Portugal reisgids

Portugal reisgids

Portugal ontpopt zich meer en meer als een van de populairste reisbestemmingen van Europa. Dat komt zonder enige twijfel door het uitermate gevarieerde aanbod dat je hier hebt, waarin cultuur en geschiedenis, natuur en gastronomie samensmelten tot één fascinerende smeltkroes. We raden je dan ook aan Portugal snel met een bezoekje te verblijden, alvorens het mogelijks ten onder gaat aan het massatoerisme. Wij helpen je alvast op weg met deze reisgids van Portugal waarmee je helemaal voorbereid op vakantie kunt vertrekken.

Gemiddelde kosten in Portugal


Lokaal geld – In Portugal wordt met de euro betaald. Je hoeft dus geen geld om te wisselen als Belg of Nederlander!

Accommodatie – Reizigers met een budget kunnen opgelucht ademhalen, want accommodatie in Portugal is zeer betaalbaar. Natuurlijk hangt het ervan af of je in grote steden of daarbuiten verblijft, maar je hebt al een dubbele kamer in een hotel voor 35 euro per nacht. Slaapzalen in een jeugdherberg zijn nog goedkoper, daar heb je al een bed voor tien euro. Wil je toch liever een privé-kamer in een hostel, dan betaal je daar gemiddeld 40 euro voor.

Voor dezelfde prijs heb je soms een geheel huis of appartement op Airbnb, dus als je met meerdere personen reist, kan dit zeker voordeliger zijn. Via deze link krijg je trouwens €25 korting op je eerste overnachting bij AirBNB.
Een ander goedkoop alternatief zijn de zogenaamde pensãos ofwel pensions.

Eten – Ook eten is bijzonder goedkoop in Portugal. Zeker als je bij een snackbar een bifana (sandwich met gemarineerde varkenslapjes) of francesinha (idem maar dan met vlees en kaas) koopt, heb je lekker en goedkoop gegeten. De wereldbekende pasteis de nata kan je ook al voor twee euro vinden, dat is altijd een heerlijk tussendoortje.

Voor grotere maaltijden in gewone restaurants betaal je tussen de zeven en vijftien euro.

Wil je echt geld uitsparen, dan kan je altijd heel goedkoop boodschappen doen in supermarkten of plaatselijke kruideniers.

Wijn is overigens bijzonder goedkoop, op restaurant heb je al een fles voor amper 4,5 euro! Een lekker glas port kost ook niet veel!

Vervoer – Grotere steden zoals Lissabon en Porto beschikken over een uitstekend (en betaalbaar) netwerk van openbaar vervoer. Je hebt al een kaartje vanaf anderhalve euro, maar in Lissabon kan je zelfs al voor zes euro 24 uur lang onbeperkt het openbaar vervoer gebruiken. Denk ook eens aan een Lisbon Card of Porto Card. Daarbij krijg je gratis openbaar vervoer én gratis toegang tot de meeste bezienswaardigheden.

Taxi’s zijn ook nog vrij betaalbaar, maar op zich heb je niet echt een reden om ze te nemen. Veel beter kan je een fiets huren! In Lissabon betaal je wel tussen de 20 à 25 euro per dag, maar het is een fantastische manier om de stad te verkennen en ook nog eens goed voor het milieu!

Het nemen van de trein in Portugal is heel betaalbaar en goed georganiseerd. Om van Porto naar Lissabon te reizen betaal je gemiddeld 20 à 40 euro voor een kaartje, waarbij de hogesnelheidstrein ongeveer hetzelfde kost als de gewone (tragere) trein. Als je bijvoorbeeld van Faro in het zuiden naar Braga in het noorden wil reizen, kost je dat amper 40 tot 50 euro met de sneltrein!

De bus is nog iets goedkoper, maar een tragere optie en daardoor ben je beter af een paar euro meer te betalen voor de trein. Reis je met een krap budget, kijk dan op de websites van Rede Expressos en Rodonorte voor kaartjes. Flixbus is vooral geschikt om van Lissabon naar buitenlandse steden te reizen, bijvoorbeeld naar Madrid voor achttien euro.

Als je naar de eilanden zoals de Azoren wil vliegen, heb je al een ticket voor amper 30 euro vanuit Lissabon. Voor een vlucht naar Madeira betaal je gemiddeld vijf euro meer. Zowel Ryanair als Easyjet vliegen binnen Portugal, al is de nationale luchtvaartmaatschappij TAP Air ook heel betaalbaar.

Neem je liever de boot, dan kan je vanaf het vasteland met Atlanticoline naar de Azoren varen en met de Porto Santo Line naar Madeira. Dit is nog een tikkeltje goedkoper, want je kan al voor 20 euro een kaartje vinden.

Op de eilanden zelf rijden er bussen tussen de belangrijkste stadjes, al zijn ze niet altijd even betrouwbaar. Je bent beter af een auto te huren en dat kost je gemiddeld 40 euro per dag.

Vluchten – Vanuit Charleroi kan je goedkoop met Ryanair vliegen naar Lissabon, Faro en Porto. Buiten de schoolvakanties heb je al voor achttien euro een ticket, al kan de prijs ook snel oplopen tijdens de vakanties en het weekend. Vanuit Brussel zelf vliegt Ryanair op Lissabon en Porto, alsook Faro en Ponta Delgada, al maak je wel een tussenstop bij die twee laatste vluchten.
Om naar de Azoren te vliegen, kan je rechtstreekse vluchten van Brussel naar Ponta Delgada boeken bij TuiFly. Dat kan al vanaf €60, dus erg duur is dit ook niet.

Vanuit Eindhoven kan je ook naar Lissabon, Porto en Faro vliegen, al vliegt men bijvoorbeeld enkel op maandag, woensdag, vrijdag en zondag naar de hoofdstad. Tickets hier kosten gemakkelijk 30 à 50 euro tijdens de week, en soms zelfs een veelvoud tijdens de vakanties en weekends (tijdens het hoogseizoen).

Met Brussels Airlines en TAP Air kan je soms al voor 50 euro naar Lissabon vliegen, vanuit Amsterdam is dat al snel een tientje of twintig euro meer.

Tours en excursies – Als er één woord is dat de tours en excursies in Portugal het best beschrijft, dan is het wel divers. Van een historische tramrit in Lissabon in een eco-tuk tuk waardoor je je zo in Bangkok waant, naar dolfijnen en walvissen spotten op een luxe-catamaran, je hebt het hier allemaal. Nog niet afwisselend genoeg? Ga dan een weergaloos historisch kasteel bezoeken, wijnproeven in de Dourovallei of ontdek een van de meest exotische stranden ter wereld.

Madeira, één van de eilandjes van Portugal. Ook wel het bloemeneiland genoemd.

Tips om geld te besparen in Portugal


Weiger brood op restaurant – Het lijkt op het eerste zicht als een gewoon extraatje, maar meestal word je wel degelijk aangerekend voor het brood dat op de tafel staat. Weiger dus vriendelijk, en zo bespaar je iedere keer dat je uit eten gaat weer wat geld.

Plan je museumbezoek op zondag – De meeste musea zijn in Portugal gratis te bezoeken op zondag. Kijk dit wel altijd na om zeker te zijn. Een andere mogelijkheid is om een ticket te kopen waar je voor een veel voordeligere prijs naar het museum en andere attracties kan. Denk daarbij aan een Lisbon Card of Porto Card.

Reis in het laagseizoen – Prijzen stijgen hard eens het hoogseizoen is! In de meeste regio’s van Portugal is het het hele jaar door goed weer, dus kijk gerust eens naar een vakantie in Portugal tijdens het laagseizoen. Je bespaart geld, maar er zijn ook minder toeristen.

Het prachtige Albufeira in het zuiden van Portugal.

Wat te doen in Portugal


Het spreekt eigenlijk voor zich dat Lissabon en Porto tot de bekendste bezienswaardigheden van Portugal behoren, dus daarover zullen we in deze reisgids van Portugal niet verder uitweiden. In de plaats daarvan zal ik het hebben over zeven andere dingen die je zeker niet mag missen tijdens je vakantie in Portugal.

De Algave – In het zuiden van het land ligt deze schitterende regio die vaak de parel van Portugal wordt genoemd. Naast schitterende stranden heb je ook heel wat andere prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en zelfs kajakken en snorkelen. Dit is ook de plek waar je dolfijnen kunt gaan spotten en daarnaast zijn er heel wat mooie grotten. Daarnaast is Lagos ook één van de leukste plekken om te gaan feesten in Portugal.

Evora – Evora is één van de mooiste kleine Portugese dorpjes met als meest beroemde bezienswaardigheid de Romeinse tempel van Diana. Verder is er ook een prachtig marktpleintje, de Praça do Giraldo en met de Capela dos Ossos (Kapel van de beenderen) ook een lugubere trekpleister: je vindt er de beenderen van ongeveer 5,000 menselijke skeletten. De regio staat trouwens ook gekend voor haar overheerlijke wijn.

Madeira – Portugal heeft ook met Madeira een prachtig subtropisch eiland. Je kan er niet alleen fantastisch wandelen, maar ook lekker relaxen aan het strand. Verder heb je ook enkele culturele interessante bezienswaardigheden zoals het huis van Christopher Colombus, het wijnmuseum en het museum van Cristiano Ronaldo (die hier werd geboren). Daarnaast is de hoofdstad Funchal ook bijzonder leuk om in rond te lopen.

Sintra – Dit kleurrijke stadje dat 30 kilometer van Lissabon ligt, voelt aan als een sprookje. Het prachtige Pena Paleis en het middeleeuwse Moorse kasteel en het verfijnde paleis van Monserrate zijn maar enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Sintra.

Coimbra – Romeinse en middeleeuwse overblijfselen en een uitermate charmant historisch centrum maken van Coimbra een van de populairste bezienswaardigheden van Portugal. Daarbovenop behoort de universiteit tot een van de oudste ter wereld. Maar de parel op de kroon van de voormalige hoofdstad is zonder twijfel haar magnifieke bibliotheek: de Biblioteca Joanina die meermaals is uitgeroepen tot een van de mooiste bibliotheken ter wereld. Daarnaast kan je Coimbra ook gemakkelijk combineren met Fatimà, één van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land.

De Azoren – Elk eiland van deze eilandengroep is eigenlijk het bezoeken waard, maar het grootste (São Miguel) is het gemakkelijkste te bereiken. Tenzij fabuleuze wandelingen, watervallen en tweelingmeren (de Lagoa das Sete Cidades) je niets zeggen natuurlijk. Het zijn overigens ook vulkanische eilanden waardoor je bijvoorbeeld in Furnas kunt relaxen in geothermische warmwaterbronnen. Daarna kan je genieten van een traditionele maaltijd die in kookgaten onder de grond worden gekookt!

Het Peneda-Gerês nationaal park – Aan natuurschoon geen gebrek in Portugal, dat heb je ondertussen al door. Vreemd genoeg telt het land maar één beschermd nationaal park, wat dan weer wel de ideale plek is om te gaan wandelen en kamperen. Het ligt in de Minho streek, waar je ook het uitermate charmante Braga vindt, net zoals uitgestrekte wijngaarden en leuke dorpjes. Het landschap is ook nog eens bijzonder divers met zowel bergen als riviervalleien.

De Azoren worden soms ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Wat een magische plek is dit!!

Vermijden in Portugal


Alleen vertrouwde gerechten eten – We zijn in België en Nederland niet zo heel bekend met de Portugese keuken en dat is jammer, want ze heeft heel veel te bieden. Laat daarom zeker de avontuurlijke eter in je los en eet eens iets wat je niet meteen kent. Een bacalhau a bras (gezouten kabeljauw met ui en aardappelen) of caldeirada (stoofpotje met vis en groenten) klinken misschien niet zo heel sexy, maar zijn wel ontzettend lekker.

Spaans proberen te praten – Als je je verstaanbaar wil maken, spreek je best gewoon Engels als je geen Portugees spreekt.

Wijzen – Dit klinkt misschien onbenullig, maar het wordt beschouwd als onbeleefd. Probeer dit dan ook te vermijden.

Voor acht uur ’s avonds gaan eten – De Portugezen doen het graag rustig aan, zeker wanneer het op eten aankomt. Als je voor acht uur op restaurant gaat, zal je vaak alleen zijn. Ga rustig eerst nog aperitieven en ga dan op je gemakje dineren, dat is veel gezelliger.

Aanschuiven in de lange wachtrijen tijdens het hoogseizoen – Steeds meer mensen beginnen Portugal te ontdekken, zeker tijdens de drukke zomermaanden. Dan kunnen de wachttijden in populaire bezienswaardigheden van Portugal zoals Sintra weleens hoog oplopen. Dan is het extra verstandig om een beetje meer te betalen voor een skip-the-line ticket. Die kostbare vakantietijd kan je beter spenderen dan in de wachtrij!

Porto! Volgens mij de gezelligste stad van Portugal.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *