12x Mooiste stranden Zakynthos: Beste badplaatsen tips

Het eiland Zakynthos ligt voor de westkust van Griekenland, en zijn kusten zijn één van de belangrijkste toeristische attracties. Ik vertel je in dit artikel waar de mooiste stranden van Zakynthos liggen.

1. Beschermde natuur van Marathonisi

Marathonisi wordt ook wel het schildpaddeneiland van Zakynthos genoemd, en dat heeft twee redenen. Om te beginnen lijkt dit mooie eilandje aan de zuidkust op een schildpad. Ten tweede komen er inderdaad echt zeeschildpadden voor, die ‘s nachts het zandstrand opkruipen en hun eieren in een grote kuil in de grond leggen. Dat kun je zomaar meemaken als je tot na zonsondergang blijft – maar hou je handen thuis, want de schildpadden zijn bedreigd en streng beschermd – net als hun eitjes!

Is Marathonisi verder de moeite waard? Ja, want dit afgelegen eiland heeft fonkelwitte kliffen en een prachtig zeetje, en het is echt één van de leukste geheime plekjes van Zakynthos.

Naast het zandstrand met de schildpadden is er ook een felwit kiezelstrand dat misschien nog wel mooier is, maar wel minder aangenaam om op te lopen en te liggen.

En nee, je hoeft niet te zoeken naar ligbedden en andere faciliteiten: Marathonisi is zo puur natuur als je het in Griekenland kunt krijgen.

Om dit eiland te bereiken kun je niet anders dan een bootexcursie boeken.

2. Agios Sostis, beach clubs en schildpadden

In het westen van Zakynthos raad ik je Agios Sostis aan. Eén van de mooiste badplaatsen van Zakynthos. Het plaatsje heeft een mix van oorspronkelijke en toeristische voorzieningen. Je bewondert er met hetzelfde gemak kerkjes, huisjes en de charmante haven, als dat je er gaat smikkelen en slurpen bij de taveernes, bars en beach clubs.

Het vrij kleine strand aan de boulevard is bovendien een schildpadden strand op Zakynthos.

Je kunt ook naar het strand van Cameo gaan, dat vrij uniek is omdat het op een eilandje ligt. Moet je een boot huren om er terecht te komen? Nee, want Cameo ligt pal voor de kust en is met een charmante houten loopbrug verbonden met het vasteland. Eenmaal op het eiland ontdek je dat je hier niet alleen prima kan zwemmen, maar dat er ook een restaurant en een beach club op het eilandje gevestigd zijn.

3. Publiekstrekker Dafni

Dafni vind ik dan wel een van de mooiste stranden van Zakynthos. Het kan hier wel erg druk worden en dat maakt het misschien iets minder aantrekkelijk, maar voor je het helemaal afschrijft: het heeft twee belangrijke trekpleisters.

Dafni is erg geschikt voor families, omdat het strand groot is, een rustige zee heeft en vooral heel veel prima taveernes pal aan zee heeft.

En ten tweede is Dafni (en het voor de kust liggende eilandje Pelouzo) een leggebied voor de bedreigde onechte karetschildpad. Omdat deze indrukwekkende reptielen ’s nachts hun eieren op het strand kunnen komen leggen is Dafni een deel van het jaar alleen overdag toegankelijk.

Verder moet je weten dat Dafni Beach op Zakynthos uit zand en kiezels bestaat, dat je er het beste met de auto kunt komen, en dat er (vanwege de schildpadden!) geen parasols of ligbedden verhuurd worden.

4. Verwen jezelf op Tsilivi Beach

Tsilivi is een populaire badplaats die makkelijk te bereiken is, zonder klimpartijen over heuvels of moeite met parkeren. Hier kom je als je gewoon lekker wilt zonnen op een eersteklas strand met uitstekende faciliteiten.

Er zijn loopplanken, parasols, bedden en sanitair, zodat je je helemaal kan concentreren op bruin worden en stress verbranden.

De horecagelegenheden bij Tsilivi bestaan uit taveernes, restaurantjes en cocktailbars, die als je het vraagt je hapjes en drankjes bij je komen bezorgen. Dat is nog eens relaxen!

Aan het strand van Tsilivi vind je ook een paar van de leukste beachclubs van Zakynthos, en verderop in de plaats zijn er attracties zoals minigolf, pretparkjes, een winkelboulevard en een uitgaanswijk.

5. Snorkelparadijs Makris Gialos Beach

Makris Gialos Beach is een zand-kiezelstrand in het noordoosten van Zakynthos. Dit is een heel mooi strandje dat vooral bij natuurliefhebbers hoog op de ‘must see‘-lijst zou moeten staan. Het hemelsblauwe water wordt omgeven door schuin verzakte steenplaten vol grotten, begroeid met de groenste vegetatie die je je voor kunt stellen.

De prachtige omgeving leent zich prima om te wandelen en aan je conditie wat te doen op Zakynthos.

Maar Makris Gialos Beach is vooral bekend als één van de mooiste snorkelplekken bij Zakynthos. De wilde rotspartijen en de grotten gaan op de zeebodem namelijk gewoon door, en dat vormt een perfecte habitat voor vissen, kreeftachtigen en weekdieren.

Er zijn een paar eetgelegenheden, maar niet veel faciliteiten op het strandje zelf. Zorg dus dat je de spullen inpakt die je nodig hebt voor een geslaagde stranddag, en overweeg een auto te huren op Zakynthos om dit afgelegen stukje kust te bereiken.

6. Xigia Beach – prachtig, maar…

Xigia Beach is absoluut één van de mooiste stranden van Zakynthos. Een ijsblauw zeetje aan de voet van steile witte rotsen, met daarop hoog mediterraans naaldbos. Het is dan ook een favoriet bij mensen die plaatjes komen schieten voor hun reisblog (ja hoor… Ik heb het over mezelf!), en dat maakt Xigia Beach ook één van de bekendste bezienswaardigheden op Zakynthos en de bestemming van veel dagtours.

Vooraleer je het strand bereikt is er een parkeerplaatsje en rustplaats waar een caravan staat. Daar kun je eenvoudige (Griekse) gerechten en drankjes bestellen. Vanop de bankjes en stoelen die hier staan krijg je het beste uitzicht over Xigia.

Maar opgelet: die fantastische looks van Xigia betekenen niet dat je hier een geweldige stranddag kan beleven. Om te beginnen is het strandje erg druk, omdat het klein is en juist omdat het zo beroemd is. Verder is dit een kiezelstrand en… stinkt het er behoorlijk. Er zit namelijk een zwavelbron in de rotsen, en geloof me, die ruik je prima.

Mijn conclusie? Xigia Beach is één van de mooiste strandjes van Zakynthos maar als je neus erg gevoelig is, dan zoek je ergens anders je heil!

Er zijn trouwens twee ‘Xigia stranden’ die vlak bij elkaar liggen, maar het andere vind ik veel minder mooi.

7. Limnionas Beach – Geen zand? Geen probleem

Ik twijfel een beetje of ik Limnionas Beach wel een strand kan noemen. Er ligt namelijk amper zand: deze kust is gemaakt van massief rotsgesteente. Maakt dat het een waardeloze bestemming? Zeker niet, want Limnionas is prachtig, met rotsuitlopers die kleine baaitjes en geulen vormen in de blauwgroene, ondiepe zee.

De struiken en bomen op de kliffen die boven het water uittorenen maken het idyllische strandje compleet. Limnionas Beach is bovendien één van de mooiste snorkelplekken bij Zakynthos. Tussen de rotspartijen onder de waterspiegel schuilen lipvissen, koraaljuffertjes, octopussen, kreeften en meer prachtige zeedieren.

Maar kan je zonnen op die rotsen? Ja, want bij Limnionas Beach kan je gelukkig ook (enkele) bekende ligbedden huren én er zijn enkele oude gebouwen met een plat dak waarop je je kan nestelen. Ook is er een leuke taveerne waar je – verrassing! – verse vis met lokale wijn kunt bestellen.

8. Navagio Beach, uniek strand met scheepswrak

Navagio Beach is natúúlijk ook één van de mooiste stranden van Zakynthos en tegelijkertijd ook wellicht het bekendste. De reden is dat er een echt scheepwrak op dit witte zandstrand ligt. Het gaan om de restanten van een smokkelschip dat sigaretten van Turkije naar Italië vervoerde. Niet elk Grieks strand heeft dat natuurlijk, en dus bezoeken jaarlijks duizenden toeristen Navagio Beach, letterlijk ‘het scheepwrak’

En toegegeven: Strand Scheepswrak is erg mooi. De witte kalkrotsen rijzen hoog op boven het felblauwe water (dat nóg mooier wordt als de zon erop schijnt), en in de achterkant van de kliffen is een ondiepe grot.

Je kunt ook prima zwemmen op dit fabelachtige strandje, als je je smartphone of camera tenminste eventjes weg kunt leggen.

Het nadeel? Er is verder niets van betekenis op dit strand, en het is lastig om het te bereiken. Je kan er namelijk alleen maar naartoe met een bootexcursie. Als je voor de foto’s gaat, kan ik dit tripje alleen maar aanraden.
Wil je rustig en zonder tijdslimiet zwemmen en zonnen? Dan zijn er betere keuzes dan Navagio Beach.

Vergeet trouwens ook niet (met een huurauto) naar het uitzichtpunt te rijden. Dit was voor mij namelijk -letterlijk en figuurlijk- één van de absolute hoogtepunten van Zakynthos.

9. Porto Zorro met markante rotsen in zee

Porto Zorro heeft niks te maken met de gemaskerde held: ‘Zorro’ staat voor ‘azuur’, want dat is hoe de zee er uit ziet.

Die prachtige watervlakte strekt zich helemaal naar Afrika uit, dus heb je bij Porto Zorro een geweldig uitzicht.

Dit zandstrand houdt een beetje het midden tussen ‘toeristisch’ en ‘voor de kenners’. De rotspartijen en de dichtbegroeide heuveltjes pal naast de kuststrook zijn mooi; de faciliteiten lijken op die van de bekendste stranden van Zakynthos.

Het strand is smal, maar wel lang en volledig gemaakt van fijne gele zandkorrels, zodat je ook zonder een dikke laag eelt door het water kunt huppelen. Wat trouwens een topidee is, want tussen de rotsen in de ondiepe delen kan je vissen, zeesterren en kreeften bekijken.

Er zijn ook verschillende watersportmogelijkheden, snorkelen is er een populaire activiteit, en er staan een aantal leuke strandtentjes.

10. Party op Laganas Beach

Niet ver van Agios Sostis vandaan vinden we dit bekende (of beruchte?) strand. Ik zal Laganas Beach zeker niet één van de mooiste stranden van Zakynthos noemen: het strand is smal, de zee wordt snel dieper en het is behoorlijk druk. Toch moet hij op de lijst, want dit is wel de leukste badplaats om uit te gaan op Zakynthos.

Veel jongeren uit Noord-Europa komen hier om te socializen, te watersporten en de hele dag door te feesten. Dat lukt prima, want op Laganas Beach vind je de leukste beachclubs van Zakynthos, en dicht in de buurt van het strand zijn er goedkope eettentjes en cafés die zich op jongeren richten.

Niet superchique allemaal, wel levendig. Ben je dus van plan om even te goed te knallen tijdens je vakantie op Zakynthos? Dan ga je naar Laganas – en anders kan je er beter wegblijven.

11. Groene strand van Alykanas

Nog een kandidaat in de verkiezing van mooiste stranden van Zakynthos. Alykanas heeft een heel smalle (en lange) strook zand vóór het blauwe water in de ondiepe baai. Dat is niet per se wat dit strand mooi maakt: de charme zit hem in de diepgroene bossen op de heuvels ernaast. De palmen, naaldbomen, bloemenvelden en grasveldjes komen op veel plekken tot aan het zand. In het oosten kan je ook de hoefijzervormige haven vol witgelakte schepen zien.

En Alykanas heeft nog meer te bieden. Het water is warm en rustig en dus geschikt voor kinderen en ouderen. Er zijn ook watersportactiviteiten beschikbaar, en er staan flink wat restaurantjes en hostels in de buurt.

Alykanas ligt in het noorden van het eiland, en vanaf het strand kan je de kustlijn van Kefalonia zien liggen. Ook het dorp Alykanas zelf is een bezoek waard.

12. Magische zonsondergang van Keri Beach

De badplaats Keri heeft een klein en meestal nogal lawaaierig strandje, dat een beetje in het niet valt bij andere stranden in het zuiden van Zakynthos. Waarom is het dan toch zo populair? Omdat Keri bekend staat als de plek waar je de mooiste zonsondergang van Zakynthos meemaakt. Als de zon de horizon begint te raken, wordt het rustiger op Keri Beach en kijkt iedereen naar het einde van de zee. Daar verdwijnt dan, in een waaier van kleuren, de zon letterlijk in de zee.
Dé mooiste plek om dit mee te maken? Met zicht op de Mizithres van Keri! Ga daarvoor naar de Keri vuurtoren of het Keri ‘Lighthouse’ Restaurant.

En ja, dat is een plaatje dat nog lang op je netvlies blijft zweven als je Zakynthos al lang en breed hebt verlaten!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *