Sardinië is één van de grotere eilanden in de Middellandse Zee, en bij de meeste toeristen minder bekend dan Kreta, Cyprus of Ibiza. Wat valt hier eigenlijk te doen, en wat zijn de leukste bezienswaardigheden op Sardinië?
1. Bewonder de oude stad van Cagliari
De enige écht grote stad van dit mooie eiland is de hoofdstad Cagliari en het spreekt dan ook voor zich dat dit één van de must-see bezienswaardigheden van Sardinië is! Natuurlijk heb je daar moderne flats en woonwijken, maar in het centrum kan je van meer dan genoeg oorspronkelijke gebouwen genieten. Cagliari heeft in de loop van de eeuwen veel verschillende culturele invloeden opgenomen, en dat zie je allemaal terug in de bonte mix van bouwstijlen in de stad. Houd je ogen open voor onder andere kathedralen, kastelen, paleizen en een amfitheater. Veel van deze monumenten zijn ook van binnen te bewonderen, waar ze vaak nog mooier blijken te zijn dan van buitenaf.
En onder de oude stad ligt een netwerk van tunnels en crypten dat je met een begeleide tour kunt verkennen. Als je in Cagliari een paar van de hoogtepunten van Sardinië hebt bekeken, wacht je op de zonsondergang op het Poetto-strand (met roze flamingo’s!) of op één van de vele terrasjes die de stad doorspekken.
2. Druipsteengrotten van Neptunus
Wil je terugkomen met supercoole vakantiefoto’s en wil je tips voor Sardinië? Door de wind en het water zijn er in de rotsen van het eiland veel grotten uitgesleten. Een paar van de mooiste zijn de Grotten van Neptunus in het natuurpark Porto Conte. Door het druipende, kalkrijke water zijn er daar duizenden spectaculaire, spookachtige zuilen en pegels van kalksteen gegroeid, waardoor deze grotten bij de meest verbazingwekkende bezienswaardigheden van Sardinië horen.
De grotten zijn vanuit Cagliari te bezoeken via een begeleide tour met een gids, en je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Let dan op dat je om bij de grotten te komen een typische geitentrap van Sardinië moet beklimmen, wat flink wat zweet kan opleveren. Bij de ingang van de grotten word je dan wel beloond met een geweldig uitzicht over de kust en de zee.
3. Alghero of ‘Klein Barcelona’
Alghero is een middelgrote stad in het westen van het eiland. Het is populair bij toeristen en misschien wel de beste uitvalsbasis op Sardinië aan deze kant van het eiland. Het stadje zelf reken ik ook bij de mooiste plekken op Sardinië – in veel straten van Alghero lijkt de tijd lang te hebben stilgestaan. De architectuur van de plaats heeft duidelijke Spaanse invloeden en wordt om die reden ook wel ‘Klein Barcelona’ genoemd.
Niet alleen de huizen en straten zijn top om te zien, de sfeer op straat is ook uitstekend, en de stad zit boordevol kleuren door de bloemen, de versieringen en de kleding die er te koop wordt aangeboden. Bezoek de prachtige Dom, kuier over de boulevard en koop je eigen avondeten vers op de vismarkt. Of bestel je diner bij één van de vele restaurants, waar je uitstekend Italiaans en Sardijns kunt eten.
Je kunt in en vanuit Alghero ook flink wat activiteiten op Sardinië ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een snorkeltour, een zeilexcursie, een wijn- en olijfolieproeverij of een Sardijnse kookles?
4. Costa Smeralda, de trendy Smaragdkust
De Costa Smeralda is de 50 kilometer lange kustlijn in het noordoosten van Sardinië, en één van de populairste plekken voor toeristen die vooral zon, zee en entertainment zoeken. Er zijn tientallen stranden van goede kwaliteit, met spierwit zand aan de azuurblauwe zee en geflankeerd door ruwe kliffen vol Mediterraanse bloemen, bomen en struiken. Aan sommige van deze stranden is een hele fanfare van hotels, resorts en sportcomplexen vastgebouwd, terwijl andere plekken leeg en verlaten zijn.
Deze Costa is ontwikkeld door een groep rijke investeerders om er een high-end resort voor de jetset van te maken, en je zult dan ook genoeg jachten, dure restaurants, clubs en havens spotten. Bij de verschillende verhuurbedrijven voor watersport kan je snorkeltours, kajaktochten en de andere nattere activiteiten van Sardinië boeken. Als je de rustigere delen van deze Smaragdkust wilt meemaken, dan is een rondreis per tuktuk vanaf Porto Cervo misschien een leuk idee.
5. Archipel van La Maddalena
Wil je een paar van de meest exclusieve bezienswaardigheden van Sardinië ontdekken? Ga dan naar de archipel van La Maddalena ten noorden van Porto Cervo. Deze eilandengroep bevat zeven grote en meer dan 50 kleine eilandjes.
Het hoofdeiland heet ook La Maddalena, bevat een toeristisch centrum, en staat er vooral om bekend dat de geliefde Italiaanse vrijheidsstrijder Garibaldi er tot zijn dood leefde.
Hoe kleiner de eilandjes van de archipel die je bezoekt, hoe leger en rustiger ze worden.
La Maddalena heeft ook een paar natuurlijke, beschutte stranden. Daarvan zie je Spiaggia Rosa op Budella terug op bijna elk blog over Sardinië: dit prachtige strand is gemaakt van roze zand, en dat levert natuurlijk topfoto’s op.
Je kunt alleen het hoofdeiland van La Maddalena bereiken met de auto; om een indruk van de andere eilandjes te krijgen, is het aan te raden om mee te gaan met een boottocht door de archipel.
6. Het onbekende zuiden van Sardinië
De meeste toeristen die een vakantie op Sardinië houden blijven in het noorden en aan de oostkust hangen. Zonde, want er is zeker wat te doen op Sardinië in het zuidelijke deel van het eiland.
Carbonia is – zoals je al aan de naam kan zien – een oude mijnwerkersstad, waar je nog de fascistische architectuur uit de tijd van de dictator Mussolini kun zien.
Teulada is mooi stadje waar een paar ongerepte stranden liggen die eerder in de Caraïben thuis lijken te horen dan in Europa.
En Sant’Antioco ligt op een eiland dat met een landbrug aan Sardinië vastzit. Deze oeroude stad bevat een paar van de mooiste bezienswaardigheden van Sardinië en mag je eigenlijk niet missen als je richting het zuiden gaat.
Een rondreis over Sardinië langs de zuidkust laat je veel van deze plekken in korte tijd zien.
7. Indrukwekkende tombes van Coddu Vecchiu
Coddu Vecchiu is een zogenaamd reuzengraf dat zo’n 20 eeuwen geleden werd gebouwd. Voordat de Romeinen en later de Italianen de scepter zwaaiden over het eiland, werd het bewoond door oorspronkelijke Sardische stammen. Die bouwden deze reuzengraven, gigantische graftombes van wel 10 meter lang. Geen wonder dat er later werd gedacht dat er een volk van reuzen op het eiland had gewoond!
Verwacht geen soort Egyptische tombe met rijke muurschilderingen als je hier naartoe gaat; dit type graven is een stuk simpeler. Coddu Vecchiu is wel erg mooi bewaard gebleven en ligt in de buurt van de ruïnes van een dorp waar een Sardische stam leefde.
8. Chique badplaats Porto Cervo
Porto Cervo is een stadje in het noorden aan de Smaragdkust, waar je een paar van de mooiste stranden van Sardinië tegenkomt.
Spiaggia del Pevero is één van de mooiste plekken van Sardinië aan de kust. Het ligt in een baai en geeft je de kans om nóg bruiner te worden met een fenomenaal uitzicht.
Cala Granu Beach is hagelwit en biedt mogelijkheden om te snorkelen op Sardinië. En Elephant Beach is een klein paradijs met ruige kusten en opvallende rotsformaties die uit de zee oprijzen.
De stranden van Porto Cervo zijn niet zo druk als sommige andere stranden op het eiland, maar bieden vaak wel een paar handige voorzieningen voor toeristen zoals parasols, ligbedden en horeca aan de kust. Verderop in het stadje zijn nog meer hippe restaurants, vijfsterrenhotels, spa’s en winkels met designkleding – Porto Cervo staat bekend als speeltuin van de jetset, en de prijzen in dit badplaatsje zijn op veel plekken aan de hoge kant.
9. Natuurpark Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu
Dit nationale park met de ellenlange naam is een toplocatie om te wandelen, bergen te beklimmen en aan het strand uit te puffen. Het bevindt zich midden in het oosten van het eiland en bevat een bonte melange van landschappen: torenhoge kliffen, ongerepte kustlijnen, goudgele weilanden, beschaduwde naaldbomen en rotsformaties met grotten.
Twee aanraders zijn een wandeling door de 300 meter (!) diepe kloof van Gola Su Gorropu, en een beklimming van de 1800 meter hoge berg Gennargentu. In Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu kun je ook de unieke fauna van Sardinië tegenkomen, waaronder steenarenden, moeflons, herten en zwijnen.
Het is ook mogelijk om voor de kusten van het park te gaan snorken en duiken, waarbij je haaien, roggen, murenes en gigantische naaktslakken kunt zien.
10. Prachtige strand van La Pelosa
Ben je toe aan een dagje op één van de mooiste stranden van Sardinië? La Pelosa is een sprookjesachtig strand met een heel brede lagune vol doorzichtig water. De felblauwe hemel en de rotskusten op de achtergrond maken het plaatje helemaal compleet en zorgen dat je naar je smartphone of camera grijpt zodra je La Pelosa in zicht krijgt
Omdat méér mensen hebben gehoord hoe mooi het uitzicht hier is, kan het strand in de zomermaanden aan de drukke kant zijn. Er staat, zoals op veel noordelijke stranden, een stevige wind, waardoor windsurfen en SUPpen twee topactiviteiten zijn. Er zijn ook mogelijkheden om excursies te boeken bij twee duikcentra in de regio. Dit strand is één van mijn beste beach tips voor Sardinië en ligt in Stintino in het noorden van het eiland
11. Boeiende schiereiland Sinis
Zoek je wat te doen op Sardinië aan de westkust, ga dan naar Sinis. Dit is een schiereiland waar je verschillende hoogtepunten van Sardinië tegenkomt – het is een uitstekende omgeving om doorheen te toeren en mooie stadjes, verlaten kustlijnen en groene landschappen te zien.
Sinis heeft ook een paar goede stranden, waarvan het prachtige Is Arutas Beach de kroon spant. De minuscule steentjes die het strand van Is Arutas vormen bestaan uit porfiergraniet en laten een regenboog van kleuren zien. Ze kleven ook niet aan je lijf als je gaat baden, zodat je het strand niet verlaat met zand op alle spreekwoordelijke plekken waar je het niet wilt hebben.
Verderop op Sinis vind je de ruïnes van de oude stad Tharros, één van de kolonies van Carthago (de aartsvijand van Rome). De stad San Giovanni di Sinis staat er gelukkig een stuk beter bij: hier kan je genieten van Sardijnse cuisine, een oud stadscentrum en een leuk wijkje vol schattige vissershuisjes.
12. Bosa, een kleurrijk vissersdorp
Bosa is een groot dorp waar men zijn geld vooral verdient met de visvangst. Dat wordt elk jaar in augustus gevierd tijdens het traditionele feest ‘‘Festa dei Pescatori’, waarbij de opgetuigde vissersboten over de rivier door het plaatsje varen. Over die rivier ligt een mooie boogbrug, en ook de rest van het dorpje is de moeite waard om te bekijken. De gebouwen zijn in verschillende kleuren gestuct en vormen een feestje voor je ogen. De grotere monumenten springen eruit, omdat die extra gepimpt zijn met fresco’s, marmer en steenhouwwerk.
De omgeving van Bosa is trouwens ook geen straf om doorheen te wandelen: de rollende heuvels worden bedekt door pijnbomen, wijngaarden en olijfbomen. Je kunt als één van je activiteiten op Sardinië een excursie naar Bosa boeken vanuit Cagliari; die kan je eventueel nog tot 24 uur van tevoren gratis annuleren.
13. Mysterieuze Su Naraxi di Barumini
Op deze bekende spot vind je één van de vreemdste gebouwen ter wereld, dat heel lang geleden door de oorspronkelijke Sardinische bewoners is gemaakt. ‘Nuraghi’ zijn opvallende bezienswaardigheden van Sardinië: stokoude, holle torens die zonder cement in elkaar gezet zijn. En in de ruïnestad Su Naraxi di Barumini, een monument op de UNESCO-lijst van werelderfgoed, vind je één van de best bewaarde nuraghi, van wel drie verdiepingen hoog.
Op deze plek kan je je verbazen over wat het doel was van deze vreemde bouwsel. Wat het een opslagplaats, een observatorium, een soort tempel, of een verdedigingwerk? Of een landingsplek voor buitenaardse bezoekers? Dat laatste waarschijnlijk niet, maar rond de toren en de ruïnes van Su Naraxi di Barumini hangt drieduizend jaar na dato nog steeds een sfeertje vol mysteries en legenden…
14. Het gekleurde heuvelstadje Castelsardo
Dit is een ander Sardijns landschapje waarvan je de foto op meer dan één blog over Sardinië tegenkomt.
Castelsardo is gebouwd op een vulkanische heuvel, en elk van de traditionele huizen is in een andere kleur geverfd. Dat geeft natuurlijk een prachtig beeld, en de bewoners weten dat. Ze hebben dan ook restaurantjes en winkeltjes met lokale producten en souvenirs geopend, waardoor het stadje een uitstekende plek is om je een dag(deel) te vermaken.
Bovenop de heuvel ligt het oude centrum, met typisch Italiaanse kronkelsteegjes vol bloempotten, steenhouwwerk en geplaveide trappen. Op zo’n twintig kilometer van Castelsardo kan je Monte D’Accoddi bezoeken. Deze ‘Piramide van Sardinië’ is weer zo’n raadselachtig monument dat door de oorspronkelijke bewoners werd gebouwd, waarschijnlijk voor rituelen die niemand zich herinnert.
15. Parco Nazionale dell’Asinara, gevangenis én reservaat
Eén van de vreemdste bezienswaardigheden van Sardinië is een klein eiland vóór de westkust. Daar ligt Parco Nazionale dell’Asinara, een plek die ook wel eens ‘het Italiaanse Alcatraz’ genoemd wordt. Hier staat een nog niet zo lang geleden gevangeniscomplex, dat zwaar bewaakt werd en waar de ergste misdadigers van het land werden opgesloten.
Die tijd is voorbij, en Parco Nazionale dell’Asinara wordt nu bevolkt door veel vredelievende bewoners: albino ezeltjes. Dit is namelijk één van de meest oorspronkelijke natuurreservaten van Italië, waar je behalve die zeldzame witte ezels ook moeflons, wilde paarden en zwijnen tegen het lijf kunt lopen.
Het eiland is alleen per boot te bezoeken, maar dan kan je er zonder problemen een dag lang overheen wandelen en genieten van de fenomenale natuur van deze uithoek van Sardinië.
16. Beschilderde muren van Orgosolo
In het bergachtige binnenland valt niet veel te beleven op toeristisch vlak, en de meeste bezoekers komen er alleen als ze écht een uitgebreide rondreis over Sardinië ondernemen. Een beetje onterecht, want er liggen hier majestueuze bergbossen en een paar hele mooie dorpen.
Eén van de interessantste plaatjes is Orgosolo, waar in 1969 een groep anarchisten begon met het maken van politieke protestschilderijen. Dat sloeg aan, en op dit moment het grootste deel van de muren van Orgosolo ondergekalkt. Niet alleen met politieke prenten, maar ook met plaatjes uit het traditionele leven van de bevolking. Daardoor is een tripje naar Orgosolo een tip voor toeristen die op cultureel vlak wat te doen in Sardinië zoeken en een huurauto hebben.
Je kunt eventueel Orgosolo en de bergen in het binnenland ook bezoeken met een georganiseerde tour, waarbij je ook nog eens kunt smullen van echte Sardijnse gerechten.
17. Villasimius, toeristisch centrum van het zuiden
Aan de zuidoostkust van het eiland bij Cagliari, in de zee op een landtong, vinden we Villasimius. Vroeger was dit een simpel vissersdorpje, maar de plaats heeft zich aardig doorontwikkeld tot een hotspot voor toeristen. Dat merk je aan de brede verzameling pizzeria’s, restaurants en bars, en er is ook een vrij goed ontwikkeld nachtleven aanwezig. Tegelijk hebben Villasimius en de omgeving rond de stad een ouderwetse charme.
In de stad vind je zonnige straten met kleurrijke huisjes, en de diepgroene bossen, de bergen waar ’s winters een witte top op verschijnt en de fantastische zeekust zijn legendarisch. De stranden rond zijn lang, netjes en uitgerust met goede voorzieningen, en door de stroming is het water uitstekend op temperatuur. Door het zeer heldere water is de stad ook een goede plek voor duikscholen, waar je cursussen kunt volgen en een duikexcursie in het maritieme reservaat Capo Carbonara kunt boeken.
Geef een reactie