7 niet te missen bezienswaardigheden in Rabat

Rabat is één van de vier koningssteden van Marokko. En die titel krijg je niet zomaar opgespeld!
De hoofdstad van dit Noord-Afrikaanse land bruist van het leven, heeft een prachtige cultuur maar stelt ook enkele prachtige bezienswaardigheden tentoon.
Tijdens een verblijf van één à twee dagen kan je alle highlights van Rabat makkelijk in je reisschema inplannen.

1. Chellah

Chellah ligt een eindje van alle andere bezienswaardigheden in Rabat, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend.
Heel wat heersers en overheersers palmden dit prachtige plekje in, maar dat kon het voortbestaan nog altijd niet garanderen. In de veertiende eeuw werd dit verlaten dorp omwald door torenhoge, zandstenen muren en werd er over de Romeinse nederzettingen een Necropolis neergepoot.

Eens je door de indrukwekkende toegangspoort bent gewandeld, kom je terecht in een prachtige, tropische tuin. Weg van de drukte van Rabat.

Hoe verder je afdaalt, hoe luider het geklepper wordt. Helemaal onderaan dit gigantische domein zitten tientallen ooievaarfamilies rustig te genieten van de brandende Marokkaanse zon. Een prachtig uitzicht! Zeker als je blijft tot zonsondergang.

2. Gigantische begraafplaatsen

Het staat in weinig reisgidsen, en het klinkt misschien een beetje luguber… Maar een bezoek aan de gigantische begraafplaats rond Rabat kan niet ontbreken.
Duizenden, tienduizenden, misschien wel honderdduizenden graven sieren het heuvelachtige landschap rond de ommuurde medina van Rabat.
Sommige van de gedenkstenen zijn erg sober, terwijl anderen minutieus gedecoreerd zijn met prachtige decoraties en mozaïeken.

De graftombes en stenen zijn schots en scheef neergepoot op de groene ondergrond. Net zoals in Chellah lijkt ook hier de natuur over te nemen. Bomen en grassen groeien om ter hoogst en kronkelen over de laatste rustplaats van al deze mensen. Misschien wordt dit wel een tweede Necropolis van Rabat?!

3. De Medersa van Salé

Verspreid over heel Marokko liggen tientallen, zoniet honderden Medersa’s.
Een Medersa of Madrasa is een Islamitische leerschool. Tegenwoordig worden ze niet meer gebruikt, maar vroeger werden de slimste leerlingen van Marokko in deze scholen opgeleid tot de beste in hun vak.
Jarenlang werd hier de Koran bestudeerd voor ze de weide wereld introkken om hun wijsheid aan andere door te geven. Zelf zou ik het moeilijk vinden om me te kunnen concentreren. Het prachtige interieur zou me voortdurend afleiden! De Medersa van Salé is een van de kleinste van Marokko, maar desalniettemin behoorlijk indrukwekkend!

4. Het Mausoleum van Mohammed V en de Hassantoren

Als je door Rabat slentert, kan je niet ontsnappen aan het zicht van de Hassantoren. Deze hoge toren zie je van bijna overal in de stad! Als je je iets dichterbij dit majestueuze bouwwerk waagt, zie je dat het deel uitmaakt van een groots complex.
Voor de Hassantoren staan tientallen zuilen verspreid over een plein, die uiteindelijk naar het Mausoleum van Mohammed V leidt.
Dit Mausoleum wordt bewaakt door vier prachtig uitgedoste bewakers, en in het Mausoleum zelf vind je natuurlijk het graf van Mohammed V terug en een (levende!) Imam die hem permanent lijkt te bewaken.

5. De Medina

De Medina of oude stadswijk is, zoals overal in Marokko, ook in Rabat het hart van de stad. Duizenden mensen stromen door de vele toegangspoorten binnen in dit autoloze labyrinth op zoek naar de beste koopjes en mooiste souvenirs.
Handelaars verkopen hier werkelijk alles! Gigantische karkassen van koeien of schapen bengelen hier vlak naast een tapijtenwinkel, en ondertussen wordt de geur verdoezeld door tientallen winkels met gedroogde kruiden en specerijen.
Loop gerust verdwaald, want alleen zo kan je het echte leven in de Medina ontdekken.

6. Kasbah des Oudaias en de Andalusische tuinen

Alles lijkt wel verscholen te liggen achter muren in Rabat! Vlak naast de Medina liggen de Andalusische tuinen en de Kasbah des Oudaias. De Andalusische tuinen zijn een heerlijke oase temidden van al de drukte van Rabat. Wanneer je bent uitgekeken op de prachtige tuinen, kan je gewoon verder stappen naar de Kasbah des Oudaias. Een soort van dorpje die achter deze tuinen ligt, en je nog steeds doet ontsnappen uit de drukte van de Marokkaanse hoofdstad.
Hier kan je gezellig op en neer klimmen, of genieten van een uitzonderlijk mooi uitzicht op de zee die naast Rabat stroomt.

7. Bekijk Rabat vanop het water

Vlakbij de Medina en de Kasbah des Oudaias vind je een rustig stukje zee terug. Voor een prachtig uitzicht over Rabat, raad ik aan om een korte boottocht te maken. Er worden verschillende boottochten aangeboden, maar feit is dat je serieus zal mogen onderhandelen om een mooi prijsje te krijgen.
Als je van Rabat naar Salé wil gebracht worden, kan dat al voor twee dirham per persoon. Een langere roeitocht zal natuurlijk iets meer kosten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *