Tenerife is het grootste Canarische Eiland en heeft een spectaculaire natuur, vol mooie spots die schreeuwen om een bezoekje. In deze lijst neem ik je mee langs de wouden, stranden, vulkanen en andere natuurlijke attracties. Kijk welke je het best bevallen en begin je vakantie naar Tenerife vast te plannen!
1. El Teide, de vulkaan van Tenerife
Je kunt niet naar dit eiland gaan zonder El Teide te bezoeken. De op twee na hoogste vulkaan ter wereld, die nog steeds actief is, en die in z’n eigen nationale natuurgebied op Tenerife ligt. De (soms besneeuwde) top van de berg is daar te bereiken via een kabelbaan, en er zijn trouwens nog veel meer bezienswaardigheden en faciliteiten in het park. De natuur van Tenerife is hier dan ook op z’n mooist!
Je kunt een huurauto op Tenerife regelen om het park te bezoeken of meegaan met een georganiseerde dagtrip. El Teide is een actieve vulkaan, maar een uitbarsting is gelukkig sinds 1909 niet meer voorgekomen. Je moet dus wel heel veel pech hebben om hier een portie lava over je heen te krijgen.
Rondom de El Teide ligt een soort kaal maanlandschap van as en lava, een bizarre ervaring om doorheen te lopen. Wat verder van de vulkaan vandaan zie je hoe vruchtbaar de lava eigenlijk is. Op kleinere hoogte groeien namelijk pijnbomen, witte brem, jeneverbes en verschillende mooie bloemen en kruiden. Ook is dit weelderige stukje natuur van Tenerife het thuis van veel verschillende insectensoorten. Op weg naar deze machtige berg kan je ook nog Villaflor, het hoogste dorp op Tenerife, tegenkomen.
2. Bergwouden van Anagu
Volgens mij ligt de mooiste natuur van Tenerife in het noordoosten van het eiland, waar vochtige lucht vanaf de zee zorgt voor een rijke plantengroei. Hier vind je het Anagu-bergmassief (een UNESCO Biosfeerreservaat), dat doorspekt is met het Laurisilva-bostype dat uniek is voor de Canarische Eilanden.
Tussen de scherpe bergkammen liggen valleitjes vol laurierbomen, jeneverbessen, drakenbloedbomen, oleanders en klimplanten, waarin vogels, hagedissen en vlinders leven. Je zult op je wandeling door de Anagu-bergen weinig andere toeristen tegenkomen – dit is één van de nauwelijks bezochte en bekende parels van Tenerife. Een aanrader is trouwens de Trail of Senses wandeling in het begin van dit park.
Als je daarna nog wat verder door het Anagu Rural National park rijdt, krijg je een volledig andere begroeiing te zien. Iets verderop worden de bergflanken namelijk ingepalmd door allerlei vetplanten, cactussen en andere laaggroeiende beplanting. Heel spectaculair allemaal!
3. Lopen door lava in Cueva del Viento
Tenerife is een vulkanisch eiland, en dat zie je overal terug. Bij Cueva del Viento neem je zelf een kijkje in het binnenste van een – gelukkig afgekoelde – lavastroom. Dit is een 18 kilometer lang complex van grotten die gevormd zijn door een rivier van gesmolten lava, zo’n 27.000 jaar geleden. In het gangenstelsel zie je nog de gestolde golven van die lava, net als kuilen, terrassen en andere bizarre vormen in de steen.
Ik geef je wel een waarschuwing mee: je kunt Cueva del Viento alleen bezoeken als je van tevoren via internet reserveert. Je krijgt dan een rondleiding met een gids, met een heuse mijnwerkershelm met lamp op je hoofd.
4. Woud en waterval: Barranco del Infierno
Diepe canyons, kloven in de rotsen, zijn een opvallend kenmerk van de natuur van Tenerife. Veel van deze ‘barrancos’ bieden je een prachtige wandeling. Door de vochtigheid zijn ze bovendien vaak beter begroeid dan de hete rotsen waarin ze liggen. De Barranco del Infierno is een voorbeeld daarvan, en je kan deze prachtige ravijn ontdekken tijdens een hike van zes kilometer.
Door de kloof stroomt een bergbeekje dat een goed ontwikkeld bos voedt en levensmogelijkheden schept voor dieren. De Barranco herbergt ook één van de watervallen van Tenerife en is daarom een populair punt voor fotografen.
Let even op: omdat de Barranco del Infierno door Tenerife tot natuurpark met een hoge waarde is uitgeroepen, moet je je bezoek van tevoren online vastleggen.
5. Dolfijnen en walvissen van dichtbij zien
Langs de kust is er altijd wat te doen in Tenerife. Ben je net als ik dol op wilde dieren bekijken? Op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld bij Los Gigantes, kan je een ‘whale watching’-cruise boeken.
Met een kleine zeilboot koers je naar open zee, waar dolfijnen, grienden, orka’s en nog meer dan 20 (!) andere walvisachtigen zich laten zien. Je kunt deze prachtige, grote dieren dus zien spelen, vissen en socialiseren in hun natuurlijke leefomgeving, en met een beetje geluk komen ze zelfs een kijkje nemen dicht bij de boot.
Er zijn ook dolfijnenexcursies beschikbaar met motorboten en catamarans, en vaak heb je ook de gelegenheid om te zwemmen of te snorkelen in de fantastische blauwe zee rond Tenerife.
6. Kleuren en geuren van de Orotavavallei
Ook de Orotavavallei is weer zo’n prachtig felgroen gebied op Tenerife. Het ligt aan de noordkant van het eiland, waar de vochtige zeewind zorgt dat palmen, naaldbomen en andere vegetatie goed groeit. Dat geeft deze vallei een bijna tropische uitstraling, en al dat groen vormt een markante combinatie met de ijsblauwe zee en de donkere lavaheuvels van het gebied.
Behalve de natuurlijke bomen, de aromatische kruiden en prachtige bloemen treft je in de Orotavavallei ook charmante, oorspronkelijke dorpjes en productie wijngaarden en boomgaarden aan. Dit idyllische landschapje is daardoor één van de meest romantische plekken van Tenerife. Ontdek de vallei op je eigen manier, of bezoek het tijdens een VIP-dagtour met de hoogtepunten van Tenerife.
7. Prachtige panorama’s op de Chayofita
Costa Adeje is een moderne en populaire badplaats in het zuidwesten. De attracties en de voorzieningen zijn hier eersteklas, net als de kwaliteit van de stranden trouwens. Bij Costa Adeje kan je door twee waterparken heen spetteren, oude Guanche-piramides bezoeken en shoppen tot je er bij neervalt.
Eén van de natuurlijke bezienswaardigheden bij Costa Adeje op Tenerife is de Montaña Chayofita, op loopafstand van de badplaats. Op loopafstand naar de voet, om precies te zijn – gelukkig is deze kleine berg goed te beklimmen, ook door minder ervaren wandelaars.
Net als de veel hogere El Teide is de Chayofita ontstaan door vulkanisme, en bestaat hij vooral uit donkere, imponerende brokken lavasteen. Als dat niet erg aantrekkelijk klinkt, dan moet je weten dat de Chayofita één van de mooiste uitzichtpunten van Tenerife biedt. Op een heldere dag kan je andere bergtoppen, de zee en zelfs de andere eilanden spotten.
8. Teno: Rotskloven en halftamme hagedissen
In Teno in het noordwesten van het eiland vind je uitstekende gelegenheden om te wandelen in de natuur van Tenerife. De hikeroutes vanuit Erjos en San José de los Llanos lopen langs kale rotspartijen, groen struikgewas en watertjes vol vogels. Ook kom je de enorm diepe Barrancos tegen. Dit zijn reusachtige vulkanische kloven in het rotsmassief die zijn de moeite van de wandeling meer dan waard zijn.
De kloof van Masca geldt als één van de mooiste bezienswaardigheden van Tenerife: je loopt hier door een smal pad tussen duizelingwekkend hoge rotswanden. Een grappig detail: veel toeristen geven de lokale Canarische hagedissen iets te eten. Deze grappige blauw-met-geel gestippelde beestjes komen dus naar je toe als je rustig gaat zitten, in de hoop dat je een hapje voor ze hebt.
9. Zoute baden van Garachico
Aan de noordwestkust vind je bij het stadje Garachico de natuurlijke zwembaden van Tenerife. El Caletón de Garachico bestaat uit een serie poelen aan de rand van de oceaan, waar het zeewater tijdens de vloed in stroomt en tijdens de eb in blijft staan. Daardoor kan je hier badderen en zwemmen in poelen vol zout water en verfrist worden na een lange dag in de zomerhitte.
Deze natuurbaden van Tenerife liggen pal naast de boulevard van het stadje, waar ook mooie monumenten en degelijke horecavoorzieningen zijn.
Interessant feitje: in 1706 werd de helft van Garachico verwoest door een lavauitbarsting. Een bezoekje waard dus.
10. Kliffen van Los Gigantes
Veel mensen die een rondreis op Tenerife maken gaan een kijkje nemen bij deze, inderdaad, reusachtige kliffen.
Los Gigantes zijn 600 meter hoog en dalen bijna loodrecht af, de Atlantische Oceaan in. De kliffen liggen aan een baai in Teno en houden een groot deel van de passaatwinden tegen. In het leuke, gelijknamige dorpje aan de voet is de lucht dan ook heerlijk warm en kalm.
Je kan deze adembenemende steenformaties tegenkomen via een vaartochtje langs de kust, of je kunt naar het strand Playa de los Guíos gaan en meteen wat waterplezier meepakken.
Los Gigantes liggen in een streek waar méér te zien valt. Door een privétrip te boeken krijg je behalve de kliffen ook de Kloof van Masca en de zwembaden van Garachico te zien.
11. Prachtige stranden van Tenerife
In dit lijstje van de mooiste natuur van Tenerife zijn we samen vulkanen opgeklommen, in ravijnen afgedaald en door bergwouden gelopen. De laatste bestemming brengt ons terug naar zeeniveau – want natuurlijk ga je geen rondreis op de Canarische Eilanden maken zonder een paar van de geweldige stranden te hebben bezocht.
Tenerife biedt net als Gran Canaria een flinke keuze aan badplezier. Er zijn lege natuurstranden die bijna geen voorzieningen hebben, en supertoeristische aangelegde playas waar je alles kan kopen en beleven wat je maar wilt.
Ik wil je graag een paar van de mooiste natuurlijke stranden van het eiland noemen.
Playa Tejita ligt aan de oostkust bij de kustplaats El Médano en heeft een grillige, roestbruine kuststrook. Playa el Bollullo is gemaakt van zwart zand en ligt tussen imposante kliffen en rotsen. En bij Los Cristianos vind je ruime zandstranden met zicht over de blauwe oceaan, waar in de verte dolfijnen boven de golven uit springen. De keuze is aan jou, maar met bovenstaande tips maak je er ongetwijfeld een fantastische vakantie naar Tenerife van!
Geef een reactie