11 Bezienswaardigheden in Marrakesh en omgeving

1. Le Jardin Secret

In Marrakesh wordt meestal veel bewondering geuit voor de Jardin Majorelle (zie hieronder), maar ook de Jardin Secret is de moeite waard om te ontdekken! Als ik eerlijk ben, vond ik deze verborgen tuin zelfs aangenamer omdat er véél minder bezoekers zijn. Zo heb je dit paradijsje nog een beetje voor jezelf en kan je tegelijkertijd je bewondering tonen voor de authentieke islamitische tuinen. De prachtig gemanicuurde struikjes en bloemen worden zo mooi gemanicuurd, dat er nooit een imperfectie te vinden is.

Eigenlijk zijn er twee tuinen. Wanneer je je kaartje hebt gekocht, kom je eerst terecht in een erg sobere tuin. Maar eens je de hoek om wandelt, krijg je een zicht op de betoverend mooie Jardin Secret. Je kan er ook voor kiezen om een (iets duurder) tickets te komen, waarmee je de toren op mag. Van daar krijg je een mooi overzicht over deze romantische tuin.

Ter plekke is ook een erg klein terrasje, waar je een heerlijk drankje kan nuttigen terwijl je van het uitzicht geniet.

Je kunt dit magische plekje ook bezoeken tijdens een (private) rondleiding, waar je nog meer bezienswaardigheden van Marrakesh bezoekt.

2. Laat je verwennen in een Hamam

Als je even in Marrakesh hebt rondgelopen, zal je merken dat het hier heel druk kan zijn. De perfecte manier om terug tot rust te komen, is door een bezoek te brengen aan een authentieke Marokkaanse hammam. Bij ons kost zo’n wellnesservaring vaak veel geld, maar in Marrakesh kan het al voor zo’n €20 per persoon.

Een hammam kan je een beetje vergelijken met een sauna, maar toch zijn er heel veel verschilpunten. Zo is de temperatuur een stuk lager, maar ligt de vochtigheidsgraad wel veel hoger. Nadat je bent ingezeept met de traditionele zwarte zeep, worden alle dode huidcellen weggeschraapt. Vervolgens  is het tijd om lekker uit te zweten in de prachtige stoomkamer en daarna word je nog een laatste keer onder handen genomen. Hetzij voor een pittige scrub, hetzij voor een fantastische massage.

Het leuke aan zo’n hammam in Marrakesh, is dat hier ook heel veel locals naartoe komen. Zo krijg je een unieke inkijk in het dagelijkse leven en de cultuur van de inwoners van deze bruisende stad.

3. Het Jemaa El-Fnaa Plein

Het Jemaa El-Fnaa plein is het bekendste plein van Marokko.

Overdag worden hier tientallen kraampjes uitgestald die toeristen allerlei zaken proberen aan te smeren. Dat gaan van lekker zoete vruchtendrankjes tot met de hand gemaakte juwelen. Spijtig genoeg worden er hier ook nog veel dieren ingezet als vermaak voor de toeristen. Aapjes, slangen of andere ongelukkigen moeten zo de foto’s van toevallige passanten opvrolijken. Ik raad aan om hier niet op in te gaan, want dit is natuurlijk gewoon dierenmishandeling…

Deze markt is een regelrechte aanval op je zintuigen. Niet alleen je ogen krijgen hier de kost, maar ook de geuren van heerlijke specerijen of de aparte geluiden van Marokko zorgen hier voor een erg apart sfeertje.

’s Avonds wordt dit alles nog veel sterker uitvergroot, want dan breekt het feest hier pas echt los. Om de leukste (en enkele verborgen) plekjes te ontdekken, kun je ook een avondtour boeken langs dit plein. Een (private) lokale gids neemt je dan mee om alle lekkernijen uit te proberen en vertelt je waar je de mooiste souvenirwinkels te ontdekken.

Als je toevallig tijdens een weekend in Marrakesh verblijft, dan raad ik aan om zeker naar het Jemaa El-Fnaa plein af te zakken. Tijdens de weekends lijkt het wel alsof volledig Marokko zich op dit plein heeft verzameld! De drukte is ongezien!

Naast de kraampjes die er dagelijks staan, zijn nu ook tal van pop-up restaurants verschenen. Deze eettentjes worden opgevrolijkt met live-muziek van straatmuzikanten en de luide stemmen van verkopers. De sfeer is heerlijk feestelijk en een bezienswaardigheid op zich!

Probeer zeker ook om het plein vanuit de hoogte te bezichtigen. De perfecte plek daarvoor is het balkon van het Café de France. Drie verdiepingen hoger zit je als het ware op een uitkijktoren en kan je dit bezige plein in ‘rustigere’ omstandigheden gadeslaan.
Een ander plekje van waar je het plein goed in het oog kan houden, is het Zeitoun Café .

4. Le Jardin Majorelle

Zoals ik al eerder zei, is het vooral de Majorelletuin die wordt bezocht door toeristen. Deze kleurrijke trekpleister in Marokko is dan ook de moeite waard om te bezoeken. Enerzijds om de prachtige tuinen te ontdekken, anderzijds om de legende van Yves-Saint Laurent hulde te brengen.
Om binnen te mogen betaal je 70+ dirham, en voor een meerprijs kan je ook nog het museum in de tuinen bezoeken.
De wachtrij voor deze tuin is meestal erg lang. Kom dus op tijd!
Wachtrijen kan je natuurlijk ook voorsteken met een voorrangsticket. Dat kost je niet veel meer, maar bespaart wel veel tijd!

Als je graag meer wilt bezoeken in Marrakesh, is een toegangsticket met ophaalservice vanaf je hotel én inclusief een ritje op de kameel misschien ook een leuk idee.

De felblauwe Majorelletuin werd ontworpen door Jacques Majorelle, een Franse kunstenaar. Yves Saint Laurent was zo onder de indruk van dit hemelse park in Marrakesh, dat hij in 1980 het hele domein kocht. Enkele jaren later richtte zijn partner een stichting op die het park nu nog steeds beheert en open stelt aan het publiek.

De donkerblauwe tinten in combinatie met het weelderige groen en geel zijn prachtig! Je kan hier gerust een hele dag doorbrengen. Spijtig genoeg is dit allesbehalve een verstopte bezienswaardigheid, en je zal ze dus wel moeten delen met heel wat andere toeristen. Hoe vroeger je komt, hoe minder volk. En dat draagt toch echt bij tot de magische sfeer die hier hangt!

5. Verdwaal in de medina

Iedere Marokkaanse stad heeft een medina. In feite kan je dat vertalen als het historische centrum, met een wirwar aan smalle straatjes en authentieke plekjes.
De medina van Marrakesh is op z’n zachtst gezegd imposant!

Dit stenen doolhof wordt dagelijks bezocht door duizenden bezoekers die onderweg worden betoverd door vlotte verkopers en hun bijzondere souvenirs. Baan je een weg door dit labyrinth (met een lokale gids wordt het nog interessanter!) en verdwaal met opzet. Alleen zo krijg je immers te zien hoe gigantisch de medina is en wat je hier allemaal kan vinden. Hoe verder je van het centrum wandelt, hoe echter het wordt. Eens de meeste toeristen zijn verdwenen, komt het echte leven van de Marokkanen duidelijk tevoorschijn.
Slagers die zich naast een smerige tent hebben gevestigd waar scooters worden hersteld met daarnaast een luxueuze hammam… Het kan hier allemaal en dat is ook net wat het zo veel charme geeft!

Erger je niet te veel aan de vervelende bromfietsen die door de smalle straatjes racen of de verkopers die je non-stop aanklampen. Bedankt vriendelijk en loop gewoon door. Er valt immers heel wat te ontdekken!

6. Loop rond de Koutoubia-moskee

De Koutoubia-moskee is één van die bezienswaardigheden in Marrakesh die je van overal wel kan zien. De reusachtige, zalmkleurige minaret torent immers uit over de gehele stad.
De moskee zelf mag je als niet moslim -spijtig genoeg- niet betreden, maar de omgeving rond dit grootse gebouw is nog steeds de moeite om te ontdekken.

Tijdens een gegidste rondleiding leer je ook meer over de geschiedenis en gebruiken rond deze mooie moskee.

Aan de overkant van de moskee (Vanuit het Jemaa El-Fnaa plein moet je gewoon de straat oversteken en een stukje verder lopen) ligt een prettig park waar je heerlijk kan genieten van de Marokkaanse zon. Als het hier te heet wordt, kan je natuurlijk ook altijd de verkoelende schaduw opzoeken onder één van de boompjes hier. Bovendien krijg je van hier ook een fantastisch uitzicht op de minaret. Loop gerust even rond in dit parkje, want er zijn wel meerdere mooie plekjes te zien.
Dit was voor mij één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Marrakesh, zeker ook omdat je hier even heerlijk tot rust kan komen.

7. Sta versteld van het Bahiapaleis

Verwacht je aan heel wat andere toeristen tijdens je bezoek, want dit is nog zo’n highlight van Marrakesh die heel geliefd is onder vele reizigers. Eigenlijk hoeft dat niet te verwonderen, want het Bahiapaleis is echt een pareltje.

Meteen een goede tip is dus om een rondleiding te boeken met skip-the-line tickets. Zo krijg je een veel beter beeld van dit paleis (en zie je details die je anders nooit zag!), maar verspil je ook geen tijd met te wachten vooraleer je binnen mag.

Als Nederlander of Belg denken wij meestal een romantische paleizen zoals Versailles, maar dit plekje ziet er echt helemaal anders uit. Eigenlijk ook héél klassiek (en héél romantisch!), maar toch… Helemaal anders! De typische islamitische bogen, prachtige tegeltjes en het fijne houtsnijwerk lijken zo weggeplukt uit een Oosters sprookje. Niet alleen het verfijnde interieur is oogverblindend, ook de tuinen zijn een bezienswaardigheid op zich.

Hoewel de meeste kamers of binnentuinen relatief klein zijn, is het paleis dat allesbehalve. Je kan hier een tijdje doorbrengen, want het Bahiapaleis is maar liefst 8000 vierkante meter groot!

8. Het El Badi Paleis

Een indrukwekkende stad als Marrakesh heeft natuurlijk meer dan één paleis. Het oorspronkelijke El Badi paleis uit 1578 is spijtig genoeg niet bewaard gebleven. Sultan Ismail Ibn Sharif vond dit bouwwerk zo mooi, dat hij het in zijn jaloezie helemaal liet verwoesten om zo alle materialen mee te smokkelen naar zijn eigen paleis in Meknes. Na deze verschrikkelijke daad, werd het meesterwerk eigenlijk nooit in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Gelukkig is ook dit paleis bijzonder groot en is er dus nog steeds veel te zien!

De binnentuinen zijn nog steeds erg indrukwekkend, en je ziet er duidelijk nog de sporen van hoe zij er vroeger moeten hebben uitgezien. Ook hier zie je terug de typische vorm en structuur van een islamitische tuin, die eigenlijk een weerspiegeling is van het paradijs. En geloof me, in het snikhete Marrakesh ziet al dat water er inderdaad uit als de hemel op aarde!

Aan de overkant van dit plein is nog een andere, maar kleinere binnentuin te bezoeken. Hier is iets meer schaduw, waardoor je wellicht meer van haar schoonheid kan genieten. Probeer zeker naar de omwalling te klimmen. Van daaruit krijg je immers een erg mooi blikveld over de tuinen, de oranjekleurige medina en het gigantische El Badi paleis zelf.

Dit is een andere beroemde trekpleister in Marrakesh, dus is het geen slecht idee om voorrangstickets aan te schaffen. Ik raad aan om dat in combinatie met een gids te doen, want zo zul je een bezoek aan dit leeggeroofde paleis veel meer appreciëren.

9. Daguitstap naar Essaouira

Vanuit Marrakesh zijn er meerdere excursies mogelijk, maar één daguistap die iedereen zou moeten doen is die naar Essaouira.

Essaouira is een kleine havenstad op ongeveer twee en een half uur rijden van Marrakesh. Het verschil met Marrakesh is ongelooflijk! De rustige atmosfeer, de authentieke marktjes zonder vervelende verkopers, de prachtige kust, heerlijke (en goedkope!) vis en de vrolijk gekleurde medina maken Essaouira één van mijn favoriete bestemmingen in Marokko.

Je kan vanuit België ook rechtstreeks naar Essaouira vliegen met Tuifly (vanaf €50 pp), maar natuurlijk is een dagexcursie vanuit Marrakech (€25 pp) ook mogelijk. Voor deze prijs word jeom 7:30u opgepikt en krijg je tot ’s avonds laat de kans om dit paradijs op eigen houtje te verkennen. Onderweg maakten we ook een tussenstop bij de beroemde ‘boomgeiten’. Deze dieren zijn zo verzot op de argannoot, dat ze zichzelf als gymnasten zijn gaan bewegen. Vlot en zonder al te veel moeite springen ze immers naar de toppen van deze bomen.

Wanneer je in Essaouira aankomt -rond tien uur- krijg je meer dan genoeg tijd om dit prettige stadje zelf te verkennen.
Ik raad aan om zeker de haven en het grote vismarktje te verkennen. Zee-egels, haaien, en heel wat vreemde vissen worden hier opgekocht door hongerige Marokkanen of vriendelijke restauranteigenaars. Het lijkt wel alsof ze hier alles verkopen wat in de zee zwemt!

In de buurt zijn er ook heel wat kraampjes of restaurants waar deze lekkere vis voor jou wordt klaargemaakt. Ik betaalde amper €10 voor een gigantische portie vis, kreeft, garnaaltjes en zee-egels. Drankje inbegrepen!

Van de charmante vismarkt stap je in nog geen twee minuten verder naar het prachtige centrum van Essaouira. Geniet vooral van de relaxte sfeer die er in dit stadje hangt, en vergeet niet om de medina te verkennen. Vanuit bepaalde plekken heb je trouwens ook een erg mooi uitzicht over de zee en de kleurrijke blauwe bootjes die hier overal ronddobberen.

Als je liever wat langer in Essaouira blijft, dan kan je ook een taxi van Marrakesh naar Essaouira regelen. Dat kost je natuurlijk wel meer, ongeveer 600 dirham of €60 per rit (als je het niet erg vindt om de taxi te delen).

10. Ga op uitstap naar de Sahara!

Tijdens mijn rondreis door Marokko keek ik nog het meest uit naar mijn tour naar de Sahara. Vanuit Marrakesh werd ik opgehaald voor mijn woestijn excursie om half zeven ’s ochtends, en ook de volgende dagen was er geen tijd om lekker lang te blijven liggen. Maar eerlijk gezegd, dat wil je ook niet! Want er is zo veel te zien, dat je al die tijd goed kan gebruiken!

Voor €110 per persoon kreeg ik twee overnachtingen -eentje ervan in de Sahara zelf!-, ontbijt en avondeten en natuurlijk drie dagen vol met de mooiste uitzichten en meest bijzondere plekjes van Marokko.

Er zijn heel wat verschillende excursies naar de Sahara mogelijk vanuit Marrakesh, maar ik raad echt aan om een excursie te boeken van minstens drie dagen. Alleen dan is het mogelijk om de echte Sahara te bezoeken en mooie bezienswaardigheden zoals Aït-Ben-Hadou en de Dadès Gorge voldoende tijd te geven.

Aït-Ben-Haddou is een klein dorp dat volledig uit modder en stro is gemaakt. Door dit aparte uitzicht, werd het al in tal van films gebruikt als decor, maar vergis je niet: dit is wel degelijk een echt dorp!
De Dadès Gorge is dan weer een indrukwekkend stukje natuur temidden van het dorre woestijnlandschap.

Vooraleer je de zanderige schoonheid van de Sahara te zien krijgt, word je echt om de haverklap verwend met fantastische landschappen. Maar het hoogtepunt van deze kleine rondreis is natuurlijk het moment wanneer je door de Sahara wandelt op de rug van een kameel.
Na een uurtje van deze oranje woestijn te hebben genoten, kom je aan bij de echte woestijnbewoners: de berbers. Hun kleurrijke kledij, heerlijke kookkunsten en gezellige tentenkamp maken deze avontuurlijke trip echt helemaal af.

Tijdens deze excursie bleef ik ook in de Sahara overnachten, dus je hebt zeker genoeg tijd om dit wonder van de natuur wat beter te verkennen. Beklim de zandduinen of sprint ze af met of zonder behulp van een sandboard. Deze excursie is dan wel vermoeiend, maar een must voor iedere avonturier!

11. Verfris jezelf aan de Ouzoud watervallen

Zelf heb ik de Ouzoud watervallen helaas niet bezocht, maar van heel wat vrienden en toeristen ter plekke kreeg ik te horen dat de bekendste watervallen van Noord-Afrika zeker de moeite zijn.
Een excursie neemt voor €25 per persoon vlot mee naar de plek waar het smeltwater langs deze cascades d’Ouzoud naar beneden dendert.

Je kan natuurlijk ook alles zelf regelen, maar weet wel dat je dan heel veel tussenstops moet nemen en ter plekke ook nog een taxi terug zien te regelen. Een excursie zal je uiteindelijk hetzelfde kosten, maar veel belangrijker: je zal er ontzettend veel tijd mee besparen!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *