Centre Pompidou in Parijs bezoeken

Liefhebbers van moderne kunst moeten in Parijs zijn waar ze het wereldbekende Centre Pompidou vinden. Maar ook voor de gewone leken is een uitstapje naar dit museum een aanrader. Je vindt hier bijna 50,000 kunstwerken uit het primitivisme, fauvisme, kubisme, dadaïsme, surrealisme,…en ga zo maar door.

Een korte geschiedenis van het Centre Pompidou in Parijs

In 1969 besloot president Georges Pompidou (vandaar komt het dus aan zijn naam) dat de leegstaande site van het Plateau Beaubourg gebruikt moest worden voor de bouw van een nieuw soort cultureel centrum dat voor allerlei doeleinden gebruikt kon worden. Voor het eerst in Frankrijk werd er een architecturale wedstrijd georganiseerd waaraan deelnemers over heel de wereld mochten participeren. Uiteindelijk waren er 681 deelnemers uit 49 verschillende landen die hun kans waagden.
 Men koos voor het ontwerp van de Brit Richard Rogers en de Italianen Renzo Piano en Gianfranco Franchini. De twee eerstgenoemden zouden daarna nog de Pritzker Prijs winnen, de hoogste eer die er in de wereld van de architectuur te behalen valt.
Het Centre Pompidou werd niet unaniem op gejuich onthaald. Een aantal Parijzenaars vond dat het meer leek op een olieraffinaderij dan op een imposant museum. Hoe dan ook is het uitgegroeid tot een Parijs icoon. Sinds de plechtige inhuldiging op 31 januari 1977 werd het door meer dan 150 miljoen mensen bezocht.

De hoogtepunten van het Centre Pompidou

Je kan enkel de fraaie en bijzondere buitenkant van het museum aanschouwen, maar dat zou zonde zijn. Zeker omdat een toegangsticket voor het Centre Pompidou maar €14 per persoon kost! De binnenkant van het Centre Pompidou is zeker en vast het bezoeken waard. Het is immer misschien wel het beste museum voor moderne kunst in Parijs. Om je bezoek te vergemakkelijken geef ik je daarom graag een overzicht wat hier precies te zien valt.

Allereerst moet je weten dat zoals in bijna elk museum de collectie bestaat uit permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Voor meer informatie over de laatstgenoemde kijk je best op de officiële website zodat je exact weet wat je kan zijn tijdens je bezoek.
De permanente tentoonstelling bestaat uit zes delen:

De Moderne Collectie (van 1905 tot de jaren ’60)

Deze bestaat uit meer dan 7000 kunstwerken van de visuele kunsten (schilderijen, beeldhouwwerken en voorwerpen) van 1535 kunstenaars die voor 1920 zijn geboren. Deze collectie wordt aangevuld met 800 anonieme werken uit het rijk der primitieve kunsten. Hier vind je onder meer kunstwerken aan de hand van Pablo Picasso, Marcel Duchamp en Henri Matisse. Alleen dit deel is zijn toegangsprijs al waard!

De Hedendaagse Collectie (van de jaren ’60 tot ’90)

Kunst evolueert en dat merk je aan de schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, foto’s en installaties die je hier vindt, want bij die laatste worden nieuwe media steeds meer geïntegreerd. Je vindt hier het werk van 750 kunstenaars zoals onder meer Francis Bacon, Yves Klein en de befaamde Andy Warhol.

De Fotografiecollectie

Het Centre Pompidou te Parijs bevat Europa’s grootste verzameling foto’s, met meer dan 40,000 prints en 60,000 negatieven. Het is dan ook een van de weinige verzamelingen ter wereld die de hele geschiedenis van de moderne en hedendaagse fotografie in al zijn diversiteit omvat. Deze collectie kan je trouwens gratis bezoeken in de Galerie de Photographies.

De Designcollectie

Design is bijzonder interessant omdat het een combinatie is van visuele kunst en architectuur. In de collectie in het Pompidou kan je meer dan 5000 stukken bewonderen van bijna 400 ontwerpers, waarvan een kwart Frans is. Er zijn ook heel wat interessante prototypes die het nooit tot in de huiskamer hebben gehaald, wat het enkel maar leuker maakt. Soms lijkt het of je in een aflevering van The Jetsons bent beland.

De Nieuwe Media Collectie

Als je weet dat het Pompidou 160 multimedia installaties bevat en bijna 2000 zogenaamde multiples (videocassettes, soundtracks, cd-roms en websites), wekt het geen verbazing dat ook hier het museum een voorloper op wereldniveau is. Dit onderdeel van het museum is Pompidou’s op zijn vreemdst, maar ook wel interessants. Mijn persoonlijke favoriet is trouwens de (wannabe) kunsthipsters afluisteren en horen op wat voor geniale manier zij een abstract kunstwerk interpreteren.

De Cinemacollectie

Tot slot heb je nog deze verzameling waar je heel wat experimentele films en installaties van visuele artiesten vindt. Als je de sketch Push It van In de Gloria hebt gezien, weet je waaraan je je kunt verwachten. Hoe dan ook is het altijd leuk om eens door te lopen, vooral het iconische Voyage dans la lune van Georges Méliès mag je absoluut niet missen. Voor zes euro heb je toegang tot enkel dit gedeelte.

Openingstijden Centre Pompidou Parijs

Als je dit baken van moderne kunst in Parijs wil bezoeken kan dat elke dag (behalve dinsdag) van 11u ’s ochtends tot 9u ’s avonds. Op dinsdag en 1 mei is het museum gesloten. Tot één uur voor sluitingstijd kan je toegangskaartjes kopen aan veertien euro per stuk.

Kaartjes Centre Pompidou Parijs

Normaal gezien betaal je veertien euro voor een ticket, waarmee je toegang krijgt tot het museum en alle tentoonstellingen.
Als je van plan bent meerdere musea in Parijs te bezoeken, koop je best een Paris Museum Pass waarmee je toegang hebt tot 60 musea en monumenten in Parijs, inclusief het Centre Pompidou.
Op elke eerste zondag van de maand mag iedereen hier gratis naar binnen! Dat geldt trouwens voor wel meerdere musea of bezienswaardigheden in Parijs.

Tips voor het bezoeken van het Centre Pompidou in Parijs

  • Als je liever in alle rust rondkuiert kom je best na 18u. Het spreekt ook voor zich dat er op regenachtige dagen meer bezoekers zijn.
  • Je kan ook genieten van een prachtig panoramisch zicht op de stad aan de Seine. Zo hoef je alvast geen rondvaart op de Seine meer in te plannen! Als het museum je echt niets zegt kan je ook vijf euro betalen voor een View of Paris ticket.
  • Je hebt op zijn minst twee tot drie uur nodig om dit bastion van moderne kunst in Parijs te bezoeken.
  • Selfiesticks en het nemen van foto’s met flash zijn verboden.

Vier leuke weetjes over het Centre Pompidou

  • Dit eigenzinnige museum bevindt zich op gelijke afstand van zowel de Notre Dame als het Louvre.
  • De reden waarom het gebouw er aan de buitenkant zo uniek uitziet is dat alle leidingen (loodgieterswerk, elektriciteit, luchtcirculatie en zelfs de liften) zich aan de buitenkant bevinden. Dit is een unicum voor Parijs. Voor elke leiding en buis is er een kleurcode, elektriciteit is bijvoorbeeld geel en blauw staat voor de luchtcirculatie.
  • Hoewel de verzameling van het Centre Pompidou meer dan 50,000 kunstwerken bevat, worden er maar ongeveer 600 per keer tentoongesteld. De collectie wordt dus altijd geroteerd, al blijven de meesterwerken uiteraard hangen.
  • Er is ook een Pompidou geopend in de Spaanse stad Malaga!

De Lichtstad heeft ontzettend veel te bieden op het vlak van musea maar qua moderne kunst is Parijs in elk geval een speler van wereldniveau. Daarom loont het zeker eens de moeite om ook de binnenkant van het Centre te Pompidou te bezoeken, al is het maar voor de bijzondere hipsters die je hier vindt…


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *