Thailand reisgids

Thailand reisgids

“Sawadi Krap!” slaat je rond de oren eens je het koninkrijk Thailand betreedt.
Deze Thaise versie van ‘Hallo’ of ‘Welkom’ wordt altijd vergezeld door een vriendelijke glimlach. Thailand staat dan ook bekend als het land van de glimlach.

Thailand, dat tot 1939 Siam heette, heeft bijna 70 miljoen inwoners en de overheersende religie is het Boeddhisme. Dat Boeddhisme vind je dan ook overal terug in Thailand.
Over het hele land zijn duizenden tempels en monumenten verspreidt ter ere van het Boeddhisme en hun goden.

Het voormalige Siam bestaat uit 76 provincies, maar de bekendste toeristische plekjes liggen verspreid in noord-, zuid- en centraal-Thailand. Ieder van deze trekpleisters ziet er trouwens helemaal anders uit. Thailand is dan ook een erg groot land.
Het bosrijke noorden is aanzienlijk koeler in vergelijking met het zuiden waar vooral tropische stranden te vinden zijn.

Gemiddelde kosten in Thailand


Accommodatie – Thailand is grotendeels goedkoop. Het noorden (rond Chiang Mai) is over het algemeen wel een pak goedkoper dan de zuidelijke eilandjes van Krabi.
Backpackers betalen gemiddeld 100 THB tot 200 THB per nacht voor gedeelde kamers.
Een enkele kamer in een guesthouse of klein hotelletje kost je tussen 200 en 300 THB per nacht, in de minder drukke regionen zelfs tussen 150 en 200 THB.
Een mooi hotel kost je al gauw 1300 THB. De resorts (vooral op de eilanden) kosten je rond 1700 THB per nacht.
Een overzicht aan hotels, prijzen en aanbiedingen vind je op booking.com.

Eten – Voor overheerlijk voedsel tegen de laagste prijs kan je vrijwel overal in Thailand terecht. De wereldbefaamde Thaise gerechtjes kosten je nog niet eens wat je thuis zelf zou uitgeven voor een maaltijd te bereiden!
Street food is het goedkoopste (en vaak ook het lekkerst!). Even zoeken en je vindt al eten vanaf 20 THB. Meestal ligt het eten iets hoger: tussen 30 en 70 THB.

In een restaurantje betaal je 100 tot 200 THB. Voor westerse keuken betaal je vanaf 200 THB.

Vervoer – Openbare bussen in Thailand zijn spotgoedkoop maar onbetrouwbaar. Treinen en metro’s zijn dan weer wel betrouwbaar en goedkoop. Bussen kosten je 8 THB per ritje, de metro’s en treinen schommelen tussen 15 en 50 THB.

Een populairdere vorm van transportatie is de Tuk Tuk. Probeer zeker op voorhand al een prijs af te spreken, want anders betaal je ongetwijfeld veel te veel.
Taxi’s zijn in sommige gevallen goedkoper doordat ze een meter hebben.
Een korte rit met de tuktuk kost je tussen 100 en 200 THB. Een taxi verreweg hetzelfde of iets goedkoper.

Activiteiten – Zelf tours ondernemen in Thailand is ingewikkeld. Ik moet bijvoorbeeld toegeven dat ik bijna altijd de voorkeur gaf aan tours. Zelf rijden in Thailand leek me te gevaarlijk als ik alle andere toeristen hun verhalen hoorde.

Afhankelijk van de regio en de tours die je neemt betaal je vanaf 400 THB. De prijs kan oplopen tot 2000 THB, maar alles hangt af van de tour die je onderneemt.

Meerdaagste activiteiten kosten natuurlijk meer. Populair zijn bijvoorbeeld duikcursussen (beginnen bij 9500 THB) of een bezoek aan een olifantenpark. (begint bij 3000 THB per dag.)

Het koninklijk paleis van Bangkok is een gigantische publiekstrekker temidden van de moderne hoofdstad.

Tips om geld te besparen in Thailand


Hoewel Thailand op zich al vrij goedkoop is, is het geen slecht idee om nog wat extra te proberen besparen op kleinere dingen.

Kies geen luxevakantie – Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk mag je je laten verwennen in Thailand. Maar daarom heb je echt geen nood aan een luxe ressort, klasse restaurants en dure massages. Voor een pak minder geld heb je bijna net dezelfde kwaliteit, want wees eerlijk: heb je echt zo’n gigantisch grote kamer nodig die er een beetje beter uitziet? Uiteindelijk slaap je er toch alleen?

Laat je roaming kosten niet oplopen – Niets vervelender dan je foto’s niet kunnen delen op alle sociale media. Voorkom dit probleem door een prepaid simkaartje te kopen in Thailand. Wacht tot je in een grote stad komt, want aan de luchthaven worden vaak duurdere simkaartjes verkocht. Een simkaartje van de drie bekendste operators kan je eenvoudig aanschaffen in de 7/11 winkels verspreid over het hele land.

Het is zelf mogelijk om een sim kaartje te kopen voor maar twee weken.

7/11 – Nee, niet het populaire liedje van Beyonce. Wel de meest populaire winkelketen van het land. Als je een snelle en goedkope hap wilt kan je hier twee lekkere croque monsieurs (tosti’s voor onze noorderburen) aanschaffen voor nog net geen 70 eurocent. Ook bier en andere alcoholische drankjes zijn hier aanzienlijk goedkoper dan aan de bar. Alcohol is immers het enige dat heel duur is in de uitgaansgelegenheden in Thailand.

Eén van de mooiste eilandengroepen ter wereld ligt in Thailand! De Similan eilanden.

Wat te doen in Thailand


Tempels – Met bijna 41,000 tempels verspreidt over het hele land heb je heel wat mogelijkheden. De mooiste tempels staan in of rondom grotere steden zoals Bangkok, Phuket en Krabi. Toch zijn sommige tempels ietsje verder ook zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen.

Wissel je vakantiedagen goed af. Als je meteen te veel tempels gaat doen, gaan ze al gauw vervelen.

Thaise gerechtjes – Probeer zo veel mogelijk Thaise gerechten uit! Soms verschillen gerechten of bereidingswijzes van de gerechten, afhankelijk van de regio waar je je bevindt.
Het is een goed idee om de minst pikante variant van het voedsel te vragen. Zelf als ik een ‘non-spicy dish‘ vroeg, stond ik in sommige eetgelegenheden nog in vuur en vlam.

Blijf niet op één plek – Met goedkope vliegtuigmaatschappijen zoals Air Asia kan je goedkoop van het noorden naar het zuiden vliegen of omgekeerd. Als je enkele weken vakantie in Thailand hebt geboekt raad ik je dit zeker aan.
Het noorden is een beetje alternatiever en heeft wat meer bebossing dan het zuiden. In Krabi kan je genieten van parelwitte stranden, azuurblauwe kusten en heerlijke versgeperste drankjes.
Het centrum van het land is een beetje een mengeling van dit alles, met als hoogtepunt ongetwijfeld de hoofdstad van dit uitgestrekte zuidoost Aziatische land.

Uitgaan – Voor de jongere bezoekers aan het land een must! Overal zijn er wel leuke feestjes aan de gang. Als je in een kustregio verblijft, kijk dan zeker eens naar de full moon of half moon parties. Een gigantisch feest op het strand, te gek toch?!

De vele prachtige eilanden zijn alleen te verkennen met bootjes.

Vermijden in Thailand


Bepaalde vormen van olifanten tourisme – Misschien wel leuk voor je vakantiefoto’s, maar denk na vooraleer je zo’n olifantentour doet. Heel wat olifantentours zijn immers dierenmishandeling.
Een olifant zijn rug is niet geschikt om hele dagen toeristen op mee te zeulen. Als je dan toch op een olifant wilt zitten, boek dan een tour waar je op de nek van de olifant kan zitten. Daar kan de olifant veel meer gewicht verdragen.

Vermijd tours waar olifanten schilderen, olifanten kunstjes doen, olifanten een zware bank op hun rug meezeulen om toeristen op te vervoeren.
Een ontmoeting met deze reuzen is zeker de moeite, dus zoek een tour uit waar je de olifanten mag aanraken, knuffelen, een modderbad met hen mag nemen, … Maar waar wel wordt gegarandeerd dat ze geen toeristen vervoeren of kunstjes opvoeren.

Speciale aanbiedingen van tuktuk chauffeurs – Bepaalde tuktuk chauffeurs (een tuktuk is een klein brommertje of wagentje dat als goedkope taxi functioneert.) nemen je gratis mee naar allerlei monumenten omdat het een nationale feestdag is. Of dat zeggen ze toch…

Na één of twee monumenten te hebben bezocht, brengen ze je van infocenter naar infocenter om daar tours te boeken. Vervolgens brengen ze je naar plekken waar souvenirs worden gemaakt, … Je snapt het al. Wanneer dit gebeurt, bedank je gewoon vriendelijk en stap je weg van de tuktuk.

In Thailand zie je heel veel boeddhistische gedenkplaatsen en tempels.

Uitstapjes in Thailand


Van in het noorden tot het aan het zuiden… Thailand is een prachtig land! Er is echt voor iedereen iets te doen of te beleven. Boek je uitstappen en excursies op voorhand en regel zo de perfecte vakantie naar Thailand!

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *