Wintersport anders: 7x alternatieve wintersportactiviteiten in Savoie Mont Blanc

Ben jij ook fan van prachtige sneeuwlandschappen en snelle afdalingen? Dan kent skiën of snowboarden vast geen geheimen meer voor jou. Maar wist je dat er nog héél wat andere soorten wintersport zijn? Tijdens mijn sneeuwvakantie in Savoie Mont Blanc pakte ik het dan ook eens anders aan. In plaats van ski’s of een snowboard aan mijn voeten vast te binden, plande ik mijn weekje wintersport eens anders.
Benieuwd geworden? In dit artikel lees je alles over mijn favoriete ‘alternatieve’ wintersportactiviteiten in Savoie Mont Blanc.

Wintersport… Maar dan anders: 7x alternatieve wintersportactiviteiten

Skiën en snowboarden is heel leuk, maar soms is het ook eens fijn om andere activiteiten uit te proberen. Met de onderstaande wintersporten werd ik vijf dagen zoet gehouden. Je mag er dus zeker van zijn dat je weekje wintersport er ook anders kan uitzien!

Biatlon: olympische discipline voor uitslovers

Biatlon is een combinatie van langlaufen en schieten waarbij je behoorlijk wat inspanningen levert.

Eigenlijk kan je op twee manieren langlaufen.
De ‘gewone’ variant is het eenvoudigst. Met speciaal schoeisel maak je jezelf vast aan de latten (behalve de hiel) en schuif je vervolgens naar voren en achteren.
De ‘skating’ versie is veel intensiever, maar ziet er ook wel een pak spectaculairder uit. Als je indruk wil maken op je sociale media, kies je dus maar best deze latten! Bij de ‘skating’ variant schuif je immers niet naar voren en achteren, maar gebruik je de lange latten als een soort van schaatsen. Zo ga je natuurlijk veel sneller, maar gebruik je ook véél meer spierkracht. Genoeg raclette en fondue eten is dus de boodschap!

Eens je de zwoele heupbewegingen (salsa?) en evenwichtsoefeningen (yoga?) onder de knie hebt, neemt je instructeur je mee op de piste. Verwacht trouwens geen egaal stukje sneeuw, want het glooiende circuit doet je meerdere malen afdalen en opstijgen. Tijdens het circuit vind je ook één of meerdere schietbanen waar je je innerlijke Rambo kan loslaten.
Met de langlauflatten nog aan je voeten, plof je dan neer op een matje vanwaar je een doel moet raken dat ongeveer vijftig meter verder staat. Afhankelijk van je score (er zijn vijf doelwitten) krijg je strafpunten of extra tijd.

Als je dit voor de eerste keer doet, is het natuurlijk helemaal niet zo haastig als tijdens de Olympische Spelen. Onze instructeur toonde ons eerste de techniek, nam ons vervolgens (héél rustig) mee op de piste en vervolgens richtten we samen onze geweren af vooraleer we de doelwitten zoals echte experts aan flarden schoten.

Ik moet trouwens toegeven dat ik altijd dacht dat langlaufen een makkelijke sport voor wat oudere mensen was. Die mening stel ik graag bij, want het is zonder twijfel één van de meest intensieve wintersportactiviteiten van dit lijstje.

Tourski: al schuivend op en neer

Ook bij tourskiën (ski de randonnée) bind je weer een soort van ski’s aan je voeten. De latten die je nu gebruikt zijn wel veel lichter (alpine ski’s) en ze hebben ook een ander soort binding zodat ook ervaren skiërs in het begin even naar hun evenwicht moeten zoeken.
Het leuke aan deze alternatieve wintersport is dat je pistes niet alleen moet afdalen maar die ook kan beklimmen! Bovendien is het met tourski’s ook mogelijk om je een weg te banen door dikke pakken ongerepte sneeuw ver weg van de skipistes.

Bij deze sport plak je immers een synthetische huid aan de onderkant van je latten (vroeger werden echte dierenhuiden gebruikt!). De haartjes van deze plakboel zorgen er immers voor dat je veel meer grip hebt op de sneeuw en zo eenvoudiger naar boven kan klimmen zonder dat je latten wegglijden. Op vlakke stukken glijd je gewoon rechtdoor (een beetje zoals langlaufen) terwijl je je evenwicht bewaart met je skistokken.

Nadat je van de prachtige uitzichten hebt genoten, hoef je alleen nog maar de huiden van je latten te trekken en ze op te bergen vooraleer je razendsnel terug naar beneden kan skiën.

In Les Saisies is er trouwens meer dan 120 kilometer aan piste om tourski op uit te proberen. In Savoie Grand Revard doen ze er daar nog eens dertig kilometer bovenop, want daar kan je je laten gaan op 150 kilometer aan tourski circuits!

Ski-Raquettes: combinatie van langlaufen en tourski

Nu je weet wat tourskiën of ski de randonnée is, kan je ook meteen een variant daarop uitproberen in Les Saisies.

Bij Ski-Raquettes zijn de latten veel kleiner en is er al een permanente synthetische huid aan de onderkant te vinden. Snelheidsduivels die na afloop van deze wintersportactiviteit naar beneden willen vlammen, zullen dus even moeten wachten. Het is trouwens wel mogelijk om naar beneden te glijden, maar door de kleine haartjes gebeurt dat eerder in slow motion en ook niet bijzonder stabiel.

Persoonlijk was dit één van mijn favoriete ‘andere wintersporten’ in Savoie Mont Blanc, omdat je met deze activiteit ook prachtige omgeving van Les Saisies kan ontdekken. De mooiste landschappen vind je immers ver weg van de skidomeinen. Omdat je met Ski-Raquettes ook op afgelegen plekken terecht komt, lijkt het soms alsof je een ontdekkingsreiziger bent. In de maagdelijk witte sneeuw is er immers nog geen enkel ander teken van leven te zien. Dit is dan ook de perfecte sport voor fotografen of liefhebbers van ongerepte natuur.

Sneeuwschoenwandelen: te voet door het sneeuwlandschap

Als je al dat glijden maar niets vindt, dan is sneeuwschoenwandelen een perfect alternatief. Aan je wandelschoenen (zorg ervoor dat ze waterdicht zijn!) bevestig je een klein aanhangsel dat bestaat uit plastic en ijzer. Dit lichtgewicht gereedschap zorgt ervoor dat je gewicht over een groter oppervlakte wordt verdeeld zodat je niet zo diep in de sneeuw zakt als je een wandeling maakt.

Hierdoor kan je buiten de gebaand paden op verkenning gaan en genieten van ongerepte natuur en fantastische uitzichten. Je kan deze sport makkelijk op eigen houtje doen, maar anderzijds weet een gids natuurlijk wel de allermooiste plekjes te vinden.
Ben je bang dat deze alternatieve wintersportactiviteit niet actief genoeg is? Kies dan voor een steile route. Geloof me, je zal wel zweten!

Sleeën met huskies: schattige snelheidsduivels

De ultieme droom voor heel wat wintersportfans is om een slee te besturen die door keffende huskies wordt voortgetrokken. Als je denkt dat je daarvoor naar het noorden van Scandinavië moet reizen, ben je helemaal verkeerd! Savoie Grand Revard zorgt ervoor dat dromen in vervulling gaan, want de snoezige hondjes die hier de sleeën trekken zijn minstens even sterk als hun vriendjes in Tromsø.

Nadat je hart tien keer is gesmolten en je geheugenkaart vol staat met selfies van jou en deze prachtige wolfshonden, word heel duidelijk uitgelegd hoe je zelf aan de slag mag gaan.

Vanaf het moment dat je op de slee staat, worden de teugels al aangespannen door de dieren. Mijn advies is dan ook om vliegensvlug op de rem te springen, zodat dit glijdende voertuig niet zonder jou vertrekt. Eens je honden het startsignaal krijgen, maak je al meteen heel wat vaart. Telkens wanneer je een beetje afremt, lijkt het altijd wel alsof minstens één van de honden een beetje teleurgesteld naar jou omkijkt. Omdat dit een groepsactiviteit is, sta je geregeld stil om op de anderen te wachten. Tijdens deze rustpauzes wordt het heel duidelijk dat deze beesten alleen maar willen lopen, lopen en lopen!! Gelukkig maar dat die remmen er zijn!
Als je liever van de uitzichten geniet, kan je uiteraard ook altijd plaatsnemen in één van de sledes.

Mijn tip? Probeer het beiden uit. Zelf een slee besturen is veel spannender, maar vanuit de passagiersstoel kan je natuurlijk veel mooiere foto’s maken.

Alsof de ervaring met huskies nog niet genoeg is, raas je tijdens je sledetocht immers ook nog eens langs enkele feeërieke landschappen. De honden trekken je langs besneeuwde bossen of nemen je mee door ijzige en sneeuwwitte vlaktes.

Zo zie je maar, wintersport kan ook anders! En je hoeft echt niet in te boeten op plezier. Voor mij is dit zelfs mijn favoriete wintersportactiviteit.

Vooraleer je trouwens denkt dat dit een vorm van dierenmishandeling is, wil ik je wel even op het hart drukken dat dat helemaal niet het geval is.
Deze honden zijn immers niet volledig gedomesticeerd (hun DNA is voor 97% gelijkaardig met dat van een wilde wolf), waardoor zij véél meer beweging nodig hebben dan een ‘normale’ hond. Zo moeten zij dagelijks meer dan 1000 calorieën verbranden en dan nog lijken ze allesbehalve uitgeput. Als je zelf van plan bent om met deze dieren te sleeën, dan zal het je ook meteen opvallen hoe enthousiast ze worden als ze voor de slee worden gespannen.
Omdat huskies poolhonden zijn, zitten deze beestjes trouwens niet graag binnen. Om deze reden worden hun hokken ook buiten geplaatst. Hoe kouder het wordt, hoe blijer (en enthousiaster) ze worden!

Airboard: ideaal voor wintersport met kinderen

Denk je dat wintersport met kinderen geen goede mix is? Dan heb je duidelijk nog geen airboard uitgeprobeerd!

In plaats van de traditionele slee, maak je bij deze wintersport gebruik van een opblaasbare variant. Ik zou het nog het best kunnen vergelijken met een op te pompen matras die je dit keer ook kan gebruiken om van een besneeuwde helling af te scheuren.
In plaats van netjes op deze slee te gaan zitten, mag je dit keer op je buik ploffen. De kans dat je sneeuw gaat happen, zit er dus dik in!

Aan de zijkant zitten twee handvaten waar je je stevig aan moet vasthouden. Besturen doe je dan weer met je eigen lichaamsgewicht. Plaats je je iets meer naar links, dan wijkt het airboard uit naar links en omgekeerd.

Een wintersportactiviteit moet niet altijd ingewikkeld zijn om leuk te zijn!

Snooc: sleeën en tourski in één

Als je maar geen genoeg kan krijgen van al dat sleeën, dan is er nog een laatste alternatief dat ik je wil aanbieden. Deze winterse activiteit werd uitgevonden in Savoie Mont Blanc, waardoor dit dan ook de beste plek is om het uit te proberen!

Snooc is eigenlijks niets meer dan een zitje dat werd aangebracht op twee skilatten die boven elkaar zijn geplakt. Terwijl je naar beneden glijdt, moet je hier wel altijd je evenwicht proberen behouden. Gelukkig is dat niet erg moeilijk en voor je het weet heb je de afdaling dan ook succesvol afgerond.

In tegenstelling tot met een gewone slee, moet je dit gevaarte nu niet gewoon naar boven heisen. Het is immers mogelijk om de Snooc uit elkaar te halen.
Het stoeltje berg je best op in je rugzak, terwijl je de skilatten nu zal gebruiken om terug naar boven te schuifelen. Bij de Snooc zitten immers ook twee synthetische huiden die je aan de onderkant van je skilatten kan kleven. Net zoals bij Ski Raquette en tourskiën helpen deze huiden om grip te krijgen op sneeuw, zodat je eenvoudig terug naar boven kan stappen.

Hoewel deze activiteit heel leuk is, vind ik wel dat er behoorlijk wat tijd inkruipt om deze atypische slee uit elkaar te halen en om te toveren in twee aparte skilatten. Geduld is natuurlijk een schone deugd, maar als je ziet hoeveel andere wintersporten je hier kan doen, dan wil je natuurlijk geen tijd verspillen!

Origineel overnachten tijdens je wintersportvakantie

Je bent nu vast wel overtuigd dat wintersport ook anders kan worden beleefd. En als je dan toch een alternatieve wintersportvakantie plant, dan moet je ook op een originelere manier overnachten. Toch?

Village Tipi in Savoie Grand Revard

Temidden van een sneeuwwit en ongerept landschap vind je de fantastische Village Tipi. Zoals de naam al verklapt, slaap je op deze locatie in een prachtige Indianentent: een tipi. Deze reusachtige nomadenwoningen passen perfect in dit winterse droomlandschap en zijn tegelijkertijd ook de geschikte plaats om even uit te rusten na al deze aparte activiteiten.
De binnenkant van zo’n tent is trouwens behoorlijk modern. De houten vloer zorgt ervoor dat je voeten droog blijven, terwijl de gezellige kachel de rest van je koude lichaam opwarmt. Mocht je nog steeds koud hebben, dan zijn de thermische slaapzakken er gelukkig ook nog!

Ook al verblijf je in the middle of nowhere, erg veel luxe hoef je niet achter te laten. Er is elektriciteit, een comfortabel bedje en uiteraard wordt er hier ook lekker en lokaal voor jou gekookt. Je bagage wordt met een sneeuwscooter naar je tent gebracht en als je zin hebt, mag je zelf ook op de aanhangwagen kruipen. Het enige wat je tijdens je verblijf moet achterlaten, is het wifi signaal.
De kers op de taart was voor mij wel het verwarmde buitenbad. Twee gigantische tonnen staan permanent op de uitkijk op het hoogste punt van het tentenkamp. Terwijl je lekker zit te pruttelen in deze houten kookpot kan je genieten van een fantastisch uitzicht over de bergen, waaronder ook de beroemde Mont Blanc. Blijf gerust zitten tot de duisternis het landschap heeft opgeslorpt, want eens de sterren beginnen fonkelen, wordt je ervaring in het buitenbad nog magischer.

5x tips voor je wintersportvakantie in Savoie Grand Revard en Les Saisies

  1. Ga je naar het skidomein van Savoie Grand Revard? Boek dan zeker een tafel bij Chalet du Loup. Het eten is hier heerlijk, maar het is vooral de locatie van dit prachtige restaurant die bijzonder is.
  2. In Les Saisies rijden gratis shuttlebussen. Zij brengen je van het ene skidomein naar het andere, of ze zetten je in de buurt van je accommodatie af.
  3. Hou je van mooie uitzichten? Het Belvédère du Revard in Savoie Grand Revard biedt een 360 graden panorama over de hele regio. Vanaf hier zie je pas echt hoe imposant Mont Blanc boven alle andere bergen uittorent.
  4. Zelfs als je mij helemaal volgt en alleen de alternatieve wintersportactiviteiten op de planning zet, raad ik aan om je in laagjes te kleden. De meeste sporten die ik hierboven opnoem zijn (volgens mij toch) vermoeiender dan skiën of snowboarden en je zal dus vaak behoorlijk warm hebben. Anderzijds koel je ook weer snel af als je even een pauze neemt. Kledij in laagjes is dus een must!
  5. Kom je met je eigen wagen? Vergeet dan niet dat winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn in deze regio tijdens de winterperiode!

Wintersport met de trein vanaf Brussel-Zuid

In een tijd waar we het woord ‘kimaatschaamte’ gerust mogen gebruiken, is het geen slecht idee om alternatieve vervoersmiddelen dan het vliegtuig te overwegen.
Bovendien hoeft dat echt geen pijn te doen in de portefeuille en al zeker niet als je maar een beperkt aantal vakantiedagen hebt.

Vanaf Brussel-Zuid kan je een comfortabele Thalys nemen tot aan het station van Albertville in zo’n vijf uur tijd.  Vervolgens neem je vanaf dit station een taxi of bus naar je eindbestemming. Omdat ik mijn week wintersport anders wou invullen, ging ik naar Les Saisies en Savoie Grand Revard. Twee skidomeinen waar je héél wat meer kan doen dan enkel skiën of snowboarden.

Ga jij ook naar Les Saisies? Dan moet je eerst de trein nemen richting Albertville en van daaruit met de taxi of bus verder gaan.
Voor de taxi betaal je gemiddeld €70. Een veel goedkopere oplossing is om met de directe busverbinding tussen Les Saisies en Albertville naar dit skidomein te pendelen. Dit kost je immers maar €13 per persoon. Vergeet wel niet om op voorhand te reserveren, want dit is verplicht.

Kies je voor Savoie Grand Revard? Dan moet je met de Thalys trein maar tot naar Chambéry pendelen (in ongeveer vier en een half uur). Van daar kan je de taxi nemen naar skidomein Savoie Grand Revard (ongeveer €50). Ook hier zijn weer mogelijkheden met de bus. Dat kost je maar €4,50 voor een enkele rit of €8 voor een retourticket.

Natuurlijk zijn er nog veel meer wintersportgebieden in Savoie Mont Blanc die de moeite zijn. Zo werd ik helemaal verliefd op les Portes du Soleil en werd ik aangenaam verrast door de diversiteit van Valmeinier. En ja, ook deze gebieden zijn eenvoudig te bereiken met openbaar vervoer.

Zoals je ziet is wintersport met de trein goed te doen!
De tijd die je er over doet scheelt niet zo veel (twee uur op voorhand aanwezig zijn, één uur durende vlucht naar Genève, anderhalf uur met de auto/taxi naar het skidomein), maar het is vooral ook veel goedkoper. Bovendien kan je ook veel meer bagage (en zelfs je eigen wintersportmateriaal) meenemen op de trein zonder dat je daar extra voor betaalt.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *