Top travel tips voor Marrakech en omgeving

Travel tips voor Marrakech

Om in Marrakech te komen stap je op een vliegtuig. Ga aan boord in Amsterdam of Brussel, en binnen drie uur sta je dan in een compleet andere wereld. Hier heb ik een paar travel tips voor Marrakech voor je.

  • Vanuit Nederland en België kan je rechtstreeks naar Marrakech vliegen met Transavia, KLM, Ryanair en nog een paar maatschappijen. Als je handig boekt, kost een vliegticket je slechts rond de 50 euro. Op andere momenten kan de prijs oplopen tot meer dan €300. Hier heb ik méér tips voor je over het vinden van een betaalbaar ticket.
  • Boek van tevoren je transfer naar je hotel vanaf het vliegveld. Marokkaanse taxichauffeurs berekenen graag onredelijk hoge prijzen aan toeristen, dus stap niet in die valkuil… Neem je toch ter plekke pas een taxi? Spreek de prijs dan op voorhand af! Anders betaal je gegarandeerd véél te veel!
  • Wil je op excursie vanuit de stad? Een auto huren in Marokko helpt je om de regio rond Marrakech te verkennen en een rondreis door het land te maken. Een auto huren is niet duur, maar het verkeer kan er wel chaotisch wezen.

Praktische tips voor Marrakech

Marrakech ligt ongeveer even dicht bij de Lage Landen als Griekenland en Portugal. Toch kom je hier terecht in een heel andere cultuur. Lees deze handige tips voor Marrakech en je kunt je goed voorbereiden op je vakantie op deze bijzondere locatie.

  • Eén van de absolute top tips voor Marrakech: neem contant geld op. Alleen de grotere hotels accepteren pinpassen of creditcards, in de rest van de stad dien je gewoon af te rekenen met dirhams. Het zou zonde zijn als je dat fantastische tapijt niet mee naar huis kan nemen omdat je geen cash bij de hand hebt!
  • Pas op met foto’s maken van mensen. De gemiddelde inwoner van Marrakesh is er niet dol op en probeert uit het frame te komen. Anderen, zoals slangenbezweerders, kamelendrijvers en verkopers, willen vaak geld zien als je ze fotografeert. Als je graag foto’s van locals neemt, vraag dan beleefd en omzichtig of ze dat oké vinden – en zoek anders maar een mooi plekje zonder mensen in het straatbeeld.
  • Op sommige drukke plekken in Marrakech kunnen erg opdringerige straatverkopers zijn. Doe alsof je neus bloedt en loop er aan voorbij. Accepteer ook geen ‘kadootjes’ en laat geen henna op je hand zetten: dan kan een verkoper claimen dat je hem of haar geld schuldig bent!
  • Marokko heeft een afdingcultuur. Verkopers verwachten dat je gemiddeld ongeveer de helft van de prijs afdingt voordat je iets koopt. Voel je dus niet schuldig en bespaar jezelf een dure koop voor niks.
  • Koop een kaart. De medina van Marrakech is een nachtmerrie voor toeristen die snel verdwalen. Met een papieren kaart ben je niet afhankelijk van internet, en heb je een goede kans om (zodra je daaraan toe bent) weer uit het doolhof te ontsnappen. Bovendien zijn apps zoals Google Maps of Maps.me niet heel nauwkeurig in de wirwar aan straatjes.
  • In Marokko gebruiken ze stopcontacten C en E: je hebt dus geen omvormer nodig, want dit zijn dezelfde stekkers die we ook in Nederland en België gebruiken.

Hotel tips voor Marrakech

Marrakech: moet je daar in een lemen hutje in de woestijn slapen? Zeker niet, want er zijn veel prachtige, luxe hotels in de stad. Voor een groot deel zijn die gebaseerd op een traditioneel huis, een zogenaamde ‘riad’. Kom erachter in welk hotel jij wil logeren tijdens je citytrip naar Marrakech.

Meer tips nodig? Lees ook mijn artikel over de mooiste riads in Marrakech.

  • Ryad Laârouss is een hotel in het hart van de stad met goede faciliteiten. Hier geniet je van een balkon, airco, en eventueel een terras en/of een minibar. Dit hotel heeft een eigen restaurant en (handig!) een excursiebalie.
  • Riad Shemsi is een schitterend, rijk ingericht hotel in de medina. Hier geniet je van Moorse bogen, een rooftop terras en een binnenzwembad. Het heeft een duidelijke Marokkaanse vibe, maar het is een modern hotel met uitstekende kamerfaciliteiten en een uitgebreid ontbijtbuffet.
  • Dar Silsila ligt in de buurt van het drukke Djemaa el Fna-plein en heeft de luxe van een oriëntaals sprookje. Dit hotel heeft een eigen restaurant, meerdere dakterrassen en een (klein) zwembad. Op verzoek kan je er ook een wellnessbehandeling in de hammam boeken.
  • 2 Ciels Boutique Hotel met zijn felrode buitenmuren heeft een groot zwembad met terras, kamers met airco en een eigen eethuis. Dat zijn belangrijke pluspunten voor veel toeristen, en het hotel is ook zeker niet het duurste boetiek in de stad. Wel ligt het een stukje van de binnenstad verwijderd, maar ook naast een goed winkelcentrum.

Bezienswaardigheden van Marrakech

In Marrakech kom je een unieke mix van indrukken tegen. De rust van de paleistuinen en de hectische winkeltjes van de medina. De oude Berberse versterkingen en de nieuwere Arabische stadsdelen. Oude en moderne huizen, traditionele en westerse kledingdracht. De geuren van muntthee, ezelmest, rozen en gegrild vlees.

Enfin, je begrijpt waar ik heen wil: in deze stad valt van alles te beleven. Laat me je wat snelle tips geven voor de beste bezienswaardigheden van Marrakech – in dit artikel ontdek je er nog meer!

  • Eén van de mooiste bouwwerken van de stad is het Bahia-paleis, een wonder van Islamitisch design. Herhalende tegelversieringen, houtsnijwerk, met patronen ingelegde toegangspoorten – zowel van binnen als van buiten is dit een pareltje. Het paleis is opgezet rond een centraal plein en bevat frisse fonteintjes en oase-achtige tuinen. Je ziet dit monument ook op deze culturele rondleiding.
  • Ben Youssef is een madrassa, een koranschool. Hier wordt nu geen les meer gegeven, maar dat maakt dit uit de 15e eeuw stammende complex niet minder mooi. Geniet hier van de koele binnenruimtes, de met islamitische spreuken ingelegde pilaren en van tegelwerk dat je het liefst spontaan van de muur zou bikken en in je backpack stoppen.
  • Jardin de Majorelle, de Majorelletuin, is een botanische tuin met prachtige intens blauwe gebouwen en versieringen. In deze tuin kan je even tot rust komen onder een schaduwbrengende palm, en genieten van flink wat bloeiende struiken en vetplanten. Er is ook een klein museum in deze tuin waar je een paar prachtige staaltjes van Berberkunst kunt bekijken. Fun fact: de Majorelletuin was vroeger de eigendom van modeontwerper Yves Saint Laurent, en zijn textielverzameling vind je hier nog! Tickets kun je alvast online bestellen.
  • De stad telt een aantal leerlooierijen die op ambachtelijke wijze tassen, schoenen en riemen maken. Het is interessant om een Engelstalige gids in de arm te nemen en te laten uitleggen wat je ziet – het maken van leren producten vereist flink wat behandelingen. Waarschuwing: leer maken stinkt behoorlijk, dus bedenk van tevoren of je daar zin in hebt! Gelukkig geven ze aan de ingang ook heerlijk geurende muntblaadjes om je neus te bedotten!

Tips voor Marrakech en omgeving

Veel reizigers bezoeken Marrakech als onderdeel van een grotere reis. Daarom geef ik je ook wat excursie tips voor Marrakech en Marokko. Zodat jij je eigen perfecte rondreis door het land kunt uitstippelen.

  • Op een rondreis door Marokko bezoeken veel mensen de vier zogenaamde ‘Koningssteden‘ van het land, plaatsen die ooit als de hoofdstad van het gebied hebben gediend. Dat zijn behalve Marrakech ook RabatMeknes en Fez, en allemaal hebben ze hun eigen unieke attracties, ambachten en straatbeeld. Een kenmerk van de Koningssteden is dat ze allemaal een oude, fotogenieke medina (binnenstad) hebben.
    Mijn persoonlijke favoriet? Dat is absoluut Fez!
  • Op deze excursie krijg je een paar andere waardevolle indrukken van Marokko. Hij neemt je mee naar de oeroude kasbah (een soort fort) Ben Haddou, naar de bergpas Tizi-n-Tichka in de hoge Atlas, en naar de nagebouwde antieke gebouwen van Ouarzazate die in verschillende Hollywoodfilms als decor dienden.
  • Op woestijn safari in Marokko kan op verschillende plekken. Uiteraard bieden de Marokkanen je graag een ritje met op het schip van de woestijn aan. Je voelt je onderdeel van een ouderwetse karavaan als je op een kameel de open vlaktes doorkruist. Een kameelritje is te boeken als onderdeel van een woestijn safari in Marokko met een terreinwagen. Lees hier méér over een tour door de Sahara maken of boek hier meteen je 3-daagse tour naar daar: een absolute aanrader!
  • Vanuit Marrakech kan je ook met een lekker snelle quad in groepsverband op pad. Daarbij krijg je oases met palmen, herders met schapen en drooggevallen wadi’s te zien.
  • Schrikt de warmte je niet af om een actieve vakantiedag te boeken? In de Terres d’Amour, een uitgestrekt natuurreservaat, kan je niet alleen wandelen, maar ook abseilen, ziplinen en een hoogteparcours volgen.

Winkelen in Marrakech

Er is zo ongelofelijk veel te koop in Marrakech. Op de straat, in kleine winkeltjes en in de souks, en in de grotere winkelcentra . Het is één van de leukste plekken om unieke souvenirs in te slaan én om vers eten te kopen. Hier geef ik je een paar shopping tips voor Marrakech.

  • Dé plek om te winkelen is de labyrintachtige medina, het oudste stadsdeel, vol met kronkelende straatjes, winkelende Marokkanen en overvolle kraampjes. Dit is een hectisch stadsdeel waar je op elke straathoek nageroepen wordt, maar waar je wel fantastische tapijten, koper- en zilverwerk, leerwaren, kleding en keramiek in de wacht kan slepen.
  • Djemaa el Fna is het grootste plein van Marrakech, en doet al eeuwen dienst als souk (markt) en als handelscentrum. Hier koop je verse groenten, gegrild vlees, kunstig opgestapelde specerijen en ambachtelijke handelswaren. Het is ook een plek waar je verkopers en straatartiesten in originele Marokkaanse klederdracht tegenkomt!
  • Gueliz is een modernere wijk, waar je behalve Europese modewinkels ook kleinere zaken van lokale ontwerpers tegenkomt. Er is hier ook een groot winkelcentrum met de naam Carré Eden waar je een breed aanbod van moderne en traditionele producten kunt kopen.
  • Veel souks (markten) van Marrakech zijn gespecialiseerd in een bepaald product. Ben je op zoek naar een specifiek souvenir? Souk Semmarine is gespecialiseerd in textiel (schoenen, kleding en tapijten), Souk Kchaca verhandelt noten en (gedroogd) fruit, in de Souk Haddadine koop je de geliefde lampen van geperforeerd metaal, en in Souk Fekharine koop je prachtige tajines en ander keramiek. Op een begeleide tour krijg je de beste souks van de stad te zien.

Restaurant tips voor Marrakech

Tajine met verse saffraan, gegrilde vis, bereidingen van lamsvlees, groentestoofpotten met de beste specerijen, fruit, thee, sorbets… de Marokkaanse eetcultuur is gevarieerd en verrukkelijk. Hij is beïnvloed door de traditionele kookkunst van de Berbers, de Arabische handelskaravanen en de keukens van de Zuid-Europeaanse kolonisatoren.

Waar krijg je de smakelijkste indruk van de moderne Marokkaanse keuken? Dit zijn mijn eet tips voor Marrakech. Wil je nog een paar eettips? Check mijn uitgebreidere artikel over de restaurants van Marrakech!

Lunch tips voor Marrakech

  • Kasbah Café biedt een rijke variatie van traditioneel Marokkaans eten. Maar voor de minder avontuurlijke genieten staan ook gerechten van de andere kant van de Middellandse Zee op de menukaart. Kies voor één van de pizza’s, een tajine, gazpacho of harira-soep.
  • Ga eten in een fijn eetcafé in een groene setting met geglazuurde tegels en rondlopende schildpadden, dat heel terecht ‘Le Jardin‘ gedoopt is. Hier serveren ze linzensalade, hummus, sandwiches, gegrilde vlees en vis en natuurlijk rijkgevulde couscous. Ook kan je hier frisse sorbets en mocktails bestellen, om de zomerse hitte even te verdrijven.
  • Eén van de leukste plekken om muntthee of een flesje frisdrank te bestellen is op één van de rooftopbars in de stad. Een paar aanbevelingen zijn Café des EpicesEl FennKosybarFoundoeuk en Café Clock. Sommige van deze plekken serveren ook voedsel, en als je geluk hebt, wordt er alcohol geschonken.
  • Zin in zoet? Marrakech telt tal van zaakjes waar je gemakkelijk een paar kilo kunt uitkomen, als je er elke dag van je vakantie zou eten. Amandine is zo’n verboden verleiding, een zaak die zich gespecialiseerd heeft in Marokkaanse zoete gebakjes, taartjes en Franse baksels als croissants en macarons.

Diner tips voor Marrakech

  • Souk Kafé is een uitbundig versierd restaurant in de wijk Sidi Abdelaziz. Hier eet je traditioneel Marokkaans eten: couscous, verse groenten en fruit, en de stoofpot tanjia, gemaakt van schapenvlees. Souk Kafé heeft twee verdiepingen en ook zo’n aantrekkelijke rooftop bar.
  • KILIM is een modern restaurant in de nieuwere wijk Gueliz. Het heeft een rustiger interieur dan de traditionelere restaurants. Fijn als je even toe bent aan een omgeving met wat minder indrukken, want Marrakech is behoorlijk hectisch. Bij KILIM eet je Marokkaanse en Franse specialiteiten, maar ook internationale favorieten: gegrilde kip, taco’s, Thaise salade of een hamburger. Er staan ook lekker veel vegetarische en vegan gerechten op de kaart.
  • Sahbi Sahbi wordt gerund door dames en is daardoor bekend én populair binnen en buiten Marrakech. En deze ‘empowered women’ kunnen koken! Bestel in dit artistiek ingerichte restaurant vol fascinerend tegelwerk een lamsbout,vegetarische couscous of het Marokkaanse pannenkoekengerecht R’fissa.
  • Ook een restaurant van de nieuwe lichting is Le Trou Au Mur in de medina. Zij serveren je met even veel plezier groenten in tempuradeeg en pompoenravioli als een hele lamspoot of traditionele Berbergerechten met orgaanvlees. De kaart van Le Trou Au Mur is heel uitgebreid, maar dineren op deze locatie is duurder dan bij andere restaurantjes in de stad.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *