Visum voor Thailand aanvragen: alles wat je moet weten

Een reis naar het exotische Thailand is een droom van veel wereldreizigers. Zeker wanneer je verzot bent op de Aziatische cultuur (en het lekkere eten!). Bij zo’n verre reis komt er heel wat kijken, zoals het aanvragen van een internationaal paspoort. Maar de grootste vraag die je je waarschijnlijk stelt is of er voor Thailand een visum nodig is. In deze blogpost vertel ik je meer over de visumverplichtingen voor het land van de glimlach.

Heb je voor Thailand een visum nodig?

In principe niet. Of toch wanneer je een Belgisch of Nederlands paspoort hebt, minder dan 30 dagen in Thailand verblijft en je het land bezoekt met vakantie als doel. Als je naar Thailand reist voor zaken of vrijwilligerswerk, is een visum wél verplicht.
Tijdens mijn rondreis door Thailand moest ik wel een visum aanvragen. Ik vertel je alles over hoe je dat kan doen.

Als toerist naar Thailand voor 30 dagen

Je hebt geen toeristenvisum voor Thailand nodig wanneer je er minder dan 30 dagen verblijft. Tijdens je vliegreis naar het land krijg je een witte kaart die je moet invullen. Die kaart geeft je op de internationale luchthaven een gratis visiumloze toegang tot het land. Deze ‘visum’ wordt ook vastgemaakt in je internationale paspoort en er wordt een foto van je gemaakt op de luchthaven.

Wanneer je het land weer verlaat, wordt de kaart weer uit je paspoort gehaald. Maar tijdens je vakantie zelf, laat je dit visum beter zitten zodat je het niet kwijt raakt.

Langer dan 30 dagen als toerist in Thailand

Een toeristenvisum voor Thailand is verplicht wanneer je voor langere tijd in het land wil verblijven, als je nog geen terugvlucht hebt geboekt of als je door het Aziatisch content wil trekken. Dit betekent dat er twee types toeristenvisums bestaan:

  • Visum met single entry oftewel een visum waarmee je één keer het land binnen mag komen.
  • Visum met multiple entries oftewel een visum waarmee je meerdere keren het land binnen mag komen.

Met een visum met single entry kan je maximaal 60 dagen verblijven in dit mooie Aziatische land. Deze visa kan je wel niet gebruiken wanneer je op doorreis bent in Azië, want je krijgt maar één keer de toegang tot het land.

Als je kiest voor een visum met multiple entries, dan kan je wel op trektocht door het Aziatische continent en kan je meerdere keren terugkeren naar Thailand. Per keer dat je het land inkomt, mag je er maximaal 60 dagen verblijven.

Onthoud wel altijd dat je met een toeristenvisum niet in Thailand mag werken.

Een zakelijk visum

Of je nu voor minder dan 30 dagen naar Thailand gaat voor zaken of niet, een business visum is voor business altijd verplicht. Een zakelijk visum geeft je gedurende 3 maanden het recht om in Thailand te verblijven en te werken.

Hoe een visum aanvragen voor Thailand?

Wanneer je als Belgische of Nederlandse toerist met een geldig paspoort minder dan 1 maand naar Thailand reist, heb je geen visum nodig. Wil je langer blijven, dan vraag je best ruim genoeg op voorhand je visa aan.

Eenvoudig via het internet

Gelukkig kan je de dag van vandaag bijna alles online regelen voor je reis. Zo bestaan er tal van websites waar je gemakkelijk en snel je toeristenvisum voor Thailand kan aanvragen. Op die manier hoef je niet het Thais consulaat te lopen om je papieren in orde te maken.

Online een visum voor Thailand aanvragen is heel eenvoudig:

  1. Vul het aanvraagformulier in;
  2. Voeg een kleurenscan van je internationaal paspoort (nog minimaal 6 maanden geldig) toe;
  3. Afrekenen;
  4. Je ontvangt je visum binnen de 7 dagen na je online aanvraag.

Online een visum aanvragen voor Thailand is natuurlijk heel makkelijk, maar er zijn ook enkele nadelen aan deze procedure. Het is ten eerste duurder dan wanneer je je visum aanvraagt bij het Thais consulaat en daarnaast is een spoedvisum niet in één, twee, drie geregeld.

Kosten van een visum voor Thailand: vanaf €69,95.

Bij het Thais consulaat

Je kan ook je visum voor Thailand aanvragen bij de Thaise ambassade in Nederland of België. Hier neemt de procedure ook zo’n zeven dagen in beslag. Je kan hier tijdens de openingsuren steeds terecht om je visa aan te vragen.

Als je naar Thailand reist om te werken, dan moet je langs het consulaat gaan om je visum aan te vragen. Dan leggen zij je uit aan welke voorwaarden je moet voldoen om een werkvisum aan te vragen. Als je geen definitieve verblijfsvergunning hebt voor België of Nederland, kan je ook best langsgaan bij het Thais consulaat.

Deze documenten heb je zeker nodig voor je visumaanvraag:

  • Geldig paspoort (minimaal 6 maanden geldig tijdens je verblijf in Thailand);
  • Kopie van je vliegticket(s);
  • Een kopie van je hotelreservatie(s);
  • 3 pasfoto’s;
  • Ingevuld aanvraagformulier;
  • Een bewijs van goed gedrag en zeden wanneer je een visum met multiple entries wil.

De kosten voor een visum voor Thailand met single entry zijn €30. Voor een visa met twee ingangen, betaal je in het consulaat €60 en voor meer dan twee ingangen betaal je €90.

Enkele belangrijke aandachtspunten

Denk eraan dat je alle informatie op de aanvraag van je visum moeten overeenkomen met wat er op je identiteitskaart staat. Een klein typfoutje kan er al voor zorgen dat je aanvraag wordt afgewezen en dat de procedure zo langer duurt dan nodig is.

Wat gebeurt er als mijn visum verlopen is?

De overschrijding van een visum in Thailand is volgens Thaise wet een strafbaar feit. Dat betekent dat elke bezoeker die niet over een geldig visum beschikt, gearresteerd kan worden wegens illegaal verblijf.

Je vliegt gelukkig niet onmiddellijk naar de gevangenis. Meestal kom je er vanaf met een boete. Je betaalt dan 500 baht of 15 euro per dag dat je visum visum verlopen is. Als je de boete weigert te betalen, zal je een gevangenisstraf moeten uitzitten. Na je straf wordt je naar het Immigration Detention Centre (IDC) gebracht. Zolang je de boete niet betaalt en niet kan bewijzen dat je een retourticket hebt naar België of Nederland, moet je daar blijven.

Hebben kinderen ook een visum nodig?

Welke leeftijd je kind ook heeft, ieder kind heeft zijn eigen (toeristen)visum nodig. Dat houdt in dat je je kinderen niet op je internationale paspoort en visum kan laten schrijven. Elk van je kinderen heeft dus ook een eigen Belgische of Nederlandse identiteitskaart en reispaspoort nodig. Zorg ervoor dat je deze documenten goed bij je houdt op de luchthaven.

Hoe lang is je visum voor Thailand geldig?

Wanneer je minder dan 30 dagen op vakantie gaat, heb je in Thailand geen visum nodig. Die witte kaart dat je op het vliegveld krijgt, is dan ook maar één maand geldig.

Wanneer je kiest voor een toeristenvisum met single entry, mag je eenmalig 60 dagen in Thailand verblijven. Ben je van plan meerdere keren het land in te gaan? Dan kies je voor een visa met meerdere ingangen. Per keer dat je Thailand mag je dan maximaal 60 dagen blijven.

Als je naar Thailand reist voor het werk? Dan moet je een speciaal business visum aanvragen. Ook dit visum is slechts 60 dagen geldig.

Welke documenten heb je nodig om Thailand in te mogen?

  • Een geldig visum;
  • Een Belgische of Nederlandse identiteitskaart die nog minimaal 6 maanden geldig is bij je aankomst;
  • Een internationaal reispaspoort;
  • Een bewijs van je hotelreservatie(s);
  • Een schema met al je vluchten.

Zitten er addertjes onder het gras?

Helaas is een (toeristen)visum geen garantie dat je Thailand effectief in mag komen. Aan de douane op de luchthaven worden jouw gegevens nog eens gecontroleerd. Zorg er dus voor dat je alle documenten waaruit blijkt dat je in Thailand gaat verblijven, dicht bij je hebt.

Een visum voor Thailand aanvragen kan dus zowel online als offline. Wanneer je met het hele gezin op reis gaat naar dit exotische land, kan je best gewoon naar het Thais consulaat gaat want dat is een heel pak goedkoper. Zo bespaar je alvast geld voor wanneer je in Thailand bent.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *