Noorwegen is het meest noordelijk bewoonde land ter wereld en strekt uit over enkele duizenden kilometers. Nergens op aarde zijn de seizoenen zo verschillend als in het land van de Noormannen. ’s Zomers komt het snel smeltende zuiden weer helemaal tot leven en worden de gigantische fjorden en feeërieke bergtoppen druk bezocht door avonturiers van over de hele wereld. Het hoogtepunt van de zomer is wanneer de zon voor enkele maanden niet meer verdwijnt en voor een ongeziene levenskracht zorgt.
’s Winters wordt het noorden druk bezocht door sterveling en dier. De dikke pakken sneeuw en ijs worden getrotseerd in een poging om het magische lapland ten volle te ontdekken. Boven de noordpoolcirkel kruipen mensen uit hun schulp om zich te verwonderen over één van de mooiste en tegelijkertijd één van de meest vijandige gebieden ter wereld.
Noorwegen is volgens mij één van de mooiste Scandinavische landen. Ooit leek het misschien vreemd dat de Noormannen in deze onherbergzame gebieden woonden, maar eens je het land zelf hebt bezocht, zal ook jij binnen de kortste keren verkocht zijn aan dit prachtige Scandinavische wonder.
Gemiddelde kosten in Noorwegen
Lokaal geld – In Noorwegen betaalt men met de Noorse kroon (NOK). Eén euro is ongeveer gelijk aan 8 NOK.
Het is geen slecht idee om op voorhand al wat Noorse kronen af te halen, aangezien banken en wisselkantoren ter plekke soms hoge wisseltarieven hanteren.Het geld kan je vervolgens afhalen op de luchthaven of elders. Natuurlijk kan je ook geld bestellen bij de bank, maar doe dit tijdig want Noorse kronen zijn niet altijd voorradig. Bovendien betaal je bij de bank vaak hoge commissies.
Accommodatie – Prijzen veranderen van seizoen tot seizoen. In het zuiden zijn vooral de zomermaanden hoogseizoen, terwijl het noorden vooral tijdens de wintermaanden van toeristen profiteert. De goedkoopste optie is om een jeugdherberg of hostel te nemen. Deze kosten je tussen 250 en 400 NOK per nacht.
Liever een hotel, guesthouse of BNB waar je je eigen (tweepersoons)kamer hebt? Voor ongeveer 65 euro per nacht als minimumprijs zou dat moeten lukken.
Eten – Als je in een hostel blijft is de kans groot dat je zelf kan koken. Dat bespaart je, zeker op termijn, heel wat geld. Ik kocht mijn eten altijd bij COOP. Daar betaalde ik drie, vier euro voor een op te warmen pizza. Een grote kom macaroni met kaassaus en ham kostte me twaalf euro. Ik kon er wel bijna drie dagen van eten. Fastfood is duur. Een menu bij Burger king kost je makkelijk vijftien euro. Sausjes exclusief.
Restaurants zijn duur, maar de kwaliteit is altijd goed. Prijzen beginnen rond twintig euro voor een eenvoudig gerecht.
Vervoer – Het openbaar vervoer is uitstekend in Noorwegen, maar in de meeste steden is het echt niet nodig. Scandinavische steden hebben de tendens om vrij klein te zijn. En dus uitstekend te voet. In Noorwegen kost een enkel ticket je iets meer dan vijf euro (50 NOK). Bussen van luchthavens naar het centrum zijn overal te vinden onder de naam ‘Flybussen‘. Afhankelijk van waar je je bevindt kosten ze tussen 80 en 200 NOK per reis.
Taxi’s zijn onbetaalbaar in Noorwegen en ik raad je aan om dit alleen in hoge nood te gebruiken.

Tips om geld te besparen
Reis in het laagseizoen – Hoogseizoen in het noorden van Noorwegen is van mei tot augustus. Hoogseizoen in het zuiden van Noorwegen is van december tot maart. Buiten deze periodes is er vaak nog evenveel te zien en met heel wat minder volk rond jou. Het grootste voordeel is toch dat de prijzen in elkaar vallen. Goedkoper naar Noorwegen kan niet!
Alcohol op de luchthaven – Heb je echt zin in een wijntje, biertje of iets anders van alcohol? Vermijd dan zo lang mogelijk de clubs en cafeetjes. Op de luchthavens zijn alcoholische drankjes een pak goedkoper. Makkelijk tot de helft van de prijs! Bovendien zijn ze van goede kwaliteit en kan je dus met een gerust hart dronken worden.
Zelf koken – Voor korte verblijven kan je af en toe van de lokale cuisine gaan proeven, maar als je op een budget reist is dat misschien geen goed idee. In sommige winkels heb je zelf ovens en magnetrons om je eten alvast op te warmen.
Supermarkt lunch – De Noorse supermarktketens zijn erg verzorgd. Waarom zou je daar dan niet je middagmaal gaan halen? Je kan kiezen tussen een breed aanbod aan broodjes, opwarm maaltijden en fruit.
Water van de kraan – Water in flesjes is belachelijk duur. Het water dat door de Noorse kranen stroomt komt recht van de gletsjers en is het zuiverste water die je waarschijnlijk kan drinken.
Kamperen – In Noorwegen kan je overal kamperen. Tenminste als je 150 meter van woningen vandaan blijft, geen vuurtje stookt en al je afval met je meeneemt. Bovendien is dit volledig gratis en heb je een unieke ervaring! Bedenk wel dat je geen water en elektriciteit zal hebben als je gaat ‘wildkamperen’. Zorg er dus voor dat je de juiste kampeerbenodigdheden bij je hebt! Een goede waterfilter voor op reis, een geschikte kampeertent, een slaapzak voor alle temperaturen en één van de best geteste powerbanken raad ik zeker aan.
Op voorhand boeken – Wat je ook van plan bent: probeer op voorhand te boeken! Tours, bustickets, treintickets, vluchten, hotelkamers, … Alles komt aanzienlijk goedkoper uit als je enkele weken of maanden op voorhand boekt. Voor een husky tour die ik op voorhand regelde betaalde ik 35 euro minder dan iemand die de dag op voorhand boekte…

Wat te doen in Noorwegen
Noord en Zuid – Het noorden en zuiden van Noorwegen zijn zo anders en hebben elk zoveel te bieden. Blijf rond de zomermaanden zoveel mogelijk in het zuiden van het land. Daar zijn nu de meeste dingen te bezichtigen en te doen. In het noorden kan je tijdens de wintermaanden makkelijk enkele weken volboeken. Noorwegen is echt een prachtig land om te bezoeken. Welk seizoen het ook is.
Noorse Fjorden – De Noorse Fjorden hebben wereldwijde faam vergaard. De reden is dan ook eenvoudig: ze zijn prachtig. Fjorden vind je over heel het land en telkens zijn ze heel erg anders. Afhankelijk van het seizoen kan je ook heel wat wildlife zien passeren. Vogels en landdieren maar evengoed walvissen en dolfijnen!
Hurtigruten – De bekende Hurtigruten schepen nemen je mee van punt naar punt in Noorwegen. De cruiseschepen zijn er in budgetopties en luxe. Tijdens de rondvaart zie je heel wat van de Noorse fjorden en natuur. Boek voldoende op voorhand om betere prijzen te krijgen.
Er zijn heel wat tours waarvoor je je kan inschrijven. Zo zijn er cruises rond de Svalbard eilanden, maar ook cruises die naar het noorderlicht zoeken.
Noorderlicht – In Noorwegen is de kans om het noorderlicht of de Aurora Borealis te zien erg hoog. Tijdens mijn verblijf in Tromsø zag ik dit natuurspektakel op drie van de vijf nachten. In Ijsland van de vijf nachten geen enkele keer! Om het noorderlicht te zien moet het volledig donker zijn en liefst zo weinig mogelijk wolken. In de zomer is de kans dus eerder klein dat je dit zal zien.
Stavanger Jazz Festival – Ben je een fan van het Gent Jazz Festival? Dan mag het Stavanger Jazz Festival niet op je lijstje ontbreken! Jaarlijks wordt dit feest in mei georganiseerd en komen heel wat populaire jazz muzikanten het beste van zichzelf geven.
Middernachtzon – Nog zo’n uniek natuurfenomeen is de middernachtzon. Op enkele dagen in het jaar gaat de zon niet onder in Noorwegen. Tijdens deze periode zijn er heel wat festivals en folklore doorheen volledig Noorwegen.
Nationale parken – In Noorwegen is er bijzonder veel natuur te zien. Ga zeker eens naar de tientallen nationale parken verspreid doorheen het hele land.
Svalbard – Eén van de noordelijkst gelegen bewoonde steden in de wereld is Svalbard. Er wonen meer ijsberen in de regio dan er mensen wonen. Veel expedities vertrekken van hier naar de noordpool. Er is altijd wel wat te zien!
Treinen nemen – In plaats van het vliegtuig te nemen naar Oslo (of andere plekken) kan je ook overwegen om de trein te nemen. De uitzichten zijn wonderbaarlijk mooi en het traject Bergen >< Oslo is zelf de hoogste treintocht in Europa!

Vermijden in Noorwegen
Te lichte kledij – Noorwegen is altijd onvoorspelbaar. Tijdens de zomer zijn de temperaturen een pak aangenamer, maar over het algemeen niet warm genoeg voor tanktops en shorts. Voorzie jezelf altijd van een trui en regenjas. Liever iets uitdoen dan ziek worden van de kou.
Vergeet ook geen goede stapschoenen. Liefst waterdicht.
Schoenen aanhouden bij bezoek – Ga je langs bij Noorse vrienden? In Noorwegen is het de gewoonte om je schoenen uit te doen als je bij iemand binnengaat. Ververs je sokken dus wel regelmatig zodat je niet voor stinkerige situaties staat…
Norway in a nutshell – Vooral vanuit Bergen is deze tour erg populair. De reden waarom je dit beter niet doet is omdat je bijna geen tijd hebt om van het landschap en de omgeving te genieten tijdens zo’n dag. Er is te veel om te zien op één enkele dag. Een beetje zelf plannen geeft je trouwens veel voordeligere prijzen.
