. Bovendien is deze activiteit in Mauritius helemaal gratis!

Deze woeste kracht van natuur tuimelt ruim honderd meter naar omlaag en is daarmee de hoogste waterval van Mauritius. Vanaf de parking krijg je al een eerste erg mooie uitzichtpunt over dit natuurspektakel, maar ook het tweede viewpoint iets hogerop is de moeite om te ontdekken.

Beide panoramapunten zijn heel eenvoudig te bereiken, dus echt voor iedereen toegankelijk.

Île aux Benitiers

Tijdens een catamaranexcursie (of andere tour) langs het westen van Mauritius, breng je waarschijnlijk ook een bezoekje aan het Île aux Benitiers. Hoewel het er vanaf de boot erg toeristisch uitzag, ging ik toch aan land… en gelukkig maar! Wat een gezellig sfeertje hangt hier, zeg!

Een tiental laidback souvenirwinkeltjes en drank- en eetgelegenheden hebben zich hier namelijk op surfplanken gevestigd om toeristen te verwelkomen. De eigenaars zijn heel relax en om dat nog kracht bij te zetten, spelen sommige locals ‘no woman, no cry‘ permanent op herhaling.

Bij eb staan alle standjes gewoon op het strand en bij vloed beginnen de hutjes op surfplanken te drijven. Business as usual en vooral heel erg origineel.

Ietsje verderop vind je geen winkeltjes meer en is het eiland echt een lang, prachtig bounty strand met parelwitte stranden en fenomenale uitzichten over de heuvels en bergen van Mauritius.

Chamarel viewpoint

Na het uitzicht vanaf Le Morne-Brabant, vind ik het Chamarel viewpoint het allermooiste van het volledige eiland. Alleen hoef je voor dit uitzichtpunt helemaal geen moeite te doen. Je vindt dit panorama namelijk gewoon naast de straat.

Misschien nog een betere tip voor Mauritius, is om een stukje door te rijden naar het Chamarel Restaurant. Doordat het iets hoger ligt, krijg je een nóg beter vergezicht en bovendien kun je er ook veel langer van genieten. Het eten in dit restaurant is fenomenaal lekker en niet erg duur. Ik raad wel aan om niet te laat te komen, want het is hier vaak snel volzet. Reserveren is dus ook geen slecht idee!

Theevelden van Bois Chérie

Thee associeer je misschien niet zo snel met Mauritius, maar een bepaald gedeelte van het eiland heeft de perfecte omstandigheden om theeplantages aan te leggen. Ga dus zeker even langs bij Bois Chérie. Daar kun je de lokale thee proeven, maar ook een tour door de fabriek en het domein plannen waar je heel wat bijleert over deze lekkernij. Ik vond de geur van al die versgemalen theeblaadjes alvast overheerlijk!

GRSE Waterval

De GRSE waterval is een kleiner exemplaar, maar toch echt wel dik de moeite om te bezoeken. Je kunt namelijk tot vlakbij dit natuurspektakel varen met een bootje! Tijdens een bezoek naar het eerder genoemde Île aux Cerfs is dit meestal de laatste stop van de tour.

Salines de Yemen-Tamarin

Sinds vele generaties werd er op Mauritius aan zoutwinning gedaan. Helaas zijn de meeste zoutpannen in onbruik geraakt, omdat het witte goedje tegenwoordig wordt geïmporteerd. Eentje blijft er voorlopig nog wel over: de Salines de Yemen-Tamarin.

Deze mooie zoutpannen liggen vlakbij het prachtige Tamarin strand en ik raad het dan ook aan als leuk en snel uitstapje in Mauritius voor als je naar wat cultuur op zoek bent.

Tijdens een rondleiding leer je over het productieproces en zie je ook de verschillende stadia van zoutwinning. Het leukste gedeelte om te zien, vond ik hoe locals het uiteindelijke zout klaar maken voor transport. Verschillende kilo’s worden namelijk in grote plastic bakken op het hoofd gebalanceerd en van locatie naar locatie gebracht. Daarna worden ze stuk voor stuk op immer groter wordende hoopjes uitgekieperd. Zwaar werk – maar wel mooi om te zien.

De mooiste stranden

Natuurlijk kan ik in een lijstje met de mooiste plekjes van Mauritius niet enkele van de mooiste stranden opsommen. Er zijn er tientallen op het eiland en om ze allemaal te bezoeken zou je héél veel tijd nodig hebben, maar ik deed m’n best en passeerde er onderweg toch langs enkele tientallen. Mijn favorieten werden uiteindelijk ook de iets bekendere Flic-en-FlacTamarin beach en Trou aux Biches en de vele strandjes in de omgeving van Blue Bay.

Ze zijn allemaal lang, hebben een erg mooie (witte) kleur zand en er zijn (heel) veel voorzieningen rondom.

Tamarin Beach was mijn persoonlijke favoriet omdat het er iets rustiger was (wel niet zo veel voorzieningen!), maar ook omdat je zo’n mooi uitzicht krijgt over een van de iconische bergpieken van het eiland. Dit is dan ook een heel fijne uitvalsbasis om het eiland verder te verkennen.

Ik geef hier graag ook meteen een tip voor Mauritius mee om te overnachten. Veranda Tamarin is een gemoedelijk en erg betaalbaar hotel vlak naast het strand met erg lekker eten. Vanaf de infinity pool op het dak, krijg je bovendien een prachtig uitzicht over dit strand. En uiteraard is dit ook dé plek om een zonsondergang mee te maken.

Pamplemousse Botanische tuinen

In het noorden van Mauritius vind je de mooie botanische tuinen ‘Pamplemousse’. Dit park vol groen is een beetje verouderd, maar wel heel fijn om een rustig en beschaduwd wandelingetje te maken langsheen (grote) planten en bomen van over de hele wereld!

Vooral de grote vijver met reusachtige waterlelies uit de Amazone zijn een publiekslieveling, maar ik vond ook de lange rijen met palmbomen een leuke fotostop. Net zoals het mooie, koloniale plantagehuis met een lange bomenhaag ervoor.

Als je graag een rondleiding door het park wilt, kun je aan de ingang een gids inhuren. Ikzelf vond het vooral gezellig om rustig en op eigen houtje, door het park te wandelen.

l’Aventure du Sucre

Het “Aventure du Sucre” is een boeiend museum dat de geschiedenis van suikerriet en de suikerindustrie op het eiland in de kijker zet. Bezoekers worden meegenomen op een reis door de tijd, waar ze de opkomst en groei van deze industrie ontdekken via interactieve tentoonstellingen en historische documenten.

Een must-visit activiteit voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de cultuur en geschiedenis van Mauritius – en ook gewoon leuk om met kinderen te doen!

Cap Malheureux

Cap Malheureux is een schilderachtig dorpje in het noorden van Mauritius. De omgeving is er erg mooi (en ongerept!) en de rode dakkapel (de Notre-Dame Auxiliatrice) is intussen uitgegroeid tot een prachtig icoon dat in een mooi contrast staat met haar paradijselijke omgeving.

Als je een woordje Frans spreekt, dan weet je misschien dat ‘malheureux‘ ongelukkig betekent. Er wordt gedacht dat het die naam kreeg vanwege de gevaarlijke zeestromen en rotsen in de buurt van de kaap. Die vormden ongetwijfeld een uitdaging voor vroege zeevaarders!

Port Louis

Er is ook heel wat te doen in Mauritius’ hoofdstad: Port Louis! Ik had het hiervoor al over de leuke food tour van Taste Buddies waarmee je een mooi bezoek door de stad brengt, maar anders raad ik zeker aan om de volgende bezienswaardigheden te bezoeken:

  • Jummah Moskee: Eén van de mooiste gebouwen in Mauritius, vind ik de Jummah moskee van Port Louis. Dit witte pareltje plakt tegen heel wat minder mooie gebouwen aan – maar daardoor springt het misschien nog meer in het oog. Probeer zeker ook binnenin een kijkje te nemen (alleen mannen), want het is ook vanbinnen een pareltje!
  • Central Market: de leukste bezienswaardigheid van Port Louis vind ik de overdekte marktjes. Enerzijds heb je de souvenirmarkt, die toch enigszins toeristisch is en waar sommige handelaars net iets te opdringerig zijn, anderzijds heb je de voedselmarkt. En vooral die laatste is leuk! Je vindt er heel wat kleurrijke kraampjes, maar de heerlijke geur die hier hangt is wat mij nog het meeste bij bleef. Klim zeker ook even naar de tweede verdieping van dit gebouw. Daar krijg je namelijk een geestig uitzicht op al die bedrijvigheid!
  • Manga Street: een straatje vol leuke street art in de Chinese buurt. Ook in de onmiddellijke omgeving vind je nog enkele (kleinere) straatjes met muurschilderingen en graffiti.
  • Het havengebied: het meest toeristische stukje van de hoofdstad. Het is hier heel erg schoon en misschien iets té netjes, maar je hebt er wel mooie uitzichten over de haven en er zijn talrijke leuke eettentjes en fijne souvenirwinkeltjes.
  • Fort Adelaide: Ook wel de Citadel van Port Louis genoemd. Dit gebouw werd in 1840 afgewerkt om de stad te beschermen eens slavernij werd afgeschaft. Vanaf hier krijg je een mooi panorama over de stad!

Waar overnachten in Mauritius?

Je vliegt natuurlijk geen twaalf uur naar dit paradijseiland om er maar een dagje door te brengen! Een leuke accommodatie is daarom al even belangrijk als de mooie bezienswaardigheden die je er kan zien.

Ik verbleef in twee geweldige accommodaties en beiden kan ik absoluut aanraden.

Overnachten in het zuiden: Heritage Awali

Mijn persoonlijke lievelingsverblijf in Mauritius ligt in het zuiden van het eiland, op een klein uurtje rijden van de luchthaven.

Heritage Awali is een prachtig luxeresort met uitzonderlijk veel mogelijkheden maar tegelijkertijd ook met enorm veel aandacht voor de lokale natuur, cultuur en gewoontes.

Tijdens een (all-in of halfpension) verblijf krijg je hier toegang tot maar liefst dertien heerlijke restaurants in dit gigantische domein van maar liefst 2500 hectare groot. Daarvan wordt 1300 hectare voorbehouden voor avontuurlijke bezoekers die er allerlei activiteiten kunnen ondernemen. Dat gaat van spannende excursies tot rustige wandelingen, maar altijd met het behoud van de lokale natuur in het achterhoofd. Ze kregen hiervoor zelfs het biosphere label van de UNESCO!

Het leuke daaraan is dat je niet per se ver hoeft te gaan om de diversiteit van Mauritius te ontdekken! Om de mooie natuur te zien, moet trouwens echt niet van wandelen door dit uitgestrekte domein. Na je spectaculaire binnenkomst (het uitzicht!!) zul je namelijk zien dat alle bungalows en appartementen omringd zijn door een prachtige jungle. En dat betekent natuurlijk ook dat het hier qua stranden evengoed de moeite is. Plons in het turquoise zeewater dat het witte strand van het hotel overspoelt, of ga verfrissen in één van de verschillende mooie zwembaden nadat je bent gaan sporten in de verrassend goed uitgeruste gym. Je wordt hier op alle vlakken verwend.

Ook de kamers zijn trouwens dik in orde. Mijn bed was heerlijk zacht, de airco werkt uitstekend en de heel erg ruime badkamer met douche én bad (en het uitzicht vanaf je bad… wauw!) zijn precies wat je nodig hebt na een dagje op ontdekkingstocht te gaan.

Tot slot – misschien wel het belangrijkste: het personeel is ontzettend vriendelijk en behulpzaam en hoewel je soms een beetje geduld moet hebben met locals die nog worden opgeleid, dragen zij toch ook een groot deel bij aan de relaxte en serene sfeer van Heritage Awali. Dikke aanrader, dus!

Overnachten in het westen: Veranda Tamarin

Aan het, of dat vind ik toch, mooiste strand van Mauritius -Tamarin Beach-, vind je Veranda Tamarin. Een betaalbare accommodatie, maar toch eentje met resort allures.

De kamers zijn heel eenvoudig, maar hebben alles wat je nodig hebt voor een comfortabele nachtrust en wat ontspanning na een dagje sightseeing in Mauritius.

Alle andere faciliteiten maken het moeilijk te geloven dat dit maar een accommodatie van drie sterren is. Er zijn namelijk twee heerlijke zwembaden (eentje is zelfs een infinity rooftop!) met een mooi uitzicht over Tamarin Beach. Aan de receptie ligt een petanqueveld en achteraan het domein vind je een kleine gym. Verder zijn er ook twee restaurants en worden er dagelijks altijd veel en erg lekkere gerechten op tafel getoverd (toegegeven: ik probeerde wel alleen het buffetrestaurant uit).

Er was één enkel puntje dat me een tikkeltje tegenviel. (een gedeelte van) het personeel blonk erg uit in klantvriendelijkheid (vooral de obers in het restaurant!) maar voor anderen leek alles dan weer net veel te veel moeite

Verder vond ik het een prima accommodatie en dus ideaal als je niet te veel wilt betalen voor toch heel veel faciliteiten. Boek je uitstapjes gewoon ergens anders en verwacht niet te veel van het personeel – en dan zit je hier helemaal goed!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *