Australië reisgids

Australië reisgids

Down under‘ ligt op heel wat kilometers van Nederland maar eens je in Ozzie bent aangekomen laat je de vermoeidheid en stress van het vliegen zo achter jou!

Vroeger was het een Britse kolonie (De Britse koningin is er trouwens nog altijd het staatshoofd!) en dus heeft Australië heel wat weg van het Verenigd Koninkrijk. Zelf vond ik het een mix tussen Groot-Brittanië en de Verenigde Staten, met daartussen nog een beetje eigen, Australische cultuur gemixt. Het land is heel laidback en stressvrij. De bevolking is heel goedlachs, vriendelijk en hebben geen of weinig taboes. De Australiërs staan bij mij dan ook op nummer één van leukste inwoners.
Het land is bijna twee keer zo groot als Europa maar heeft maar 25 miljoen inwoners. Er zijn zelfs meer kangoeroes dan Australiërs… Genoeg springende knuffelbeesten voor iedereen!
Natuur en wildlife, citytrips, relaxte strandvakanties, … Australië kan iedereen bekoren.

Gemiddelde kosten in Australië


Accommodatie – Australië is één van de duurste landen ter wereld. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat accommodatie vrij duur kan zijn. De grootsteden zijn het duurst. Voor gedeelde kamers in een hostel betaal je minstens 35 AUD, rond 25 euro dus. Een budget hotelletje kost je 75 AUD voor twee personen. Luxueuzere verblijfplaatsen beginnen rond 125 à 150 AUD.
Kleinere steden kosten je aanzienlijk minder. Bedenk wel dat de afstanden in Australië heel erg groot zijn en dat toeristische plekken sowieso wat duurder zijn.

Eten – Ook voeding is erg duur in Ozzie. In een goedkoop restaurant betaal je gemiddeld 18 AUD voor één maaltijd. Een goed restaurant kost je eerder 80 A$. Als je zelf kan koken, moet je toch op 12 – 20 AUD per dag rekenen, per persoon (lunch + avondeten).

Vervoer – In Australië moeten vaak grote afstanden worden afgelegd. Voor van de ene naar de andere stad te gaan kies je dan ook best een vliegtuig om die afstand te overbruggen. Per vlucht betaal je tussen 50 en 200 AUD.
Het openbaar vervoer in de Australische grootsteden is uitstekend. Vrijwel overal zijn metro’s en bussen aanwezig. Maar ook deze zijn relatief duur. Taxi’s zijn onbetaalbaar, dus negeer deze als je kan.
Bus- of metrotickets kosten je tussen 2,5 AUD en 6 AUD voor een enkeltje.

The Great Barrier Reef of het grote barrière rif. Een van de grootste koraalriffen ter wereld.

Tips om geld te besparen in Australië


Greyhound – Zie je de dure vluchten in Australië niet zitten? Dan kan je ook met de Greyhound bussen op weg. Je kan per stad betalen, maar een Hop On Hop Off pas komt je vaak goedkoper uit. Hierbij mag je zo vaak opstappen en afstappen als je wilt, zo lang je maar in één richting uit gaat. Tickets beginnen bij 375 AUD. (Reken voor vluchten gemiddeld 120 A$ + vervoerskosten vanuit de luchthaven naar de binnenstad)

Relocation – Rijd je liever zelf? Dan is een mobilhome of camper wel handig in het gigantische Australië. Verspreid over het hele land zitten veel bedrijven met een tekort aan mobilhomes. Om dit op te lossen vragen zij aan klanten om een camper van één plek naar een andere plek te brengen binnen een bepaald aantal dagen. Jij krijgt de vrijheid om onderweg tussenstops te maken, je betaalt véél minder en je helpt er de bedrijven mee. Als je een beetje op voorhand reserveert kan je al deals sluiten voor amper 1 AUD per dag!

Kook zelf – Australië is één van die landen die je gezien moet hebben, maar die je ook straatarm kan maken als je niet oplet. Een grote kost is het eten in Ozzie. Zelf koken bespaart je makkelijk de helft van je budget per dag.

Goon – Ik schrok me een bult als ik de alcoholprijzen in Australië zag. Je zou voor minder alcoholieker worden… Een goedkope, en vrij lekkere, oplossing is om Goon te kopen. Australische wijn in een kratje. Vier liter kost je ongeveer 15 AUD. Ter vergelijking: één biertje kost van 25 Cl kost je 10 A$.

Tours boeken – Vreemd genoeg zijn op voorhand geregelde tours in Australië veel goedkoper dan wanneer je ze zelf helemaal regelt. Dat heeft alles te maken met de hoge concurrentiedruk binnen de steden en de groepskortingen die ze kunnen aanbieden als er meerdere mensen zo’n tours maken. Vanuit elke stad zijn er heel wat leuke en mooie tours.

Couchsurfen – Gratis of toch veel goedkopere accommodatie kan je krijgen door te couchsurfen. Tegen een kleine betaling of wat hulp kan je bij locals verblijven. Dubbel plezier, want je bespaart geld maar leert meteen ook veel meer van de lokale cultuur.

Werken – Nergens ter wereld is het zo eenvoudig om een werkvisum te verkrijgen als in Australië. Als je voor langere tijd naar Australië trekt kan je eenvoudig aan de slag op boerderijen, restaurants of bars. In ruil krijg je daarvoor een mooi loon, eten en vaak ook slaapaccommodatie.

Australië is een paradijs voor surfers!

Wat te doen in Australië

Stedentrips – Naast de oneindige natuur in Australië zijn er natuurlijk ook enkele iconische steden te bezichtigen. De hoofdstad (Canberra) is geen hoogvlieger, maar Sydney en vooral Melbourne verrassen. Rondom deze steden liggen trouwens ook wat prachtige natuurparken en andere bezienswaardigheden.

National Parks – In Australië zijn er veel meer nationale parken dan in de Verenigde Staten. Voor iedereen die gek is vak natuur is Australië dan ook een perfect vakantieoord.
De meeste National Parks hebben een erg grote variatie aan natuur en wildlife. Zo zijn er parken in de woestijn, regenwouden, bergen, grotten en zelfs in de zee. De bekendste parken (en zeker de moeite waard) zijn de Grampians, Daintree, Great Barrier Reef, Whitsundays, Kakadu en Uluru (hieronder meer daarover).

Uluru en Kata Tjuta – Dit nationale park is zonder twijfel mijn favoriete plek in Australië. De oranje en rode woestijn is snikheet, maar betoverd iedereen die er komt. Als je de beroemde Uluru berg ziet opdoemen, kan je niet anders dan verliefd worden op deze plek. Maak kennis met deze heilige plek van de Aboriginals en geef je ogen de kost.

Great Barrief Reef – Helaas wordt het Great Barrier Reef jaar na jaar kleiner door vervuiling, opwarming van de aarde en onderwaterbeestjes die de koraalriffen vernietigen. Daardoor moét je dus echt naar het Great Barrier Reef als je die mogelijkheid hebt. Snorkelen en duiken in deze omgeving blijft je je leven lang bij.

Great Ocean Road – Vanuit Melbourne is er heel veel te zien, zo ook de Great Ocean Road. Ga met een tourbusje (anders kan je niets zien van het prachtige landschap) en geef je ogen de kost. De kronkelige baantjes zijn wellicht niet ideaal voor mensen die gauw wagenziek worden, maar het uitzicht is prachtig. Ga zeker naar de Twelve Apostles en de London Bridge kijken

Kangaroo Island – Plan je je bezoek aan Australië hoofdzakelijk voor het wildlife en de verrassend ruige natuur? Dan moet je Kangaroo Island zeker bezoeken! Dit kleine eiland heeft een gigantische populatie aan kangoeroes, maar ook koala’s, mierenegels, zeehonden, pinguïns en héél wat andere dieren leven hier vrijwel ongestoord. Dit eiland is nog een verborgen pareltje in Australië en mag dan ook pochen met ongerepte stranden, heerlijk geurende bossen en dramatische rotslandschappen.

Fraser Island – Wist je dat het grootste zandeiland ter wereld in Australië ligt? Fraser Island kan je daarom alleen met een 4×4 verkennen, maar dat maakt deze uitstap net nóg leuker! Het witte zand in combinatie met de ongerepte natuur is ongetwijfeld één van de mooiste highlights in Australië. Zeker de moeite, dus!

Verken de vele stranden – Waar je ook gaat in Australië, als je in een kuststad aankomt kan je maar beter naar de mooie stranden gaan. Verzorgde stranden, natuurlijke stranden, hagelwitte stranden, … Bijna elk strand is uniek en de moeite waard! Ga zeker naar Whitehaven Beach, Bondi en Coogee Beach, Byron Bay, …

Leer meer over de Aboriginals – De Ozzie’s maken er graag grapjes over, maar de Aboriginal cultuur is echt wel interessant. Als je de mogelijkheid hebt, moet je zeker eens een uitstap doen met of naar de Aboriginals. Je leert ongetwijfeld meer bij over deze interessante gemeenschap!

Eet kangoeroe – “Maar het is zo’n lief beest!”, maar dat is een koe toch ook? Er zijn trouwens dubbel zoveel kangoeroe’s in Australië aanwezig als er mensen zijn! Én kangoeroevlees is lekker! Niet overdreven: ik vond het kangoeroevlees het lekkerste vlees dat ik ooit at. Probeer het op een ozzie barbie (australische bbq) en geniet. Walabi, emoe, kameel en krokodil zijn ook aan te raden.

Eucalyptus wouden in Australië. Het lievelingseten van de koala’s!

Vermijden in Australië


Zomaar op wildlife afstappen – Dingo’s, koala’s, kangoeroe’s, emu’s, wombats, … De lokale fauna ziet er heel schattig uit, maar wist je dat elk van deze diertjes je serieuze schade kan berokkenen? In wildlifeparken zijn de beestjes menselijk contact gewoon, maar de vrije beesten zijn minder aardig…

Duiken zonder beschermingspak – Het dodelijkste beest ter wereld zwemt voor de warme kusten van Australië, en nee: we hebben het niet over de haaien. De box jellyfish of de kubuskwal bezit een verschrikkelijk gif die je kan doen hallucineren en uiteindelijk doen sterven.
Deze kwallen zwemmen alleen in warme wateren, zoals aan de Great Barrier Reef.

Te lang in Sydney – Sydney mag dan wel één van de bekendere steden zijn in Australië, je bent er snel door. De stad is niet heel erg groot en er is veel minder rond te bezichtigen dan bijvoorbeeld rond Melbourne.

Exotische stranden om heerlijk op te genieten… Australië heeft alles!

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *