Cuba is één van de laatst overblijvende communistische landen ter wereld. Het grootste eiland van de Caraïben strekt zich uit over enkele duizenden kilometers en is enorm divers. Doordat Cuba erg weinig goederen van andere landen kan importeren en eveneens nog steeds een arm land is krijg je wel een unieke charme die je nergens anders ter wereld kan terugvinden.
De verouderde winkeltjes, auto’s uit de jaren vijftig en de overal aanwezige telefoonhokjes zijn daar een duidelijk gevolg van.
Toch blijft Cuba ook een Caraïbische natie en kan je er van op aan dat de Caraïbische beats, de zwoele salsa en de goedlachse Cubanen je vakantie in Cuba onvergetelijk zullen maken.
Er is een enorme diversiteit in het land en volgens mij is Cuba de leukste plek om in de Caraïben te vertoeven. Leuke, koloniale stadjes die goed zijn verzorgd, prachtige natuur en heerlijke stranden. Alleen de verouderde infrastructuur maakt door het land reizen iets minder comfortabel. Voor een unieke ervaring als Cuba moet je dat er natuurlijk wel willen bijnemen. Voor mij is het echt wel een van mijn persoonlijke topbestemmingen.
Gemiddelde kosten in Cuba
In Cuba zijn er twee munteenheden. Eentje voor de toeristen en eentje voor de lokale bevolking.
Tours – Alle dagtrips of georganiseerde tours worden geregeld door de overheid, of door goedgekeurde bedrijven, en veel prijsverschillen vind je dus niet.
Een dagtour begint bij 60 CUC (of 45 CUC voor een kind). Een tweedaagse tour begint bij 155 CUC (of 117 CUC voor een kind).
Online vind je ook enkele mogelijkheden terug om een volledig geplande toer van één of twee weken te boeken. Deze beginnen bij ongeveer 1000 euro voor één week en 1500 euro voor twee weken.
Accommodatie – In Cuba heb je slechts beperkte mogelijkheden om je accommodatie reeds op voorhand te reserveren. Door de versoepelde relatie met de Verenigde Staten komt daar stilletjes aan verandering in, maar verwacht niet te veel van je online zoektocht.
Voor grotere steden kan je gebruik maken van websites zoals airbnb, voor de meeste andere kleine steden zal je ter plekke moeten boeken.
Zelf dacht ik dat dat heel stressvol zou zijn, maar je vindt in iedere straat letterlijk tientallen accommodatie mogelijkheden.
Je hebt twee opties in Cuba voor accommodatie: ofwel verblijf je in een hotel van de overheid. Ofwel verblijf je bij locals in hun casas particulares.
De hotels die worden gerund door de overheid kosten vaak heel veel geld en zijn niet per se beter.
Voor een driesterren hotel (Cubaanse sterren…) betaal je tussen 30 en 40 CUC per nacht.
Een vijfsterrenhotel kost je al gauw meer dan 100 CUC per nacht.
De casas particulares zijn eigenlijk B&B’s. Je slaapt er in de meeste gevallen in de huizen van Cubaanse families. Voor een extra prijs verzorgen ze ontbijt, lunch en avondeten. Ze kunnen je ook helpen met het regelen van uitstapjes of transport.
De goedkoopste casa’s vragen 15 CUC per kamer, of 8 CUC per persoon (meestal is het een tweepersoonskamer).
Iets luxueuzere casa’s vragen 20 tot 30 CUC per nacht.
In het erg toeristische Varadero beginnen de prijzen bij 20 CUC per nacht.
Voor ontbijt betaal je tussen 3 en 5 CUC per persoon. Voor avondeten tussen 6 en 10 CUC per persoon.
Eten – Voedselprijzen verschillen sterk van stad tot stad. Gemiddeld zijn grotere steden een pak goedkoper, omdat je daar niet noodzakelijk in het toeristische centrum moet eten.
In Havana, bijvoorbeeld, kan je voor 15 CUP (Lokaal geld! omgerekend dus +/- 0,65 eurocent) een spaghetti napolitana gaan eten. Voor één CUC (iets minder dan een euro) kan je een vol bord met rijst, een varkenslapje, bonen en groentes krijgen.
In het toeristische centrum van Havana betaal je een pak meer. Gemiddeld tussen 6 en 10 CUC per persoon.
Een goedkope maaltijd in andere delen van Cuba kost je tussen drie en vijf CUC. Gemiddeld zal je tussen 6 en 14 CUC per persoon betalen.
In plaats van dure coca-cola’s, fanta’s en sprite’s te drinken kan je ook de goedkopere Cubaanse drankjes aanschaffen. Ze smaken ongeveer hetzelfde maar zijn wel goedkoper: de bebidas nacionales.
Een grote fles water (1,5 l) kost je tussen 0,7 en 2 CUC. Het kraantjeswater is immers niet drinkbaar in Cuba.
Vervoer – Hoewel Cuba in feite een goedkoop land is kan je erg moeilijk goedkoop transport regelen.
Een taxirit van de luchthaven van Havana naar het centrum kost je tussen 12 en 25 CUC per persoon. Vanuit Varadero tussen 25 en 40 CUC per persoon.
Probeer eventueel met iemand mee te rijden als je alleen reist, dan krijg je gegarandeerd een betere prijs.
Om van de ene stad naar de andere te geraken in Cuba heb je verschillende mogelijkheden.
De comfortabele Viazul bussen worden ingelegd door de overheid maar zijn wel vrij duur en brengen je alleen van station naar station. (Bekijk hier de prijzen)
De taxi collectivo’s zijn minder comfortabele auto’s of busjes van locals die je tegen ongeveer dezelfde prijs als de Viazul bussen van accommodatie naar accommodatie brengen. Een leuke ervaring en handig dat je zelf je verblijfplaats niet meer moet gaan zoeken!
In grotere steden zoals Havana, Cienfuegos, Santiago en Varadero is er ook een goed -maar tergend traag en overvol- netwerk van openbare bussen. Deze kosten maar één lokale pesos per persoon en zijn zonder twijfel de goedkoopste manier om een stad te verkennen in Cuba.

Tips om geld te besparen in Cuba
Reis in groep – Twee of meer personen krijgen bijna overal een betere prijs. Je kan de kost van een casa delen, het prijskaartje van een taxi wordt gehalveerd, of een taxi collectivo geeft je een fikse korting. Vaak krijg je ook extra’s bij restaurants. Een gratis mojito bijvoorbeeld!
Eet buiten het toeristische centrum – Dit is vooral van toepassing in grotere steden. In de meer lokale wijken kan je heel wat restaurantjes vinden die je eten serveren vanaf 15 CUP (+/- 65 eurocent). Een drankje kost je slechts 6 CUP.
In de meer toeristische regio’s zal je niet makkelijk iets goedkoper vinden dan 6 CUC voor de maaltijd alleen.
Maak alleen gebruik van WIFI ETECSA – In Cuba is er voor de lokale bevolking geen -of enorm beperkt- internet. Om de toeristen een iets aangenamere ervaring te geven, biedt de overheid wel verschillende WIFI hotspots aan. Vermijd de hotels, voor een uur is het niet ongewoon om daar 10 CUC te betalen.
Koop in plaats daarvan de WIFI etecsa kaartjes aan. Voor een half uur betaal je 1 CUC.
Doe zo weinig mogelijk bankverrichtingen – Als je altijd geld gaat afhalen aan bankautomaten, hou dan wel rekening met de kosten die in rekening zullen worden gebracht.
Afhankelijk van je bank kost een enkele verrichting twee tot tien euro extra bovenop de kosten die in rekening worden gebracht voor de omruiling van het geld.
Gebruik het openbaar vervoer – Taxi’s kosten behoorlijk veel geld. Zeker als je alleen deze gebruikt als transportmiddel.
De bussen kosten slechts een CUP per rit en zijn ideaal om steden te gaan verkennen. Reken wel op bussen die overvol zitten.

Wat te doen in Cuba
Cuba verkennen – Blijf niet slechts op één plek. Er is heel wat te zien in Cuba. Voor prachtige natuur kan je enkele dagen terecht in Viñales. Dit is ook de plek waar de sigaren worden gemaakt en waar je dus enkele leuke souvenirs kan aanschaffen.
Havana is natuurlijk het kloppende hart van Cuba en een absolute topper voor mensen die de koloniale en de meer recente geschiedenis van het land willen leren kennen.
Cienfuegos is een andere grote stad waar je gerust een dag kan doorbrengen. Trinidad is een kleine maar erg toeristische stad die het dagelijkse leven van Cuba perfect weergeeft.
Voor de mooiste stranden van het land kan je dan weer terecht in Varadero.
Op voorhand plannen – Probeer al zoveel mogelijk te zoeken wat je gaat doen in Cuba. Buiten bezienswaardigheden raad ik aan om ook al tijdstippen (en kostprijzen) van bussen uit te printen, een map mee te nemen en bepaalde offline smartphone apps te downloaden die je kunnen helpen met je reis.
Het is ook zeker geen slecht idee om een uitgebreide reisgids mee te nemen.
Leesvoer meenemen – Magazines, kranten, boeken, … Probeer zeker iets te lezen te hebben in Cuba. Net zoals vroeger, wanneer we onze dagen en avonden niet achter het beeldscherm doorbrachten. Zeker als je alleen rondreist kan de verveling toeslaan.
Mojito’s drinken – De mojito is wereldbekend en stamt af uit Cuba. Je kan het land dan ook niet verlaten zonder ten minste één mojito te drinken! Een mojito kost tussen 2 en 6 CUC. Betaal gerust wat meer voor een leuke, maar toeristische, ervaring in bekende bars zoals la bodeguita del medio.
Sigaren roken – De Cubaanse sigaar is een ander product dat wereldvermaard is geworden. Je kan deze gezondere alternatieven voor een sigaret overal in Cuba vinden, maar de beste plek om ze te vinden is waarschijnlijk Viñales. Deze streek maakt jaarlijks miljoenen sigaren van de beste kwaliteit. Je kan deze regio bezoeken om een meer persoonlijke kennismaking te hebben met de Cubaanse sigaar.
Salsa dansen – Geniet van de Caraïbische muziek en probeer salsa te dansen! Als het echt niet lukt helpt de eigenares van je casa je graag uit de nood.
Probeer zeker naar een typische salsa club, of een grotere club, te gaan. Cubaanse feestjes zijn heerlijk!
Ritje in een oldtimer – Een typisch zicht van Cuba is natuurlijk de typische, felgekleurde oldtimer. Waarom zou je er alleen naar kijken als je er ook in kan zitten?
De leuke ritjes brengen je rond de stad en maken graag gebruik van hun speciale en geestige toeters. Let zeker op de versnellingspook. Vaak zijn deze erg origineel.
Voor een ritje van ongeveer een uur in Havana betaal je tussen 30 en 35 CUC.
CUC omruilen voor CUP – Vaak krijg je een oneerlijkere prijs als je alleen in CUC betaalt. Voor bepaalde zaken zoals brood en fruit betaal je beter in CUP. Zo wordt het veel goedkoper!
Een CUC is gelijk aan 25 CUP.

Vermijden in Cuba
Ergeren aan trage service – Cuba is overduidelijk een communistisch land. Waar je ook gaat, 90% van de zaken en restaurants bedient je tergend traag.
Een uurtje, of langer, moeten wachten op je eten is zeker niet ongewoon.
Hetzelfde geldt voor geld omruilen. Er is meestal wel voldoende personeel, maar ze zijn gewoon te druk bezig met andere zaken, zoals elkaars nagels beoordelen of gewoon een beetje met elkaar kletsen.
Basisbehoeften thuis laten – Tandpasta, zeep, zelfs zonnecrème zijn vaak moeilijk te vinden in Cuba. Neem een kleine voorraad mee zodat je niet half Cuba moet aflopen om deze spullen te vinden.
Zeep op basis van alcohol om snel je handen even te kunnen wassen en toiletpapier bijhebben is ook een goed idee. Ik ben geregeld een toilet tegengekomen waar geen zeep op toiletpapier te vinden was.
’s Avonds alleen buiten komen – Zelf heb ik geen enkel probleem ondervonden, maar ik hoorde wel van twee meisjes die ’s avonds alleen ronddwaalden dat ze werden bestolen.
Als je ’s avonds buitenkomt, probeer dan in de toeristische buurten te blijven of ga buiten in groep.
Alleen Engels praten – Probeer, hoe klein ook, een basis Spaans aan te leren. Ik merkte verschillende keren op dat de Cubanen me een goedkopere prijs gaven omdat ze zagen dat ik een inspanning deed om Spaans te praten.
Kraantjeswater drinken – Het kraantjeswater in Cuba is niet erg zuiver en zou je wel eens een maag- of darminfectie kunnen geven. Vermijd dit water en koop telkens flessen aan.
Locals zo maar vertrouwen – Ze zijn natuurlijk niet allemaal slecht, maar soms is het een beetje moeilijk om te weten wie je wel en niet kan vertrouwen.
Soms lijkt het alsof je vriendelijke Cubanen hebt ontmoet die je mee op trektouw willen nemen, maar uiteindelijk willen ze alleen geld. In de meeste gevallen vragen ze dat gewoon, maar soms proberen ze ook iets agressiever.
