Auto huren in Johannesburg: Info, prijzen en tips bij autoverhuur

Waarom auto huren in Johannesburg?

Het is onmogelijk om de mooiste bezienswaardigheden van Johannesburg allemaal te voet te bezoeken – en dat wordt ook sterk afgeraden; Johannesburg is nu eenmaal niet zo’n veilige stad…,- maar dan nog kan je rekenen op taxi’s of Ubers die je naar de belangrijkste musea of (veilige) stadswijken brengen. Een auto in deze grootstad heb je dus eigenlijk niet nodig, ook al is ze maar liefst 1.645 km² groot.

Door een auto te huren in Johannesburg kun je wél andere bezienswaardigheden in Zuid-Afrika meepikken. Denk daarbij niet alleen aan andere mooie steden, zoals St. Lucia een heel eind verderop, maar ook aan prachtige natuurplekjes die moeilijker bereikbaar zijn. Een goed voorbeeld daarvan is het Krugerpark – want Johannesburg ligt daar op amper enkele uren van.

Mogelijkheden autoverhuur Johannesburg

Wil je een auto huren in Johannesburg? Dan zijn er verschillende opties. Maar iets wat je beter niet doet is wachten tot je daar bent en een autoverhuurbedrijf binnenwandelen. In dat geval is de huurwagen die je wilt misschien niet meer beschikbaar, maar garandeer ik je ook dat de prijs veel duurder zal zijn én dat je heel wat tijd zal verliezen door kosten te vergelijken. Een betere optie is dan ook om online je huurauto in Johannesburg te boeken.

Uit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat het vergelijken van deze websites altijd interessante en goedkope resultaten oplevert:

Discover Cars

Discover Cars heeft een hele goede klantenservice, een gigantisch aanbod en heeft meestal goedkope huurauto’s in Johannesburg ter beschikking. Gaat je reis om de een of andere reden niet door? Dan kan je je huurauto gratis annuleren tot 48 uur voor je vertrek.

Sunny Cars

Een andere favoriet van mij is Sunny Cars. Zij verhuren enkel huurauto’s die volledig verzekerd zijn. Zo geniet je zorgeloos van je rondreis door Zuid-Afrika! Je betaalt hier natuurlijk wel wat meer voor, maar in tegenstelling tot goedkopere autoverhuurders (waar meestal géén verzekering zit inbegrepen!) krijg je hier ook glas-, band- en bodemschade verzekerd.

Sunny Cars heeft ook een uitstekende Nederlandstalige klantenservice en maakt het je mogelijk om je huurwagen tot slechts enkele uren voor aanvang kosteloos te annuleren.

Tui Cars

Tui Cars verhuurt ook uitsluitend huurwagens die all-in verzekerd zijn. Kosteloos annuleren kan hier tot twee dagen voordien en verder krijg je ook een tweede chauffeur gratis.

Easy Terra

Het fijne aan Easy Terra is dat je er lokale reviews kan lezen en dat er een gi-gan-tisch aanbod is aan goedkope huurauto’s. Dat maakt het je eenvoudiger om het beste autoverhuurbedrijf in Johannesburg te vinden. Je mag je huurwagen hier gratis annuleren tot twee dagen voor vertrek.

Auto Europe

Bij Auto Europe vergelijk je makkelijk autoverhuurbedrijven, want je krijgt een duidelijk overzicht. Daarnaast mag je je huurwagen hier twee dagen voordien gratis annuleren.

Wanneer geen auto huren?

In Johannesburg zijn er heel wat luxehotels waar je jezelf in de watten kan laten leggen. Elke dag een verfrissend duikje nemen, een interessant museum ontdekken, wat rondlopen in de veilige wijken (doe dit niet zomaar overal – vraag advies aan je hotel!) vervolgens terugkeren naar het hotel om er heerlijk te dineren? Als dat voor jou als muziek in de oren klinkt, heeft het geen zin om een auto te huren.

Alternatieven

Wil je een relaxvakantie, maar ook af en toe wat andere plekjes bezoeken? Dan kun je ook altijd beroep doen op taxi’s en Ubers in de stad (die zijn erg goedkoop) en toeristische bussen daarbuiten. Ga in geen geval het openbaar vervoer gebruiken – dat wordt als toerist echt afgeraden, puur omdat het op momenten super onveilig is. En je wilt natuurlijk niet beroofd worden op je eerste dagen in dit prachtige land…

Een beter alternatief voor autoverhuur in Johannesburg is dan ook een georganiseerde rondtour. Er zijn heel wat mogelijkheden in en buiten de stad.
Binnenin de stad kun je deze erg volledige tour van Soweto en het Apartheidsmuseum boeken, een fietstocht door Soweto maken of een culinaire excursie door Jo’Burg mee te pikken.

Naar Johannesburg kom je echter vooral voor de omliggende natuur. Je kunt vanaf hier dan ook (meerdaagse) excusies maken naar bvb. het Krugerpark, Pilanesberg of de Cradle of Humankind grotten bezoeken.

Wanneer wel een auto huren in Johannesburg?

Lang moet je hier echt niet zijn. En geloof me: de stad heeft echt iets grimmig, dus lang wíl je hier ook niet zijn.

De leukste manier om Zuid-Afrika te ontdekken is met je eigen auto. Zo heeft Zuid-Afrika een aantal van de mooiste autoroutes ter wereld, zoals de Panoramaroute – die ook niet ver van Johannesburg ligt. Maar ook het eerder genoemde Krugerpark ligt vlakbij – en dat is waarschijnlijk toch een grote reden waarom je hier naartoe komt!

Hieronder kom je te weten welke andere prachtige plaatsen je allemaal met een huurwagen kan ontdekken!

Prachtige natuurplekjes verkennen

Veel mensen kiezen ervoor om een Krugerpark safari te maken vanuit Johannesburg. En dat kan ik je zeker aanraden! Maar er zijn nog tal van andere natuurgebieden dichtbij die minstens even interessant zijn. Denk daarbij aan het Marakele National Park. Het is minder toeristisch waardoor je er geniet van rust. Andere prachtige natuurparken in de buurt van Johannesburg zijn:

  • Rhino & Lion Nature Reserve: (45,6 km)
  • Panoramaroute (350 km)
  • Pilanesberg National Park: (180 km)
  • Golden Gate National Park: (308 km)
  • Kololo Game Reserve: (247 km)
  • Hluhluwe iMfolozi: (534 km)

Interessante steden en dorpen bezichtigen

Johannesburg is ongetwijfeld één van de meest boeiende steden van Zuid-Afrika. Maar er zijn ook minder bekende steden die je zeker niet mag overslaan, zoals Durban. De bruisende kuststad ligt zo’n 600 km van Johannesburg en is de plek bij uitstek als je wil relaxen op het strand. Ga je liever heerlijk wandelen? Volg dan de Inanda Heritage Route. Andere prachtige steden en dorpen nabij Johannesburg zijn:

  • Pretoria: (61 km)
  • Bloemenfontein: (411 km)

Nu heb je al veel inspiratie voor je roadtrip vanuit Johannesburg. Wil je nog meer leuke plekjes verkennen? Lees dan ook zeker eens het artikel over autoverhuur in Zuid-Afrika!

Waar auto huren in Johannesburg?

Je kan ervoor kiezen om je huurwagen op te halen in het centrum. Maar de makkelijkste optie is om een auto te huren in Johannesburg airport. Zo hoef je niet meer voor de taxi naar je verblijf te betalen. Let op, want er zijn drie luchthavens in deze stad: OR Tambo International, Lanseria International en Rand Airport.

Een auto huren in Johannesburg airport is soms ook goedkoper. Dat hangt echter af van de periode waarin je reist. Het is dus goed om de prijzen van de diverse ophaallocaties in de stad te vergelijken voor je vertrek. Twijfel je nog tussen Johannesburg en Kaapstad als vertrekplaats voor je roadtrip? Dan is het interessant om ook het artikel over autoverhuur in Kaapstad door te nemen.

Welke huurwagen moet je kiezen?

Wil je een huurauto in Johannesburg boeken? Dan kan je elke soort wagen kiezen die je maar wenst. Er zijn heel veel opties. De beste auto is echter een terreinwagen. Want in Zuid-Afrika moet je toch wel vaak over onverharde wegen rijden. Vreemd genoeg is dat niet het geval in de nationale parken (die zijn heel goed onderhouden en daar mag je alleen op de verharde wegen rijden) – maar wel in de gebieden daarbuiten.

Autorijden in Johannesburg: verkeer en autoverhuur regels

Je bent pas goed voorbereid op je rondreis in Zuid-Afrika als je alles weet over de regels van autoverhuur en het verkeer. Daarom som ik hieronder de belangrijkste zaken voor je op!

Is rijden in Zuid-Afrika veilig?

In principe is autorijden in Zuid-Afrika niet gevaarlijk. De bestuurders rijden erg relax. Maar in Johannesburg dien je toch wat voorzichtig te zijn. Het verkeer kan in deze grote stad namelijk hectisch zijn. Bovendien moet je echt doorrijden in bepaalde gevaarlijke wijken – zelfs als het rood licht is. Puur voor je eigen veiligheid! Stippel dus altijd op voorhand een route uit die je niet langs de gevaarlijke buurten meeneemt.

Wees ook niet verrast als je auto’s ziet uitwijken naar de vluchtstrook om bestuurders in te halen. Dat is heel normaal in Zuid-Afrika – en bovendien gebeurt het heel attent met de aanwijzers. Let daarbij wel altijd op dat er geen mensen op de straat lopen, want ja… dat ook is heel normaal in Afrika – zelfs op de snellere wegen!

Nog een laatste tip: doe je auto ook altijd op slot. Zowel in de stad als in nationale parken. Apen hebben het zichzelf aangeleerd om wagens te openen zodat ze al het lekkers eruit kunnen stelen!

Tolwegen

In Zuid-Afrika zijn er redelijk wat tolwegen. Je kan er met cash of je kaart betalen. Sommige tolwegen zijn echter enkel bedoeld voor auto’s met een tolkastje. Camera’s scannen dan je kenteken en schrijven het bedrag digitaal van je rekening af. Wil je langs deze wegen? Dan moet je een tolkastje reserveren bij het huren van een auto.

Wagen huren zonder creditcard in Johannesburg?

Sunny Cars kan soms voor jou garant staan als je geen kredietkaart hebt. Maar weet wel dat je ter plaatse altijd een waarborg moet betalen. En dat kan alleen met een creditcard die ook nog eens op de naam van de hoofdbestuurder staat… Het antwoord is dus eigenlijk ‘nee’.

Hoe oud om auto te huren in Johannesburg?

Meestal moet je 21 jaar oud zijn om een auto te huren in Zuid-Afrika. Daarbovenop dien je 1 of 2 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook is het vaak zo dat je een toeslag moet betalen indien je jonger bent dan 25 jaar.

Auto huren in Johannesburg tips

Ik geef je nog een aantal handige tips om je roadtrip in Zuid-Afrika nog vlotter te laten verlopen!

Download kaart van Zuid-Afrika in Google maps of Maps.Me

Je kunt het volledige wegennetwerk van Zuid-Afrika handig downloaden op apps zoals Google Maps of Maps.Me. Zo vind je altijd je weg terug – zelfs als je eens geen internetverbinding hebt (en dat gebeurt natuurlijk weleens als je in de jungle zit!).

Huur in ieder geval geen GPS ter plaatse, want daarvoor betaal je heel veel. Je gebruikt beter je smartphone in combinatie met een goede telefoonhouder. Tegenwoordig wordt het ons ook gemakkelijk gemaakt met een eSim (in plaats van een traditionele simkaart). als je een redelijk nieuwe telefoon hebt, dan kun je dat al van op voorhand regelen.

Let op bij het parkeren

Op sommige plekken is het verplicht om met de neus in de juiste rijrichting te parkeren. Houd hier rekening mee!

Kijk je voertuig grondig na bij ontvangst

Het is belangrijk dat je je huurwagen goed nakijkt bij ontvangst. Op die manier voorkom je dat je moet betalen voor schade die een ander heeft aangericht. Enkele foto’s maken of een video kan helpen als dat wordt betwist.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *